Előfizetés

Nem hagyhatja el Svájcot a FIFA elnöke

Publikálás dátuma
2015.05.28. 12:03
Fotó: Philipp Schmidli/Getty Images
Egyre inkább sarokba szorítják Sepp Blatter FIFA-elnököt azután, hogy szerdán a FIFA hét illetékesét vették őrizetbe Svájcban, s az amerikai hatóságok összesen 14 személy ellen indítottak eljárást korrupció miatt. A brit Daily Mail úgy értesült, hogy Blatter egyelőre nem hagyhatja el Svájcot.

Hírek szerint már az sem biztos, hogy pénteken újraválasztják a nemzetközi szövetség élére Blattert. A botrány még nem ért véget, sőt, mintha csak most kezdődne. Az UEFA a szavazás bojkottjával fenyeget, a dél-amerikai szövetség felülvizsgálhatja támogatását, s már a szponzorok is kezdenek elpártolni a FIFÁ-tól.

Bár ma a terveknek megfelelően ma megkezdődik a FIFA kongresszusa, Sepp Blatter lemondta nyitóbeszédét. Eredetileg a zürichi Swissotelben akart beszélni a FIFA sportorvosi tanácskozásának keretében.

Német értesülések szerint már az sem teljesen biztos, hogy pénteken újraválasztják Blattert. A dpa úgy tudja, hogy a dél-amerikai szövetség, a Conmebol már nem biztos, hogy Blattert támogatja majd. A szövetség ráadásul megbeszéléseket kezdeményez az európai és a karibi szövetséggel, az UEFÁ-val, illetve a Concacaffal. Az ázsiai szövetség ezzel szemben jelezte, hogy kiáll Blatter mellett. Szintén a svájci sportdiplomatát támogatja az ázsiai szövetség. Blatter lemondását követelte az angol szövetség elnöke, Greg Dyke.

Az UEFA főtitkára, Gianni Infantino szerdán, a szervezet varsói végrehajtó bizottsági ülése után bejelentette: az UEFA azt javasolja, hogy ne most, hanem hat hónapon belül válasszon elnököt a FIFA. Ellenkező esetben az UEFA nem zárkózik el attól, hogy bojkottálja a péntekre tervezett kongresszust. A végrehajtó bizottság - amelynek tagja Csányi Sándor, a magyar szövetség elnöke is – ma dönthet ebben a kérdésben.

Guido Tognoni, a FIFA volt médiafőnöke, Blatter korábbi tanácsadója ezzel kapcsolatban azt közölte, a FIFA elnöke számára nagy veszélyt jelent a kongresszus esetleges bojkottja. Ha az UEFA valóra váltaná fenyegetését, „nehéz időszak elébe nézhet” függetlenül attól, hogy pénteken újraválaszthatják. Tognoni a Deutschlandfunkban kizárta a lehetőségét annak, hogy Blatter önként lemondjon. Tognoni egy másik, a svájci Watson.ch portálnak adott nyilatkozatában úgy vélte, a letartóztatások nem a probléma lényegére irányulnak. „Ami történt, árt a labdarúgásnak, a FIFÁ-nak, de nem árt Sepp Blatternek” – jelentette ki. Szerinte a korrupció beleivódott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség rendszerébe. Ennek az az oka, Blatter birodalmát úgy építette fel, hogy ő maga sértetlen maradjon. Eddig még senki sem tudott rábizonyítani semmit, „mégha az egész világ meg is van győződve arról, hogy velejéig korrupt” – jelentette ki. Tognoni szerint a legutóbbi botrányban is megjósolható volt Blatter reakciója, nevezetesen ő már fellépett a legújabb ügyekben. Azt hangsúlyozza, hogy tiszta, átlátható FIFÁ-t akar.

A FIFA eddigi elnökei
1904-1906: Robert Guerin (francia)
1906-1918: Daniel Burley Woolfall (angol)
1921-1954: Jules Rimet (francia)
1954-1955: Rodolphe William Seeldrayers (belga)
1956-1961: Arthur Drewy (angol)
1961-1974: Sir Stanley Rous (angol)
1974-1998: Joao Havelange (brazil)
1998 óta Joseph S. Blatter (svájci, eddig négy mandátum)

A botránynak komoly gazdasági következményei lehetnek. A FIFA legnagyobb szponzorai ugyanis megfontolhatják a további támogatást. A hitelkártya-cég, a Visa azt közölte, ha a nemzetközi szövetségnél nem történik fordulat, felülbírálják az eddigi együttműködést. A Coca-Cola is aggodalmát fejezte ki, s mint az italgyártó cég utalt rá, a botrány beszennyezte a világbajnokságokat is. Az Adidas ezzel szemben folytatni kívánja az együttműködést. A három cég mellett a Gazprom és a Hyundai a FIFA legfontosabb szponzora. Hozzájuk csatlakozik a Budweiser, illetve a McDonalds, amelyek nemzetközi tornákat támogatnak.

Politikai részről is az várható, hogy mind nagyobb nyomást gyakorolnak Blatterre. Norbert Blüm korábbi német munkaügyi miniszter felszólított a 2022-es katari világbajnokság bojkottjára. Dilma Rousseff brazil elnökasszony is támogatásáról biztosította a FIFA illetékeseivel szembeni eljárásokat. Mint mondta, támogatja, hogy kiderítsék, milyen körülmények között ítélték Brazíliának a 2014-es vb megrendezését.

Az amerikai igazságszolgáltatás a dél-amerikai szövetség, a Conmebol korábbi vezetője, a paraguayi Nicolás Leoz ellen is letartóztatási parancsot adott ki. A sportvezető, mihelyst meghallotta a hírt, hazájában bevonult egy fővárosi, asuncióni klinikára, nyilván azért, hogy elkerülje a letartóztatást. A paraguayi külügyminisztérium egyik illetékese megerősítette a letartóztatási parancsot. Leoz majd három évtizeden át, 2013-ig állt a dél-amerikai szövetség élén.

Előtte önként adta meg magát a FIFA korábbi alelnöke, Jack Warner, aki a 2,5 millió dolláros óvadék letétele után rögtön szabadlábra került – adta hírül a Trinidad Express. Útlevelét azonban le kellett adnia a trinidadi hatóságoknak, s hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen. A bírósági eljárás júliusban folytatódik. Warner hazájában 2010-től három évig egészségügyi miniszter volt. A karibi labdarúgó szövetséget, a Concacafot pedig 1990-től 2011-ig irányította. A szövetség egy 2013 áprilisi jelentése csalással vádolta. Szerdán egyébként rács mögé került a utódja, a Concacaf jelenlegi vezetője, a FIFA alelnöke, a Kajmán-szigeteki Jeffrey Webb. A német ZDF arról számolt be, hogy Warner egy dollárért kapta meg Blattertől a 2002-es és a 2006-os vb közvetítési jogait, amit aztán 4,25 millió dollárért adott tovább a karibi szövetségeknek.

Előzőleg a Costa Rica-i hatóságok is bejelentették, hogy eljárás indul a Svájcban szerdán letartóztatott FIFA-funkcionárius, Eduardo Li ellen.

A szerdai meghallgatás során letartóztatott FIFA-vezetők azt közölték, nem akarják, hogy kiadják őket az Egyesült Államoknak, ahol akár 20 éves börtönbüntetésre is ítélhetik őket. Ezután Washingtonnak formálisan is kérvényeznie kell a gyanúsítottak kiadatását. Az erre vonatkozó dokumentumok megküldésére 40 napot kap a svájci hatóságoktól. Szakértők szerint ez jóval hamarabb megtörténik, s a svájci igazságszolgáltatás is hamar dönt kiadatásukról.
Közben a brazil és az ázsiai szövetség bejelentette: kiállnak Sepp Blatter mellett.

Megelégelte a paralimpiai botrányt a Coca-Cola

„A Magyar Paralimpiai Bizottságot évek óta támogató Coca-Cola HBC Magyarország képviselőjeként (...) tájékoztatom, hogy vállalatunk a szervezet jövőbeni pénzügyi támogatását a sajtóban megjelent ügy megnyugtató rendezéséig felfüggeszti.” Ez olvasható a Népszabadság birtokába került levélben.

A bronz fokozatú szponzornak számító Coca-Cola HBC Magyarország kommunikációs igazgatója, Tóth Valentin ugyanakkor hangsúlyozta: továbbra is vállalják, hogy az idei versenyeken ásványvizet  biztosítanak a sportolóknak. Az anyagi támogatás mértékéről csak annyit árult el, hogy „milliós nagyságrendről van szó". Tóth Valentin kiemelte, amint rendeződik az ügy, azaz véget érnek a viták miatt indult jogi eljárások, azonnal megkeresik a lehetőségét annak, hogy támogathassák a sportolókat.

A teljes cikket itt olvashatja!

Lemondott a felügyelőbizottság
A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) felügyelő bizottsága mindent rendben talált a nyilvánosságban megjelent ügyekkel kapcsolatban, majd közölte lemondását.
A testület egyik tagja erősítette meg a hírt a Hír Televíziónak. 
Hegedűs Lajos magánéleti okokkal indokolta saját távozását. „Miután a szövetségi tisztségem megszűnt, így nem kívánom folytatni a másik tisztséget (...) A felügyelőbizottság indítványozta az elnökség számára, hogy hívja össze a rendkívüli közgyűlést. Tudomásom szerint ez meg is történt” – mondta a felügyelőbizottság volt tagja.

Piros lap Sepp Blatternek

R.T.
Publikálás dátuma
2015.05.28. 10:55
FOTÓ: Getty Images, Philipp Schmidli
Egyre inkább sarokba szorítják Sepp Blatter FIFA-elnököt. Egy nappal azután ugyanis, hogy a FIFA hét vezetőjét letartóztatták korrupció miatt, s összesen 14 személlyel szemben indítottak eljárást, kipakolt ugyanis volt főnökével szemben Guido Togoni, a FIFA volt médiafőnöke, Blatter tanácsadója. Szerinte a letartóztatások nem a probléma lényegére irányulnak. „Ami történt, árt a labdarúgásnak, a FIFÁ-nak, de nem árt Sepp Blatternek” – nyilatkozta a Watson.ch portálnak. Szerinte a korrupció beleivódott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség rendszerébe. Ennek az az oka, Blatter birodalmát úgy építette fel, hogy ő maga sértetlen maradjon. Eddig még senki sem tudott rábizonyítani semmit, „mégha az egész világ meg is van győződve arról, hogy velejéig korrupt” – jelentette ki. Tognoni szerint a legutóbbi botrányban is megjósolható volt Blatter reakciója, nevezetesen ő már fellépett a legújabb ügyekben. Azt hangsúlyozza, hogy tiszta, átlátható FIFÁ-t akar.

Politikai részről is az várható, hogy mind nagyobb nyomást gyakorolnak Blatterre. Norbert Blüm korábbi német munkaügyi miniszter felszólított a 2022-es katari világbajnokság bojkottjára. Dilma Rousseff brazil elnökasszony is támogatásáról biztosította a FIFA illetékeseivel szembeni eljárásokat. Mint mondta, támogatja, hogy kiderítsék, milyen körülmények között ítélték Brazíliának a 2014-es vb megrendezését.

Az amerikai igazságszolgáltatás a dél-amerikai szövetség, a Conmebol korábbi vezetője, a parayi Nicolás Leoz ellen is letartóztatási parancsot adott ki. A sportvezető, mihelyst meghallotta a hírt, hazájában bevonult egy fővárosi, asuncióni klinikára, nyilván azért, hogy elkerülje a letartóztatást. A paraguayi külügyminisztérium egyik illetékese megerősítette a letartóztatási parancsot. Leoz majd három évtizeden át, 2013-ig állt a dél-amerikai szövetség élén.

Előtte önként adta meg magát a FIFA korábbi alelnöke, Jack Warner, aki a 2,5 millió dolláros váltságdíj letétele után rögtön szabadlábra került – adta hírül a Trinidad Express. Útlevelét azonban le kellett adnia a trinidadi hatóságoknak, s hetente kétszer jelentkeznie kell a rendőrségen. A bírósági eljárás júliusban folytatódik. Warner hazájában 2010-től három évig egészségügyi miniszter volt. A karibi labdarúgó szövetséget, a Concacafot pedig 1990-től 2011-ig irányította. A szövetség egy 2013 áprilisi jelentése csalással vádolta. Szerdán egyébként rács mögé került a utódja, a Concacaf jelenlegi vezetője, a FIFA alelnöke, a Kajmán-szigeteki Jeffrey Webb. A német ZDF arról számolt be, hogy Warner egy dollárért kapta meg Blattertől a 2002-es és a 2006-os vb közvetítési jogait, amit aztán 4,25 millió dollárért adott tovább a karibi szövetségeknek.

Előzőleg a Costa Rica-i hatóságok is bejelentették, hogy eljárás indul a Svájcban szerdán letartóztatott FIFA-funkcionárius, Eduardo Li ellen.

A botrányok ellenére ma délután megkezdődik a FIFA kongresszusa. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szerdán az ülés, illetve a pénteki elnökválasztás hat hónappal történő elhalasztását követelte. Ha nem tesznek eleget a követelésnek, tagországai bojkottálják az ülést.

A szerdai meghallgatás során letartóztatott FIFA-vezetők azt közölték, nem akarják,hogy kiadják őlet az Egyesült Államoknak, ahol akár 20 éves börtönbüntetésre is ítélhetik őket. Ezután Washingtonnak formálisan is kérvényeznie kell a gyanúsítottak kiadatását. Az erre vonatkozó dokumentumok megküldésére 40 napot kap a svájci hatóságoktól. Szakértők szerint ez jóval hamarabb megtörténik, s a svájci igazságszolgáltatás is hamar dönt kiadatásukról.

Közben a brazil és az ázsiai szövetség bejelentette: kiállnak Sepp Blatter mellett.