Óriásmecset épül Kőbányán? - Videó

Az Inex egy olvasója hívta fel a figyelmet arra, hogy áprilisban a török vallásügyi minisztérium egyik kulturális-vallási szervezete, a Türkiye Diyanet YouTube-csatornájára feltöltött egy videót, ami egy budapesti óriásmecset és iszlám kulturális központ látványtervét mutatja be.

A török nagykövetség nem kívánta kommentálni az értesülést, Kovács Róbert kőbányai polgármester az Indexnek viszont elismerte, hogy a török nagykövetség érdeklődött a terület iránt, és 2014 végén személyesen is megkeresték. A kérdéses terület azonban nem a kerület, hanem a főváros tulajdona. Szűcs-Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója viszont azt mondta, ő még nem hallott a török beruházás tervéről, ezért csak későbbre ígért tájékoztatást az Indexnek.

A videót és a teljes cikket itt találja!

Szerző

Még rendelkezhet adója 1+1 százalékáról

Évek óta nagyjából csak a fele ajánlja fel adójának egy százalékát abból a mintegy négy és félmillió állampolgárból, aki személyi jövedelemadót fizet. Idén május 20-áig lehet rendelkezni azoknak is, akik már korábban benyújtották a bevallást, de egyetlen szervezetet sem jelöltek meg kedvezményezettként.

Aki személyijövedelemadó-bevallást nyújt be az adóhivatalnak, egyúttal rendelkezhet arról, hogy adójának 1+1 százalékával támogat civil szervezetet, egyházat, illetve a Nemzeti Tehetség Programot. A NAV honlapján valamennyi támogatható szervezet, annak adószáma, illetve technikai száma is megtalálható.

Felajánlásokat kizárólag a listán szereplők kaphatnak, vagyis azok a szervezetek, amelyek szeptemberig regisztráltak a NAV-nál és megfelelnek a támogatás feltételeinek.

Azok az adóforintok, amelyekről nem rendelkeznek az adózók, a költségvetésben maradnak. Az a pénz azonban, amit az állampolgárok támogatásként felajánlanak, leggyakrabban gyermekek gyógyítását és állatmenhelyek működését szolgálja.

Szerző
Témák
adó szja NAV 1%

Viszik a kisebb panellakásokat

Az év első negyedében 6-10 százalékkal nőttek az ingatlanárak Tolna megye két városában, Szekszárdon és Pakson, ahol főleg a panellakásokra és a sorházi lakásokra van élénkülő kereslet. Eközben az új lakásépítések száma nem emelkedik.

A tolnai megyeszékhelyen ingatlanforgalmazók 2014. decembertől, 2015. januártól tapasztalnak áremelkedést a panellakások és a téglaépítésű sorházi lakások esetében. Lengyel Zoltán, a szekszárdi Legátor Kft. tagja arról számolt be, hogy zömében befektetési céllal vásárolnak lakásokat Szekszárdon, és főleg az olcsóbb, másfél-kétszobás társasházi lakásokat keresik hat-, hat és fél millió forintig. Ebből a típusú lakásból nincs elég kínálat, az eladások száma három hónapja emelkedik - tette hozzá. Azt is elmondta, hogy sok olyan vásárló jelent meg, akik külföldön dolgoznak, és a bankok helyett ingatlanba kívánják fektetni a pénzüket.

Majoros Eszter, az Otthon Centrum szekszárdi és paksi franchise-partnere szerint Szekszárdon a családi házak és lakások árai jellemzően 6-8 százalékkal nőttek az utóbbi hónapokban. Egy lakás eladási ideje átlagosan 2-3 hónap, ami viszonylag gyors értékesítésnek számít. Szekszárdon elsősorban sorházi lakásokból van kevesebb az igényeknél, és hiányoznak az újszerű vagy újabb építésű családi házak is. Az ilyen típusú lakások 18-25 millió forintos áron kelnek el.

Pakson regionális összehasonlításban kiugróan magasak a lakásárak, és a családi házaktól a panelekig van kereslet a lakóingatlanokra; az árak évről-évre átlagosan 10-12 százalékkal emelkednek. Egy átlagos, 55 négyzetméteres, kétszobás panellakás ára 11-12 millió forint, egy szintén átlagos, a múlt század 70-es éveiben épült "kockaház" 20-23 millió forint. Tapasztalatai szerint a kínált lakások rendkívül gyorsan, akár 1-2 héten belül elkelnek; a városban elsősorban új társasházi lakásokra lenne igény.

A Duna-parti városban alapvetően nem a befektetési célú vásárlás, hanem az atomerőmű bővülő dolgozói létszáma és a nagyobb vásárlóerő élénkíti az ingatlanpiacot - mondta, hozzátéve, hogy 2014 második felétől nőtt az ingatlanértékesítések száma.
Pakson más ingatlanközvetítők tapasztalatai szerint keresleti piac alakult ki, egy év alatt legalább tíz százalékkal nőtt a panellakások ára, és főként helybeliek vásárolnak.

Tolna megyében a KSH adatai szerint 2012 óta nagyságrendileg nem változott az új lakásépítések száma: míg 2008-ban 395 - átlagosan 95 négyzetméteres - új lakásra adtak ki jogerős építési engedélyt, 2012-ben 92, 2013-ban 97, 2014-ben 109 lakás építését engedélyezték. A járási székhelyek adatai szerint 2015 első negyedévében 12 építési engedély vált jogerőssé Tolnában. Szekszárdon négy, Bonyhádon egy, Tolnán három építési engedélyt adtak ki, de Tamásiban például új lakás építésére egyet sem. Pakson az év első három hónapjában 14 lakásépítést és -bővítést engedélyeztek.

Szerző