Előfizetés

Jégeső májusban? Így pusztított az ítéletidő - Videó!

Publikálás dátuma
2015.05.25. 22:16
FOTÓ: Thinkstock
Ítéletidő pusztított hétfő délután Szatmárnémetiben – közölte a szatmar.ro hírportál.

A helyi idő szerint 16 óra (közép-európai 15 óra) tájt kezdődött ítéletidő Szatmárnémeti központi részét érintette, lekopaszította a fákat, autókat rongált meg. Egy szemtanú beszámolója szerint átlagosan diónagyságú jégdarabok hullottak az égből, de akadt közöttük tojás nagyságú is. A portál szerint egy jégdarab egy tömbházlakás ablakát is betörte. 

Az olvasók által beküldött képeken és videofelvételeken az látható, hogy a vihar elvonulta után az épületfalak mellett kialakult öt-tíz centiméteres jégréteget lapáttal takarítják a helybéliek, és az esővíz elvezető csatornák bedugulása miatt ellepte a víz a városközpont bizonyos részeit.

A brutális ítéletidőről itt találhat képeket!

Hivatalos: Duda győzött a választáson

Publikálás dátuma
2015.05.25. 22:04
FOTÓ: Facebook/Andrzej Duda
Andrzej Duda, a legerősebb ellenzéki párt, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje nyerte meg a vasárnapi lengyelországi elnökválasztást az országos választási bizottság (PKW) által hétfőn este közölt hivatalos eredmény szerint.

Andrzej Duda 43 éves jogász, aki a múlt évtized végén államtitkár-helyettesi posztot töltött be Lech Kaczynski elnöki hivatalában, majd 2011-től parlamenti, 2014-től pedig európai parlamenti képviselő volt, a szavazatok 51,55 százalékával győzött az elnökválasztás második fordulójában. 

A másik jelölt, a kormányzó Polgári Platform (PO) támogatásával második elnöki mandátumért induló Bronislaw Komorowski a voksok 48,45 százalékát kapta. A részvételi arány 55,34 százalékos volt. A szavazófülkéket elhagyók körében végzett felmérés (exit poll) 52-48 százalékos arányban vetített előre Duda győzelmét. 

Az Andrzej Duda megválasztását megerősítő okmány ünnepélyes átadására május 29-én kerül sor a Varsó melletti wilanowi királyi kastélyban, a megválasztott elnök augusztus 6-án teszi le a hivatali esküt a lengyel parlamentben. Andrzej Duda Lengyelország legfontosabb zarándokhelyén, a czestochowai Jasna Górán járt a hivatalos választási eredmény kihirdetésekor. Az őt körülvevő újságíróknak elmondta: a választások után van miért hálát adni a czestochowai Szűzanyának.

Duda megválasztását hétfőn vezető európai politikusok kommentálták. Délelőtt, még a hivatalos eredmény kihirdetése előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök gratuláló táviratot intézett hozzá, annak a meggyőződésnek adva hangot, hogy „az európai biztonság és stabilitás erősítését szolgálnák a valódi jó szomszédságon és egymás érdekeinek kölcsönös tiszteletén alapuló konstruktív orosz-lengyel kapcsolatok”. 

A lengyel sajtó Federica Mogherininek, az Európai Unió külpolitikai főképviselőjének hétfői nyilatkozatát is idézte, miszerint a lengyelországi elnökválasztás, valamint a vasárnapi spanyolországi helyhatósági választás is azt mutatja, hogy az EU-nak változnia kell. Az unió jövőjét „nem lehet az Európa-párti és az euroszkeptikus álláspontok banális szembeállítására korlátozni” – mondta. 

Andrzej Duda már hétfő hajnalban Varsó központjában kávéval kínálta a járókelőket  - mint ahogy ezt kampánya során is többször tette. Az egyik fővárosi lakossal folytatott beszélgetés során megerősítette: a lengyel alkotmánynak megfelelően államfőként kilép a  Jog és Igazságosság (PiS) pártból. Duda ezzel a kampánya során is többször hangoztatott szándékára is visszautalt, miszerint a PO és PiS híveinek táborát elválasztó mély törésvonalat áthidalva a nemzeti megbékélés elnökeként szeretné betölteni hivatalát.

Duda megválasztása után gyakorlatilag beindult az ősszel esedékes parlamenti választások előtti kampány. Duda választási stábjának főnöke, Beata Szydlo az RMF FM kereskedelmi rádióban hétfőn elmondta: a PiS miniszterelnöki jelöltje a kampány során Jaroslaw Kaczynski, a párt elnöke lesz. „Kormányfőjelölt, és ősszel kormányfő is Jaroslaw Kaczynski lesz” – jelentette ki Szydlo.

Ewa Kopacz, a PO és a Lengyel Parasztpárt (PSL) kormánykoalíció élén álló miniszterelnök elmondta: reméli, hogy kormánya utolsó hónapjai „minél gyümölcsözőbbek”, az új államfővel való együttműködés pedig „lehetőleg a legjobb lesz”. A politikai megfigyelők többsége úgy látja, Duda választási győzelme következményeként a parlamenti választások előtt kiéleződnek a kormányzó jobbközép Polgári Platformon (PO) belüli feszültségek, a PiS megerősödik, a lengyel politikai színtér az elnökválasztás során nagy számban jelentkező protesztszavazók révén is átrendeződik.

Selfiezés közben lőtte fejbe magát

Publikálás dátuma
2015.05.25. 20:23
FOTÓ: Thinkstock
Kritikus állapotban van az az orosz nő, aki véletlenül fejbe lőtte magát, amikor egy pisztolyt a fejéhez tartva akart saját magáról fényképet, azaz "szelfit" készíteni - írta a RIA Novoszti hírügynökség.

 A 21 éves nő a munkahelyén az egyik biztonsági őr őrizetlenül hagyott fegyverét találta meg, s azzal pózolt. Kórházba vitték, s az orvosok küzdenek az életéért. A biztonsági őrt is felelősségre vonják és börtönre számíthat, amiért nem zárta el biztonságosan a fegyvert. A múlt héten több haláleset is történt szelfikészítés közben - írta az orosz eset kapcsán a brit Mirror. Egy román tinédzser egy vonat tetején akart fotót készíteni magáról, amikor áramütés érte, szombaton pedig Szingapúrban egy 21 éves férfi esett bele a tengerbe, amikor egy sziklán állva próbált fotót készíteni magáról: öt méterrel a víz alatt találták meg a holttestét.