Előfizetés

Obama: ma este félelmetes blues session lesz a mennyországban

Ma este félelmetes blues session lesz a mennyországban - írta Barack Obama amerikai elnök a B.B. King halála alkalmából kiadott közleményében.

"A blues elvesztette királyát és Amerika elvesztett egy legendát" - hangzott a 89 évesen Los Angelesben elhunyt bluesgitárosról szóló elnöki megemlékezés. 

A közlemény megemlékezett arról, hogy B.B. King, aki egy részes arató gyermekeként született Mississippiben és a Tennessee állambeli Memphisben nőtt fel,  "nagykövetté vált, aki bevezette teljességgel amerikai zenéjét az országba és a világba". Obama szerint senki sem ihlette meg annyira az utána felnövekvő művészeket, mint B.B. King és senki sem tett többet a gospel és a blues elterjedéséért.

Obama felidézte, hogy három éve a feleségével együtt egy blueskoncert házigazdája volt a Fehér Házban, ahol - noha erre korábban nem számított - rábeszélték, hogy együtt énekelje el B.B. Kinggel a Sweet Home Chicago néhány sorát.

"Ilyen volt zenéjének hatása és az most is ilyen. Bennragad az ember fejében, mozgásba hozza és olyan dolgokra készteti, amilyeneket talán nem kellene megtennie - de mindig boldog lesz, hogy megtette" - írta az elnök.

"B.B King elment ugyan, de ez az izgalom örökre velünk marad. És ma este félelmetes blues session lesz a mennyországban" - zárta sorait Barack Obama.

Meghackelték a német törvényhozás alsóházát

Publikálás dátuma
2015.05.15. 21:40
Fotó: Thinkstock
Ismeretlenek támadást hajtottak végre a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag informatikai rendszere ellen.

A támadásról a Spiegel Online számolt be pénteken, és a Bundestag szóvivője megerősítette a hírportál értesülését. Közölte, hogy a Bundestag hivatala és a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) szakemberei dolgoznak az ügy feltárásán. A szóvivő részletekről nem tájékoztatott.

A Spiegel Online szerint a Bundestag informatikai szakértői már napokkal korábban észleltek behatolási kísérletet a parlament belső hálózatába. Ezzel csaknem egy időben a belső elhárítást végző nemzetbiztonsági szolgálat, az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) informatikai elhárítással foglalkozó részlege is észlelte, hogy támadás történt a Bundestag rendszere ellen.

A hírportál szerint a szakemberek súlyosnak ítélik az esetet. Az egyelőre nem ismert, hogy a támadás érint-e érzékeny adatokat. A hálózat egy részét biztonsági okokból leállították, így leválasztották a rendszerről egyebek között az informatikai hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) leleplezett titkos adatgyűjtő programjainak német vonatkozásait, illetve az NSA és a német külföldi hírszerző szolgálat (BND) együttműködésének feltárásával foglalkozó vizsgálóbizottság munkája során keletkezett anyagokat tartalmazó meghajtókat is - írta a Spiegel Online.

Leszámolás Nápolyban: négy halott, hat sebesült

Családi vitában a feleségét, saját fivérét, sógornőjét és szomszédját is lelőtte egy nápolyi férfi pénteken, majd a fegyverrel a lakása erkélyéről az utcán a gyalogosokat vette célba.

Négy halott és hat sebesült a mérlege a Secondigliano nápolyi városnegyedben történt leszámolásnak. A 48 éves Giulio Murolo az otthon tartott puskájával először a lakásában vele tartózkodó feleségét, majd saját fivérét és ennek feleségét is lelőtte. A negyedik áldozat a család szomszédja, a nápolyi városi rendőrség egyik hadnagya, aki megpróbálta lefegyverezni a férfit.

Az egyébként egy nápolyi kórházban ápolóként dolgozó Murolo családi vita miatt végezte ki családja tagjait. Az első hírek szerint egy rossz helyre kihúzott szárítótókötél miatt vesztek össze.

Murolo a lakásában leadott lövések után az utcára nyíló balkonról az utcán levőket is célba vette. Hat embert sebesített meg, közöttük a helyszínre sietett három rendőrt is, egyiküket súlyosan. A férfi másfél óra lövöldözés után megadta magát. A lakásában a hatóságok számos fegyvert és gázpalackokat is találtak. A feltételezések szerint fel akarta robbantani otthonát. A történtek miatt Matteo Renzi olasz miniszterelnök szombatra tervezett nápolyi látogatását lemondták.