Előfizetés

Paks II: az áramár lesz a kérdés

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2015.05.29. 07:21
Alexej Sachik irodavezető tegnap bemutatta a paksi bővítés számítógépes modellezését FOTÓ: NAGY MARCELL
Képviseletet nyitott az orosz Roszatomhoz tartozó atomerőmű-tervező és építő cég Pakson. A tervek elkészítéséhez háromdimenziós számítógépes modell is készül majd. Az erőmű bővítéséről azonban továbbra sem csillapodnak a viták, még a leendő áram árát is a jövő homálya fedi, miközben Lázár János olcsó árakat ígért.

Egyre magasabb fokozatba kapcsolnak a Paks II. atomerőmű előkészítő munkálatai: közös magyarországi képviseletet nyitott a dunántúli városban az orosz Nyizsnyij Novgorod-i mérnöki iroda, a NYIAEP NyRt., az Atomsztrojexport (ASZE Rt.) és az Atomenergoprojekt Rt. A kirendeltség feladata, hogy megszervezze a paksi atomerőmű két új energiablokkjának megépítésével kapcsolatos munkálatokat. Az orosz cégek háromdimenziós, számítógépes makettet is ígértek. A paksi képviselet mostani megnyitása és a geodéziai felmérések megkezdése az orosz fél szerint az első lépés az 5-ös és a 6-os blokk megépítéséhez. A beruházási munkálatokra a magyar kormány 2016- 2017-ben 113 milliárd forintot költ.

A tavaly januárban titokban előkészített 12,5 milliárd eurós Paks II szerződés nyilvánosságra kerülését követően nem csak itthon, de Brüsszelben is sok kritika érte a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő által aláírt megállapodást. A legfőbb kifogás a verseny mellőzése, illetve a fűtőelem kizárólag orosz forrásból való beszerzése volt. Azóta a kormány már rákényszerült arra, hogy módosítsa a szerződés bizonyos pontjait. Ezzel lehetővé vált, hogy majd 10 év múlva valódi versenyben válasszák ki a fűtőelem beszállítókat.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi szokásos sajtótájékoztatóján is szóba hozta a paksi bővítést, beszámolt arról, hogy kilenc hónapja egyeztetnek az unió versenyjogi főigazgatóságával az atomerőmű tervezett új blokkjai által termelt áram esetleges burkolt állami támogatás elkerüléséről. Az Európai Bizottság ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy a beruházás nem tartalmazhat versenytorzító állami támogatást. Mivel a miniszter részletekkel nem szolgált, marad a kérdés, miből lesz olcsó áram? Ráadásul ma még a szakemberek sem mernek jóslásokba bocsátkozni arról, hogy 5-10 év múlva milyen áram árak lesznek.

Szél Bernadettet, az LMP társelnökét Pécsett értünk utol, ahol a radioaktívhulladék-tárolók létesítésének és bővítésének engedélyezéséről szóló helyi népszavazásra, a pártja által kidolgozott törvényjavaslatról tartott sajtótájékoztatót. Az ellenzéki politikus szerint az orosz atomipari cégek irodájának megnyitása csak azt bizonyítja, hogy az orosz és a magyar kormány is görcsösen igyekszik eredményeket felmutatni. Úgy tesznek, mintha az előre elhatározott ütemterv alapján történne minden, s erről szólnak az efféle pótcselekvések is - említette meg a Népszavának az LMP politikusa. Szél Bernadett továbbra is úgy vélte, a Paks II beruházás a két ország kormányának minden erőlködése ellenére sem valósul meg. Más szakértők ennél óvatosabbak, s azt prognosztizálják, hogy a beruházás csúszni fog, ami viszont a költségeket megnövelheti.

Az LMP társelnöke közölte azt is, hogy a kormány optimizmusával ellentétben még sok nyitott kérdés maradt Paks II. ügyében Brüsszel és Budapest között. Miközben az Orbán kormány irdatlan összegeket akar elkölteni azt adófizetők pénzéből az új atomerőművi blokkokra, addig 2009 óta tapasztalható az a trend, hogy a megújuló energia már olcsóbb, mint az atomerőművi. Azt sem tudni, hogyan érvényesítik a beruházás árát az áramárakban. Aki ma nukleáris energiába fektet, az nagyon drága projektbe lép be. Senki nem tudja mennyibe fog kerülni, mikorra készül el, mit kapunk érte, mi lesz a Dunával. Az pedig elképesztő, hogy Lázár János megfenyegette a paksiakat, hogy 800 embert bocsáthatnak el, a már mükődő erőműből, és az is, hogy külföldi menedzsereket akarnak Paksra hozni a Simicska Lajos nagyvállalkozó embereinek tartott vezetők helyett. Nem kellene bandaháború terepévé tenni a nukleáris létesítményt - tette hozzá Szél Bernadett.

Pannonhalma: "kérjék a Jó Isten irgalmát!"

Publikálás dátuma
2015.05.29. 07:18
Szomorú titkokat rejt az apátság FOTÓ: EUROPRESS/THINKSTOCK
Villanyoltás után, lefekvéskor kedvenc diákjai ágyához ült, ölelgette őket, és időnként a fiúk pizsamanadrágjába is benyúlt az a pannonhalmi bencés szerzetes, aki ellen még tavaly indított belső egyházi vizsgálatot a Pannonhalmi Főapátság vezetése. A rendőrség a sajtóból értesült a történtekről, így már ők is vizsgálódnak.

A tíz évvel korábban történt "cselekménysorozatról" Várszegi Asztrik főapát is beszélt a Nők Lapjának: elismerte, hogy a diákokat pszichés és fizikai bántalmazás is érte.

"Rendtársunk rendkívül szoros lelki kapcsolatra törekedett a diákjaival. Azt akarta, hogy érzelmi kapcsolatba kerüljenek egymással, vonódjanak be egymás életébe, feltétel nélkül fogadják el őt, mert csak így tudnak előrehaladni" - nyilatkozta a főapát, aki szerint a bántalmazás másik formája, vagyis a diákok testi intimitásának megsértése "illetlen érintéseket" jelentett. Hozzátette: az áldozatok közül sokan nem árulták el, mi történt velük, és sokan még most sem beszélnek.

Az ügy nyilvánosságra kerülésével azonban megtörni látszik a jég, a sajtónak már több, a molesztáló szerzetes osztályába járó egykori diák is nyilatkozott. Egyikük - aki Pannonhalmára kerülése után az atya kedvencei közé tartozott - a Kisalföldnek beszélt arról, hogy a kollégiumban többen is tudták, miket művel a szerzetes, ám "nem verték nagy dobra".

Az illetlen érintésekkel kapcsolatban pedig azt mondta: osztályfőnökük kedvenc diákjai pizsamanadrágjába nyúlkált. "Ilyenkor lefagytam. Kilencedikes voltam, furcsa volt az egész, úgy tűnt, mintha megnyugtatni akarna ezzel, nem tűnt annyira szexuális irányúnak a viselkedése" - mesélte az egykori diák, hozzátéve: nem érez bosszúvágyat, csak az a fontos számára, hogy a férfi többé ne kerüljön fiatalok közelébe. "Segítségre szoruló emberről van szó" - mondta.

Az iskola egy másik diákja egy közösségi oldalon számolt be emlékeiről, mint írta, az atya mindig furcsán viselkedett vele, ezért egyszer megkérdezte tőle, tett-e valami olyat, amivel esetleg megbántotta.

"A szobájába hívott, hogy megbeszéljük a dolgot és egy kétéves történetet hozott fel, amikor én egy közös hálóban melegnek neveztem őt. Csak nagyon halványan emlékeztem a dologra, de ez visszajutott a fülébe. Nem gondoltam akkor igazán komolyan, amolyan gyerekes ökörködés volt. Az azonban nagyon megmaradt, hogy vajon mennyire lehet sérült az az ember, aki egy 16 éves gyerek idétlen poénkodását évekig magában hordozza" - írta.

A pannonhalmi bencés öregdiákok ugyancsak egy közösségi oldalon reagáltak a történtekre. "Azoknak az egykori társainknak, akik ezt elszenvedték: őszintén sajnáljuk! Sajnáljuk, ha mi sem láttuk és nem tettünk semmit, hogy segítsünk. Adja az Isten, hogy ezt fel tudják dolgozni! Azoknak, akik tudtak róla és nem tettek semmit: szégyelljék magukat. Kérjék a Jó Isten irgalmát!

Annak, aki elkövette: szavak nincsenek arra, mit érzek szülőként és volt diákként! A Jó Isten bocsássa meg neki! Azoknak, akik azon dolgoznak, hogy szembenézzünk ezzel: kérjük őket az őszinteségre! Kérjük, hogy a jog minden eszközét használják fel úgy, ahogy az törvényes!" - írták.

Lázár ismét elutasította a kvótákat

Publikálás dátuma
2015.05.29. 07:14
Valamit tenni kell FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAN KITWOOD
Kiszámíthatatlan, tervezhetetlen, átláthatatlan - ezzel utasította el ismét Lázár János kancelláriaminiszter tegnapi sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság migránsokra vonatkozó kvótajavaslatát. A miniszter utalt az EB szerdán közzétett ajánlására is, amely enyhítene a jelenleg Olaszországra s Görögországra nehezedő terheken. Lázár akarva akaratlanul összekeverte a két tervet.

Ismét elutasította Lázár János Miniszterelnökségi miniszter a menedékkérők kapcsán az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszert tegnapi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az kiszámíthatatlan, tervezhetetlen, és átláthatatlan. Emlékeztetett arra, hogy néhány hete a bizottsági javaslat szerint még csak 300 fős tábort kellett volna befogadnia Magyarországnak, néhány napja már 1100 fős volt a Bizottság új javaslata.

Elárulta, hogy a mögöttünk hagyott hétvégén 1500 illegális bevándorló jött be az országba (pontosabban ennyit foghattak el a határrendészeti szervek). Ezzel szavai szerint az idén már mintegy 49 ezer ember jött be az országba tiltott határátlépőként, egy éve 4200 fő esett erre az időszakra.

Az Európai Bizottság még szerdán terjesztett elő új javaslatokat a két héttel korábban közzétett 'migrációs menetrend' - vagyis a bevándorlási problémakör átfogó uniós kezelésére irányuló koncepció - megvalósítása érdekében.

Az egyik javaslat az úgynevezett áthelyezéssel kapcsolatos. A brüsszeli intézmény azt indítványozza, hogy enyhítsenek az Olaszországra és Görögországra nehezedő migrációs nyomáson, és léptessenek életbe olyan mechanizmust, amelynek alapján az április 15. után e két ország valamelyikébe érkezett, menedékre jogosult szíriaiak, illetve eritreaiak közül 40 ezer főt átköltöztetnének más uniós tagországokba. Ennek jegyében Magyarország Olaszországból 496, Görögországból 331 főt lenne köteles befogadni.

A tagállamok minden egyes így átvállalt menekült után hatezer eurót kapnának. A javaslatok közt szerepel az is, hogy amennyiben valamelyik tagországban váratlanul és nagy mértékben megugrik a beáramló menekültek száma, akkor az ilyen tagállam mentesülhet az átvállalási kötelezettség alól, sőt, akár be is kerülhet Olaszország és Görögország mellé abba az országcsoportba, amely a többi EU-ország intézményesített szolidaritására tarthat igényt. Erre például esélye lehet Máltának - közölték uniós tisztségviselők.

Az egyes uniós tagországok közötti áthelyezés mellett a kívülről az unióba történő áttelepítésre is kidolgozott elképzeléseket az Európai Bizottság. Eszerint a következő két év folyamán 20 ezer olyan személyt juttatnának be az EU-ba, akik esetében az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága megerősíti a menekülti jogállásra vonatkozó igényjogosultságot. A program költségeire összesen 50 millió euró uniós hozzájárulást javasol fordítani a brüsszeli bizottság. Magyarországtól 307 ilyen személy befogadását várnák el.

Emellett az uniós javaslattevő intézmény konkrét akciótervet dolgozott ki a következő öt évre a menekülteket Európába eljuttatni próbáló embercsempészek elleni fellépés érdekében. Ebben szerepel a gyaníthatóan embercsempészetre szolgáló hajók listájának az összeállítása, a tagállamok közötti együttműködés, információcsere javítása - beleértve a csempészek internetes kommunikációjának jobb felderítését is. Ugyancsak nyugtázta a bizottság a megerősített Triton tengeri életmentő művelet terveit.

Az Európai Bizottság javasolja az EU menedékügyi rendszerének hatékonyabbá tételét, egyebek közt iránymutatásokat dolgozott ki a tagországok számára az újonnan érkezettektől való ujjlenyomatvétel eljárásmódjait illetően.

Ugyancsak javítani kíván a brüsszeli bizottság az uniós Kék kártya-irányelv szabályrendszerén. Ennek érdekében konzultációt hirdettek meg annak kidolgozása végett, hogy miként lehetne több magasan kvalifikált szakembert az EU-ba csábítani a tartózkodásra és munkavállalásra jogosító kék kártyával.

Népszavazást akar az Együtt

Népszavazást kezdeményez az Együtt hét, a bevándorlásról és a terrorizmusról szóló nemzeti konzultációban szereplő kérdésről - Pápa Levente csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a nemzeti konzultáció 6-12. kérdéseit terjeszti be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), mert ezek azok, amelyek jövendő kormányzati intézkedéseket valószínűsítenek. Amennyiben az NVB elutasítja a kérdéseket, akkor feketén-fehéren kiderül, hogy ez nem nemzeti konzultáció, hanem "nemzeti inzultáció", ami csak harag- és gyűlöletkeltésre jó - mondta.

Gyurcsány Brüsszelben a menekültekről

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke keddtől csütörtökig Brüsszelben tárgyalt. A menekültkérdéssel kapcsolatban kijelentette: "Tudatában vagyok annak, hogy a magyar emberek jelentős része aggodalommal tekint a menekültügyre." Szerinte ugyanakkor Magyarországnak emberiességből, mondhatni keresztényi lelkiismerettől vezérelve, teljesítenie kell ezt az uniós kötelességét. Felhívta a figyelmet arra, hogy "Magyarország évről évre hatalmas összegű uniós támogatásban részesül, és most 7-800 ember befogadását kérik tőle."

"Nem jó az a politika, amely csak kapni akar az EU-tól" - mondta a volt miniszterelnök. A magyar újságírókkal folytatott beszélgetésén Gyurcsány kitért arra is, hogy kedden, brüsszeli tárgyalásainak első napján Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője, az EP egyik alelnöke nyilatkozatot tett közzé, és abban - az Altus Zrt. uniós megbízásával kapcsolatban - egyebek közt ez áll: "Gyurcsány Ferenc állítása szerint rendszeresen jár Brüsszelbe biztosokkal találkozni, ma már ennek az okát is ismerjük: saját gazdasági érdekeiért lobbizik, hogy az EU pénzén tartsa fenn pártját". "Miért vádolja Pelczné Gáll Ildikó korrupcióval a néppárti EU-biztosokat?" - tette fel a kérdést Gyurcsány.