Előfizetés

Fizetésemelés a brit királyi udvarban

Publikálás dátuma
2015.05.19. 10:55
Anglia, London 2015 Erzsébet királynő egy jótékonysági eseményre érkezik Fotó: Julian Simmonds - WPA Pool / Getty Image)
Nemcsak Vilmos herceg és Katalin hercegné újabb babájának születése adott okot az ünneplésre mostanság a brit királyi udvarban. A II. Erzsébet szolgálatában álló népes alkalmazott-sereg sok esztendős huzavona után végre fizetésemelésnek örvendhetett. Az új bértábla alapján a Londonban dolgozók 9,15 fontos (3.900 forint), míg a máshol dolgozók 7,85 fontos (3350 forint) órabért kapnak a jövőben. „Őfelsége azt akarja, hogy minden alkalmazottja tisztes jövedelemben részesüljön” – idézte az uralkodói óhajt a Daily Mail.

Igaz, a döntést heves viták előzték meg. Alig pár hete az is felmerült, hogy – első ízben – sztrájkba lépnek a windsori kastélyban dolgozók, így a turisták sem látogathatták volna a világhírű látványosságot. A pontos létszámot elég nehéz megállapítani, hiszen az uralkodóház egyes, magas rangú tagjainak külön személyzete is van, de a királynő szolgálatában mintegy 1200 fő dolgozik. Az uralkodó költségeire szolgáló keretet elvileg a parlament jogosult megszabni, ám emellett II. Erzsébet jókora magánvagyonnal is rendelkezik, melybe kiterjedt ingatlanok, földbirtokok és persze ékszerek is tartoznak.

A királynő összvagyonát évről évre próbálják számszerűsíteni a legvagyonosabb britek listájának összeállításakor, a Sunday Times hasábjain közölt legutóbbi adatsor 340 millió fontot hozott ki. Ezzel II. Erzsébet idén éppen lecsúszott a 300 leggazdagabb brit toplistájáról.

Amerikába vágyik Elián González

Publikálás dátuma
2015.05.19. 10:49
Elian Gonzalez 2001-ben nyolcadik születésnapját ünnepli Fotó: Jorge Rey / Getty Images
Szívesen elutazna az Egyesült Államokba a hat éves korában világhírűvé vált Elián González. A kisfiú 1999-ben édesanyjával és másokkal együtt csónakkal indult Kubából Floridába. A hajó felborult, minden utas odaveszett, csak Elián élte túl a tragédiát. 

A kubai kisgyerek azonban csakhamar politikai csatározások középpontjába került. Az amerikai hatóságok megtalálták a kisfiú rokonait Miamiban, s ők készek voltak befogadni a gyereket. Csakhogy Elián édesapja nem volt a hajón, hanem ő Kubában maradt, és visszakövetelte fiát. Washington és Havanna hosszú ideig hadakozott a gyerekért, így került Elián a világlapok címoldalaira. A fiú apjának menedékjogot kínáltak, ő azonban nem élt – nyilván nem is élhetett – a lehetőséggel. Elián pedig hiába nyilatkozta az amerikai médiának, hogy inkább maradna, a rokonok hiába pereltek, 2000-ben végül haza kellett térnie Kubába, ahol maga Fidel Castro államfő vette pártfogásába, mostanság pedig a volt pártvezető öccse, Raúl Castro köszönti a születésnapján.

A kubai-amerikai viszony enyhülése kapcsán az ABC televízió interjút készített a már 21 éves Elián Gonzálezzel, aki köszönetet mondott a sok szeretetért, amit amerikai tartózkodása idején kapott. Elián úgy nyilatkozott: visszatérne az Egyesült Államokba, de csak turistaként.

Polgárháborús állapotok Burundiban

Első alkalommal a hadsereg egységeit is bevetették az afrikai Burundi fővárosában a tüntetők ellen. A Bujumbura utcáira vezényelt egységek éles lőszert kaptak, a levegőbe lőve próbálták oszlatni a tömeget.

Burundiban nem csillapodik az elégedetlenség azóta, hogy nyilvánosságra került, Pierre Nkurunziza elnök harmadszor is indulni akar az államfői posztért, noha az ország alkotmánya csak két ciklust engedélyez. A politikus azonban úgy értelmezi a helyzetet, hogy mivel első hivatali idejét nem választások nyomán, hanem parlamenti kinevezéssel töltötte be, így mégis jogosult elindulni a júniusi voksoláson.

A tüntetések elharapózása, s a minap meghiúsult, másfél tucatnyi halottat követelt puccskisérlet nyomán szinte polgárháborús állapotok alakultak ki a kelet-afrikai államban. A puccs leverése után a Tanzániából visszatért államfő menesztette három miniszterét – a védelmi, a külügyi és a kereskedelmi tárcavezetőt. Burundiban a kilencvenes évek közepén sok százezer áldozatot követeltek a nemzetiségi és faji ellentétek, a hutu és tuszi törzsek közti mészárlások. Az erőszak újbóli elharapózásától tartva az elmúlt néhány hétben 100 ezernél is többen menekültek a környező országokba – adták hírül ENSZ-források.