Előfizetés

Zombor: most derül ki, mennyi a kórházak hiánya

A kórházak és fenntartójuk közös vizsgálatában most fog kiderülni, mennyi a kórházak működési hiánya valójában, ez alapján fogja a kormány pótolni a forrásokat - mondta az egészségügyért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Zombor Gábort azzal kapcsolatban kérdezték, hogy csütörtökön megkezdték az állami, egyetemi és egyházi fenntartású kórházak adósságkonszolidációs támogatásának átutalását. Az adósságok újratermelődésének megakadályozásáról az államtitkár azt mondta: a jövőben a kórházak szakemberei és a fenntartók - állami intézmények esetében az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) - képviselői közösen átvizsgálják a kórházak működését, így "most derül ki igazából", mennyi a kórházak működési hiánya. 

A "reális, valós és igaz számok" alapján tudja majd a kormány pótolni a rendszer működési hiányát. Emellett olyan szakmai, finanszírozási átalakítások is történnek, amelyek részben javíthatják a kórházak működési feltételeit - tette hozzá. Zombor Gábor szerint a mostani adósságkonszolidáció újszerűségét az adja, hogy azt összekapcsolták az ÁEEK működésének a beindításával, az új intézmény pedig jóval szorosabb kontroll mellett már "tényleges fenntartói funkcióval bír". Példaként említette, hogy míg az állami átvétel óta az adósságkonszolidációk során inkább automatizmusok működtek, addig most átvizsgáltak 194 ezer számlatételt. Ez adja az alapját annak, hogy a megyei és fővárosi gazdasági bizottságok már egy transzparens helyzetben tudják elkezdeni a munkát - közölte.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány elfogadta a várólista-csökkentési program tényleges szabályairól is szóló kormányrendeletet, az államtitkár azt mondta: már most is csökkent a várakozási idő, de azt remélik, hogy a pluszforrás következtében év végére jelentős változások lesznek ezen a téren.

Ha reggel, akkor vonatkésés: 80 percet is várhatunk

Publikálás dátuma
2015.05.29. 09:15
Illusztráció: Thinkstock
A Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza és a záhonyi vasútvonalon 60-80 perces késésekre számíthatnak az utasok pénteken délelőtt - közölte a Mávinform sajtóügyeletese.

A közlemény szerint péntek hajnalban a Budapest-Szolnok-Lőkösháza vasútvonalon Szajol állomásra érkező Dacia nemzetközi gyorsvonat mozdonyának áramszedője eltörött és megrongálta a felsővezetéket, ezért Tiszatenyő felé mindkét vágányon szünetel a forgalom.

A közlés szerint a békéscsabai vonal utasait Szolnok és Tiszatenyő, a záhonyi vonalon közlekedő vonatok utasait Szolnok és Törökszentmiklós között vonatpótló autóbuszok szállítják. A menetrend szerinti közlekedés délután állhat helyre.

Személyiséggyilkos drog

Napjaink Magyarországának egyik legfelkapottabb témája a drogfogyasztás: legális és illegális volta, igaz és hamis hatásai, kétes információk átfogóan a drogokkal kapcsolatban. A mai világban létezik egy úgynevezett „drogszemélyiség”. E személyiség jelenléte a társadalomban és a jövő civilizáció alakításában nem kívánatos! Félreértések elkerülése végett, nem a személy nem kívánatos, hanem a rá jellemző személyiségi tulajdonságok, melyek rombolóak és gonoszak. Szinte minden drog bejutása a szervezetbe azonnali negatív testi és szellemi hatásokat okoz, hosszú távon pedig ezeken felül súlyos életvezetési problémákhoz vezet. A „drogszemélyiség” a drogok által létrehozott mesterséges személyiség, amikor megváltozik a személy beállítottsága az eredeti személyiségről egy olyan személyiségre, amely rejtett neheztelést, ellenségeskedést és gyűlöletet hordoz, melyet az illető a felszínen nem enged megmutatkozni. Gyakori az antiszociális és kirívóan erőszakos cselekvés. Jól láthatóan nagyon gyengén érti mind az írott, mind a szóbeli közlést, a kommunikációs készsége pedig alacsony. Az illető személy üresnek, ostobának, depressziósnak érzi magát – minden látható ok nélkül. Mentális hangulatváltozások, hallucinációk, szorongások gyötörhetik, ez befolyásolja a koncentrálási, tanulási és munkaképességét. A fizikai tünetek közül súlyosak az agyi, izom, ideg-, ér-, emésztő- és csontrendszeri károsodások, melyek visszafordíthatatlanná is válhatnak. Ezek után egy ilyen személyről könnyen mondhatnánk, hogy elmebetegség jeleit hordozza, pedig csupán a drogfogyasztás hatásaitól szenved. Ideje lenne elgondolkodnunk, milyen hatékony megoldást fogadunk el ennek visszaszorítására.