"Aljas provokáció az ukrán mozgósítási feketelista"

Publikálás dátuma
2015.05.19. 14:01
Fotó: Alexander Aksakov/Getty Images Hírek
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatban ítélte el és a helyi lakosság elleni provokációként értékelte, hogy ismeretlenek aláírás nélküli szórólapokat helyeztek ki a Beregszászi járás egyes magyar településein azoknak a személyeknek a névsorával és elérhetőségével, akik nem vették át katonai behívójukat.

A nyilatkozat szerint a KMKSZ megdöbbenéssel értesült arról, hogy ismeretlenek aláírás nélküli szórólapokat helyeztek ki a Beregszászi járás egyes magyar településein, melyeken listába szedték azon személyek nevét és elérhetőségét, akik nem vették át behívójukat. „Szövetségünk mélységesen elítéli az akciót és a helyi lakosság ellen irányuló provokatív cselekedetként értékeli, továbbá határozottan kiáll az ukrán törvények és az alkotmány által garantált alapvető szabadságjogok és a személyes adatok védelmének betartása mellett” – áll a közleményben.

A dokumentum szerint a magyar szervezet értetlenül áll az előtt, hogy ilyen bizalmas információk miként kerülhettek illetéktelenek kezébe. Mivel a névsor valóságtartalmáról nincsenek hivatalos információk, és a személyes adatokkal történő visszaélést a törvény szigorúan bünteti, a KMKSZ az ügy kapcsán ismeretlen tettesek ellen feljelentést tesz. Az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap keddi száma a kérdés kapcsán azt írta, hogy a hét végén a beregszászi járási Makkosjánosiban és Mezőgecsében feketelistákat függesztettek ki, amelyek a mozgósítás alól kibújt hadköteles helyi lakosok nevét, lakcímét és születési évét tartalmazzák. A szórólapokon olvasható ukrán nyelvű toborzó szöveg arra szólítja fel a hadköteles férfiakat, hogy ne bujkáljanak és legyenek hű ukrán hazafiak, tegyenek eleget állampolgári kötelezettségüknek.

A kiragasztott listán nem szerepelt az összeállító szerv neve, hivatalos pecsét és aláírás – olvasható a cikkben. Az újság megkeresésére Petro Neveszelij, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság személyi állományért felelős parancsnoka megerősítette, hogy a feketelistákat Oleg Vinnickij, a megyei hadkiegészítő ideiglenesen megbízott vezetőjének kezdeményezésére rakták ki. Hasonló névsort nemcsak a magyarlakta, de rövidesen más kárpátaljai településen is kihelyeznek – tette hozzá. Így szeretnék ugyanis a közvéleménnyel tudatni, kik azok, akik kibújnak a mozgósítás alól.

Barta Márta, Makkosjánosi polgármestere a lapnak elmondta, tudomása szerint a hadkiegészítő emberei tették közszemlére a 22 nevet, az érintettek lakcímét és születési évét tartalmazó listát. A névsorba azok a személyek kerültek, akiknek sokadszorra sem sikerült kikézbesíteni a katonai behívót. A listán szereplők 90 százaléka külföldön tartózkodik – fűzte hozzá. Az ügy előzménye, hogy két hete a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság közleményt adott ki, amely szerint Ukrajnában egységes adatbázist készítenek azokról a hadkötelesekről, akik kibújtak a mozgósítás alól.

A tájékoztatás szerint az adatbázisban szereplőkkel szemben számos jogkorlátozást vezetnek be, így a többi között nem kaphatnak útlevelet, nem hagyhatják el az országot, nem vehetnek fel banki hitelt, nem változtathatják meg lakhelyüket, megtagadják járműveik nyilvántartásba vételét, nem vállalhatnak munkát semmilyen tulajdonformájú vállalatnál. A nagy feltűnést keltő nyilatkozatra szinte azonnal reagált Vaszil Hubal, Kárpátalja megye kormányzója, aki megnyugtatta a közvéleményt, emlékeztetve, hogy az ukrán törvények nem teszik lehetővé sem a hadkiegészítő parancsnokság által említetthez hasonló adatbázis létrehozását, sem a szabadságjogok ily módon történő korlátozását.

Szerző

Negyvennyolc éven át vezetett jogosítvány nélkül

Publikálás dátuma
2015.05.19. 13:33
Illusztráció/Thinkstock
A 74 éves osztrák férfi végül egy baleset során bukott le.

Burgenland tartomány felsőőri járásában a férfi hétfőn járművével ugyanis összeütközött egy másik autóval - közölte a burgenlandi rendőrség. A baleset Pinkamiske (Mischendorf) községben az Untere Hauptstrasse és a Neubaugasse kereszteződésénél történt.

A másik autó vezetője, egy 49 éves nő megsérült és kórházba szállították. A két járművezető alkoholtesztje negatív lett.  A rendőrség közleménye szerint a 74 éves férfi ellen feljelentést tettek. A nyugdíjas beismerte, hogy 1967 óta különböző járműveket vezetett, de jogosítványa nem volt.

Szerző

Orbán tíz percért repül Strasbourgba

Publikálás dátuma
2015.05.19. 12:31
Fotó: Carsten Koall/ Getty Images Hírek
Két hete, az Európai Parlament jogi bizottságának Magyarországgal foglalkozó ülése után még nem volt világos, lesz-e folytatása a kezdeményezésnek. Az ülést Orbán Viktornak a halálbüntetés esetleges bevezetése körüli, zavaros mondatai kapcsán hívták össze. Azzal a céllal, hogy egyértelműen tisztázzák: egy, a halálbüntetést visszaállító országnak nincs helye az Európai Unióban.

A vita során azonban napirendre került a menekülteket kriminalizáló, szélsőségesen kirekesztő hangvételű „Nemzeti Konzultáció” is. Ezt még azok is gyalázatosnak nevezték, akik elfogadni látszottak, hogy elvben persze a halálbüntetésről is lehet vitatkozgatni, ha nem akarják azt a valóságban is bevezetni. Az Orbán-rezsim eddigi támogatójától, az Európai Néppárttól, annak is német, CDU-CSU-s koordinátorától kapott súlyos kritikát az „elfogadhatatlannak” nevezett kérdőív miatt.

Először nem volt biztos, lesz-e folytatása a bizottsági vitának a plenáris ülésen. Aztán, némi bizonytalanság után, mégis napirendre tűzték, de a Néppárt ellenezte, hogy azon állásfoglalást is elfogadjanak. Ezzel indirekt azt üzente, jó, figyelmeztessük Orbánékat, állítsuk pellengérre őket, de azért maradjon ez egyszeri alkalom. Végül abba is belement, hogy szülessen állásfoglalás is, de arról csak egy hónap múlva, a júniusi ülésen legyen szavazás. Lehetőséget adva a kompromisszumokra, módosításokra, és nem utolsósorban az Orbán-kormány színfalak mögötti puhítgatására.

A fideszes propaganda az utolsó pillanatig az volt, hogy a dolognak nincs sok értelme, nem is érdemes különösebben foglalkozni vele. Ehhez képest Orbán Viktor hétfőn mégis bejelentkezett a mai, keddi vitára, ahol tíz percet kapott a hozzászólásra. A vita este hat óra körül kezdődik és bő egy órásnak ígérkezik.

"A strasbourgi ülésen nem Magyarország, hanem a jelenlegi magyar kormány politikája a téma."
Nem pusztán a halálbüntetés kérdéséről vagy a bevándorlási konzultációs kérdőívről, hanem arról lesz szó a kedd délutáni európai parlamenti vitában, hogy Magyarország, az Európai Unió tagja miért nem tartja tiszteletben a közös európai értékeket és alapelveket - hangsúlyozta néhány órával az EP-vita megkezdése előtt tartott közös strasbourgi sajtótájékoztatóján Ujhelyi István, az MSZP, valamint Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője.
"Az Orbán-rezsim kommunikációs gépezete a közpénzek milliárdjaiból azt találta ki, hogy Orbán Viktornak tovább kell folytatnia azt a harcos magatartást, amivel lehet, hogy otthon szavazatokat gyűjt, folytathatja Vona Gáborral a násztáncát, de itt Európában szégyent hoz közös országunkra" - mondta Ujhelyi István azzal kapcsolatban, hogy a miniszterelnök részt vesz az EP-vitában. Niedermüller Péter arról beszélt, hogy az Európai Parlamentnek nem csupán politikai, hanem morális kötelessége is szóvá tenni azt, "hogy az egyik tagállam miniszterelnöke szisztematikusan, tudatosan és folyamatosan szembemegy az európai alapértékekkel".

Nemzeti hatáskörbe kell adni a döntést arról, hogy egy ország akar-e bevándorlókat befogadni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak kedden Strasbourgban, európai parlamenti felszólalása előtt.

Magyarország azt szeretné megvalósítani, hogy a magyarok mondhassák meg, legyenek-e Magyarországon bevándorlók, vagy ne - mondta sajtótájékoztatóján a magyar kormányfő. "Az eddigi tapasztalatok alapján nem vált be az, hogy a bevándorlás kérdését Brüsszelből kellene szabályozni, még kevesebb reményt fűzünk a központilag szabályozott kvótához" - jelentette ki.

Magyarország nem írt alá egyetlen olyan dokumentumot sem, amely megtiltaná, hogy felvessen bármilyen kérdést - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak kedden Strasbourgban, európai parlamenti felszólalása előtt egy a halálbüntetéssel kapcsolatos kérdésre válaszolva.

A kormányfő úgy vélekedett, hogy az ezzel kapcsolatos vita Magyarország számára valójában a szólás-, illetve véleményszabadság kérdése. Azt akarjuk, hogy ne legyenek tabutémák, és mi dönthessük el, hogy miről beszélünk - fogalmazott Orbán Viktor.

Tanács soros lett elnöksége nem kíván részt venni
Az Európai Parlament (EP) liberális frakciója nyilatkozatban ítélte el, hogy az uniós kormányok közös testületeként működő Tanács soros lett elnöksége nem kíván részt venni a magyarországi helyzetről folytatandó keddi strasbourgi EP-vitában. A plenáris vita az eredeti tervek szerint azzal kezdődött volna, hogy a soros EU-elnökséget ellátó Lettország képviselője, valamint az Európai Bizottság - vagyis az uniós javaslattevő-végrehajtó testület - képviselője kifejti álláspontját. A lett elnökség azonban - mint azt Martin Schulz EP-elnök hétfő délután közölte - azt a tájékoztatást adta, hogy nincs uniós tanácsi álláspont a kérdésben, így nem kíván semmilyen álláspontot kifejteni.
Az európai liberálisok (ALDE) EP-frakciója elfogadhatatlannak és példátlannak nevezte a lett elnökség magatartását. Sophie In't Veld, a liberális frakció holland alelnöke azt követelte, hogy a lett elnökség sürgősen, írásban tegye világossá álláspontját. "Az az állítás, hogy a Tanácsnak nincs álláspontja olyan alapvető ügyekben, mint a jogállamiság, a demokratikus kormányzás, a halálbüntetés, illetve az alapvető jogok, arra utal, hogy az Európai Tanács erkölcsi csődbe jutott" - fogalmazott a frakcióalelnök. Ehhez hozzátette, hogy az Európai Tanács alatt lényegében az uniós tagállamok kormányait kell érteni.

Frissítve: 2015.05.19. 18:06