Előfizetés

Lázár magabiztosan ígérget

Publikálás dátuma
2015.05.21. 17:11
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a Kormányinfo 9 - Mit miért tesz a kormány? címmel Giró-Szász András
A következő két hétben olyan megállapodások várhatók, amelyekkel az Első Nemzeti Közműszolgáltató a gáz- után az áramszolgáltatást is megkezdheti a jövő félévben - közölte Lázár János a Kormányinfo 9 - Mit miért tesz a kormány? címmel Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is bejelentette, hogy két lépcsőben emelik a rendészeti területen dolgozó adminisztratív munkavállalók bérét. A Corvinus-ügyről szólva Lázár azt mondta, "rosszindulatú hecckampány, ami zajlik".

Lázár a rezsicsökkentéssel kapcsolatban elmondta, hogy megkezdődtek azok a tárgyalások, amelyek nyomán mintegy 90, önkormányzati távhőszolgáltató vállalat állami érdekkörbe kerülhet. Így a nemzeti közműszolgáltató olcsó gázt, olcsó áramot és olcsó távhőt szolgáltathat majd - mondta a miniszter. Lázár arról is szólt, hogy a társasházi gázmérőórák tervezett cseréje újabb rezsicsökkentést fog jelenteni.

A szerdai kormányülésen emellett a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) átalakítása is téma volt, amely várhatóan nyáron zárul, és amely költségracionalizálást és profiltisztítást jelent majd az MFB-nél. A bank egyik fontos feladata a jövőben a visszatérítendő európai uniós források kiközvetítése lesz - tájékoztatott a Miniszterelnökség vezetője.

MTI Fotó: Kovács Tamás

MTI Fotó: Kovács Tamás

Lázár béremelést is ígért

Két lépcsőben emelik a rendészeti területen dolgozó adminisztratív munkavállalók bérét - jelentette be a miniszter, aki azt is elmondta: akik nem tartoznak a szolgálati törvény hatálya alá, azok 2015 júliusában és 2016 januárjában kapnak béremelést, ennek mértéke 10 százalék. A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a szerdai kormányülésen felhatalmazták Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy tegyen javaslatot a szociális ágazatban dolgozók bérkiegészítésére.

Corvinus-ügy: "Rosszindulatú hecckampány, ami zajlik"

A kormány semmilyen döntést nem hozott, nem is tárgyalt a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) épületeiről - mondta Lázár a Corvinus-ügyről. Lázár Jánost a BCE budai campusának sorsáról, a kertészettudományi, élelmiszer-tudományi, tájépítészeti kar leválasztásáról szóló sajtóhírről kérdezték. Azzal kapcsolatban, hogy az értesülések szerint Hódmezővásárhelyre költözhetne az egyetem egyik kara, a miniszter - aki egyben Hódmezővásárhely országgyűlési képviselője, korábbi polgármestere - azt mondta: még viccnek is rossz, hogy a Corvinus bármelyik egysége Hódmezővásárhelyre kerülne. A miniszter úgy fogalmazott: "13 éve vagyok parlamenti képviselő, ilyen csodával mint ami a Corvinuson történik, nem találkoztam" - mondta Lázár, majd "rosszindulatú hecckampánynak" nevezte, ami zajlik, hozzátéve, hogy a Corvinus kertészettudományi karának ő maga nagy támogatója.

Orbán soha nem lát pályázatokat

A kormány nem pályázatokat bírál el, hanem a fejlesztések irányáról dönt - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Lázár János elmondta, hogy a szerdai kormányülésen áttekintették az Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet könyvében foglaltakat. Kifejtette: az akciótervek, pályázatok jóváhagyása a nemzeti fejlesztési kormánybizottság feladata, az Európai Bizottság által jóváhagyott, kontrollált módon.

A tárcavezető szólt arról, hogy a pályázati felhívásokat a tárcák főosztályai írják ki, s lezáráskor visszakerülnek még egyszer a bizottság elé az egymilliárd forint feletti pályázatok. A miniszterelnök minisztereivel nem hoz döntést, pályázatokat soha nem lát, a fejlesztéspolitikai döntéseit pedig a költségvetés teherbíró képességének figyelembe vételével hozza meg.

Lázár és a csajozás

Lázár János a bírósági ítélet ellenére továbbra sem akarja elárulni, kivel volt 2013-ban Svájcban és Olaszországban, és miért voltak olyan magasak a hotelszámlák. A miniszter elmondása szerint a munkájával kapcsolatos úton volt, azt pedig "szubtrópusi feltételezésnek" nevezte, hogy csajozni volt.

Lázárnak be kell számolnia külföldi útjairól

Mint írtuk: A Fővárosi Törvényszék hétfői ítélete szerint a Miniszterelnökségnek részleteket kell közölnie a hivatalt vezető Lázár János több olyan külföldi tárgyalásáról, amelyekről eddig csak nagyon kevés információt tettek közzé. Ezek a tárgyalások olyan utazások során zajlottak, amelyek korábban a magas hotelszámlákról híresültek el. 

A pert a Direkt36 újságírója indította a Transparency International antikorrupciós szervezet jogi segítségével, miután a Miniszterelnökség nem válaszolt a tárgyalásokról feltett kérdésekre.

 

Lázárt Habonyról is kérdezték

A miniszternek nincs tudomása arról, hogy Habony Árpáddal szemben adóvizsgálat indult volna. Korábban a Népszava is beszámolt arról, hogy a NAV-nál egy hónapja vagyonosodási vizsgálat indulhatott a titokzatos tanácsadó ellen. Habony ellen az Együtt kezdeményezett vizsgálatot, miután kiderült, hogy 50 százalékban tulajdonosa a készülődő kormányközeli médiabirodalomnak.

Botrány a Fradi-gálán - Az MLSZ szerint félreértés történt

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) csütörtöki közleménye szerint egy félreértés vezetett a szerdai Magyar Kupa-döntő lefújását követően kialakult dulakodáshoz, melyben Joan Carrillónak, a Videoton FC vezetőedzőjének fia is érintett volt.

Az MLSZ biztonsági felelőse a Groupama Aréna biztonsági kamerarendszerének felvételei alapján azt állapította meg, hogy "a semleges szektorban két - valószínűsíthetően - ferencvárosi szimpatizáns (egyikük Fradi-sálat viselt) fényképet szeretett volna készíteni a Videoton FC vezetőedzőjének fiával, aki jelezte, nem lesz partner a közös kép elkészítésében".

"Ekkor közbelépett Joan Carillo felesége is, aki féltve gyermekét, félreértve a szituációt, fia védelmére kelt. A két Fradi-szimpatizáns elállt eredeti tervétől és elindultak a helyük felé. Ezt követően a felvételek tanulsága szerint, a spanyol tréner 17 éves fia próbálta ellökni - a neki közben hátat fordító - egyik ferencvárosi szurkolót. Ezután a meglökött szurkoló társa megkísérelte megütni az edző fiát, melynek nyomán kisebb dulakodás alakult ki. Az inzultus során mindkét fél kölcsönösen megpróbálta megrúgni a másikat" - olvasható a közleményben, amely kiemeli, "egy félreértésből kiinduló, a felek felfokozott hangulatából adódó dulakodás elítélendő, de a biztonságiak szakszerű közbelépésének, és az eset környékén helyet foglaló nézők felelősségteljes magatartásának köszönhetően nem történt súlyos rendbontás".

Carrillo a meccset követő sajtótájékoztatón azt mondta, nem tudja, mi történt a lelátón, csak azt, hogy a hozzátartozóikhoz odakerült néhány Fradi-szurkoló és megrúgták a fiát. Az MLSZ azt is közölte, az eset részletes kivizsgálása után, amennyiben az indokolt, megindítja a szükséges eljárást annak érdekében, hogy megállapítható legyen a szereplők személyazonossága, felelőssége és a jogszabályoknak megfelelő szankció kövesse a sportesemény rendjének megzavarását. A Magyar Kupa szerdai döntőjét a Ferencváros nyerte 4-0-ra.

Hamilton volt a leggyorsabb az első szabadedzésen

Publikálás dátuma
2015.05.21. 14:02
Fotó: Paul Gilham/Getty Images Sport
A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája autózta a leggyorsabb köridőt a Forma-1-es Monacói Nagydíj csütörtöki első szabadedzésén.

A vb-pontversenyt most is vezető 30 éves versenyző - aki szerdán hosszabbított szerződést 2018 végéig a stuttgarti istállónál - 1:18.750 perc alatt ért körbe a 3,340 kilométer hosszú városi pályán, ahol a hagyományoknak megfelelően már csütörtökön lezajlik az első két szabadedzés, pénteken pedig szünnapot tartanak.

Az elmúlt éjszaka heves eső zúdult Monte-Carlóra, így a pilóták felszáradó, de hideg aszfalton köröztek. A második helyen a Toro Rosso 17 éves tehetsége, a holland Max Verstappen zárt, csapattársa, ifjabb Carlos Sainz ötödik lett. Harmadikként Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál versenyzője fejezte be a gyakorlást, amelyen Nico Rosberg, a Mercedes német pilótája csak kilencedik lett.
A két Ferrari a negyedik és a nyolcadik helyen végzett, a négyszeres vb-győztes német Sebastian Vettel nagyjából négytized másodperccel maradt el Hamilton idejétől, míg a finn Kimi Räikkönen csaknem egy másodperccel volt lassabb a britnél.

Eredmények, 1. szabadedzés: (élcsoport, az espnf1.com alapján)

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:18.750 perc
2. Max Verstappen (holland, Toro Rosso) 1:18.899
3. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 1:19.086
4. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 1:19.134
5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Toro Rosso) 1:19.245
6. Pastor Maldonado (venezuelai, Lotus) 1:19.454

A további program:
2. szabadedzés 14.00
szombat:
3. szabadedzés 11.00
időmérő edzés 14.00
vasárnap:
futam 14.00