Kiadhatják Seseljt Hágának

Tegnap este Belgrád megkapta a hágai Nemzetközi Törvényszék felszólítását, amelyben az ICTY Vojislav Seselj, a szerb radikálisok vezérének kiadatását követelte. Aleksandar Vucic szerb kormányfő hétfőn délben még azt közölte, még nem kérvényezte tőlük Hága a szerb radikálisok vezetőjének kiadatását. Serge Bammertz hágai főügyész hétfőn járt Belgrádban, s tárgyalt a szerb miniszterelnökkel.

A Szerb Radikális Párt (SRS) tagjai és szimpatizánsai nem fognak zavargásokat kelteni, amennyiben Vojislav Seselj pártvezért kiadják Hágának. „Meg szeretnénk őrizni a békét. Tudatában vagyunk annak, hogy a korrupt ügyész, a fellebbviteli tanács és a szerbiai hatalom vissza kívánja juttatni Seseljt a vizsgálati fogságba” – mondta Milorad Mircic, az SRS alelnöke az N1 Televízió híradójának nyilatkozva, amelyet a vajma.info honlapja közölt

Hozzátette: a radikálisok soha nem okoztak zavargásokat, békétlenséget, és most sincs okuk ezt tenni.

Mint ismeretes, Seselj közlése szerint a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) fellebbviteli tanácsának döntése értelmében május 26-ig, azaz máig kell visszatérnie Hágába, de ő nem fogja magát önként feladni.

Szerző

A kormányfő többet vett el, mint adott?

A szlovák kereszténydemokraták elnöke, Ján Figel a nyugdíjreform kapcsán kijelentette, hogy Robert Fico pártja, a Smer a három év alatt többet vett el az emberektől, mint amennyit adott nekik – közölte az Új Szó.

A KDH elnöke úgy véli, hogy amennyiben magasabb lenne az életszínvonal és több lenne a munka, nem lenne szükség szociális csomagokra. „Nem adósíthatjuk el az unokáinkat. Fico populista lépéseket tesz a választói felé, de az, hogy ezt végeredményben a saját gyerekeink fogják kifizetni, nem zavarja őt.” – tette hozzá Figeľ. A KDH-s politikus szerint a kormány 3,5 milliárd euróra növelte az éves adóterheket, 1,5 milliárdot adott az oligarcháknak. „Álszent húzás az átlagos embereknek 200 milliós szociális segítséget nyújtani, amikor azt mindannyian fizetni fogjuk.” – mondta a kereszténydemokrata politikus.

Szerző

Baloldalra szavaznak a kisebbségek

Egy újonnan nyilvánosságra hozott felmérés szerint az etnikai kisebbségeknél is jól szerepelt David Camerin konzervatív pártja a május elején megrendezett brit parlamenti választáson.

A voksoláson nagy fölénnyel győzött torykra a kisebbségek mintegy harmada adta a voksát. Ettől függetlenül továbbra is a Munkáspárt marad a kisebbségek körében a legnépszerűbb, hiszen 52 százalékot szereztek körükben. Ugyanakkor a konzervatívok 33 százalékot kaptak, amire a korábbi választásokon még sosem volt példa. Az euroszkeptikus UKIP mindössze 2 százalékot kapott tőlük.

Összesen 3 millió kisebbségi vett részt a voksoláson.

Szerző