Előfizetés

Ferenc pápa: a korrupció gőgből ered

Nagy visszhangot keltett a világban, hogy Ferenc pápa a napokban nagyon is egyértelműen felszólította az olasz főpapokat arra: emeljenek szót a korrupció ellen. Mindezt az Olasz Katolikus Püspöki Konferencia (CEI) közgyűlésén mondta el, s mint fogalmazott, hogy ne féljenek, ha a korrupcióval szemben kell hallatni a hangjukat. Utalt arra, hogy a pénzügyi visszaélések miatt sok család, nyugdíjas, becsületes munkás, valamint több keresztény közösség is szegénnyé vált, a fiatalok pedig elvesztették minden perspektívájukat, ami jövőjüket illeti. 

Nem először beszél nyíltan a korrupció veszélyeiről a pápa. Márciusi nápolyi látogatása során szó szerint igen keményen így fogalmazott: "A korrupció bűzlik, a korrupt társadalom bűzlik. Bűzlik, nem keresztény az, aki hagyja magát megvesztegetni". Tavaly júniusban, egy szentbeszédében szintén beszélt a korrupcióról. „A korrupció egy nagyon szomorú történet, jóllehet ősi jelenség és mindmáig egyike a legkézenfekvőbb bűnöknek” – fogalmazott akkor. Így folytatta: „Ki kell mondani az igazságot: a korrupció valóban a legkézenfekvőbb bűne annak, akinek hatalma van mások felett, akár gazdasági, politikai vagy lelki síkon. Mindannyian kísértést szenvedünk ezen a téren. Ez a legkézenfekvőbb bűn. Mert amikor valakinek tekintélye van, hatalmasnak érzi magát, szinte Istennek – mutatott rá akkor a pápa. Azt is mondta, „a korrupció a büszkeségből, a gőgből ered, míg a szolgálat az alázatos karitászból, mely mások segítségére siet.”


A pápa hétfői, az olasz püspököknek címzett útmutatásában mindemellett figyelmeztetett az emberi méltóság védelmének fontosságára. Azt is közölte, engedjenek nagyobb teret a világiak törekvéseinek. Több kollegialitásra is ösztökélte a püspököket. Utalt arra, hogy míg egyes püspökségek jobb anyagi helyzetben vannak, mások nélkülözésben élnek. Szintén az olasz püspökök ülésén Angelo Bagnasco bíboros, a CEI elnöke kevesellte azokat az intézkedéseket, amelyeket az Európai Unió tesz a menekültekért.

„Elfogadhatatlan a szerbek helyzete”

Ivica Dacic szerb külügyminiszter, aki az EBESZ elnöki tisztségét is ellátja, úgy foglalt állást, hogy elfogadhatatlan a szerbek helyzete Koszovóban. Mint fogalmazott, hazája támogat minden olyan erőfeszítést, amely az ott élő emberek helyzetének javítását szolgálja. Kifejtette, Szerbia mindig is együttműködő partner lesz ebben a kérdésben. 

A volt szerb miniszterelnök elítélte a szélsőségek, a radikalizmus minden formáját. „Szerbia tisztában van azzal, milyen összetett problémáról van szó” – fejtette ki Dacic, s hozzátette, globális együttműködés is szükséges a terrorellenes fellépéshez. A szerb külügyminiszter azt közölte, hogy a terrorizmus nem ismer határokat, s az idegengyűlölet, populizmus, sovinizmus ma mind komoly veszélyt jelent Európára nézve. Dacic egy lapon említette a párizsi, a koppenhágai, a zvorniki és a kumanovói támadásokat.

Erdogan aggódhat

Nemhogy a kétharmados többség nem biztosított a török kormánypárt, az AKP számára a júniusban esedékes parlamenti választáson, már az abszolút többség elérésével is gondok lehetnek. Recep Tayyip Erdogan számára azért lenne szinte létfontosságú a kétharmados többség megkaparintása, mert így módosítaná tudná az alkotmányt, s hazáját elnöki köztársasággá alakíthatná át, ezzel teljhatalma lenne. 

Ehhez képest a legfrissebb felmérések szerint, amelyet a Gezici iroda tett közzé, a megkérdezettek 38,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az AKP-re kívánja adni a voksát. Az előző, 2011-ben megrendezett parlamenti választáson még 49,8 százalékot ért el az AKP. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt (CHP) 30,1 százalékot kaphat, a nacionalista MHP pedig 17,1 százalékra lehet jó. A török voksolások történetében először egységes politikai erőként fellépő kurd pártra, a HDP-re 10,5 százalék adhatja a voksát, amellyel éppen átlépné a 10 százalékos parlamenti küszöböt.

A felmérés során összesen 4860 törököt kérdeztek meg május 9-én és 10-én. A török közvéleménykutatások gyakran nem megbízhatóak. A Gezici az egyik legismertebb iroda az országban.