Kemény határozatokat hozott az MLSZ licencadó bizottsága

Elutasította a Kecskemét, a Nyíregyháza, a Pápa és a Pécs első osztályú licenckérelmező fellebbezését az MLSZ Fellebbviteli Licencadó Bizottsága, így a négy csapat nem indulhat el az OTP Bank Liga 2015/2016-os szezonjában.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Fellebbviteli Licencadó Bizottsága 2015. május 26-i ülésén jogerős döntéseket hozott a 2015/16. évi klublicenc kérelmek kapcsán. A Bizottság a KTE Kft., a PMFC-Sport Kft., a Nyíregyháza Spartacus Football Club Kft. és az „Új Lombard” Kft. nemzeti első osztályú (NB I), valamint az Újpest 1885 Futball Kft. nemzetközi (UEFA) és a Putnok FC. Kft. nemzeti másodosztályú (NB II) licenckérelmező fellebbezéseit elutasította.

A Győri ETO FC Kft. „cs.a.” nem nyújtott be fellebbezést az Elsőfokú Licencadó Bizottság elutasító határozata ellen. A 2015/16-os szezonra licencet kapott sportszervezetek listáját a Magyar Labdarúgó Szövetség május 29-ig köteles megküldeni az Európai Labdarúgó Szövetség részére. Mindez azt jelzi, hogy a következő szezontól akár 12 csapatosra csökkenhet az NBI mezőnye.

Szerző
Frissítve: 2015.05.26. 23:19

Győznének Fortuna kelet-európai fiai

Alighanem senki sem számított arra az Európa Liga csoportmérkőzéseinél, hogy a fináléban a nem túl nagy hírű Dnyipro nézhet majd farkasszemet a Sevilla ellen. Természetesen a spanyol csapat szereplése nem meglepetés, hiszen címvédőként eleve a viadal favoritjai közé tartozott, de az ukránok döntőbe jutása az utóbbi évek egyik legnagyobb szenzációja a nemzetközi fociban.

Mintha a sors fintora lenne, hogy épp ukrán csapat jutott el a fináléig. Az országban ugyanis nem egyszerű focimeccs lesz ez. A nemzeti összetartozás egyik kifejezőeszköze.

„Az emberek azt mondják, szerencse segített minket. Na persze! Nyilván csak a szerencsének köszönhető, hogy a selejtezőben túljutottunk a Hajduk Spliten, aztán a továbbjutottunk egy olyan csoportból, amelyben az Inter is ott volt, csak Fortuna munkája nyomán győztük le Clube Bruggét, majd az elődöntőben az SSC Napolit” – nyilatkozta Nikola Kalinic, az ukrán együttes horvát légiósa.

Némi éllel hozzátette, „remélem, a döntőben a Sevillát is hasonló körülmények között fektetjük két vállra”. Szerinte a közvélemény azért találta meglepetésnek a Dnyipro szereplését, mert az emberek csak a nevesebb európai bajnokságokat követik nyomon.

Persze a topligák menedzserei is egyre élénkebben érdeklődnek a Dnyipro iránt. Jevhen Konopljanka leigazolását hírek szerint több ismert csapat is tervezi.

Kalinic szerint szereplésük óriási eredmény a jelenlegi politikai helyzetben, amikor Kelet-Ukrajnában háború dúl. „Sikerült egységbe forrasztanunk az ukrán népet. Az egész ország mögöttünk áll” – fejtette ki. Várhatóan a mérkőzésen a semleges varsói nézők is az ukránok sikeréért szorítanak.

Meglepetés ide vagy oda, a Dnyipro nem tekinthető kiscsapatnak. Az együttes két legértékesebb játékosa, a félelmetes képességekkel megáldott hálóőr, Gyenyisz Bojko a nagy rivális Dinamo Kijevtől, Jevhen Szeleznyov pedig az ukrán foci másik fellegvárától, a Sahtar Donyecktől érkezett. Pénz tehát van. A Dnyipro több tapasztalt játékossal is rendelkezik, közéjük tartozik az ukrán válogatott Ruszlan Rotan.

A döntő favoritja természetesen a Sevilla, Unai Emery gárdája hétről hétre a spanyol bajnokságban is megmutatta, hogy ugyan nincs a Barcelona vagy a Real Madrid szintjén, de így is Európa legerősebb együttesei közé tartozik. A 20.45-kor kezdődő találkozót a Story4 közvetíti.

Szerző

Irreális madridi döntés

Publikálás dátuma
2015.05.27. 07:53
A Real elnöke nem adott meggyőző magyarázatot Ancelotti kirúgására FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DENIS DOYLE
Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke az előző években már több kétségbe vonható döntést hozott, Carlo Ancelotti hétfő esti kirúgása azonban minden korábbinál megkérdőjelezhetőbb. Szinte senki sem ért egyet vele, ráadásul nehéz lesz Ancelottihoz hasonló képességű trénert találni.

A játékosok azt szerették volna, hogy maradjon a tréner, s a madridi média felmérései szerint a szurkolók is a maradását szorgalmazták volna: médiumtól függően 59-60 százalék szerette volna a következő szezonban is a sikeredzőt a királyi gárda kispadján látni.

Pérez azzal érvelt, hogy a Realnál minden évben trófeát kell nyerni. Kétségtelen tény, hogy ez idén nem sikerült. Ennek azonban több összetevője van. Egyrészt példátlan sérüléshullám sújtotta idén Ronaldóékat. A Real kulcsjátékosa, Modric például szinte alig állhatott a csapat rendelkezésére.

De egy ideig a maródiak listáján volt Benzema, James Rodríguez, sőt Ronaldo is. Másrészt a Real játékosai számára nagyon sokáig tartott az előző szezon a tavalyi Bajnokok Ligája, majd a labdarúgó-világbajnokság miatt. Tavaly év végén sem pihenhettek Iker Casillasék az általuk végül simán megnyert klubvilágbajnokság miatt.

A 2014-es esztendőt aranyévként írhatják a blancók történelemkönyvébe a bajnoki diadal, a BL-győzelem, valamint a klub vb megnyerése miatt, s az is valahol természetes, hogy a sikerek hatására kicsit leült a gárda. Amikor pedig már kezdett volna magára találni, jöttek a sérülések.

Nem az edző hibája, hogy a sérülteket nem igazán tudták pótolni. S ebben Péreznek is megvan a maga felelőssége. Erőteljesen kétségbe vonható ugyanis átigazolási politikája, nevezetesen az, hogy minden évben csillagászati összegért igazol valakit, aki aztán nem feltétlenül váltja be a hozzá fűzött reményeket, gondolunk itt elsősorban a majdnem 100 millió euróért vásárolt Gareth Bale-re. Gyakran az elhamarkodottság jellemzi az átigazolásokat.

Tavaly nyáron megvették a vb-n a Costa Rica-i válogatottban remek teljesítményt nyújtó Keylor Navast, aki később az egész szezonban hatszor kapott lehetőséget. Télen pedig a védekező középpályára – Modric helyetteseként – Lucas Silvát hozták a spanyol fővárosba. A brazil utánpótlás válogatott mindössze nyolc meccsen kapott szerepet, általában néhány percre. Joggal kérdezgethetik a szurkolók: ha az említettek nem játszanak, akkor miért igazolták le őket?

Pérez nemcsak azt felejtette el, hogy Ancelotti hány trófeát hozott tavaly Madridba, a tavalyi 22 fordulós győzelmi sorozat is a múlt ködébe veszett. Igaz, elnöksége összesen 12 évének példája megmutatta: Péreznek nem tartozik nagy erényei közé a türelem.

Az említettek mellett azért tarthatjuk súlyos hibának Ancelotti menesztését, mert nincs olyan edző a piacon, akire azt mondhatnánk: ő aztán tényleg garancia a sikerre, s jobb Ancelottinál. Rendkívül nehéz lesz pótolni az olasz szakembert, akinek menedzsere azt állította, 99 százalék, hogy Rafa Benitez érkezik Nápolyból Madridba, s az ő érkezését jelentik majd be a jövő héten.

Ha ez tényleg így lesz, azzal Pérez teljesen magára haragítja a szurkolókat. A spanyol tréner ugyanis nem túl népszerű, csapatait vaskézzel irányítja, ehhez képest annyira azért nem sikeres. Utolsó címét 2013-ban szerezte, amikor a Chelsea-val elhódította az Európa Ligát.

Éles bírálatokat váltott ki Pérez döntése elődje, Ramón Calderón részéről. Különösnek nevezte a Real volt elnöke a jelenlegi klubvezető húzását. Ugyanakkor a talkSPORT-nak adott interjújában azt is hozzátette, már megszokhatták Péreztől, hogy meghökkentő döntéseket hoz. „Amikor megkérdezték tőle a sajtóértekezleten, mégis mi volt az indok, teljesen világos választ adott: „Nem tudom” – mondta nem kis iróniával Calderón.

Szerző