Előfizetés

Három kislány, ketten sziámi ikrek

Hármas ikreknek adott életet egy nő a texasi Corpus Christi egészségügyi központjában – jelentette az AP hírügynökség. A három kislány 34 hétre, koraszülöttként jött világra, mindhárom kisbaba két kilogramm körüli. Catalina, Ximena és Scarlett egyaránt önállóan lélegzik. Ketten azonban még hosszú évekig komoly gondoskodást igényelnek majd, ugyanis sziámi ikrek: Ximena és Scarlett a mellkasuknál összenőve születtek. 

A sziámi babákat átszállították a város gyermekklinikájára, ahol számos műtét vár rájuk. Az édesanyának, Sylvia Hernándeznek és férjének, Raul Torresnek már van egy kisfia. A szülők a Facebook közösségi portálon azt kérték, imádkozzanak a babákért és küldjenek adományokat a várható orvosi költségekre. Az apának már a terhesség utolsó szakaszában fel kellett adnia az állását, hogy feleségéről gondoskodni tudjon.

A texasi Houstonban idén áprilisban ötös ikrek születtek, a babáknak csodájukra jártak, mivel az Egyesült Államokban először fordult elő, hogy egy anyuka egyszerre öt kislányt szült. Daniella Busby kislányai 28 hetesen, szintén császármetszéssel születtek.

Fizetésemelés a brit királyi udvarban

Publikálás dátuma
2015.05.19. 10:55
Anglia, London 2015 Erzsébet királynő egy jótékonysági eseményre érkezik Fotó: Julian Simmonds - WPA Pool / Getty Image)
Nemcsak Vilmos herceg és Katalin hercegné újabb babájának születése adott okot az ünneplésre mostanság a brit királyi udvarban. A II. Erzsébet szolgálatában álló népes alkalmazott-sereg sok esztendős huzavona után végre fizetésemelésnek örvendhetett. Az új bértábla alapján a Londonban dolgozók 9,15 fontos (3.900 forint), míg a máshol dolgozók 7,85 fontos (3350 forint) órabért kapnak a jövőben. „Őfelsége azt akarja, hogy minden alkalmazottja tisztes jövedelemben részesüljön” – idézte az uralkodói óhajt a Daily Mail.

Igaz, a döntést heves viták előzték meg. Alig pár hete az is felmerült, hogy – első ízben – sztrájkba lépnek a windsori kastélyban dolgozók, így a turisták sem látogathatták volna a világhírű látványosságot. A pontos létszámot elég nehéz megállapítani, hiszen az uralkodóház egyes, magas rangú tagjainak külön személyzete is van, de a királynő szolgálatában mintegy 1200 fő dolgozik. Az uralkodó költségeire szolgáló keretet elvileg a parlament jogosult megszabni, ám emellett II. Erzsébet jókora magánvagyonnal is rendelkezik, melybe kiterjedt ingatlanok, földbirtokok és persze ékszerek is tartoznak.

A királynő összvagyonát évről évre próbálják számszerűsíteni a legvagyonosabb britek listájának összeállításakor, a Sunday Times hasábjain közölt legutóbbi adatsor 340 millió fontot hozott ki. Ezzel II. Erzsébet idén éppen lecsúszott a 300 leggazdagabb brit toplistájáról.

Amerikába vágyik Elián González

Publikálás dátuma
2015.05.19. 10:49
Elian Gonzalez 2001-ben nyolcadik születésnapját ünnepli Fotó: Jorge Rey / Getty Images
Szívesen elutazna az Egyesült Államokba a hat éves korában világhírűvé vált Elián González. A kisfiú 1999-ben édesanyjával és másokkal együtt csónakkal indult Kubából Floridába. A hajó felborult, minden utas odaveszett, csak Elián élte túl a tragédiát. 

A kubai kisgyerek azonban csakhamar politikai csatározások középpontjába került. Az amerikai hatóságok megtalálták a kisfiú rokonait Miamiban, s ők készek voltak befogadni a gyereket. Csakhogy Elián édesapja nem volt a hajón, hanem ő Kubában maradt, és visszakövetelte fiát. Washington és Havanna hosszú ideig hadakozott a gyerekért, így került Elián a világlapok címoldalaira. A fiú apjának menedékjogot kínáltak, ő azonban nem élt – nyilván nem is élhetett – a lehetőséggel. Elián pedig hiába nyilatkozta az amerikai médiának, hogy inkább maradna, a rokonok hiába pereltek, 2000-ben végül haza kellett térnie Kubába, ahol maga Fidel Castro államfő vette pártfogásába, mostanság pedig a volt pártvezető öccse, Raúl Castro köszönti a születésnapján.

A kubai-amerikai viszony enyhülése kapcsán az ABC televízió interjút készített a már 21 éves Elián Gonzálezzel, aki köszönetet mondott a sok szeretetért, amit amerikai tartózkodása idején kapott. Elián úgy nyilatkozott: visszatérne az Egyesült Államokba, de csak turistaként.