Előfizetés

Pénzgyűjtés az Illatos úti szenny felmérésére

Publikálás dátuma
2015.05.22. 07:14
Tudni akarják a talajban és a vízben lévő szennyezettség mértékét FOTÓ: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT
Bár elkezdődött az Illatos úti veszélyeshulladékot tároló hordók elszállítása, Baranyi Krisztina - az Együtt ferencvárosi önkormányzati képviselője hívta föl a média, a közvélemény és a kormányszervek figyelmét a tárolás tarthatatlanságára – újabb akciót indított a Facebookon.

Ugyanis a mai napig nem tudható, mekkora a helyi szennyezettség mértéke, mert azt senki nem méreti meg – áll az oldalon. Nem tudhatjuk milyen és mennyi veszélyes anyag van a vízben és a talajban. Éppen ezért a képviselő gyűjtést szervez annak érdekében, hogy a mérés költségét - 300 000 forint – a felajánlásokból elvégeztethessék.

A kormány szerint kár kilenc hónapig is eltarthat az összes mérgező hulladék elszállítása. A szakemberek szerint a legveszélyesebbnek ítélt 991 hordót május 31-ig elviszik a telephelyről, május 14-éig már 514 hordót szállítottak el, ami mintegy 80 tonnát jelent. A teljes hulladék-elszállításra és -megsemmisítésre várhatóan közbeszerzési eljárást írnak ki, az azonnali elszállítást nem igénylő hordókat addig is fóliával fedték le.

Minden az Illatos útról elszállított veszélyes hulladékot a dorogi égetőben ártalmatlanítanak. A Népszava korábban beszámolt arról, hogy a dorogiak nem örülnek az Illatos úti méregnek. Félnek, mert nem tudni, pontosan milyen összetételű anyagok kerülnek a tűzbe, ahogy az sem biztos, hogy az égető képes lesz-e teljes egészében ártalmatlanítani a mérgező anyagokat.

Zugló befogadó kerület

Publikálás dátuma
2015.05.22. 07:13
Zugló nem tart attól, hogy az új szabályozás miatt megnövekedne a hajléktalanok száma a kerületben FOTÓ: EUROPRESS/THINKSTOCK
Fontos kérdésekben hozhat döntést a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán esedékes ülésén. Az előzetes hírek szerint, valamint az előterjesztések dokumentumaiból kiderült, módosíthatják a hajléktalanrendeletet, tárgyalnak a hármas metró felújításáról, valamint két kerület fizetős parkolóhelyeinek kérdése is napirendre kerül majd.

Komoly változások léphetnek életbe jövő szerdától a Fővárosi Közgyűlés által 2013. novemberében elfogadott - jelenleg is érvényben lévő - hajléktalanrendelet ügyében. Ez azt jelenti, hogy a Kúria döntése értelmáben a fővárosnak újra kell tárgyalnia az egyes kerületek azon listáit, amelyben azokat a közterületeket jelölték meg, ahol az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabálysértésnek minősül.

A határozat összesen tíz kerületet érint: Zuglót, Újpestet, Ferencvárost, Kőbányát, Angyalföldet, Budafokot, Csepelt, Rákosmentét, valamint a II., a XVI. kerületet. A Kúria döntésére Tarlós István főpolgármester levelében megkereste az érintett polgármestereket, azt kérve tőlük, vizsgálják felül a korábbi igényeiket és tegyék meg új javaslatukat a kijelölésekkel kapcsolatban. Tarlós kérésének - a főváros honlapján található dokumentumok alapján - a legtöbb vezető eleget is tett. Egy kerület nem teljesítette csak a kérést: Zugló.

A képviselő-testület februári döntésével ugyanis nem jelölt ki olyan kerületi tulajdonú közterületeket, amelyeken büntetnék a hajléktalanságot, így gyakorlatilag "zöld-övezetté" vált a hajléktalanok számára. A testület többségének álláspontja szerint a hajléktalan emberek hatósági vegzálása nem csak embertelen, alkotmányellenes, hanem egyszerűen értelmetlen is - mondta lapunk megkeresésére Horti Zsófia, az önkormányzat sajtófőnöke.

Hozzátette, a tiltásra vonatkozó szabályozás alkalmatlan a közterületi hajléktalanság csökkentésére, mivel korábban az egész kerületben tiltva volt az életvitelszerű közterületi tartózkodás, amitől egyáltalán nem lett kevesebb hajléktalan ember Zuglóban. Éppen ezért a kerület vezetése megalapozatlannak tartja azokat a félelmeket, amelyek szerint az új szabályozás miatt több hajléktalan fog élni a kerületben - hangsúlyozta.

A szerdai közgyűlésen napirendre kerül a 3-as metró felújítása is. A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek előterjesztése szerint a metróvonal járműparkjának korszerűsítésével egybekötött felújítás kezdési időpontja - a vállalkozási szerződés megkötése - július 1-én megtörténhet, 2017. december 31-re pedig a metrót üzembe is helyeznék. Hosszú ideig nem halasztható a felújítás, a 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban meg kell valósítani - olvasható az előterjesztésben. A munkálatokat a főváros 60 milliárd forintos kölcsönnel fedezné.

Változhat a fizetős parkolás rendszere: Józsefvárosban és Angyalföldön is bővítenék az ilyen típusú parkolóhelyeket. A változás érintheti a józsefvárosi Tisztviselőtelepet és a Százados negyedet, az angyalföldi fizetős parkolóhelyek a kerület északi határáig, azaz a Duna - Angyalföldi vasútállomás - Vasúttörténeti Park - Rákosrendező pályaudvar közötti teljes területet érintenék. Angyalföld belvárosi részén továbbá a fizetős parkolás idejét is emelnék 18 óráról 20 órára.

További ügyek
A közgyűlés több mint ötven előterjesztést tárgyal meg. Sor kerül például a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. megalapítására, amely cég városarculattal, innovációval és kreatív iparral kapcsolatos feladatokat látna el.Napirendre kerül a továbbá a 2017-es vizes világbajnoksághoz kapcsolódó pesti rakpart északi irányba történő rendezése is, amely során gyalogoshíd épülne a Margitsziget és a pesti oldal között, valamint a sportesemény időpontjához igazodva a Kossuth Lajos tér és a világbajnokságnak helyszínt adó Dagály fürdő közötti partszakaszt is rendeznék.A reklámadó alapja is gondot okoz

Nem csak a nulla kulcsos sávot kifogásolja az Európai Bizottság (EB) a reklámadóval kapcsolatban, de az adóalappal is gondja van. 

A Népszabadság kérdésére a bizottság illetékes szóvivője felidézte, az EB szerint az árbevételen alapuló progresszív adózás hátrányos a nagyobb piaci szereplők számára, ellentétben a nyereségen alapuló progresszív adózással, amelynek alkalmazása indokolható a nagymértékben jövedelmező vállalatok nagyobb teherviselő képességével. Ám a kormány kitart az árbevételen alapuló, 5,3 százalékos adó mellett, amelyet, ha nem lesz nulla kulcsos sáv, minden médiacégnek fizetnie kell hirdetési bevételei után - függetlenül attól, hogy nyereséges vagy veszteséges. Az elhúzódó vita miatt a lap forrásai úgy számolnak, hogy a parlament ősznél előbb nem tudja módosítani a törvényt. Lázár János tegnapi tájékoztatóján azt mondta: addig nem tudják beadni a törvénymódosítást, amíg meg nem egyeznek az unióval.