Pannonhalma: "kérjék a Jó Isten irgalmát!"

Publikálás dátuma
2015.05.29 07:18
Szomorú titkokat rejt az apátság FOTÓ: EUROPRESS/THINKSTOCK
Villanyoltás után, lefekvéskor kedvenc diákjai ágyához ült, ölelgette őket, és időnként a fiúk pizsamanadrágjába is benyúlt az a pannonhalmi bencés szerzetes, aki ellen még tavaly indított belső egyházi vizsgálatot a Pannonhalmi Főapátság vezetése. A rendőrség a sajtóból értesült a történtekről, így már ők is vizsgálódnak.

A tíz évvel korábban történt "cselekménysorozatról" Várszegi Asztrik főapát is beszélt a Nők Lapjának: elismerte, hogy a diákokat pszichés és fizikai bántalmazás is érte.

"Rendtársunk rendkívül szoros lelki kapcsolatra törekedett a diákjaival. Azt akarta, hogy érzelmi kapcsolatba kerüljenek egymással, vonódjanak be egymás életébe, feltétel nélkül fogadják el őt, mert csak így tudnak előrehaladni" - nyilatkozta a főapát, aki szerint a bántalmazás másik formája, vagyis a diákok testi intimitásának megsértése "illetlen érintéseket" jelentett. Hozzátette: az áldozatok közül sokan nem árulták el, mi történt velük, és sokan még most sem beszélnek.

Az ügy nyilvánosságra kerülésével azonban megtörni látszik a jég, a sajtónak már több, a molesztáló szerzetes osztályába járó egykori diák is nyilatkozott. Egyikük - aki Pannonhalmára kerülése után az atya kedvencei közé tartozott - a Kisalföldnek beszélt arról, hogy a kollégiumban többen is tudták, miket művel a szerzetes, ám "nem verték nagy dobra".

Az illetlen érintésekkel kapcsolatban pedig azt mondta: osztályfőnökük kedvenc diákjai pizsamanadrágjába nyúlkált. "Ilyenkor lefagytam. Kilencedikes voltam, furcsa volt az egész, úgy tűnt, mintha megnyugtatni akarna ezzel, nem tűnt annyira szexuális irányúnak a viselkedése" - mesélte az egykori diák, hozzátéve: nem érez bosszúvágyat, csak az a fontos számára, hogy a férfi többé ne kerüljön fiatalok közelébe. "Segítségre szoruló emberről van szó" - mondta.

Az iskola egy másik diákja egy közösségi oldalon számolt be emlékeiről, mint írta, az atya mindig furcsán viselkedett vele, ezért egyszer megkérdezte tőle, tett-e valami olyat, amivel esetleg megbántotta.

"A szobájába hívott, hogy megbeszéljük a dolgot és egy kétéves történetet hozott fel, amikor én egy közös hálóban melegnek neveztem őt. Csak nagyon halványan emlékeztem a dologra, de ez visszajutott a fülébe. Nem gondoltam akkor igazán komolyan, amolyan gyerekes ökörködés volt. Az azonban nagyon megmaradt, hogy vajon mennyire lehet sérült az az ember, aki egy 16 éves gyerek idétlen poénkodását évekig magában hordozza" - írta.

A pannonhalmi bencés öregdiákok ugyancsak egy közösségi oldalon reagáltak a történtekre. "Azoknak az egykori társainknak, akik ezt elszenvedték: őszintén sajnáljuk! Sajnáljuk, ha mi sem láttuk és nem tettünk semmit, hogy segítsünk. Adja az Isten, hogy ezt fel tudják dolgozni! Azoknak, akik tudtak róla és nem tettek semmit: szégyelljék magukat. Kérjék a Jó Isten irgalmát!

Annak, aki elkövette: szavak nincsenek arra, mit érzek szülőként és volt diákként! A Jó Isten bocsássa meg neki! Azoknak, akik azon dolgoznak, hogy szembenézzünk ezzel: kérjük őket az őszinteségre! Kérjük, hogy a jog minden eszközét használják fel úgy, ahogy az törvényes!" - írták.

Szerző

A fideszes Pócs János "viccből" az égő kazánba zárt egy roma férfit (videó)

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:29
Pócs János
Fotó: Facebook / Pócs János
Jászapáti volt polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselő nem talált kivetnivalót a szerinte ironikus felvételen. Mint mondta, helyben már ismerték a videót, mégis fölényesen nyeri a választásokat.
Egy "ha nem látjuk, nem hisszük el" kategóriába tartozó videó került elő Pócs János fideszes országgyűlési képviselőről. A Herbál Reality által megosztott, alább megtekinthető felvételen Jászapáti volt polgármestere rácsukja egy roma férfira egy kazán ajtaját, amelybe előtte bedobott egy égő papírt:
A korábban az "Ő VOLT A SOROS" feliratú disznóról "elhíresült" képviselőt az eset kapcsán meglátogatta a 444.hu stábja. Pócs nem tagadta, hogy ő van a - mint mondta "vidám, ironikus" -  felvételen, a tartalmáról pedig annyit mondott, hogy a mostanra elhunyt férfi a barátja volt, és az ő kérésére készült a videó még 2008-ban. Szerinte az ügyet korábban már megpróbálták felhasználni ellene, ezzel együtt 2018-ban többen szavaztak rá, mint 2014-ben, mert ismerik.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a felvételen, amelyen a férfi azt mondja Pócsnak, "te haragszol a cigányokra, meg azt mondtad, minden cigányt itt égetel el", mire Pócs azt válaszolja, "csak azt, amelyikre haragszom", valóban érződik, hogy a szereplők nem vették komolyan a szituációt - ennek ellenére felvetődhet a kérdés, szabad-e ezzel a helyzettel, és ezekkel a mondatokkal egyáltalán viccelni?
Frissítve: 2019.03.24 09:44

Orbán: nem vagyunk hajlandók azt csinálni, amit Brüsszel diktál

Publikálás dátuma
2019.03.24 09:29

Fotó: AFP/ EMMANUEL DUNAND
"Mi nem vagyunk hajlandóak azt csinálni, amit Brüsszel diktál, ha az a magyaroknak nem jó" - közölte a miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
"Meg kell mutatni a brüsszelieknek, hogy Magyarországon az történik, amit a magyar emberek akarnak, és nem Brüsszelben fogják mindenfajta, éppen balra húzó és tolódó pártok meg Soros György-féle "ilyen civil szervezetek" irodáiban eldönteni, mi történik Magyarországon és Európában" - mondta Orbán Viktor.   „Mi nem vagyunk hajlandóak azt csinálni, amit Brüsszel diktál, ha az a magyaroknak nem jó” – mondta a miniszterelnök. "Brüsszel 2010-ben megszorításokat követelt, amire a magyar kormány válaszképpen hazaküldte az IMF-et és adót csökkentett. Aztán azt akarták – folytatta –, hogy „a bankok a devizahiteleket százszorosan bevasalhassák az embereken”, ám a kormány ehelyett elszámoltatta a bankokat. Brüsszel magas rezsit is akart, Magyarország ehelyett rezsicsökkentést vezetett be" – "indokolta" meg Orbán kijelentését.    „Aztán azt mondták, engedjük be a migránsokat, mi meg kerítést építettünk. Aztán most azt mondták, hogy fogadjuk vissza a migránsokat, mi meg nem vagyunk hajlandóak elfogadni a kötelező betelepítési kvótát” – tette hozzá a kormányfő.