Stoltenberg: veszélyesek Moszkva lépései

Nyugtalanítónak és veszélyesnek tartja a NATO-főtitkár Oroszország provokatív kijelentéseit és tetteit a nukleáris fegyverkezés terén. Jens Stoltenberg tegnap egy washingtoni kutatóintézetben, a Nemzetközi Stratégiai Tanulmányok Központjában (CSIS) mondott beszédet. 

Stoltenberg felidézte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök maga ismerte el, a Krím annektálása idején Oroszország riadókészültségbe helyezte nukleáris erőit. Az atomfegyverekkel is felszerelhető orosz bombázók rendszeresen provokálják nyugat- és észak-európai államok légvédelmét. Moszkva kilátásba helyezte, hogy nukleáris fegyver hordozására alkalmas rakétákat telepít a kalinyingrádi térségbe – sorolta egymás után a példákat a NATO-főtitkár, utalva az ukrán határ közelében végrehajtott sorozatos orosz hadgyakorlatokra is.

A volt norvég kormányfő, akit kedden Barack Obama amerikai elnök fogadott a Fehér Házban, rámutatott: Oroszország mintha elfelejtette volna a hidegháborús leckét. „A nukleáris fegyverekkel nem lehet játszani, az óvatosság, a kiszámíthatóság, az átláthatóság garantálja legjobban a nemzetközi biztonságot” – intette Moszkvát a NATO-főtitkár.

Szerző

Már hatan vannak a republikánus indulók

Úgy tűnik, egymás üzletét rontják az amerikai republikánusok, ugyanis újabb és újabb elnökaspiránsok jelentik be, hogy harcba indulnak a Fehér Házért. Tegnap az 57 éves Rick Santorum tette közzé hivatalosan, hogy belevág a kampányba. A volt pennsylvaniai szenátor már nem újonc e téren, hiszen 2012-ben is megpróbálkozott az indulással.

Santorum jogász, hívő katolikus, társadalmi kérdésekben erősen konzervatív. Négy éve a második legsikeresebb republikánus induló volt Mitt Romney mögött, de végül a volt massachusetts-i kormányzó nyerte el a republikánus elnökjelöltséget, igaz, aztán a Fehér Házért folytatott csatában alulmaradt Barack Obamával szemben. Keményvonalas konzervatívként – véli a wahingtoni megfigyelők többsége – Santorum jól szerepelhet az előválasztási küzdelmekben, de a jövő őszi hajrában inkább mérsékelt jelölt lehet esélyes a győzelemre.

Eddig már hat republikánus politikus jelentette be indulási szándékát az elnökjelöltségért, s további aspiránsok várnak sorukra. A Bloomberg hírügynökség szerint köztük lehet a magyar gyökerekkel rendelkező George Pataki, New York állam egykori kormányzója is. Bár úgy tűnik, hogy nagy erőkkel kampányol, hivatalosan még nem szállt be a versenybe Jeb Bush volt floridai kormányzó. Ennek egyik oka az lehet, hogy amíg hivatalosan nem jelölt, addig nem vonatkoznak rá a kampányadományok gyűjtése terén fennálló korlátozások. Ha mégis ringbe száll, akkor valószínűleg a Bush-család újabb sarja szedheti össze a legtöbb kampánypénzt a republikánus jelöltek közül.

Szerző

Varsó teljesíti a NATO elvárását

Lengyelország teljesíteni fogja a NATO felé vállalt kötelezettségét. A varsói alsóház, a szejm ugyanis szerdán egyhangúlag megszavazta, hogy a védelmi kiadásokat a GDP 1,95 százalékáról 2 százalékra emeljék.

Tomasz Siemoniak védelmi miniszter hírügynökségi jelentések szerint úgy nyilatkozott, hogy a tegnapi volt „hivatali idejének egyik legfontosabb napja”. Varsó ezzel elfogadja az észak-atlanti szövetség legutóbbi, newporti csúcstalálkozóján elfogadott ajánlást, mondta Siemoniak a voksolás után, reményét fejezve ki, hogy a szejm határozata a 2016-os költségvetésben is tükröződik majd.
Az ukrán válság közepette a szejmet nem kellett különösebben győzködni: 402 jelenlévő képviselő támogatásával, mindössze két ellenszavazattal és két tartózkodással fogadták el a javaslatot. A lengyel védelmi minisztérium így a korábbiaknál 1 milliárd zlotyval többet költhet katonai kiadásokra, s az összeget a hadsereg modernizálására fordítják.

Szerző