Cameron európai kollégáit győzködi

Villámkörútra indult tegnap a brit kormányfő, hogy uniós kollégáival ismertesse London elképzeléseit a brit EU-tagság feltételeinek újratárgyalásával kapcsolatosan. Cameron előbb Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott megbeszélést Hágában, majd Párizsba indult, ahol Francois Hollande francia elnökkel találkozott

Ma Lengyelországot és Németországot ejti útba. A tory kormányfő körútjától nem várnak áttörést, egyelőre csak az uniós vezetők álláspontját igyekszik kipuhatolni. Hágába érkezésekor Cameron annyit mondott, hogy a növekedésről, az állásteremtésről és az EU-reform lehetőségeiről ejtenek szót.

Philip Hammond brit külügyminiszter a BBC Radio 4 műsorának nyilatkozva valamivel konkrétabb volt. Azt hangsúlyozta, hogy a brit kormány jogi tanács alapján továbbra is változtatásokat sürget az uniós alapszerződésben. Ettől azonban a többi fővárosban mindeddig elzárkóztak. Mivel több államban is népszavazást kellene tartani, ezért, jelezték Londonnak, eleve lehetetlen, hogy 2017 végéig egy ilyen folyamat lezárulhasson.

Hammond szerint azt várják az európai partnerektől, hogy olyan lényegbevágó csomagtervre bólintsanak rá, amelynek alapján Cameron képes lesz meggyőzni a briteket arról, hogy Nagy-Britannia jövője az EU-n belül maradva biztosított leginkább. Ha azonban elzárkóznak a változtatásoktól, akkor "semmilyen lehetőséget nem zárunk ki", mondta a brit külügyminiszter, a Brexit, a kilépés lehetőségét is fenntartva. London arra számít, hogy jövő év elejéig lezárulhatnak a tárgyalások a London által elképzelt uniós reformról.

A tory kabinet benyújtotta az alsóháznak az EU-népszavazási törvény tervezetét, amely azonban az időpontot illetően továbbra is csak annyit tartalmaz, hogy legkésőbb 2017 végéig megrendezik a referendumot. A Downing Street 10. tervei szerint a következő kérdést fogják feltenni a brit szavazóknak (továbbá az íreknek és a nemzetközösségi állampolgároknak: "Tagja maradjon-e az Egyesült Királyság az Európai Uniónak?" A brit kormány, mint jelezte, az "igen" mellett akar érvelni, s pozitív kampányra készül.

Szerző

122 milliót csaltak ki a Mazsihisztől ismeretlenek

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:56
MTI Fotó: Kallos Bea
Annyit tudni csak, hogy magyar számlán landolt a pénz. Feljelentést tettek, és egy belső vizsgálat nyomán kirúgtak két munkatársat.
Csalók vették rá a Mazsihisz munkatársait, hogy egy másik bankszámlaszámra utalják a budapesti Rumbach Sebestyén utca zsinagóga felújítására szánt pénz egy részét - írja a hvg.hu. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége még február elején jelentetett meg egy közleményt honlapján arról, hogy
"súlyos pénzügyi – mintegy 122 millió forint értékű – bűncselekmény sértettjeként ismeretlen elkövető ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon".
Az ügy a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítását végző fővállalkozó egyik számlájának kifizetésével kapcsolatos. Az izraeli sajtóban megjelent hírek szerint a csalást januárban követték el, a telefonos és e-mail-es megtévesztés pedig arra irányult, hogy a csalók két Mazsihisz-munkatársnál elérjék, hogy az általuk kezelt bankszámlára utaljanak. A hvg.hu úgy tudja:
egy hazai bankszámlaszámról van szó, és a csalók a hiteleshez megtévesztésig hasonlító igazolással erősítették meg a "megváltozott számlaszámot".
A Mazsihisz vezetése a bűncselekmény miatt nem csupán feljelentést tett, de azonnali belső vizsgálatot is elrendelt. Két dolgozótól váltak meg, akik egyike vezető beosztásban volt. A lapok által idézett jelentés szerint bár a Mazsihisz áldozata volt a csalásnak, a munkatársak hibát követtek el.
A Rumbach-zsinagóga felújítása az esettől függetlenül zavartalanul halad tovább.
Frissítve: 2019.02.23 20:02

Kisorsolták az ötös lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.02.23 19:47
Illusztráció/Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 11 (tizenegy) 27 (huszonhét) 46 (negyvenhat) 48 (negyvennyolc) 87 (nyolcvanhét) Joker: 600945
Szerző