Előfizetés

Nem csak Orbánért imádkoznak vasárnap

Publikálás dátuma
2015.05.29. 20:31
A miniszterelnök rajongók tekintetében sütkérezik pécsi városlátogatása során Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Közös ima a Hermina úton - Csöndes Embertisztelet címmel vasárnap, május 31-én 10.45-től a XIV. kerületi Hermina út 23. szám alatti kápolna előtt ételosztással egybekötött összejövetelt szerveznek a Köztársaság téri ételosztók és a Teamilitánsok nevű civil szerveződések. 

Arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy ellentmond a Krisztusi tanításoknak, hogy amíg az országban százezrek éheznek, nő a kirekesztés és a gyűlölet, addig a templomot személyi kultusz építésére használják. Ezzel az akcióval egyidőben ugyanis hálaadó szentmisét tartatnak a kormányfő lelki üdvéért a zuglói Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Hermina úti kápolnájában, Orbán Viktor 52. születésnapja alkalmából.

Tunyulnak a diákok

Publikálás dátuma
2015.05.29. 19:47
A kép illusztráció. FOTÓ: Getty Images, Stuart c. Wilson
A nemzeti egységes tanulói fittségi teszt (NETFIT) állóképességi vizsgálatának adatai szerint 18 éves korukra a fiúknak csupán a 37 százaléka, a lányoknak pedig csak a 21 százaléka képes megőrizni fittségét - közölte a projektgazda Magyar Diáksport Szövetség elnöke.

Balogh Gábor a NETFIT első mérésének eredményeit ismertetve azt mondta: ez az adat annál inkább riasztó, mert a felmérés szerint 10 éves korban még a fiúknak a 77 százaléka, a lányoknak pedig a 72 százaléka számít fittnek. Ez is mutatja a mindennapos testnevelés bevezetésének szükségességét - tette hozzá. Az Európai Unió támogatásával megvalósult, januárban útjára bocsátott program keretében 750 ezer 10-18 éves diák fizikai állapotát mérték fel - ismertette.

Elmondta: a felmérés keretében országszerte 8 ezer testnevelő pedagógust készítettek fel személyenként 30 órás képzés keretében a MDSZ által tudományos alapon kidolgozott teszt szakszerű elvégzésére, valamint 4 ezer a felmérést segítő eszközcsomagot küldtek ki a programban részt vállaló 370 iskolának. Az 5-12 évfolyamosok tesztelését összesen 13 ezer pedagógus segítette, az eredményeket egy külön e célra készült szoftver segítségével értékelik - fűzte hozzá. Az így kapott adatok segítenek abban, hogy még több tartalommal töltődjön fel a mindennapos testnevelés intézménye, illetve a Nemzeti alaptanterv - vélekedett a szövetségi elnök.

Beneda Attila, az Emmi egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkára arról szólt, hogy a NETFIT szervesen illeszkedik a kormány népegészségügyi programjába, amely egyre inkább a betegségek megelőzésre helyezi a hangsúlyt. A felmérésnek köszönhetően pedig eddig még soha nem látott adatmennyiség áll rendelkezésre a korosztály egészségi állapotáról - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Újabb demonstráció a devizahitelek eltörléséért

Publikálás dátuma
2015.05.29. 19:16
MTI Fotó: Máthé Zoltán
A devizahitelek eltörléséért, a pénzintézetek felelősségre vonásáért demonstrált pénteken a Nem adom a házamat mozgalom az Igazságügyi Minisztérium előtt, csaknem 100 aktivista jelent meg a budapesti Kossuth téren.

A mozgalom a kétórás Kossuth téri tüntetést követően átnyújtotta a Trócsányi László miniszternek címzett felhívását a tárca helyettes sajtófőnökének.

A megjelentek kifogásolták az elszámolási törvényt, a mintegy 300 ember által aláírt petícióban pedig többek között azt követelték, hogy a deviza- és a forinthitelek "jogi rendezéséig", valamint az okozott károk megtérítéséig minden végrehajtási eljárást függesszenek fel. Emellett azt is követelték, hogy a pénzintézetek fizessenek a folyósított összegnek megfelelő kártalanítást minden kölcsönszerződés után, amelynek egy részét az adós, másik hányadát pedig - a károsultak kárának enyhítésére - az állam kapja.

Elengedhetetlennek tartják továbbá, hogy minden, a termék bevezetésekor felelős pozícióban levő banki alkalmazottat, politikust, felügyeleti szerv vezetőjét csalás bűntette miatt felelősségre vonjanak.

A tüntetők a Kossuth térről átvonultak a József Attila utca Széchenyi tér és Nádor utca közötti szakaszára, ahova kétórás ülődemonstrációt hirdettek. A túlnyomórészt sárga pólóba öltözött tüntetők elfoglalják a négysávos utat, így ott nem lehet közlekedni. Többen "Ne fizess" feliratot viselnek magukon. A mozgalom korábban egyeztetett a rendőrséggel az ülődemonstrációról.

Póka László, a Nem adom a házamat mozgalom alapítója és vezetője azt mondta: amennyiben nem teljesítik kéréseiket, újabb és egyre hosszabb ideig tartó, útzárral járó demonstrációt tartanak majd.