Jól fizetett játékvezetők

Nagyjából másfél millió forintnak megfelelő összeg ütheti a markát egy jó nevű játékvezetőnek, ha rábíznak egy Bajnokok Ligája-mérkőzést. Ugyanis az európai kupákban érdekelt bírók juttatásai négy részből tevődnek össze: a napidíjból, az utazási hozzájárulásból, a meccspénzből és a besorolás szerinti bónuszból.

A napidíj egységesen 200 euró a játékvezetők és az összes asszisztens számára. Mivel a "bíróknak" meccsnap előtt meg kell érkezniük a helyszínre, és csak másnap hagyják el azt, ezt az összeget három napra kapják, így 600 euróval lehet számolni.

A mérkőzés helyszínére a repülőjegyet, valamint a rendező városban az utazást és a szállást az UEFA állja, viszont a játékvezető saját országán belüli utazásaira 200 eurós átalányt fizet az európai szövetség.

A harmadik pillér a meccspénz. A játékvezetőknek 700, az asszisztenseknek 250 euró jár a Bajnokok Ligája első két selejtezős köréért, valamint az Európa Liga-meccsekért egészen a nyolcaddöntőkig. Ezer eurót fizet az UEFA a játékvezetőknek a BL-találkozókért a harmadik selejtezős körtől kezdve és az EL-meccsekért a nyolcaddöntőtől. Az asszisztensek ebben a kategóriában 350 eurót kapnak.

A legtöbb a besoroláson múlik. Az elit csoport tagjai 3500, a második kategóriába tartozók 2500 eurót kapnak meccsenként. Az elit kategóriában egyébként a magyar játékvezetők közül jelenleg egyedül Kassai Viktor szerepel, míg a második vonalnak tagja Bognár Tamás - Kassai egyik állandó segítője - és Vad II. István.

Szerző

Spanyol és horvát lecke

Publikálás dátuma
2015.05.28. 07:55
Szivós Márton (balra) és Felipe Perrone is meglepné ellenfelét, de utóbbinak kevésbé örülnénk FOTÓ: MTI/KOMKA PÉTER
Ma rajtol Barcelonában a férfi vízilabdázók Bajnokok Ligájának hatosdöntője, amelyben a Szolnok és az Eger révén két magyar együttes is érdekelt. Nem lesz könnyű csúcsra jutniuk, de a katalán várost két éve már megkedveltük, hiszen a magyar válogatott ott lett világbajnok. Reméljük, klubcsapataink számára is jó emlék marad Barcelona.

Május végén sokan már a nyaralásukat tervezgetik a vízilabdázók közül, vagy éppen pihennek egy kicsit a nyári, válogatott események előtt. A nemzeti bajnokságokban már fény derült a bajnokok kilétére, és az átigazolási piacon is egyre több játékosmozgásról hallani. Azonban Európa legjobb csapataira a hét második felében még vár egy utolsó erőpróba Barcelonában. Ugyanis a tavalyi évhez hasonlóan ismét a katalán város látja vendégül a férfi Bajnokok Ligája hatosdöntőjének a mezőnyét.

Szerencsére, a 2014-es esztendővel ellentétben nem csak játékosok terén, hanem a csapataink révén is érdekeltek vagyunk a második alkalommal megrendezendő Final Six küzdelmeiben.

A bajnok és Magyar Kupa-győztes Szolnok és a bajnoki bronzérmes Eger is másodikként végzett csoportjában, így a magyar együttesek csak a végelszámolásnál találkozhatnak egymással. Addig azonban két akadályt is meg kell mászniuk. Ugyanis egyedül a csoportelsők (Recco, Rijeka) kerültek egyből a négy közé, míg a többiekre még vár egy plusz erőpróba a mai napon.

A hazai bajnoki döntőt hamar lezáró Szolnok – amely parádés játékkal 3-0-ra győzte le az OSC-t –, a címvédő és hazai medencében vízbe szálló Barcelonetával csap össze az elődöntőbe jutásért. A Tisza-partiak közül többeknek is jó emlékei lehetnek a Bernat Picornell uszodáról, hiszen két éve ott nyert világbajnoki címet a magyar válogatott.

Cseh Sándor a bajnoki finálé után három nap pihenőt engedélyezett fiainak, múlt péntek óta viszont már csak a spanyolok elleni meccsre koncentráltak. A szolnokiak már kedden megérkeztek Barcelonába, ahol egyelőre csak az első feladatukig tekintenek.

„Szerintem mindent elmond a Barcelonetáról, hogy tavaly megnyerték ezt a tornát és mióta ez a keret összeállt náluk, azóta senki nem tudta őket megverni a BL-ben hazai pályán, kivéve a Reccót” – nyilatkozta Cseh Sándor, a Szolnok vezetőedzője a vlv.hu-nak.

Amennyiben túljut a magyar bajnok spanyol riválisán, akkor a BL-csoportkört százszázalékos teljesítménnyel megnyerő Reccoval találkozik.

„Az elmúlt harminc évben rengeteg nagy játékos volt Magyarországon, nagyon nagy generációk és ez alatt három magyar BL-siker volt, tehát ez nem olyan egyszerű dolog. Ennek ellenére nem tudok másként gondolni a Final Sixre és remélem a csapat sem. Minden meccsen úgy szállunk vízbe, hogy megpróbálunk győzni. Nyilván nagyon kemény feladatok állnak előttünk” – mondta a szolnokiak mestere.

A másik magyar résztvevőre, a bajnokságban idén „csak” bronzérmes Egerre is komoly erőpróbák várnak. Kezdésként ma a horvát ezüstérmessel, a Jug Dubrovnikkal találkozik Dabrowski Norbert legénysége, amely tegnap utazott Spanyolországba.

„Fel tudtunk készülni, mert sok időnk volt, mivel nem játszottunk bajnoki döntőt. A horvátok csépelték egymást még szombat este is a fináléban. Majd eldől, hogy mi a jobb: az, hogy ők mérkőzésekből jönnek, vagy pedig, hogy mi pihenőből. Úgy érzem, hogy az első két negyed nagyon fontos lesz, mert annyi biztos: ők jobban ritmusban lesznek, mint mi. Úgyhogy túl kell élni ezeket a rohamokat az elején, és akkor az fizethet a végén, hogy ők elfáradnak. Nyilván láttam a döntőket, a Dobud nélküli játékuk elsülhet nekik jól is, meg rosszul is” – utalt az egri tréner arra, hogy riválisuknál hiányozni fog eltiltás miatt legjobb centerük.

Ha túlverekszi magát az Eger a Dubrovnikon, akkor újabb horvát gárda vár a hevesiekre, a Szolnok csoportját megnyerő Rijeka személyében. Reméljük, pénteken még nem egymás ellen találkoznak a magyar együttesek!

Ők mondták...

Madaras Norbert (Szolnok): „Bár egész évben nem úgy játszottak, ahogy tudnak, de ez mégis egy Bajnokok Ligája-győztes csapat volt egy évvel ezelőtt, és nagyjából ugyanaz az összetétel. Mindenképpen jó együttesnek gondolom őket, és hazai pályán lesznek, nem szabad lebecsülni őket.”

Varga Dániel (Szolnok): „A legfontosabb talán az, hogy az a játékstílus, amit ők képviselnek, azzal mi idén nem találkoztunk. A Barcelonetán kívül senki más nem játszik Európában ilyen vízilabdát, ezért a legfontosabb az lesz, hogy próbáljuk meg a saját játékunkat rájuk erőltetni, és azt, amiben ők jók, azt kivenni a játékból, mert ami az erősségük, abban tényleg jók.”

Biros Péter (Eger): „Én azt mondom, hogy nyerjük meg az első meccset, és utána bármi lehet ebből a történetből. Úgy érzem, hogy oda kell nagyon-nagyon sok erő és frissesség fejben, testben ugyanis senkinek nem lesz problémája. Itt a fejbeli dolgokat kell összerakni, és akkor nem lehet probléma.”

Szirányi Balázs (Barceloneta): „Nem várhatóak nagy meglepetések. Igazából tudtuk az elején is, hogy itt már nem lesznek könnyű meccsek, ezért hívják final six-nek ezt a tornát. Európa legjobb csapatai lesznek itt, nyilván borzasztó nehéz lesz, de próbálunk felkészülni.”

A Bajnokok Ligája hatos döntőjének programja:
Csütörtök:
Eger–Jug Dubrovnik (horvát) 18 (Digisport 1)
Barceloneta (spanyol)–Szolnok 19.30 (Sport 1)
Péntek:
Mérkőzés az 5-6. helyért a két csütörtöki mérkőzés vesztesei között 16.30 (nem közvetíti televízió)
Eger/Jug Dubrovnik–Primorje Rijeka (horvát) 18 (Digisport 1)
Barceloneta/Szolnok–Pro Recco (olasz) 19.30 (Sport 1)
Szombat:
A bronzmérkőzés az elődöntők vesztesei között 18 (Digisport 2, Sport M)
A döntő a két elődöntő győztesei között 19.30 (Digisport 2, Sport M) 

Szerző
Frissítve: 2015.05.27. 22:41

Fociháború Hunniában?

Publikálás dátuma
2015.05.28. 07:53
Egyelőre nem tudni, hányan rúgnak majd labdába a 2015/16-os első osztályú bajnokságban FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Igencsak parázs napok, hetek esetleg hónapok elé nézhet a magyar labdarúgás. és most nem a felnőtt válogatott Eb-selejtezőire, még csak nem is az U20-as csapat világbajnoki szereplésére gondolunk. Hanem arra, mekkora botrány kerekedhet abból, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fellebbviteli licencadó bizottsága sem adta meg a Győri ETO FC, a Kecskeméti TE, a Nyíregyháza Spartacus, a PMFC-Matias és az amúgy is kiesett Lombard Pápa Termál FC számára az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet. Ez pedig azt jelenti, hogy az érvényben lévő szabályok ellenére a labdarúgó OTP Bank Liga 2015/16-os idényében a mostani tizenhattal szemben 12 csapat szerepel majd.

Még vége sincs az idei NB I-es bajnokságnak, máris forrnak az indulatok a következő kiírás körül. Ugyanis kedden az MLSZ fellebbviteli licencadó bizottsága az elsőfokú döntéseket helyben hagyva, nem adta meg az első osztályban való induláshoz szükséges licencet öt csapatnak: Győri ETO FC, a Kecskeméti TE, a Nyíregyháza Spartacus, a PMFC-Matias és a Lombard Pápa Termál FC nem lehet ott az NB I 2015-16-os bajnoki rajtjánál.

Márpedig ez a jelenlegi helyzet több aggasztó dolgot is magában tartogat. Például az MLSZ érvényben lévő szabályai alapján 16 csapatnak kell részt vennie az első osztályú bajnokságnak. Aztán a mostani döntés alapján élvonalbeli 12 gárdából öt fővárosi, illetve 3 a hatvan kilométeres vonzáskörzetében lévő csapat lesz majd, ami lassan Budapest bajnoksággá alacsonyíthatja a magyar első osztályt. Ráadásul eddig nem kevesebb, mint 17 csapat kapott első osztályú licencet, azaz a létszám csökkentése helyett a tizenhatos élvonalbeli létszámot az NB II-ből kellene feltölteni a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint.

Ám a Csányi Sándor vezette MLSZ még az elsőfokú döntésekor bejelentette, majd kedden este megerősítette, a következő szezonban 12 csapattal képzelik el a jövőt. Az még kérdéses, ki lesz a tagja a szerencsés tucatnak, hiszen a kiesés ellen még javában harcol egymással a Honvéd, a Haladás és a Dunaújváros, illetve a már biztos feljutó Vasas mellett vagy a Békéscsaba, vagy története során először a Gyirmót lesz NB I-es induló.

Hogy mi lesz azokkal a csapatokkal, akik nem kaptak licencet? „Hetvenkét órán belül minden érdekelt klub megkapja a részletes indoklást, és negyvennyolc órán belül valamennyiüknek be kell adniuk egy új kérelmet az NB III-ban való induláshoz. Ugyanis az érintettek még a másodosztályú követelményeknek sem feleltek meg. Ha ez megtörténik, eldől, hogy hol indulhatnak majd a következő szezonban” – mondta el lapunknak Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

Ha marad a 12 csapatos első osztály, az MLSZ elképzelései szerint a klubok háromszor játszanának egymással, azaz 33 fordulóban dőlne el a bajnoki cím és az érmek, illetve a kiesés sorsa. Azért ebben is van veszély bőven, ám mi csak az esélyegyenlőség megsértésére hívnánk fel a figyelmet, hiszen a mindenki háromszor játszik mindenkivel, akkor valakik eggyel többször fogadhatják majd a másikat. Mi alapon, ki vagy mi dönt arról, ki legyen a szerencsés kiválasztott, aki eggyel többször léphet pályára saját szurkolói előtt…

Mindenesetre az érintett csapatok közül a Kecskemét, a Pécs és a Nyíregyháza sem szeretné annyiban hagyni az első osztályból való száműzetésüket. De mit tehetnének a jogerős döntéssel szemben?

„Természetesen megvan a lehetőségük továbbvinni az ügyet. Ott van mindjárt a Sport Állandó Választott Bíróság, amely nincs reflektorfényben, de attól még működő egységről beszélhetünk. Évente néhány ügyben hoz döntést. Aztán ott van ennek a nemzetközi megfelelője, a CAS. Ezek egymástól független szervezetek, nem létezik olyan kötelező forgatókönyv, hogy előbb itthon kell próbálkozni, aztán lehet elmenni a problémánkkal külföldre” – nyilatkozta a sportnapilapnak dr. Horváth Gábor, a Hivatásos Labdarúgók Szervezetét vezető ügyvéd.

A fentiekből az biztosan nem látszik még jelenleg, hogy a 2015-16-os első osztályú bajnokságban hány és melyik csapat lehet ott a rajtnál, ám abban egészen biztosak lehetünk, nem napok alatt kerül pont az ügy végére.

A Fradi kálváriája

A Ferencváros labdarúgócsapata hasonlóan járt 2006-ban, mint a mostani öt klub, kivéve, hogy a zöld-fehérek a másodosztályban folytathatták. A Fradi azért nem kapott licencet, mert több százmilliós tartozása volt, így a klub 1899 óta íródó történelmében először fordult elő, hogy a másodosztályban kezdet meg a küzdelmeket. Hatalmas jogi hercehurcát követően a Ferencváros három év szünet után tudott csak visszakerülni az NB I-be.

A kitagadottak reakciói

Révész Bálint, a Nyíregyháza tulajdonosa (a klub honlapján): „Megdöbbenve fogadtuk a hírt, és méltánytalannak tartjuk. Nem adjuk fel, ha kell, a végsőkig elmegyünk, a remény hal meg utoljára.”

Nyíregyházi önkormányzat közleménye (MTI): "Egy olyan klubot lehetetlenítenek el hosszú évekre, amelyet a város és Révész Bálint tulajdonos szisztematikus munkával épített fel 2010-től. Mára a klubnak nincs tartozása, az egyik legstabilabb és átláthatóan működő csapatok egyike lett Magyarországon, amely mögött több mint 400 utánpótláskorú gyerek sportolhat. Ez a döntés a nyíregyházi labdarúgás és az utánpótlás-nevelés végét jelentheti."

Hargitai János, a Pécs elnöke (MTI): „Nem értem a Magyar Labdarúgó Szövetség fellebbviteli licencadó bizottságának keddi döntését, hiszen meglátásom szerint a klubot működtető PMFC Sport Kft. teljesítette a feltételeket már az alapeljárásban is. A PMFC volt az egyetlen csapat, amelyet nem a licencszabályzat konkrét pontjának megsértése miatt utasítottak el, hanem – szerintem teljesen törvénytelenül – azért, mert nem láttak garanciát arra, hogy a következő szezont anyagilag végig tudjuk csinálni.”

Sallói István, a KTE klubigazgatója (Nemzeti Sport): „Benne volt a levegőben, hogy ez a döntés születik, de azért reménykedtünk… Át kell beszélni, milyen lehetőségek vannak a kecskeméti futball jövőjét illetően. Van itt egy akadémia is a városban hétszáz gyerekkel, tudunk-e profi felnőtt csapatot kiállítani. Nyilvánvalóan ez Rózsa Pál tulajdonos döntése lesz.”

A licenccel rendelkezők

Összesen 17 klub kapta meg az első osztályban való szerepléshez elengedhetetlenül szükséges licencet: HONVÉD, DVSC-TEVA, DVTK, FTC, MTK, HALADÁS, VIDEOTON, BÉKÉSCSABA, DUNAÚJVÁROS, GYIRMÓT, MEZŐKÖVESD, PAKS, PUSKÁS AKADÉMIA, SZOLNOK, ÚJPEST, VASAS, ZTE. 

Szerző
Frissítve: 2015.05.27. 23:40