Előfizetés

Meghalt Halmos Vilmos

Publikálás dátuma
2015.05.15. 12:42
FOTÓ: Mandur László
Elhunyt Halmos Vilmos, a Benkó Dixieland Band zongoristája, énekese. A zenész, aki három éve küzdött a rákkal, 72 évesen halt meg pénteken hajnalban, a hírt Szalóky Béla, a zenekar trombitása tudatta közösségi oldalán.

"Három héttel ezelőtt még velünk volt egy svájci turnén, utolsó fellépése a Benkó-klubban volt áprilisban. Ahhoz a régi generációhoz tartozott, amely a szvinges és a ragtime világ hagyományait érezte és tudta. Teljesen egyéni stílusa volt, ami a dzsesszben nagyon fontos" - mondta Benkó Sándor zenekarvezető. Halmos Vilmos negyven évvel ezelőtt, 1975-ben lett a Benkó Dixieland Bandbe, de már a hatvanas évek elejétől alkalmanként fellépett a csapattal.

Zenész családba született: édesapja Cziffra Györggyel együtt a második világháború előtt az Arizona Revüszínház ünnepelt fellépője. Kígyósi Árpád zeneiskolájában tanult, tizennégy évesen alakította meg első zenekarát Csóka Istvánnal és Illés Károly szaxofonossal. Zenélt a Syriusban, Silye Attilával (Express), 1970 és 1975 között az Újságíró Klubban zongorázott, orgonált, énekelt Vida Lajos dobossal.

A Benkó Dixieland Bandbe a jogi pályára távozó Dávid Tamás helyére került 1975-ben, azóta a külföldön is nagy sikereket aratott együttes több tucat lemezén játszott. 1997-ben az együttes tagjaival együtt megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetést. 2004-től Csikós Miklóssal és Kovacsevics Gáborral megalapította a Benkó Triót, amelyhez később Gáspár Pál és Varga Tibor csatlakozott. Ezzel a felállással 2005-től Benkó Trió és Barátai, 2012-től SPArKING néven léptek fel.

Forrás: Benkó Dixieland Band/Facebook

Forrás: Benkó Dixieland Band/FacebookMeghalt a király - B.B King 89 éves volt

Publikálás dátuma
2015.05.15. 11:30
Fotó: Mark Metcalfe/Getty Images
Elhunyt B.B. King - adta hírül a zenész ügyvédjének magyar idő szerint ma reggeli közlésére hivatkozva a Lángoló gitárok blog.  Kinget, aki talán minden idők leghíresebb blueszenésze volt, 89 éves korában, álmában érte a halál Las Vegasban. Legutóbb cukorbetegség miatt már otthoni hospice ápolásban részesült. Erről szólt utolsó Facebookra kitett üzenete is május elsején, amiben megköszöni a jókívánsgokat az érte aggódóknak.

Riley B. King 1925. szeptember 16-án született Itta Benában, Mississippiben, egy gyapotültetvényen. Öccse halála után (lenyelt egy üvegdarabot) az apja otthagyta a családot, utána rokonoknál nőtt fel. Ráadásul már tízévesen elveszítette édesanyját is, de még mindig csak 14, amikor a nagyanyja is meghal. Ekkor bukkan fel ismét az apja, aki a munka mellett iskolába is járatja, illetve rendszeresen zenél, énekel és gitározik a templomban.

Miután a farmerkedés nem nagyon megy neki, inkább a zene vonzza, elszökik a bluesgitáros nagybátyjához, ahol egy rádióban műsorvezető lesz, így egyre többen ismerik meg a nevét. Amúgy először a Beale Street Blues Boy művésznevet vette fel, ezt rövidíti később Blues Boyra, tehát lesz B.B. King. Az egyre ismertebb zenész egyébként sokáig az akkordokkal sem boldogult, külön zeneileg képzett asszisztense volt, aki lejegyezte mit is játszik fül alapján.

Népszerűsége feltűnt a producereknek is természetesen, így meg akarták mondani neki mit játsszon. El is távolodott a bluestól, ami nem tett jót neki, kezdett a neve feledésbe merülni. Viszont mikor elkezdett újra bluest játszani, már nem csak a feketék figyeltek rá, hanem a fehérek is állva tapsoltak neki. Ezután már a Rolling Stonesszal turnézott, kapott rengeteg Grammy díjat, készített lemezt Eric Claptonnal, zenélt a U2-val, szóval tényleg világhíres lett. Kapott rengeteg kitüntetést, díszdoktor lett, a svéd királytól megkapta a zenei Nobelnek számító Polar díjat. A Bush család a legmagasabb amerikai kitüntetéseket adta neki, Mississippiben az állam kedvenc fiának nyilvánították, de bekerült a Rock And Roll Hall Of Fame-be is.

BB King Londonban, 1969-ben Fotó: Evening Standard/Getty Images

BB King Londonban, 1969-ben Fotó: Evening Standard/Getty Images

Az összes gitárját Lucille-nek hívta. Házassága ugyan csak kettő volt, de legalább 15 gyermeke született innen onnan. King állította, mind másik anyától van. Állítólag unokája is van legalább ötven. Ezen kívül nem csinált semmi mást életében, csak több mint 15 ezer koncerten keresztül játszotta a bluest - írja nekrológjában a langologitarok.blog.hu.

Ismét Jancsónak tapsolt Cannes

Publikálás dátuma
2015.05.15. 09:26
Cannes Filmfesztivál 2015/Tristan Fewings/Getty Images
Ötven évvel a cannes-i nemzetközi premier után csütörtök este újra bemutatták Jancsó Miklós Szegénylegények című alkotását a 68. cannes-i fesztiválon, a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató program nyitóestjén.

A filmet Jancsó Dávid vágó, a tavaly elhunyt rendező négy gyermeke közül a legfiatalabb mutatta be a közönségnek. A 32 éves filmes arra hívta fel a figyelmet, hogy a mindenkori elnyomó hatalom működéséről, a korrupcióról és a szabadságvágyról szóló film földrajzi helytől és kormányoktól függetlenül ötven év után is nagyon érvényes alkotás. 

A Rózsa Sándor betyárjainak kézre kerítését felelevenítő, korszakalkotó mű felújított változatát a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére hívták meg a Cannes Classics nevű programba. A felújítás a MaNDA közreműködésével a Magyar Filmlaborban készült az elmúlt hónapokban. Jancsó Dávid az MTI-nek elmondta: ez a tizedik alkalom, hogy Jancsó-filmet mutatnak be Cannes-ban. "A Papát nagyon szerették Cannes-ban, Gilles Jacob (a fesztivál több évtized után idén leköszönő elnöke) igazi rajongója volt, a halálakor azonnal írt nekünk" - mondta.

Jancsó Miklós 1972-ben Fotó: Fortepan, tulajdonos: Kádas Tibor

Jancsó Miklós 1972-ben Fotó: Fortepan, tulajdonos: Kádas Tibor

A Szegénylegényeket 1966-ban az utolsó versenynapon mutatták be a cannes-i fesztiválon, nem nyert díjat, de a nemzetközi kritika méltatása nyomán Jancsó Miklóst "felkapta" a világsajtó, s elindította a nemzetközi karrier és a világhír felé - hangsúlyozta Jancsó Dávid. "Ezért is nagyon szép, hogy ezzel a filmmel tiszteleg a fesztivál előtte" - tette hozzá. A rendező fia szerint a Szegénylegények és az 1967-ben készült Csillagosok, katonák volt az a két film, amelyekkel Jancsó "olyat tette le az asztalra, amit akkoriban kevesen tudtak".

Jancsó Miklós soha nem nézte meg újra a saját filmjeit, de néhány évvel ezelőtt a Szegénylegények londoni retrospektív vetítésen ott ragadt, és elégedett volt a filmmel, azt mondta: "ezt nem tudom, hogy lehetett megcsinálni" - emlékezett Jancsó Dávid.  

A fiatal vágó egyébként Mundruczó Kornél filmjeinek alkotótársaként korábban már háromszor is részt vett a filmmustrán. "Nem kétséges, hogy ez a legnevesebb fesztivál a világon. Lélegzetelállító az a fajta filmszeretet, ahogy a nézők itt nézik a filmeket. A franciák nagyon komolyan veszik a mozit, a kultúrájuk része, amiért nagyon irigylem őket" - mondta.

Csütörtök kora este nézhették meg először a fesztiválon az újságírók Nemes Jeles László Saul fia című filmjét, amelynek világpremierje pénteken lesz a hivatalos versenyprogramban. A magyar alkotás 18 filmmel versenyez az Arany Pálmáért. A sajtóvetítésre teljesen megtelt a Fesztiválpalota ezer férőhelyes Debussy terme, ahol végig feszült figyelem követte az auschwitzi Sonderkommando egyik elképzelt magyar rabjáról, Saul Auslanderről szóló különleges hangulatú alkotást, amelyet meg is tapsolt az újságírók egy része. A holokausztábrázolás újfajta filmes megközelítése miatt a világsajtó által már előre szenzációként beharangozott, Röhrig Géza, New Yorkban élő amatőr színész-költő főszereplésével 35 mm-re forgatott film első vetítéséről távozó kritikusokat a szokásokhoz híven kamerák sokasága várta az első vélemények megfogalmazására, de ezúttal nehéz volt őket szóra bírni. Többen jelezték, hogy nem kívánnak azonnal megszólalni, mert még a film hatása alatt állnak.

Ma lesz Cannes-ban a világpremierje a Son of Saul / Saul fia c. magyar filmnek Fotó: Facebook/Saul fia

Ma lesz Cannes-ban a világpremierje a Son of Saul / Saul fia c. magyar filmnek Fotó: Facebook/Saul fia

A Saul fia alkotógárdája a világpremier előtt, péntek délután tart sajtótájékoztatót.