5,3

Hát megszavazták. És véletlenül épp 5,3 százalék lett. Mármint a reklámadó felső kulcsa. Az alsó kulcs pedig nulla százalékos, azaz 100 millió alatti reklámbevételnél nem kell majd fizetni a közterhet. Így is szinte mindenki perkálhat majd, lapunk a Népszava éppenséggel úgy, mint a reklámújságot kiadó Tesco, vagy az adó alól kibújni igyekvő sportklubok.

Az RTL Klub, amelynek megrendszabályozására tavaly nyáron kitalálták a reklámadót, sikerrel vette fel a harcot a soha meg nem hátráló Orbán-kormánnyal, és lobbistái - például Angela Merkel német kancellár vagy Thomas Rabe Bertelsmann-vezér - révén el is érte, hogy az eredetileg 40, majd 50 százalékos felső kulcs a tizedére csökkenjen. Hangjuk ráadásul Brüsszelig ért, így már az Európai Bizottság is a magyar szabályozást vizsgálja - több szempontból is.

Ennek ellenére úgy tűnik, kormányunk elégedett magával, különben megvárta volna az EB vizsgálatának végeredményét. Az EB ugyanis könnyen oda lyukadhat ki, hogy a tegnap elfogadott szabályozás is sérti az uniós jogot, vagyis Orbánék újabb változtatásra kényszerülnek majd. Az RTL mellett a TV2 örülhet még; e két cégnek milliárdokkal lett kisebb az adókötelezettsége. Hogy az RTL-nek tényleg megérte-e, az majd hosszú távon derül ki. Dirk Gerkens vezérigazgató mindenesetre - nem önszántából - már távozott a cégtől és ugyan a híradójuk nem éppen kormánypárti hangvétele megmaradt, a visszabulvárosodás nem kizárt. A reklámadó igazi vesztese a kisebb cégek mellett Simicska Lajos. S kormányunk elégedettsége vélhetően épp ennek szól. Február elején Simicska épp az akkor még csak ötletként felvetett ötszázalékos reklámadó miatt hirdetett meg totális médiaháborút a kormány ellen a Népszavában, amelyet másnap a gecizős nyilatkozatával folytatott másutt.

Hogy miért pont 5,3 százalék? Csak. Bár a Népszava már január elején azt írta, hogy az RTL jogi osztályán ott fekszik a kormány 5,3 százalékos reklámadóról szóló tervezete, ezt a kabinet cáfolta. Ettől még nem lesz nemzeti az RTL, de a tippünk bejött. Persze még így sem tudni, hogyan jött ki épp az 5,3. Gyanítom, a magyar vagy német kereszténydemokraták segítettek be. Valakinek eszébe juthatott Máté 5.3: Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.

Szerző

Csont nélküli diadal

Publikálás dátuma
2015.05.28. 07:58
Hatodszor bajnok a Szolnok FOTÓ: MTI/BUGÁNY JÁNOS
A Szolnoki Olaj férfi kosárlabdacsapata kedd este megnyerte hatodik bajnoki címét – amelyből négyet az elmúlt négy esztendőben gyűjtött –, miután 66-55-ös győzelmével összesítésben 3-0-ra múlta felül a története során először döntőt játszó Kecskemétet. 

A Tisza-partiak a Magyar Kupát is a „szomszédvár” orra elől hódították el ebben a szezonban. A Szolnok továbbra is kiemelkedik a magyar mezőnyből, amely a kiváló játékoskeret mellett köszönhető Dragan Aleksic kezei munkájának is.

„Megmutattuk, hogy jelenleg a legjobbak vagyunk Magyarországon. Rendkívül hosszú szezonunk volt, rengeteg meccsel, az eddigi legjobb Adria-liga szerepléssel, Magyar Kupa-sikerrel, bajnoki címmel. Voltak természetesen hullámvölgyeink, de minden nehézségen úrrá lettünk. Büszke vagyok arra is, hogy menet közben a fiatal játékosok beépítését is meg tudtuk oldani. Elégedettek lehetünk, ahogy büszke lehet ezüstérmére a Kecskemét is, amely megerőltető elődöntője után is kemény párharcra kényszerített minket” – nyilatkozta a klub honlapjának a mester.

A kecskemétiek sem búslakodhatnak, hiszen nem szégyen az erősebb, a rájátszást vereség nélkül letudó Szolnok ellen alulmaradni.

„Életem folyamán mindig azt néztem, ki volt, ki van mögöttem. Tekintve, hogy csupán a legjobb magyar klub áll előttünk, büszkék lehetünk arra, hogy milyen együtteseket előztünk meg. Rengeteg munka, alázat és jó ember teljesítménye van emögött. Elmondhatatlanul büszke vagyok a csapatomra és szívből gratulálok a Szolnoknak!” – mondta a KTE szakmai igazgatója, Stojan Ivkovic.

Szerző

Jól fizetett játékvezetők

Nagyjából másfél millió forintnak megfelelő összeg ütheti a markát egy jó nevű játékvezetőnek, ha rábíznak egy Bajnokok Ligája-mérkőzést. Ugyanis az európai kupákban érdekelt bírók juttatásai négy részből tevődnek össze: a napidíjból, az utazási hozzájárulásból, a meccspénzből és a besorolás szerinti bónuszból.

A napidíj egységesen 200 euró a játékvezetők és az összes asszisztens számára. Mivel a "bíróknak" meccsnap előtt meg kell érkezniük a helyszínre, és csak másnap hagyják el azt, ezt az összeget három napra kapják, így 600 euróval lehet számolni.

A mérkőzés helyszínére a repülőjegyet, valamint a rendező városban az utazást és a szállást az UEFA állja, viszont a játékvezető saját országán belüli utazásaira 200 eurós átalányt fizet az európai szövetség.

A harmadik pillér a meccspénz. A játékvezetőknek 700, az asszisztenseknek 250 euró jár a Bajnokok Ligája első két selejtezős köréért, valamint az Európa Liga-meccsekért egészen a nyolcaddöntőkig. Ezer eurót fizet az UEFA a játékvezetőknek a BL-találkozókért a harmadik selejtezős körtől kezdve és az EL-meccsekért a nyolcaddöntőtől. Az asszisztensek ebben a kategóriában 350 eurót kapnak.

A legtöbb a besoroláson múlik. Az elit csoport tagjai 3500, a második kategóriába tartozók 2500 eurót kapnak meccsenként. Az elit kategóriában egyébként a magyar játékvezetők közül jelenleg egyedül Kassai Viktor szerepel, míg a második vonalnak tagja Bognár Tamás - Kassai egyik állandó segítője - és Vad II. István.

Szerző