Elhunyt a híres dzsesszzenész

Publikálás dátuma
2015.05.25. 18:09
A híres zenész 78 évesen hunyt el. FOTÓ: Paul Warner/Getty Images
Elhunyt vasárnap Marcus Belgrave dzsessztrombitás, akire sokan a detroiti dzsesszközösség patriarchájaként tekintettek.

A 78 esztendős zenészt egy michigani gondozóotthonban érte a halál, amelynek oka  szívelégtelenség volt - közölte a családja. Sok évtizedes pályafutása során Belgrave olyan sztárokkal zenélt együtt, mint Aretha Franklin, Ray Charles, Joe Cocker és Dizzy Gillespie, de a dzsessz olyan kiválóságaival is dolgozott, mint Max Roach és Charles Mingus - írta a The Variety.com. 

A pennsylvaniai Chesterben született zenészcsaládban és már 12 évesen professzionális zenészként lépett fel. Az ötvenes évek végén csatlakozott a Ray Charles Bandhez, majd 1962-ben telepedett le Detroitban. A Motown Records számára készülő lemezek stúdiózenészeként egyebek mellett a The Way You Do the Things You Do vagy a My Girl és a Dancing in the Street című nagy sikerű felvételeken működött közre.

Mikor a hetvenes évek elején a lemezcég Kaliforniába költözött, társalapítója lett a detroiti Tribe Records vállalatnak. Stúdiómunkái mellett páratlan dzsessztrombitás stílusa miatt is közismert lett, mindenkit levett a lábáról sármos és szívből jövő előadásmódjával.

Belgrave zenei oktatóként is generációkat nevelt, számos amerikai egyetemen - köztük a Michigani Állami Egyetemen, a Kaliforniai Egyetemen és a Stanford Egyetemen - szerepelt professzorként vagy vendégelőadóként, de detroiti iskolákban is tanított.

1988-tól, a zenekar megalapításától tagja volt a Lincoln Center Dzsesszzenekarának. 2009-ben a detroiti Kresge Alapítvány a kulturális élet kiválóságainak járó díjával tüntette ki. "Detroit a lelke egy darabját veszítette el Marcus Belgrave távozásával" - jelentette ki a közhasznú kulturális alapítvány elnöke, Rip Rapson közleményében.

Szerző

Nem szállíthatják el a tilosban parkoló autókat Romániában

Publikálás dátuma
2015.05.25. 16:19
FOTÓ: Thinkstock
Jogerős végzésben mondta ki a román legfelsőbb bíróság hétfőn, hogy a szabálytalanul parkoló gépjárművek elszállításának szabályozása nem tartozik az önkormányzatok hatáskörébe, így a városi tanácsokban erről hozott határozatok érvénytelenek.

A legfelsőbb bíróság Victor Ciorbea ombudsman fellebbezésének helyt adva hozta meg a joggyakorlat egységesítését célzó határozatát. Romániában autótulajdonosok ezrei pereskednek az önkormányzatok által megbízott cégekkel, amelyek a tilosban várakozó gépkocsik elszállításával foglalkoznak, ám a bíróságok nem ítélkeztek egységesen az ilyen esetekben: erre hivatkozva fordult a legfelsőbb bírósághoz az ombudsman, romániai elnevezéssel a nép ügyvédje.

A pórul járt szabálysértők többnyire nem a közlekedési kihágás tényét és az ezért kiszabott közlekedési bírságot, hanem a - jármű elszállítását és őrzését magába foglaló - "szolgáltatás" árát kifogásolták a bíróságokon, azt állítva, hogy az ezért felszámított csaknem ezer lej (70 ezer forint) valójában minden jogalapot nélkülöző nyerészkedés a város, illetve a megbízott cég részéről.

A bíróság hétfői végzését magyarázva az ombudsman rámutatott: a döntésnek nincs visszamenőleges hatálya, így azok, akik nem tudták a pereskedéssel visszaszerezni az autójuk elszállításáért felszámított összeget, nem reménykedhetnek a bírósági végzés utólagos megváltoztatásában.

Hozzátette: valójában a kormány követett el mulasztást, amikor a tilosban parkoló gépjárművek elszállítását lehetővé tevő 2002-es sürgősségi rendeletéhez nem adott ki végrehajtási szabályzatot: erre a joghézagra próbáltak - szabálytalanul - helyi megoldásokat kidolgozni a városi önkormányzatok. Ciorbea úgy vélte, a bukaresti kormány pótolni fogja a hiányosságot, feltételezhetően még a legfelsőbb bírósági döntés hatályba lépése - vagyis megindoklása és a hivatalos közlönyben való közzététele - előtt.

Szerző

Orbán tudja, mikor visszakozzon?

Publikálás dátuma
2015.05.25. 16:14
Orbán Viktor az Európai Parlamenten. "A Magyarországról szóló vitákból Magyarország megerősödve kerül ki" - hirdeti a képaláírás
Vajon az EU gondja Magyarországgal lesüllyedhet-e a görög vagy a brit típusú patthelyzet szintjére? - tette fel a kérdést vasárnap a The Wall Street Journal internetes kiadásában Simon Nixon azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament a múlt héten rendkívüli ülést tartott annak megvitatására, hogyan viszonyul Magyarország az európai értékekhez.

"Nem feltétlenül" - vélekedett a szerző. Megítélése szerint még Orbán Viktor ellenfelei is elismerik, hogy miközben a  miniszterelnök belpolitikai előnyszerzésre használja fel az EU-val folytatott vitáit, tudja, hogy mikor visszakozzon.

"Eközben az európai uniós tagság támogatottsága továbbra is nagy. Most még a Jobbik is azt állítja, hogy EU-párti párt. Ennek némi köze lehet azokhoz a 5-6 milliárd eurónyi EU-alapokhoz - ez a GDP 5 százalékával egyenlő -, amelyeket tavaly Brüsszelből Budapestnek folyósítottak. Végül is, ez egy egyetemesen elismert európai érték" - írta Nixon.

Szerző