Klopp még várakozhat

Publikálás dátuma
2015.05.21. 07:52
Jürgen Klopp spanyolul még nem tudná tanácsokkal ellátni játékosait FOTÓ: EUROPRESS GETTY IMAGES
Ugyan kacsának bizonyult az a keddi hír, amely szerint Jürgen Klopp nyártól a Real Madrid edzője lesz, hiszen az a forrás – a Deutschland Radio – nem is létezik, annyi azért biztosnak tűnik, hogy a Borussia Dortmundtól távozó szakember a továbbra is komoly jelölt a blancóknál.

Egy Twitter felhasználónak sikerült átvernie szinte a teljes sportsajtót. Kedden ugyanis a „Radio Deutschlandra” hivatkozva repítette világgá a hírt, amely szerint Klopp jövőre Cristiano Ronaldóékat trenírozhatja. Első látásra a forrás hitelesnek tűnik, hiszen létezik Deutschlandfunk, amely a Deutschlandradio honlapján érhető el, továbbá a külföldieknek szóló Deutsche Welle, csak éppen Radio Deutschland nincs.

Ettől függetlenül a @Madridofilo_ nevű Twitter-fiókról író felhasználó az egész sportsajtót az orránál fogva vezette. Olasz, spanyol lapok vették át a hírt a „Radio Deutschlandra” hivatkozva, köztük a komoly olasz orgánum, az AGI hírügynökség: a Gazzetta dello Sport már ennek az értesülését vette át. Csak Németországban éltek a gyanúperrel, hiszen ilyen rádióról még sosem hallottak.

A hírről tehát egyértelműen kiderült, hogy kacsa, ettől függetlenül Klopp esélyei nem lebecsülendőek a Realnál. Igaz, hírek szerint még nincs végleges döntés arról, hogy elbocsássák-e egyáltalán Carlo Ancelottit, vagy sem. Bodo Illgner, aki 1996-2001 között védte a királyi gárda hálóját, azt közölte, minden értesülés ellenére Klopp „a lista tetején áll” a potenciális edzőjelöltek között.

„A Real Madrid mindig a világ legjobb edzőjét keresi. Kétszeres német bajnokként, valamint BL döntősként természetes, hogy számítanának rá” – mondta el a német válogatottal világbajnokságot is nyert Illgner a Sport Bildnek. Ancelotti jövője továbbra is bizonytalan. Emilio Butragueno sportigazgató múlt héten spanyol újságíróknak nem volt hajlandó nyilatkozni az olasz szakember jövőjéről. „Majd meglátjuk, mi lesz” – jelentette ki.

Amennyiben Klopp nyáron valóban a királyi gárda edzője lenne, úgy Jupp Heynckes (1997-1998) és Bernd Schuster (2007-2008) után ő lenne a harmadik német tréner a madridiaknál. Egyiküknek sem voltak nyelvi gondjaik, mindketten kiválóan beszéltek spanyolul, amikor átvették a szakmai munkát. Klopp szempontjából azonban ez lehet a gyenge pont. Amennyiben a spanyol fővárosba vinnék, úgy mihamarabb el kellene sajátítania a nyelvet, mert – mint Illgner fogalmazott – edzőként különösen fontos, hogy jól együttműködjék a sajtóval. Ennek alapja a nyelvtudás.

A másik gond, amire a német hálóőr figyelmeztetett, hogy nincs a Real Madridnál olyan személyiség, aki meghatározná az irányvonalat. Időnként a klub elnöke jelenti be egy nagyágyú leigazolását óriási összegért, máskor a sportigazgató, Butragueno próbál egyfajta jövőképet felállítani. „Az edzőnek azonban az lenne a feladata, hogy érvényre juttassa filozófiáját” – jelentette ki Illgner.

Ehhez azonban idő kell. Nem is kevés. Klopp ezt megkapta a Dortmundnál: hét éve volt arra, hogy meghatározza a sárga-feketék arculatát. Ennyi időn keresztül csak egyetlen tréner, a legendás Miguel Munoz irányíthatta a madridiak szakmai munkáját.

Egyre többször hallani ugyanakkor egy másik nevet is a Realnál. Az átigazolási ügyekben általában jól értesült olasz szakember, Gianluca di Marzio azt közölte, hogy a jelöltek szűkebb körében Rafa Benitez neve is felbukkant. A spanyol trénernek nyáron jár le a szerződése a Napolinál.

Igaz, amennyiben tényleg rá esne a választás, Florentino Pérez elnök nehezen magyarázná el a szurkolóknak, mennyiben látja őt jobb szakembernek, mint Ancelottit. Benitezről ugyanis nagy jóindulattal sem állíthatnánk, hogy különféle csapatainál – a Liverpoolnál, vagy most épp a Napolinál – az utóbbi években sikert sikerre halmozott volna.

Szerző

Viharos Fradi-gála

Publikálás dátuma
2015.05.20. 23:49
MTI Fotó: Illyés Tibor
A Ferencváros megérdemelten hódította el története során 21. alkalommal is a labdarúgó Magyar Kupát, miután a Groupama Arénában, a második félidőben a szakadó eső ellenére is felőrölte a Videotont és nyert 4-0-ra.

Egyik együttes sem gondolhatott vissza kellemes emlékekkel legutóbbi Magyar Kupa fináléjára. A Videoton utoljára 2011-ben próbálkozott a serleg elhódításával, de akkor a Kecskemét felül múlta őket 3-2-re. A Ferencvárosnál még kínosabbak voltak az emlékek, ugyanis 2005-ben 5-1-re veszítették el a kiállításokkal tarkított Matáv Sopron elleni MK-döntőt. Az viszont biztos volt, hogy ezen az estén egyik együttes boldog pillanatokkal felejtetheti a múltat.

A találkozó magyar szinthez képest különösen is lendületesen indult. A 10. percben Gyurcsó Ádám használta ki a védelem tanácstalanságát, de jobb oldali löketét Dibusz Dénes sarokra mentette. A továbbiakban a fehérváriak részéről Gyurcsó ismét nagy lehetőséghez jutott, míg a túloldalon Lamah lépett ki, és végül sarkalt az üres kapuba, de a játékvezető lest ítélt. Bosszankodhattak a zöld-fehérek, mert a lassítás bebizonyította, hogy szó sem volt lesről.

A Vidinél Nikolics Nemanja veszélyeztetett, ám valószínűleg a csatár is meglepődött, hogy milyen üresen maradt, így ez a kis idő már elég volt Dibusznak az összpontosításhoz. Az első negyvenöt perc második felére kicsit leült a játék és inkább a labdatartásra rendezkedtek be a felek.

A fordulást követően Filipe Oliveira használta ki majdnem, hogy a védelem kicsit talán még az öltözőben volt, ám 15 méteres kísérlete elkerülte a kaput. Aztán az 53. percben Ramírez bal oldali beadására Varga Roland érkezett a túl oldalon, aki jó ütemben a hosszúba fejelt, vezetéshez juttatva ezzel övéit.

A találat után szinte vezényszóra leszakadt az ég a Groupama Arénában, ám a zuhogó eső sem gátolta meg a Fradit az újabb gólban. A 60. percben Lamah bal oldali szögletére Batik Bence érkezett, aki hat méterről a kapu közepébe juttatta a játékszert. A Vidi trénere, Joan Carillo ezt követően két cserére is elszánta magát, de nagyon úgy tűnt, hogy ez már nem változtat majd az eredményen.

Az égi áldás továbbra is megnehezítette a játékosok dolgát, de nagyon úgy látszott, hogy ez legfőképp a fehérváriakat befolyásolta. A 69. percben Lamah ugrott fel fejelni középen a balról érkező beívelést követően, ami a hálóban landolt. Ezután a ferencvárosi szurkolók már elégedetten skandálták a „Kupagyőztes, kupagyőztes” rigmust, az utolsó húsz perc pedig bebizonyította, hogy nem kiabálták el, sőt Szolnoki öngólja a hajrában feltette az i-re a pontot.

A 4-0-s győzelemmel 21. Magyar Kupa elsőségüket ünnepelhették a fővárosiak, amelyre már 11 éve vártak.

Szerző

Xavi elbúcsúzik

Publikálás dátuma
2015.05.20. 11:25
Xavi Hernandez Fotó: Lars Baron/Bongarts/Getty Images
Immár biztossá vált, hogy Xavi elhagyja a Barcelonát. A katalánok veteránjának édesapja jelentette be, hogy fia, aki idén megnyerte a bajnokságot a blaugranával, a jövő szezontól a katari al-Szadd nevű együttesnél folytatja. 

A Barca 35 esztendős csapatkapitányának apja, Joaquin Hernandez a Cope radióban úgy fogalmazott, „eljött a búcsú ideje Xavi számára”. Hozzátette, fia nagyon sokat gondolkodott a váltáson. Azt is elmondta, hogy Xavi nagyon komoly ajánlatot kapott, ráadásul lehetősége lesz felkészülni az edzői szakmára. Xavi Hernandez csütörtökön, sajtótájékoztató keretében jelenti be a katalán klubtól való távozását.

Idén még két újabb címet nyerhet: diadalmaskodhat a spanyol kupában az Athletic Bilbaóval szemben, illetve június 6-án, Berlinben a magasba emelheti a Bajnokok Ligája trófeájáét, feltéve persze, ha a Barcelonának sikerül két vállra fektetnie a Juventust.

Szerző