Előfizetés

Foghíjassá válhat az ellátás

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2015.06.01. 07:04
Hiába kérték a fogorvosok, hogy a háziorvosokhoz hasonlóan támogassa őket a kormány, tovább diszkriminálják őket FOTÓ: TÓTH GERG
Kurtán-furcsán kerültek be az elfogadás előtt álló új alapellátási törvénybe a hazai fogorvosok: feladataik vannak, de a könnyítések, kiegészítő juttatások felsorolásánál nincsenek megemlítve, kéréseiket nem vették figyelembe. A diszkriminációt nem értik, mert ezen a területen is öregszik a szakma és évente egy végzős egyetemi évfolyamnyi fogorvos akar külföldre menni.

Felemás módon kezeli a hazai fogorvosokat a parlament előtt lévő alapellátási törvény. Feladataik vannak, de az üres praxisok betöltésére és az öregedő szakemberek pótlására tervezett könnyítéseknél nincsenek megemlítve. A települési önkormányzatok egészségügyi alapfeladatai között a szöveg felsorolja ugyan a fogorvosi ellátást és a fogászati ügyeletek megszervezését, de már a törvény bevezetőjében is csak háziorvosokról és házi gyermekorvosokról, máshol praxisjoggal érintett alapellátási formákról beszél a tervezet. A fogorvosok mindössze annyit kapnak, hogy a szűrővizsgálatokat az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) - ahogy eddig is - figyelembe veszi az elszámolásoknál.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Fogorvosi Tagozatának jogászai vizsgálják, hogy ez a diszkrimináció hogyan orvosolható. Hermann Péter, a tagozat elnöke a Népszavának kiemelte, hogy az előzetes egyeztetések alatt egyenlő elbírálást kértek a háziorvosokkal, de a Zombor Gábor államtitkárral folytatott megbeszélésen is azzal a sztereotípiával találták magukat szemben, hogy a fogorvosoknak úgyis van pénze, mert magánrendelést folytatnak. Csakhogy ez nem igaz az 5300 aktív hazai fogorvos mindegyikére - érvel Hermann Péter. Közülük 2850 csak alapellátást végez, ötszázan szakellátást, például szájsebészeti beavatkozásokat is csinálnak, de arról nincs a Kamarának pontos adata, hány magánpraxis van ezen túl és ezek között mennyi az, amelyikben az alapellátásban is dolgozó szakember folytat kiegészítő tevékenységet.

A MOK Fogorvosi Tagozata azt kénytelen volt elfogadni, hogy az ellátásban egyébként egyre kisebb bevételt hozó fizetős kezelések miatt az indulásnál kevesebb támogatást kapott egy fogorvosi praxis, de úgy látják: azzal, hogy az évek során folyton kimaradtak a juttatásokból, nagyra nyílt az olló köztük és a háziorvosok között. Úgy számolnak: ha csak olyan mértékű pluszfinanszírozásban részesült volna a fogorvosi kassza, mint az elmúlt években a háziorvosi, most 17 milliárd forinttal többől gazdálkodhatnának a szolgálatok. Ráadásul egy fogorvosi rendelő eszköz- és műszerigénye sokkal nagyobb, így indítása és fenntartása is drágább, mint a háziorvosi rendelőké. A lemaradáson alig enyhített, hogy nemrég 680 kistérségi fogászati rendelő működését havi százezer forinttal támogatták meg, mert a többiek nem kaptak kiegészítést.

Többen maradhatnak kezelés nélkül
A fogorvosok hátrányos megkülönböztetése a magyar lakosságon csattan, az elkövetkező években biztosan nő az ellátatlan páciensek száma, márpedig a Magyar Fogorvosok Egyesülete épp a napokban tette közzé egy nemzetközi összehasonlító vizsgálat hazánkra nézve lesújtó adatait. A magyar lakosság fogazati és szájegészségi állapota lényegesen rosszabb annál az átlagnál, amely a legtöbb nyugat-európai országban, elsősorban a skandináv államokban élőket jellemzi - olvasható a beszámolóban. Évente alig három tubus fogkrémet vásárolnak a magyarok, és míg Skandináviában a felnőttek csaknem 80 százaléka évente legalább kétszer jelenik meg fogászati szűrővizsgálaton és távolítják el rendszeresen a fogkövét, addig a magyar felnőtt lakosság alig fele jár rendszeresen fogorvoshoz, s mintegy 20 százalékuk saját bevallása szerint még fájdalom esetén sem megy el szakemberhez.

Az alapellátási törvény kiemelt célja a háziorvosi korösszetétel megváltoztatása, de arról eddig senki nem beszél, hogy a szakma öregedése és kiürülése a fogászati terület jövőjét is meghatározza. Hermann most 225 betöltetlen praxisról tud az országban, az aktív fogorvosok között az 55-60 éves korcsoport létszáma kiugró, tehát a háziorvosokkal és gyermekorvosokkal együtt ez a terület is ellátatlan marad 10-15 év múlva, ha a mostani diszkrimináció elriasztja a fiatalokat - érvelt a szakmai vezető. Tavaly 192 magyar diák végzett a négy egyetemi fogorvosképzésben, miközben 94 fogorvos és 83 szakvizsgával is rendelkező szakember kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges "jóhírnév igazolást". Nem tudni persze, hogy mindegyikük elment-e, vagy csak a fogászati turizmussal érintett területeken folytatja a munkát, de az biztos, hogy évente majdnem egy egyetemi évfolyam nem a hazai alapellátásban képzeli el a jövőjét.

A MOK Fogorvosi Tagozata az új alapellátási törvényben megjelenő elutasítás után megfontolja a szolgáltatások körét szűkítő javaslat megfogalmazását, mert a jelenlegi kezelések, szűrések elvégzéséhez, utóbbiak bővítéséhez több pénzre lenne szükség. Nem tudják, rájuk érvényes lesz-e a helyi iparűzési adó alóli mentesség lehetősége, de olvasatukban biztosan nem kaphat kiegészítő juttatást a szakorvosi vizsgával rendelkező fogorvos, és nem kapnak a háziorvosi praxisok 10 milliárdos idei és jövőre betervezett további hasonló többlettámogatásából sem, amit a rendelők rezsijére és orvosi, asszisztensi béremelésekre fordíthatnak a vállalkozó háziorvosok. Ezen a területen nincs letelepedési támogatás a hátrányos helyzetű térségekben munkát vállalóknak és még lehet sorolni a lemaradás okait, amelyek együtt oda vezetnek, hogy a rendszerből - és sokszor az országból - távozó szakemberek többen lesznek, mint ahányan belépnek a fogorvosi alapellátásba.

Vége a kétségeknek, tényleg nyár lesz hétfőtől

Publikálás dátuma
2015.05.31. 20:44
Illusztráció/Thinkstock
Hétfőre többórás napsütést ígér a meteorológia, a fátyolfelhők és az erősebben megnövekvő gomolyfelhőkből kisebb záporok, zivatarok lehetnek. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csupán a zivatarok környezetében lehetnek átmeneti viharos széllökések. Hajnalban 11-16, napközben 25-29 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, csapadék nem valószínű. A déli szél néhol megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között alakul.

Szerdán a sok napsütés mellett legfeljebb gyengén felhős lesz az ég, csapadékra nem kell készülnünk. Hajnalban 12-18, napközben 28-31 fok között várható a hőmérséklet.

Csütörtökön is sok napsütésre számíthatunk, helyenként zápor, zivatar kialakulhat. Az északi szél többfelé megélénkül, északkeleten néhol meg is erősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13-18, a legmagasabb nappali 28-32 fok között alakul.

Pénteken az előrejelzés szerint marad a nagyrészt derült, csapadékmentes idő. Az északi, északkeleti szél főként keleten többfelé megerősödik. Hajnalban 12-17, napközben  25-30 fok között várható a hőmérséklet 

A mostani prognózis szerint hétvégére sem romlik el az idő. 

Váradi András halála – indulhat a pótmagánvád

Veress Jenő
Publikálás dátuma
2015.05.31. 20:30
Forrás: Facebook/Váradi András
Elutasította az ügyészség Váradi András családja ügyvédjének panaszát, és megállapította: a rendőrség helyesen döntött, amikor bűncselekmény hiányában zárta le a halálos baleset vizsgálatát. Magyar György szerint viszont számos körülmény tisztázatlan az ügyben, ezért pótmagánvád keretében a bíróságon kell lefolytatniuk a bizonyítási eljárást. A létra fontos bizonyíték lehet.

Bűncselekmény hiányában szüntette meg a rendőrség a büntetőeljárást Váradi András ügyében, amelyet halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségének gyanúja miatt folytatott – ez év áprilisáig. Ismert: az Együtt-PM alcsútdobozi polgármesterjelöltjét, a közismert juhászt tavaly október 11-én ütötte el egy gépkocsi Alcsútdoboz közelében.

A döntés ellen Magyar György, a család jogi képviselője panaszt nyújtott be az ügyészségre, mely azonban a napokban elutasította azt. Eszerint a rendőrség helyesen járt el, amikor nem rendelte el a helyszíni bizonyítási kísérletet, illetve más védői indítványoknak sem adott helyt.

Az ügyvéd ugyanis kifogásolta, hogy ellentmondás feszül a kirendelt szakértők véleménye között. A műszaki szakember szerint a baleset úgy következett be, hogy Váradi a felezővonalat 80 centiméterrel átlépve, a másik sávban gyalogolt, amikor a vele szemből érkező Mercedes a bal elejével elütötte őt, mert nem tudta elkerülni a férfit. Ebben az esetben - ha valóban így történt volna - az áldozat vagy szemből, vagy a bal oldalán szenvedett volna sérüléseket. Az orvosszakértők viszont egyértelműen rögzítették: a polgármester-jelölt halálát a teste jobb oldalát ért erőbehatások okozták. Azt is megállapították, hogy az ütközés álló helyzetben érte, miközben a bal lábán állt, és a jobbal lépett előre. A férfi teste a gázolást követően 26 métert repült.

Váradi Andrást az első hírek szerint akkor gázolta el egy osztrák-magyar állampolgárságú 84 éves sofőr Mercedese, amikor az autójáról leesett létrát vitte vissza járművéhez.

Az ügyvéd azonban beszámolt egy tanúvallomásról is, mely szerint a Váradi után haladó Opel vezetője észlelte, hogy a későbbi áldozat leáll, s maga is megállt járművével. Váradi elnézést kért, és annyit mondott, hogy a létráért indul vissza. Az opeles maga is érzett egy huppanást korábban, úgy vélte, áthaladt a létrán. Bekapcsolta a vészvillogót, és várt, míg Váradi az autója mögé ment a létráért. Az elütést azonban nem látta, mert nem nézett a tükörbe.

Ez azért fontos momentum, mert közel sem biztos, hogy a juhászt már a létrával visszatérőben ütötték el. A létra egyébként is különös szerepet tölthet be a bizonyításban, hiszen kiderült, az elütéskor az alumínium eszköz nem sérült, illetve állítólag nem hagyott nyomot a gázoló autón sem. A helyszínelés idejére a szalagkorlát mellé helyezték el, ez a háttérben látszik is az egyik fotón. A létrát végül egy családtag vitte el az áldozat többi tárgyával, illetve autójával együtt. Odahaza a fészerben helyezték el. Amikor hónapokkal később a rendőrségnek mégis eszébe jutott, hogy a létrát is megvizsgálja, addigra az eltűnt. Később kiderült egy rokon vitte el festéshez, majd később visszatette a helyére. Ekkor azonban már a nyomozókat nem érdekelte a bizonyíték.

Mindezek alapján az ügyvéd szükségesnek érzi, hogy pótmagánvád keretében a bíróság folytassa le a bizonyítási eljárást, melynek során „újrajátszanák” a balesetet is, illetve orvosolhatják a nyomozó hatóság hibáit, hiányosságait. Fel kell oldaniuk a szakértői ellentmondásokat is. Az iratok benyújtására 60 nap áll rendelkezésére.

Forrás: Facebook/Váradi András

Forrás: Facebook/Váradi András

Magyar szerint azért is lett volna szükség az alapos vizsgálatra, hogy az eset után felröppent pletykákat, elméleteket is kétséget kizáróan cáfolhassa a nyomozás. Ez most a bíróságra vár.