Előfizetés

Közzéteszik az auschwitzi haláltábor személyzet-listáját

Publikálás dátuma
2015.05.19. 14:38
A hírhedt tábor/Thinkstock
A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) nyilvánosságra hozza az egykori auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs tábor személyzetének rendelkezésére álló teljes listáját, az őrök és az SS tagjai mellett a lágerhivatalnokokét és az ápolónőkét is.

A nácizmus és kommunizmus bűneit kutató és a vétkesek ellen eljáró IPN listáján 8753 személy, köztük 186 nő neve szerepel - tájékoztatta a Rzeczpospolita című napilapot Waldemar Szwiec, az IPN krakkói részlege nyomozati osztályának vezetője. Az osztály négy éve vizsgálódik a második világháború alatt az auschwitzi haláltáborban elkövetett bűntettek ügyében. A korábbi listák alapján csak 4-6 ezer személy volt ismert, akik közül az IPN adatai szerint csak 770 embert ítéltek el a második világháború befejezése után - írta a lap. A bővebb névsor lehetővé teszi az eddig a büntetőeljárást elkerülő háborús bűnösök bíróság elé állítását. A nyomozók feltételezése szerint az auschwitzi haláltábor több tucat működtetője még életben van.

Swiec elmondta: a 770 elítéltnél sokat többet állítottak bíróság elé a háború utáni szövetséges megszállási zónákban, majd a két német állam területén, az egykori Csehszlovákiában, Hollandiában és a Szovjetunióban. Sok vádlottat azonban felmentettek, vagy megszüntették az ellenük folytatott eljárást. Közlése szerint jelenleg a már összeállított lista ellenőrzésén dolgoznak, a kutatók többek között a forrásanyagokat vizsgálják, összevetik a névsort a láger szervezeti hálózatával. Így minden személy szolgálati adatait közzétehetik majd, és összeállíthatják a táborban végzett orvosi kísérletek áldozatainak névsorát is. Arról, hogy milyen formában teszik közzé a listát, még nem született döntés.

Az auschwitzi koncentrációs tábort a náci Németország 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára építtette Lengyelországnak a harmadik birodalomhoz csatolt részén. A szomszédos birkenaui láger két évvel később jött létre. A megszállt Lengyelország területén működtetett számos más tábor mellett ez lett a zsidók megsemmisítésének fő színhelye.

Az auschwitzi múzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumba deportáltak számát, akik közül 1,1 millió volt zsidó, de sok volt a lengyel, roma és szovjet hadifogoly is. A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret. Az auschwitzi lágerkomplexumban a náci németek legkevesebb 1,1 millió embert, köztük mintegy 1 millió zsidót gyilkoltak meg.

"Aljas provokáció az ukrán mozgósítási feketelista"

Publikálás dátuma
2015.05.19. 14:01
Fotó: Alexander Aksakov/Getty Images Hírek
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatban ítélte el és a helyi lakosság elleni provokációként értékelte, hogy ismeretlenek aláírás nélküli szórólapokat helyeztek ki a Beregszászi járás egyes magyar településein azoknak a személyeknek a névsorával és elérhetőségével, akik nem vették át katonai behívójukat.

A nyilatkozat szerint a KMKSZ megdöbbenéssel értesült arról, hogy ismeretlenek aláírás nélküli szórólapokat helyeztek ki a Beregszászi járás egyes magyar településein, melyeken listába szedték azon személyek nevét és elérhetőségét, akik nem vették át behívójukat. „Szövetségünk mélységesen elítéli az akciót és a helyi lakosság ellen irányuló provokatív cselekedetként értékeli, továbbá határozottan kiáll az ukrán törvények és az alkotmány által garantált alapvető szabadságjogok és a személyes adatok védelmének betartása mellett” – áll a közleményben.

A dokumentum szerint a magyar szervezet értetlenül áll az előtt, hogy ilyen bizalmas információk miként kerülhettek illetéktelenek kezébe. Mivel a névsor valóságtartalmáról nincsenek hivatalos információk, és a személyes adatokkal történő visszaélést a törvény szigorúan bünteti, a KMKSZ az ügy kapcsán ismeretlen tettesek ellen feljelentést tesz. Az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap keddi száma a kérdés kapcsán azt írta, hogy a hét végén a beregszászi járási Makkosjánosiban és Mezőgecsében feketelistákat függesztettek ki, amelyek a mozgósítás alól kibújt hadköteles helyi lakosok nevét, lakcímét és születési évét tartalmazzák. A szórólapokon olvasható ukrán nyelvű toborzó szöveg arra szólítja fel a hadköteles férfiakat, hogy ne bujkáljanak és legyenek hű ukrán hazafiak, tegyenek eleget állampolgári kötelezettségüknek.

A kiragasztott listán nem szerepelt az összeállító szerv neve, hivatalos pecsét és aláírás – olvasható a cikkben. Az újság megkeresésére Petro Neveszelij, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság személyi állományért felelős parancsnoka megerősítette, hogy a feketelistákat Oleg Vinnickij, a megyei hadkiegészítő ideiglenesen megbízott vezetőjének kezdeményezésére rakták ki. Hasonló névsort nemcsak a magyarlakta, de rövidesen más kárpátaljai településen is kihelyeznek – tette hozzá. Így szeretnék ugyanis a közvéleménnyel tudatni, kik azok, akik kibújnak a mozgósítás alól.

Barta Márta, Makkosjánosi polgármestere a lapnak elmondta, tudomása szerint a hadkiegészítő emberei tették közszemlére a 22 nevet, az érintettek lakcímét és születési évét tartalmazó listát. A névsorba azok a személyek kerültek, akiknek sokadszorra sem sikerült kikézbesíteni a katonai behívót. A listán szereplők 90 százaléka külföldön tartózkodik – fűzte hozzá. Az ügy előzménye, hogy két hete a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság közleményt adott ki, amely szerint Ukrajnában egységes adatbázist készítenek azokról a hadkötelesekről, akik kibújtak a mozgósítás alól.

A tájékoztatás szerint az adatbázisban szereplőkkel szemben számos jogkorlátozást vezetnek be, így a többi között nem kaphatnak útlevelet, nem hagyhatják el az országot, nem vehetnek fel banki hitelt, nem változtathatják meg lakhelyüket, megtagadják járműveik nyilvántartásba vételét, nem vállalhatnak munkát semmilyen tulajdonformájú vállalatnál. A nagy feltűnést keltő nyilatkozatra szinte azonnal reagált Vaszil Hubal, Kárpátalja megye kormányzója, aki megnyugtatta a közvéleményt, emlékeztetve, hogy az ukrán törvények nem teszik lehetővé sem a hadkiegészítő parancsnokság által említetthez hasonló adatbázis létrehozását, sem a szabadságjogok ily módon történő korlátozását.

Negyvennyolc éven át vezetett jogosítvány nélkül

Publikálás dátuma
2015.05.19. 13:33
Illusztráció/Thinkstock
A 74 éves osztrák férfi végül egy baleset során bukott le.

Burgenland tartomány felsőőri járásában a férfi hétfőn járművével ugyanis összeütközött egy másik autóval - közölte a burgenlandi rendőrség. A baleset Pinkamiske (Mischendorf) községben az Untere Hauptstrasse és a Neubaugasse kereszteződésénél történt.

A másik autó vezetője, egy 49 éves nő megsérült és kórházba szállították. A két járművezető alkoholtesztje negatív lett.  A rendőrség közleménye szerint a 74 éves férfi ellen feljelentést tettek. A nyugdíjas beismerte, hogy 1967 óta különböző járműveket vezetett, de jogosítványa nem volt.