Előfizetés

Egészségügy: veszélyben a kórházak

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2015.05.29. 07:01
A Kórházszövetség kritikus helyzetről beszél FOTÓ: EUROPRESS/THINKSTOCK
Elég lett a 60 milliárd forintos keret, hogy az Egészségbiztosítóval szerződésben álló kórházak március 31-ig lejárt tartozásait kifizesse az állam. Zombor Gábor államtitkár bejelentésével egy időben a Magyar Kórházszövetség az egészségügy társadalmi békét veszélyeztető kritikus helyzetéről tett közzé nyilatkozatot.

Összesen 59,2 milliárd forintot utalnak át az adósságkonszolidáció keretében az intézményeknek, a 99 állami kórház már megkapta a pénzt, a Honvéd Kórház pénteken, a többiek a jövő héten jutnak hozzá - jelentette be tegnap az egészségügyi államtitkár. A kormány átvállalta valamennyi hazai állami, egyházi és klinikai kórház április előtt felhalmozott tartozását, az intézmények számlájára nemcsak a nagy beszállítókkal már megkötött szerződések ellenértékét utalják át, hanem a legkisebb cégekkel szemben fennálló tartozások fedezetét is. Megelőzve az újságírói kérdéseket Zombor Gábor kitért arra is, hogy az Államkincstárnál nyilvántartott 84 milliárd forintos lejárt kórházi adósság maradék része uniós beruházásokhoz kapcsolódó szállítás, aminek a nyertes pályázatokban megvan a fedezete, csak még nem lehetett lehívni.

A konszolidációs tárgyalások kezelésével megbízott Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) vezetőjétől, Ónody-Szűcs Zoltántól megtudtuk, hogy 194 ezer számlatételt ellenőriztek, nem egyszer jelentős eltéréseket találtak a kórházi és beszállítói nyilvántartások között. A legnagyobb cégek már a jövő héten megkapják a pénzüket, az intézményeknek egy hónapjuk van arra, hogy a kisebb, 500 millió forint alatti tartozásokat is kifizessék a beszállítóknak. Azt mindkét vezető kiemelte, hogy az egyeztetések alatt a tervezéseket megkönnyítő óriási adatbázis született a kórházak gazdálkodásáról, olyan, amilyennel eddig soha nem rendelkezett egyetlen kormány sem.

Mivel a jövő évi költségvetésben nem emelkednek az egészségügyi kiadások, kritikus helyzet alakul ki az ellátásban, ami veszélyes a társadalomra, annak békéjére és a gazdaság növekedésére is – ez a segélykiáltás már a tíz nappal ezelőtt költségvetési csalással megvádolt kórházigazgatókat tömörítő Magyar Kórházszövetség tegnap szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményében olvasható. A szervezet szerint az adósság folyamatosan újratermelődik, amíg az állam nem fizeti ki a szükséges kiadásokat, pedig már így is messze vagyunk az európai színvonaltól. Legalább 120 milliárd forinttal kellene megemelni az ágazat költségvetését ahhoz, hogy a legsürgetőbb gondokat orvosolják – olvasható a Kórházszövetség közleményében. Zombor Gábor államtitkár emelte a tétet, 300 milliárdos szükségletet emlegetett, de az álmodozás után konkrétan csak annyit ígért, hogy az Egészségbiztosítási Alap év végén szokásos 30-40 milliárd forintnyi maradványa elég lesz az addig felgyűlő újabb kórházi adósságcsomag rendezésére.

Csökkenhetnek a várólisták
Tíz százalékkal több pénzt kapnak a kórházak, ha a volumenkorláton túl további nagyműtéteket vállalnak – ezt is tartalmazza a kórházi várólisták csökkentésére elfogadott kormányrendelet. Zombor Gábor bejelentette, hogy a szemészeti beavatkozásra várakozók sorát lényegesen csökkenti, hogy megszüntetik az egynapos sebészeti beavatkozások volumenkorlátját.
A kormányrendelet szól arról is, hogy a szakorvosok kérésére a daganatgyanús betegeknek 14 napon belül időpontot kell kapniuk a pontos diagnózishoz szükséges CT- és MR-vizsgálatra. Az államtitkár ismertette, hogy megkezdődött az államtitkárságon az ápolói szakma képviseletének megszervezése, újra lesz országos vezető ápoló. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara kérését az ágazat többi szakmai és érdekvédelmi szervezetével egyeztetve teljesítik, de azt nem fogadják el, hogy a Jobbik „lenyúlja” a kérdést, ezért szavazták le az ellenzéki párt erről szóló javaslatát.

Kitiltotta a Népszavát a Fidesz

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.05.28. 21:30
Lázár: „El kell dönteniük, hol van az érdeklődés határának a széle” FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Meg kell vonni az öt év mérlegét, elmondani, mire használta a kormány a kétszer egymás után elnyert bizalmat. Lázár János szerint ezért értékeli pénteken Orbán Viktor az elmúlt öt évet a Budai Várban. A Miniszterelnökség vezetője szerint ha egy civil szervezet erre kéri a miniszterelnököt, meg kell tennie, akkor is, ha az idén már értékelt, sőt nem csupán egy, hanem négy és fél évet. A Polgári Magyarországért Alapítvány, amelyet Lázár civilnek titulált, a Fidesz pártalapítványa, ehhez érkeznek a pártnak járó költségvetési pénzek. A rendezvényre a Népszavát nem engedik be.

A Népszava nem tudósíthat arról a konferenciáról, amelynek keretében Orbán Viktor péntek délelőtt kormányzása elmúlt öt évét értékeli. Bár a meghívó szerint a nagy tévécsatornák, hírügynökségek, országos rádiócsatornák, országos lapok és jelentős internetes portálok munkatársai számára helyet biztosítanak, lapunk nem kívánatos ezen a rendezvényen, még fotót sem készíthetünk. Lázár Jánost csütörtökön arról kérdeztük, mi szükség van a holnap délelőtti értékelőre, ha a miniszterelnök ezt évente megteszi, legutóbb február végén a Várkert Bazárban értékelt, akkor az elmúlt négy és félév került terítékre.

A Miniszterelnökség vezetője úgy tudja, civil szervezet kérte Orbánt, hogy konferencia keretében értékelje kormányzása elmúlt öt évét. Lázár hosszan fejtegette, hogy a kormányfőnek be kell számolnia arról, mire használta a bizalmat, amit egymás után kétszer is elnyert. Erre szükség van, amúgy Orbán konferencia keretében szólal fel délelőtt a Budapesti Történeti Múzeumban, a rendezvényen pedig mások is felszólalnak. Egyébként egy civil szervezet kérte fel a miniszterelnököt a mai szereplésre, amit nem lehet visszautasítani. A miniszter azt nem említette, hogy a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány a Fidesz pártalapítványa, a törvény értelmében ide érkeznek a költségvetési támogatások.

Sikertörténetet hallunk pénteken
Öt év fideszes sikertörténetét fogjuk hallani holnap Orbán Viktortól, legfeljebb minimális önkritikával. Nem hallunk viszont a miniszterelnöktől majd személyes kormányzási kudarcairól, ahogyan nem hallhatunk a 25 évvel ezelőtti Fideszről, s az egykor liberális Orbán Viktorról sem - mondta lapunknak Ceglédi Zoltán.
Az elemző azt sem várja az elmúlt öt év kormányfői értékelésétől, hogy abban Orbán bármi olyat mond majd, amit tőlünk nyugatabbra működő, valódi konzervatív politikusok szoktak megfogalmazni. Ehelyett orbáni sikerpropagandára lehet számítani, hiszen "nagyotmondásban nagyon tehetségesek" - fogalmazott Ceglédi, hozzátéve, Orbánnak a hatalmát és az erejét kell demonstrálni, hogy a repedező Fidesz-tábor elbizonytalanodottjait nyugtassa. Arra is számíthatunk, hogy a kormányfő a következetlenségében lesz következetes, s rövidlejáratú üzeneteket dob majd be valódi jövőkép, tervek és célok helyett. (B.I.M.)

"Önöknek pedig el kell dönteni, hogy hol van az érdeklődés határának a széle. Hogy mi etikus, mi méltányos." Erre azért intette a Népszavát Lázár, mert arra voltunk kíváncsiak, hogyan kommentálja, hogy Tiborcz István minden olyan érdekeltségét eladta, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet. "Megnéztem, utánajártunk, de nem volt indokolt a figyelem Tiborcz István pályázati eredményeit illetően, 88 pályázatot írtunk ki, abból csak tucatnyit vitt el Tiborcz úr cége, cégei, ami a közvilágítási piacot ismerve teljesen normális" - fogalmazott a miniszter. Kiderült, maga is csodálkozott volna, ha nem az Elios Zrt. nyeri meg azokat a pályázatokat, ahol egyedüliként indult. Mindenki férjen hozzá a pályázati lehetőséghez, a törvényeket pedig be kell tartani - mondta. Óriási figyelem jár annak, aki bekerül a miniszterelnök családjába, de az EU-s pályázatok esetén ez nem volt indokolt - tette hozzá.

Lázár János szólt arról is, jövő kedden Brüsszelbe utazik, hogy tájékoztassa az Európai Bizottságot (EB) Gyurcsány Ferenc DK-elnök cége, az Altus Zrt. uniós megbízása ügyében. Szavai szerint Magyarország és az EU kapcsolatának jót tenne, ha ezt a "félreértést" sikerülne tisztázni, mert reméli, csak félreértésről van szó. Közölte egyúttal, hogy levelet kapott Walter Deffaától, az Európai Bizottság főigazgatójától, aki "beismeri, hogy nem jártak el kellő körültekintéssel, és elmulasztották elvégezni az Altus Zrt. háttérvizsgálatát", pedig más esetben ezt megteszik. Lázár azt ecsetelte, hogy az EB 1,5 milliárd forintos megbízást adott az Altusnak, Gyurcsány kiveszi a pénzét, ami a DK-hoz vándorol, ez viszont elfogadhatatlan. Hozzátette: ha Brüsszel egyetlen egy eurót is ad az Altusnak, az kimeríti a tiltott pártfinanszírozás fogalmát. Ha Gyurcsány abbahagyná a politizálást, akkor semmi bajuk nem lenne a megbízással. Azzal kapcsolatban, hogy Dobrev Klára fel akarja jelenteni Orbánt az Altus Zrt.-vel kapcsolatos szavai miatt Lázár közölte, "Apró elvtárs családja hasonlít a Bourbonokhoz: semmit sem felejtenek és semmit sem tanultak".

Gyurcsány: miért vádol uniós biztosokat a Fidesz? 
Miért vádolja Pelczné Gáll Ildikó korrupcióval a néppárti EU-biztosokat?" - tette fel a kérdést Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, aki keddtől csütörtökig Brüsszelben tárgyalt, és látogatása végén újságírókkal találkozott.
A politikus arra utalt, hogy Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője, az EP egyik alelnöke mg kedden nyilatkozatot tett közzé, és abban - az Altus Zrt. uniós megbízásával kapcsolatban - egyebek közt ez áll: "Gyurcsány Ferenc állítása szerint rendszeresen jár Brüsszelbe biztosokkal találkozni, ma már ennek az okát is ismerjük: saját gazdasági érdekeiért lobbizik, hogy az EU pénzén tartsa fenn pártját".
Gyurcsány megjegyezte: Brüsszelben sem ő, sem tárgyalópartnerei nem vetették fel az Altus megbízási szerződésének az ügyét.

Miután a halálbüntetés ügyében zsákutcába tolatott a kormány, Lázár most ügyesen felmelegítette a tavaly már lezárt Magyar-ügyet is. Magyar László 21 rendbeli erőszakos bűncselekmény - köztük emberölés - miatt tényleges életfogytiglant kapott. Ezt az ítéletet azonban a strasbourgi Európai Bíróság megsemmisítette, mert az európai joggal összeegyeztethetetlennek tartja a tényleges életfogytig tartó büntetést. Magyarország erre reagálva azt ajánlotta fel, hogy bizonyos idő után megadja a kegyelem kérvényezésének lehetőségét az ilyen büntetést töltőknek. Úgy tűnik azonban, hogy ezt nem fogja elfogadni az európai intézményrendszer. A miniszter szerint a strasbourgi bíróság és az Európai Unió támadást indít a tényleges életfogytiglan magyar intézménye ellen, ami azonban veszélyezteti a magyarok biztonságát. A téma jövő héten kerül a kormány elé, amely ez ügyben semmilyen engedményt nem akar tenni a strasbourgi bíróságnak és az EU-nak. Lázár a "magyar büntetőpolitika fellazításával" vádolta meg az EU-t.

Orbán veje menekül?
Tiborcz István már nem érdekelt a köz- és stadionvilágítási tendereket sorra nyerő Elios Innovatív Energetikai Zrt.-ben. Először a Napi Gazdaság írt arról, hogy Orbán Viktor veje az őt és családját ért támadások miatt április végén eladta minden olyan érdekeltségét, amely közbeszerzési eljárás részese volt vagy lehet - a részletekről azonban a lap nem számolt be.
Azt már a VS.hu derítette ki, hogy Tiborcz a Green Investments & Solutions Kft.-n adott túl, amelyen keresztül az Eliosban is érdekelt volt. A vevő egy bizonyos WHB Befektetési Kft. nevű vállalat, mely a Várkert Bazárt is felújító West Hungária Bau Kft. frissen alapított leányvállalata. A West Hungária az utóbbi években több állami megbízást is elnyert a fideszes vezetésű Győrben, emellett ők voltak a generálkivitelezői a Bálna néven ismert budapesti kereskedelmi és szórakoztató központnak.
Tiborcz rögtön be is fektette pénzét: megvásárolta a HCS Experts Kft.-t, amely információ-technológiai szaktanácsadásra szakosodott, és tavaly 553 millió forintos forgalom mellett 50 millió forint nyereséget termelt.

Van-e már a Fidesznek köztársasági elnökjelöltje, és hogyan lesz Lázárból miniszterelnök, ha Orbán maradni akar? - kérdezte az Origo újságírója. Kiderült, minél közelebbről látja Orbán munkáját, annál távolabb kerül a miniszterelnöki ambíciótól. A köztársasági elnökkel kapcsolatban azt válaszolta: nem gondolkoznak új államfő személyén, szerinte Magyarországnak kiváló államfője van. Azzal kapcsolatban, hogy valóban lemond-e, ha Rogán Antal kabinetfőnök lesz kijelentette, megnyugtató, hogy olyan jól megy az ország sora, hogy a Lázár-Rogán viszony a legfontosabb témája az újságíróknak.A pozíciójával kapcsolatban azt mondta: "nem én diktálok, ha kapok lehetőséget, akkor megpróbálom az ország ügyét előre vinni".

Férfi vízilabda BL - Az Eger az 5. helyért játszhat

Publikálás dátuma
2015.05.28. 21:29
Az egri Szivós Márton a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjének ZF-Eger - Jug Dubrovnik negyeddöntő mérkőzésén a barce
Kikapott nyitómérkőzésén az Eger a horvát Jug Dubrovniktól a férfi vízilabda Bajnokok Ligájának hatos döntőjében, így pénteken az 5. helyért játszhat Barcelonában.

A katalán fővárosban zajló Final Six nyitónapján a hevesi alakulat, amely főcsoport-másodikként jutott be a főtábláról a legjobb hat közé, a csütörtöki összecsapáson a 2013-as BL-döntős, idei horvát bajnoki ezüstérmes együttessel szemben 10-8-ra maradt alul.

A Jug az elején kétgólos vezetésre tett szert, és bár ekkor még egyenlített az Eger, a folytatásban a horvátok játszottak fölényben, rendre egy-két góllal vezettek, de 7-4 is volt a javukra. A magyar bajnoki bronzérmes mindent megpróbált, hogy fordítson, de fáradozásait nem kísérte siker.

A hatos fináléban érintett másik magyar csapat, a Szolnok 19.30-tól játszik a vendéglátók együttesével, a CNA Barcelonetával az elődöntőbe jutásért.