Atommal fenyeget az Iszlám Állam

Publikálás dátuma
2015.05.26. 07:31
Baal-Shamin Palmirai temploma. Már romok is veszélyben vannak FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Egy éven belül atomfegyverhez juthat az Iszlám Állam. A terrorcsoport propaganda anyagait egy brit fogollyal íratja. A múlt héten elfoglalt világörökségi színhely, Palmüra mészárszékké vált, 400 embert gyilkoltak le a terroristák. A síita Hezbollah szent háborúra szólított a szunnita terrorcsoport megsemmisítése céljából.

Kevesebb, mint 12 hónap leforgása alatt az Iszlám Állam (IS) szunnita terrorcsoport atomfegyverre tehet szert, amivel „nevetségessé teheti” az Amerikai Egyesült Államok ellen a múltban elkövetett merényleteket, állítja a dzsihádisták propaganda lapja, a Dabiq. A cikket állítólag John Cantlie brit fogoly írta, akit több mint két éve a terroristák túsza. A fotóriportert rendszeresen az angol nyelvű propagandaanyagok megírására használják. Minderről a The Independent szombati on-line kiadása számolt be.

Fekete lobogó a romvároson

Csütörtökön foglalták el a terroristák a világörökség részét képező ókori szíriai romvárost, Palmürát, amelynek többszáz éves citadellájára ki is tűzték a szervezet fekete zászlaját. Vasárnap máris tömeges kivégzést rendeztek a kisvárosban.

Szíriai kormányforrások szerint 400 embert, köztük számos kisgyermeket végeztek ki azzal az ürüggyel, hogy együttműködtek Bassar el-Aszad kormányzatával és nem követték az Is parancsait.

A Londonban székelő emigráns szír szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának adatai szerint 217 áldozat van, közülük 150 katona, 67 civil, nők és gyermekek egyaránt, és foglyul ejtettek további 600 személyt.

A „Tökéletes vihar” című propaganda írás szerint az IS egy év alatt a legrobbanékonyabb iszlamista mozgalommá válhat, olyanná, amilyent még a modern világ nem látott. Kitér arra, hogy már hűségesküt tett az IS-nek a Boko Haram is, és számos kisebb közel-keleti illetve más afrikai és ázsiai csoportosulás, a cél pedig egy egységes, globális nemzetközi mozgalom létrehozása.

Megvalósításához adottak a feltételek, állítják a cikkben. Egy hipotézist állít fel a szerző, miszerint az IS-nek megvannak a szükséges milliárdjai és megkéri nagyhatalmú pakisztáni barátait, hogy szerezzenek be egy nukleáris robbanószerkezetet fegyverkereskedők révén, akik kapcsolatban állnak a régió korrupt hivatalnokaival.

Bár első olvasatra nagyon is megvalósíthatónak tűnik mindez, a cikk is

elismeri, hogy egyelőre túlzás ez a forgatókönyv, de hozzáteszi, hogy minden nyugati hírszerző szolgálat alapvetően ettől retteg, és ez ma már sokkal inkább megvalósíthatónak tűnik, mint egy évvel korábban.

Ha atombombát egyelőre nem is tud bevetni az Irak és Szíria egy részét megszállva tartó terrorcsoport, propaganda anyaguk szerint néhány ezer tonna ammónium-nitráthoz hozzájuthat és ez már elegendő ahhoz, hogy az Egyesült Államok ellen olyan támadást hajtson végre, amely nevetségessé tenné a múltban elkövetetteket.

A The Independent szakértői vélemények alapján összegezi, hogy jelenleg az IS nem képes még az atombomba megszerzésére, de tény, hogy az amúgy sem szűkös anyagi forrásai iszonyatosan kibővültek, amióta több olajmezőt elfoglalt Irakban és Szíriában egyaránt. Ugyanakkor csillagászati jövedelemre tesz szert a felbecsülhetetlen értékű archeológiai leleltek feketepiaci értékesítésével és illetékeket, adókat vet ki az elfoglalt területek civil lakosságára is.

A második legnagyobb brit bulvárlap, a Daily Mirror által megszólaltatott szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy egyre növekszik annak a veszélye is, hogy a „kalifátusból” a brit királyságba visszatérő szélsőségesek a szigetországban is vegyi fegyvert vessenek be. Miután az iraki kormányerők visszafoglalták Tikrit városát a helyszínen talált improvizált fegyverarzenált is megszerezték.

A raktáron lévő robbanóanyagok vizsgálata alapján kiderült, hogy az Iszlám Állam bombáinak egynegyede klórt tartalmaz, vagyis a klór a dzsihádisták kedvenc vegyi fegyvere. A brit szakértők szerint szükségessé vált Nagy-Britanniában is a klór kereskedelmének szigorúbb felügyelete. Míg Irakban ezt szigorúan ellenőrzik, addig például Nagy-Britanniában 90 tonna is megvásárolható egyszerre, engedély nélkül.

Nyilván, a hatóságok ellenőrzik a nagy mennyiségű klór és más, robbanószerkezetek alapanyagául használható anyagok kereskedelmi forgalmát, de ez a jövőben, az Iszlám Állam soraiban harcoló dszihádisták visszatérése után Európában sem lesz már elég.

Az utóbbi időben a nemzetközi katonai összefogás ellenére, látványosan megerősödött a terrorcsoport. Jelentős katonai sikereket ért el Irakban is, de mindenekelőtt Szíriába, mert az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció ódzkodik a szíriai beavatkozástól, attól tartva, hogy azzal Aszad pozícióit erősítenék.

Az Iszlám Állam pedig szép lassan Szíria több mint felét ellenőrzése alá vonta. A londoni emigráns csoport vezetője, Rami Abdurrahman szerint 93 ezer négyzetkilométert uralnak, Szíria területe 185 ezer négyzetkilométer. Az elfoglalt területeken található az olajtartalék többsége.

Szent egységre buzdította a síitákat a szunnita Iszlám Állam és más szunnita terrorcsoportok jelentette fenyegetés ellen vasárnap a Hezbollah libanoni síita milícia vezetője, Haszan Naszrallah. A Hezbollaht ugyancsak terrorszervezetként tartja számon a Nyugat. A csoportosulás a felhívással egyidőben első alkalommal elismerte hivatalosan is, hogy részt vesz a harcokban a szíriai kormányerők oldalán az ország egész területén nem csak a szír-libanoni határ védelmében, és azt is jelezte, hogy a jövőben növelni fogja jelenlétét.

Ismert és vélt nukleáris hatalmak
Deklarált atomhatalmak:
- Amerikai Egyesült Államok
-Oroszország
-Nagy-Britannia
-Kína-
Franciaország
Be nem ismerten atomhatalmak:
-Izrael
-Pakisztán
-India
-Észak-Korea
Lemondott nukleáris arzenáljáról:
-Dél-Afrikai Köztársaság: 1990-ben fejezte be atomfegyverkezési programját, amelyet 1974-ben kezdett el. 1990-ben a pretoriai kormányzat megsemmisítette teljes arzenálját - hat kész és egy félig kész nukleáris bombát. 
Atomálmokat dédelgető országok:
- Irán - nukleáris programjáról most folynak az egyeztetések
- Próbálkozott már Svédország, Irak, Argentína, Brazília, Egyiptom, Dél-Korea, Tajvan
Atomsorompó - egyezmény
Az atomhatalmak kötelezték magukat, hogy
- nem adnak át nukleáris fegyvereket az azzal nem rendelkező államoknak, akiknek az egyezmény megtiltja az ilyen fegyverek előállítását vagy megszerzését.
- garantálja a nukleáris technológiához való hozzáférés jogát békés célú atomenergia-szükségletük kielégítésére, feltéve, hogy atomiparukat alávetik a bécsi központú Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzésének.
- 190 ország csatlakozott az egyezményhez, India, Izrael és Pakisztán nem, Észak-Korea pedig 2003-ban felmondta a szerződést.Szerző

Junckerrel tárgyalt Cameron az EU-reformokról

Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyalt hétfő este David Cameron brit miniszterelnök a London által igényelt európai uniós reformokról.

A munkavacsora formáját öltő találkozó, amelyet a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, Chequersben tartottak zárt ajtók mögött, az első magas szintű eseménye volt annak a tárgyalássorozatnak, amelyet a konzervatív párti brit kormány tervez Brüsszellel és az EU-társállamokkal az uniós reformokról. Cameron a hét második felében villámkörutat tesz több EU-fővárosban, hogy ismertesse a brit kormány által szükségesnek tartott reformokat, és ezekhez szövetségeseket nyerjen.

A brit kormányfő a jelenleg ismert tervek szerint csütörtökön és pénteken Franciaországban, Németországban, Dániában, Lengyelországban és Hollandiában tesz néhány órás látogatásokat. David Cameron és Juncker hétfő esti négyszemközti megbeszéléséről a Downing Street szóvivője csak annyit mondott, hogy a találkozón a brit kormányfőnek lehetősége nyílt kifejteni az Európai Unió és Nagy-Britannia viszonyrendszerének újratárgyalása mellett szóló érveit, és azt, hogy London szerint miért nem kívánatos az EU jelenlegi állapotának fenntartása.

Cameron tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig London újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna. A brit kormány ragaszkodni kíván ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

London ennek alapján gyakorlatilag azt szeretné elérni, hogy az EU-tagállamok a mostani uniós szerződésekben szereplő, legfeljebb hétévi átmeneti időszaknál hosszabb ideig is korlátozhassák az újonnan csatlakozó országok munkavállalóinak bevándorlását.

Cameron nemrégiben, egy üzleti rendezvényen felszólalva alig burkolt utalást tett arra is, hogy ha Brüsszel ehhez nem járul hozzá, a brit kormány megvétózhatja a további EU-bővítéseket. A brit miniszterelnök kijelentette: az új tagállamok felvételéhez egyhangú határozat szükséges, és ez "tökéletes helyzetbe" hozza Nagy-Britanniát ahhoz, hogy az átmeneti korlátozások szabályozásának módosítását célzó szándékát a jövőbeni bővítési döntések esetében érvényesíteni tudja.

Szerző
Frissítve: 2015.05.26. 01:13

Halálos áldozatai is vannak az áradásoknak

Három ember meghalt, ezrek pedig lakóhelyük elhagyására kényszerültek a heves esőzések okozta hétvégi áradások következtében az Egyesült Államoknak a Mexikói-öböltől a Nagy-tavakig terjedő részén.

Vasárnap tornádók pusztítottak Texasban, több houstoni lakóépületben súlyos károk keletkeztek, az államban több mint kétezer embernek kellett elhagynia otthonát. Egy oklahomai tűzoltó mentés közben vesztette életét, egy tucatnyi embernek pedig nyoma veszett az ítéletidőben.

Greg Abbott texasi kormányzó hétfőn az állam 24 megyéjében szükségállapotot hirdetett ki a viharok és az áradások miatt, amelyek a meteorológiai előrejelzés szerint a hét végéig folytatódni fognak. A Blanco folyó vízszintje a hétvégén egy óra alatt nyolc métert emelkedett, járhatatlanná téve egy forgalmas országutat. Megáradt Dallasban a Trinity, valamint a közeli Vörös- és a Wichita-folyó is. A rászorulókat helikopterrel mentették.

"Meglehetősen rossz a helyzet" - mondta Kharley Smith, a Hays megyei katasztrófavédelmi szolgálat munkatársa. Hozzátette, a vihar 350-400 lakóházat döntött romba Wimberley településen, ahol három embert eltűntként tartanak számon. A közeli San Marcos városban mintegy 300, Hays megyében pedig összesen mintegy 1200 épületben keletkeztek károk.     

A hatóságok éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, és arra szólították fel a lakosságot, hogy ne menjen az érintett területekre, ugyanis további esőzés várható. Colorado északkeleti részén, Sterlingben kötelező evakuációt rendeltek el és több megyében várhatóan szintén szükségállapotot fognak kihirdetni.

A meteorológusok áradásokra figyelmeztettek Arkansas, Missouri és Kansas állam bizonyos részein is, valamint közölték, tornádókra kell készülni Illinois-ban, Iowában, Kansasben és Missouriban. Számos térségbeli államban az idei számít a valaha regisztrált legcsapadékosabb májusnak. Oklahomában idén eddig 69,5 centiméter eső esett, a tavalyi évben viszont mindössze 10,9. A határ mexikói oldaláról, Ciudad Acunából hétfőn 10, tornádó okozta halálesetet jelentettek.

Szerző