Előfizetés

Konfrontálódással nem lehet megoldani az ukrán válságot

A tárgyalások folytatására, valamint a minszki egyezményben vállalat tűzszünet és nehézfegyverzet-kivonás betartására szólította fel a kelet-ukrajnai konfliktusban szemben álló feleket pénteken Kijevben Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az ukrán fővárosban megrendezett biztonságpolitikai fórumon elhangzott felszólalásában.

A német diplomácia vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a február közepén életbe léptetett fegyvernyugvást azóta is minden nap megsértik a Donyec-medencében. Steinmeier a tűzszünet betartása, valamint a nehézfegyvereknek a frontvonaltól való hátrébbvonása mellett sürgette, hogy mihamarabb álljon helyre Kijev ellenőrzése az ukrán-orosz határ teljes hosszán.

Meggyőződésének adott hangot, hogy a minszki egyezségek betartása az egyetlen módja a kelet-ukrajnai válság rendezésének. "A további konfrontáció nem vezet a válság megoldásához. A jelenlegi helyzetnek nincs katonai megoldása, az csakis az európai értékeken alapulhat" - hangoztatta a külügyminiszter.

A távolabbi jövőre nézve fontosnak nevezte, hogy párbeszédbe bevonják a Donyec-medence civil szervezeteket.
"Minden, amit teszünk, Ukrajna népéért tesszük, bízunk az ukrán kormányban, hogy végrehajtja a reformokat, Oroszországnak pedig határozottan a tudomására hozzuk, hogy az ellene elrendelt nemzetközi szankciók feloldása összefüggésben áll a minszki egyezségek teljesülésével. Mi Európában partnerei vagyunk Ukrajnának minden formátumban, a normandiait is beleértve" - fejtette ki Steinmeier.

A legutóbbi minszki megállapodást Kijev és a szakadárok képviselői között az úgynevezett normandiai négyek vezetői, azaz a német kancellár, valamint a francia, az orosz és az ukrán elnök hozta tető alá február 12-én.

Steinmeier kifejezte meggyőződését, hogy nem Ukrajna EU-társulása miatt törtek ki a harcok a Donyec-medencében. "A Krím elcsatolása, a nemzetközi jog minden normájának megsértése, a harci cselekmények Kelet-Ukrajnában, mindez a konfrontáció útja, amelyet Oroszország választott. A válság gyökere nem abban van, ahogy egyesek mondják, hogy Ukrajna az unióval való együttműködést választotta, hanem abban, hogy Oroszország a szembenállás mellett döntött" - hangsúlyozta a német külügyminiszter.

Keresztbe tesznek az új lengyel elnöknek?

Óvott az alkotmányos berendezkedés megváltoztatásától a hivatalba lépéséig hátralévő időszakban Andrzej Duda megválasztott lengyel elnök azon a pénteki ünnepségen, melyen átvette a megválasztását megerősítő okmányt.

Andrzej Dudát vasárnap választották meg Lengyelország új elnökévé. Az okmány átadása nem változtat a megválasztott elnök státusán, hivatalba lépése elnöki esküjének letételével következik be, amire augusztus 6-án kerül sor a lengyel parlamentben.
A Varsó melletti, wilanówi egykori királyi kastélyban rendezett ünnepségen Ewa Kopacz miniszterelnök, Tomasz Siemoniak nemzetvédelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes, Rafal Trzaskowski külügyminiszter-helyettes, a leköszönő elnök, Bronislaw Komorowski nevében pedig Jacek Michalowski, az elnöki hivatal vezetője vett részt. A hagyományoktól eltérően nem voltak jelen a parlament két házának elnökei. A kastély előtt népes, lengyel zászlókat lobogtató tömeg üdvözölte az új államfőt.

Az ellenzéki jelöltként megválasztott Duda újból – amint a választási kampánya során többször - a nemzeti egységre hívott fel. Azt is kérte, hogy hivatalba lépése előtt a kulcsfontosságú állami intézmények – köztük a parlament - őrizzék meg az ország működésének méltóságát azzal, hogy nem fogadnak el az alkotmányos berendezkedést lényegesen módosító, "erős társadalmi érzelmeket és konfliktusokat kiváltó" döntéseket. Ezzel azokra a sajtóértesülésekre utalt, melyek szerint a szejmben többséggel rendelkező, kormányzó Polgári Platform (PO) egyebek között a felsőház, a szenátus megszüntetését fontolgatja. A PO képviselői ezen a héten a lengyel alkotmánybíróság működését szabályozó törvény módosítását is megszavazták, melynek értelmében még a jelenlegi kormányzó párt által kinevezett bírák kapnak több évre szóló kinevezést. A törvényt még a szenátusnak és az államfőnek is jóvá kell hagynia.

A nép által választott lengyel államfőnek viszonylag fontos szerepe van a törvényhozásban. Amellett, hogy saját törvényjavaslatokat terjeszthet elő, meg is vétózhat a parlament által elfogadott törvényeket, és vétóját a szejm csak minősített, háromötödös többséggel utasíthatja el.

Felmentették a volt kormányfő kabinetfőnökét

Felmentette pénteken a prágai városi bíróság Petr Necas volt cseh miniszterelnök egykori kabinetfőnökét, Jana Necasovát -  korábbi nevén Nagyovát -, az alól a vád alól, hogy törvényellenesen utasította a titkosszolgálatokat a korábbi kormányfő akkori feleségének megfigyelésére. Az érintett titkosszolgálati vezetőket szintén felmentették.

"A vád által  említett cselekedetek nem törvénysértőek" - állapította meg Helana Králová, a bíróság elnöke. Az államügyész 3,5 éves börtönbüntetést javasolt Necasovának, de a taláros testület szerint nem történt törvénysértés, ezért a volt kabinetfőnököt és a három titkosszolgálati személyt is felmentette a vád alól. Az ítélet nem jogerős, az államügyész a helyszínen azonnal megfellebbezte.

A volt miniszterelnök feleségének állítólagos megfigyelésére 2012-ben került sor, amikor a kormányfőnek már viszonya volt kabinetfőnökével Jana Nagyovával. Necas időközben elvált és korábbi kabinetfőnökét feleségül vette. A megfigyelésre való utasítást állítólag Nagyová adta ki a cseh hírszerzés akkori két vezetőjének. Közben állítólag nyomást gyakorolt Necasra, hogy mihamarabb váljon el feleségétől. A hírszerzők azt állították: nem Nagyová utasítására, hanem azért figyelték Necasovát, mert olyan értesüléseik voltak, hogy az akkori kormányfő feleségét veszély fenyegeti.

A hatályos szabályok szerint a katonai hírszerzés csak az államfő, a miniszterelnök vagy a védelmi miniszter utasítására cselekedhet. Arra azonban a sajtó szerint nincs jogosítványa, hogy Csehországban cseh állampolgárokat figyeltessen meg. A megfigyelési ügy része annak a 2013 nyarán kirobbant botránynak, amely a jobbközép Necas-kormány bukásához vezetett.

A botrány alapvetően a legmagasabb politikai köröket érintő állítólagos korrupció és a hatalommal való visszaélés miatt robbant ki. Ennek kivizsgálásakor került reflektorfénybe Radka Necasová állítólagos megfigyelése. A kormányváltást eredményező 2013 nyarán kirobbant botrány hátterének nagy része továbbra is feltáratlan, s a bírósági tárgyalás még nincs lezárva.