Előfizetés

FIFA-botrány: lakat alatt Blatter emberei

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2015.05.27. 18:00
FOTÓ: Julian Finney/Getty Images
Történetének legsúlyosabb válságába került a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), miután szerda hajnalban hét személyt tartóztatott le a zürichi rendőrség. A svájci ügyészség ugyanis azt gyanítja, hogy az érintettek a kilencvenes évektől 150 millió dollár értékben fogadtak el kenőpénzt. Aligha véletlen az időzítés, hiszen csütörtökön kezdődik a FIFA kongresszusa, pénteken pedig megválasztják a nemzetközi szövetség elnökét. A világraszóló botrány ellenére Sepp Blatter a választás favoritja, kérdés azonban, kitölti-e négyéves mandátumát.

Valóban nem valószínű, hogy elvennék a rendezési jogot a két államtól. A foci vb ugyanis nemcsak sportesemény, politika is. Bár a kelet-ukrajnai válság, s az oroszbarát szakadárok Moszkva általi támogatása miatt tavaly néhány német politikus a vb bojkottját, a rendezési jog elvételét követelte, a nemzetközi szereplők most épp a válság megoldásán munkálkodnak. Senkinek sem érdeke még jobban összerúgni a port Moszkvával. Ami Katart illeti, bár regionális riválisai, Szaúd-Arábia, illetve az Arab Emírségek alighanem lelkesen tapsolnának, ha elvennék a rendezést az országtól, sem az Európai Unió, sem az Egyesült Államok nem akarná magára haragítani a közel-keleti térséget azzal, hogy a FIFÁ-ra nyomást gyakoroljanak a vb elvétele érdekében.

A botrányok kronológiája

2010. december 2. Oroszországnak és Katarnak ítélik a 2018-as és 2022-es világbajnokság rendezési jogát

2013. október 4. A FIFA szakértői csoportot állít fel, melynek feladata annak eldöntése, mely hónap rendezzék a katari vb-t

2014. június 1. A Sunday Times dokumentuma szerint Mohammed bin Hammam FIFA-alelnök 3 millió fontot fizetett végrehajtó bizottsági tagoknak a katari rendezés támogatásáért

2014. szeptember 5. Michael Garcia átadja jelentését a FIFÁ-nak, amelyben a 2018-as és 2022-es vb odaítélésével kapcsolatos korrupciós vádakat vizsgálta

2014. november 13. A FIFA 42 oldalas jelentésében arra a következtetésre jut, nem történt korrupció, Garcia élesen bírálja a jelentést

2014. november 20. Megállapodás születik arról, hogy a FIFA auditáló bizottságának vezetője, Domenico Scala kapja meg Garcia teljes jelentését és ő dönti el, mennyi információt kell abból a végrehajtó bizottságnak eljuttatni

2014. december 17. Michael Garcia lemond a FIFA etikai bizottságában betöltött pozíciójáról

2014. december 19. A FIFA végrehajtó bizottsága bejelenti: nyilvánosságra kell hozni a teljes Garcia-jelentést

2015. május 27. A svájci ügyészség elrendeli a FIFA hat illetékesének letartóztatását korrupció miatt

Az őrizetbe vettek

1. Jeffrey Webb

A letartóztatottak közül a Cayman-szigeteki sportdiplomata a legismertebb. A FIFA alelnöke, aki az Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek (Concacaf) elnöke, egyértelműen Blatter embere: ő nevezte ki 2013-ban a FIFA rasszizmus- és diszkriminációellenes bizottsága élére. Hírek szerint a FIFA vezetője őt akarta volna megtenni utódának. Webb eddig a hatékonyság mintaképének számított. 2012-es megválasztása után ugyanis rendbe tette a Concacaf pénzügyeit, ezzel más szövetségek elismerését is elnyerte. Hazájában bankárként dolgozik. Tavaly Blatter is dicsérettel illette Webbet a karibi futball reformja során elért eredményeiért. Hírek szerint Webb neve is felbukkant Garcia jelentésében.

2. José Maria Marin

Az 1932-ben született Marin hazájában, Brazíliában nem sportvezetőként, hanem politikusként vált ismertté. Nagy vihart kavart, hogy 1975-ben, a katonai diktatúra éveiben, a belbiztonság vezetőjét méltatta. 1982-ben Sao Paulo állam kormányzója lett. Ricardo Teixeira lemondása után, 2012 márciusa és idén április között látta el a Brazil Labdarúgó Szövetség (CBF) elnöki tisztségét.

3. Eugenio Figueredo

Az 1932-ben született uruguayi sportvezető, 1971-72-ben a Huracán Buceo együttesének elnöke volt. 1997-től kilenc évig az Uruguayi Labdarúgó Szövetséget irányította. 1993-2013 között a dél-amerikai szövetség, a Conmebol alelnöki tisztségét látta el. 2014-ben a brazíliai vb szervezőbizottsága elnökének tették meg.

4. Eduardo Li

A Costa Rica-i sportvezető hazája labdarúgó szövetségének elnöke. Tagja a FIFA, illetve a Concacaf végrehajtó bizottságának.

5. Julio Rocha Lopez

A Nicaraguai Labdarúgó Szövetség elnöke a FIFÁ-nál a fejlesztési ügyekért felel. Korábban a közép-amerikai szövetség, az UNCAF elnöki tisztségét látta el.

6. Costas Takkas

Korábban a Cook-szigetek Labdarúgó Szövetségének főtitkára volt, s a Concacafnál is fontos tisztségeket tölthetett be.

7. Rafael Esquivel

A Venezuelai Labdarúgó Szövetség elnöke, a Conmebol végrehajtó bizottságának tagja.

További gyanúsítottak
* Jack Warner ( a FIFA volt alelnöke és végrehajtó bizottsági tagja)
* Nicolás Leoz (a FIFA végrehajtó bizottságának tagja, s a Conmebol elnöke)
* Alejandro Burzaco (egy argentin sportmarketing cég vezetője)
* Aaron Davidson (A Traffic Sports USA sportmenedzsment cég vezetője)
* Hugo és Mariano Jinkis (egy argentin sportmarketing cég vezetői)
* José Margulies (a Valente Corp. cég vezetője)


Piros lap Sepp Blatternek

Egyre inkább sarokba szorítják Sepp Blatter FIFA-elnököt. Egy nappal azután ugyanis, hogy a FIFA hét vezetőjét letartóztatták korrupció miatt, s összesen 14 személlyel szemben indítottak eljárást, kipakolt ugyanis volt főnökével szemben Guido Togoni, a FIFA volt médiafőnöke, Blatter tanácsadója. Szerinte a letartóztatások nem a probléma lényegére irányulnak. „Ami történt, árt a labdarúgásnak, a FIFÁ-nak, de nem árt Sepp Blatternek” – nyilatkozta a Watson.ch portálnak. Szerinte a korrupció beleivódott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség rendszerébe. Ennek az az oka, Blatter birodalmát úgy építette fel, hogy ő maga sértetlen maradjon. Eddig még senki sem tudott rábizonyítani semmit, „mégha az egész világ meg is van győződve arról, hogy velejéig korrupt” – jelentette ki. Tognoni szerint a legutóbbi botrányban is megjósolható volt Blatter reakciója, nevezetesen ő már fellépett a legújabb ügyekben. Azt hangsúlyozza, hogy tiszta, átlátható FIFÁ-t akar.

Politikai részről is az várható, hogy mind nagyobb nyomást gyakorolnak Blatterre. Norbert Blüm korábbi német munkaügyi miniszter felszólított a 2022-es katari világbajnokság bojkottjára. Dilma Rousseff brazil elnökasszony is támogatásáról biztosította a FIFA illetékeseivel szembeni eljárásokat. Mint mondta, támogatja, hogy kiderítsék, milyen körülmények között ítélték Brazíliának a 2014-es vb megrendezését.

Az amerikai igazságszolgáltatás a dél-amerikai szövetség, a Conmebol korábbi vezetője, a parayi Nicolás Leoz ellen is letartóztatási parancsot adott ki. A sportvezető, mihelyst meghallotta a hírt, hazájában bevonult egy fővárosi, asuncióni klinikára, nyilván azért, hogy elkerülje a letartóztatást. A paraguayi külügyminisztérium egyik illetékese megerősítette a letartóztatási parancsot. Leoz majd három évtizeden át, 2013-ig állt a dél-amerikai szövetség élén.

Előtte önként adta meg magát a FIFA korábbi alelnöke, Jack Warner, aki a 2,5 millió dolláros váltságdíj letétele után rögtön szabadlábra került – adta hírül a Trinidad Express. Útlevelét azonban le kellett adnia a trinidadi hatóságoknak, s hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen. A bírósági eljárás júliusban folytatódik. Warner hazájában 2010-től három évig egészségügyi miniszter volt. A karibi labdarúgó szövetséget, a Concacafot pedig 1990-től 2011-ig irányította. A szövetség egy 2013 áprilisi jelentése csalással vádolta. Szerdán egyébként rács mögé került a utódja, a Concacaf jelenlegi vezetője, a FIFA alelnöke, a Kajmán-szigeteki Jeffrey Webb. A német ZDF arról számolt be, hogy Warner egy dollárért kapta meg Blattertől a 2002-es és a 2006-os vb közvetítési jogait, amit aztán 4,25 millió dollárért adott tovább a karibi szövetségeknek.

Előzőleg a Costa Rica-i hatóságok is bejelentették, hogy eljárás indul a Svájcban szerdán letartóztatott FIFA-funkcionárius, Eduardo Li ellen.

A botrányok ellenére ma délután megkezdődik a FIFA kongresszusa. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szerdán az ülés, illetve a pénteki elnökválasztás hat hónappal történő elhalasztását követelte. Ha nem tesznek eleget a követelésnek, tagországai bojkottálják az ülést.

A szerdai meghallgatás során letartóztatott FIFA-vezetők azt közölték, nem akarják,hogy kiadják őlet az Egyesült Államoknak, ahol akár 20 éves börtönbüntetésre is ítélhetik őket. Ezután Washingtonnak formálisan is kérvényeznie kell a gyanúsítottak kiadatását. Az erre vonatkozó dokumentumok megküldésére 40 napot kap a svájci hatóságoktól. Szakértők szerint ez jóval hamarabb megtörténik, s a svájci igazságszolgáltatás is hamar dönt kiadatásukról.

Közben a brazil és az ázsiai szövetség bejelentette: kiállnak Sepp Blatter mellett.

Kapcsolódó
FIFA-vezetők őrizetben

Buda-Cash - Kezdődik az értékpapírok kiadása

Publikálás dátuma
2015.05.27. 17:24
Illusztráció/Népszava
A felszámolás alatt lévő Buda-Cash Brókerház Zrt. kijelölt felszámolója megkezdte az értékpapírok kiadását - közölte a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft.

A közlemény szerint a Buda-Cash Brókerház Zrt. "f.a." PSFN által kijelölt felszámolója arról tájékoztatja ügyfeleit, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda valamennyi értékpapírszámla zár alá vételét feloldotta, ezért a felszámoló megkezdte az értékpapírok kiadását.

A fellelhető ügyfélvagyon kiadása csak azokra a meghatározott értékpapírokra, befektetési termékekre terjedhet ki, amelyek fellelhetősége és tulajdonosi köre minden kétséget kizárhatóan beazonosítható, ezért szükséges és indokolt az ügyfelek egyenkénti, személyes azonosítása és ellenőrzése - olvasható a dokumentumban.

A közlemény alapján a vagyonelemek kiadásáról az érintettek telefonon kapnak értesítést időpont egyeztetés céljából. Az egyeztetett időpontban a felszámolás alatt lévő Buda-Cash Brókerház Zrt. "f.a." 1118 Budapest, Ménesi út 22. címén fogadják az ügyfeleket személyes beazonosításra.

Az érintett ügyfeleknek a személyi igazolványukat, a lakcímkártyájukat, illetve az adóazonosító igazolványukat kell  bemutatniuk az azonosítás során. A jogi személyiséggel rendelkező, és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek képviselőinek magukkal kell hozniuk a cégkivonatot, az aláírási címpéldányt, meghatalmazott személy esetén a teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt meghatalmazást, illetve a képviseletet ellátó személynek a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját is be kell mutatnia.

Emellett szükséges igazolni a Magyarországon vezetett értékpapírszámla meglétét, amely elengedhetetlen a transzferáláshoz. Szükséges a kitöltött transzferálási formanyomtatvány is, amelyet az időpont egyeztetést követően küldenek meg az ügyfelek részére, és azt kitöltve, aláírva személyesen a megadott időpontban le kell adni. A közlemény szerint a brókerház felszámolója azt kéri, hogy akinek a telefonszáma nincs leadva a Buda-Cashnél, az az info@budacash.hu e-mail címre minél hamarabb küldje el a telefonos elérhetőségét a gyorsabb ügyintézés és a mielőbbi időpont egyeztetés érdekében.

Buda-Cash - Kezdődik az értékpapírok kiadása

Publikálás dátuma
2015.05.27. 17:24
Illusztráció/Népszava
A felszámolás alatt lévő Buda-Cash Brókerház Zrt. kijelölt felszámolója megkezdte az értékpapírok kiadását - közölte a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft.

A közlemény szerint a Buda-Cash Brókerház Zrt. "f.a." PSFN által kijelölt felszámolója arról tájékoztatja ügyfeleit, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda valamennyi értékpapírszámla zár alá vételét feloldotta, ezért a felszámoló megkezdte az értékpapírok kiadását.

A fellelhető ügyfélvagyon kiadása csak azokra a meghatározott értékpapírokra, befektetési termékekre terjedhet ki, amelyek fellelhetősége és tulajdonosi köre minden kétséget kizárhatóan beazonosítható, ezért szükséges és indokolt az ügyfelek egyenkénti, személyes azonosítása és ellenőrzése - olvasható a dokumentumban.

A közlemény alapján a vagyonelemek kiadásáról az érintettek telefonon kapnak értesítést időpont egyeztetés céljából. Az egyeztetett időpontban a felszámolás alatt lévő Buda-Cash Brókerház Zrt. "f.a." 1118 Budapest, Ménesi út 22. címén fogadják az ügyfeleket személyes beazonosításra.

Az érintett ügyfeleknek a személyi igazolványukat, a lakcímkártyájukat, illetve az adóazonosító igazolványukat kell  bemutatniuk az azonosítás során. A jogi személyiséggel rendelkező, és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek képviselőinek magukkal kell hozniuk a cégkivonatot, az aláírási címpéldányt, meghatalmazott személy esetén a teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt meghatalmazást, illetve a képviseletet ellátó személynek a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját is be kell mutatnia.

Emellett szükséges igazolni a Magyarországon vezetett értékpapírszámla meglétét, amely elengedhetetlen a transzferáláshoz. Szükséges a kitöltött transzferálási formanyomtatvány is, amelyet az időpont egyeztetést követően küldenek meg az ügyfelek részére, és azt kitöltve, aláírva személyesen a megadott időpontban le kell adni. A közlemény szerint a brókerház felszámolója azt kéri, hogy akinek a telefonszáma nincs leadva a Buda-Cashnél, az az info@budacash.hu e-mail címre minél hamarabb küldje el a telefonos elérhetőségét a gyorsabb ügyintézés és a mielőbbi időpont egyeztetés érdekében.