U20: a támadófoci az elvárás

Bár már szombat óta tart Új-Zélandon a férfi labdarúgó U20-as világbajnokság, a magyar csapat számára ma hajnalban kezdődik a torna. Bernd Storck válogatottja a tavalyi hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokságon kvalifikálta magát a vb-re, amelyen hat év után lehet ismét ott a nemzeti együttes. 2009-ben, Egyiptomban a Koman Vladimir és Németh Krisztián fémjelezte gárda bravúros bronzérmet szerzett, amire azért most vajmi kevés az esély.

A német szakember nem is tűzött ki konkrét elvárást fiai számára, de a mai első mérkőzésen mindenképpen győzelmet vár el az Ázsia Kupa-ezüstérmes Koreai NDK ellen. Rajtuk kívül a minden korosztályban erős Brazília és a márciusi Afrika-bajnokságot veretlenül megnyerő Nigéria vár még a magyar csapatra.

„A keretbe több fiatal tehetség is bekerült március óta, így ez a gárda a jövő csapata. Számunkra nincs veszítenivaló, hiszen a világ legrangosabb korosztályos eseményén veszünk részt. Az első találkozó nagyon fontos számunkra, a jó kezdés meghatározó egy ilyen tornán” – nyilatkozta Storck a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapjának.

A szakember hozzátette, nem kerültünk könnyű csoportba, de ettől függetlenül az összes ellenféllel szemben támadófutballt vár el játékosaitól.

A hat négyfős csoportból az első kettő és a legjobb négy harmadik helyezett csapat folytathatja az egyenes kieséses szakaszban. A nemzeti csapaton kívül van még egy magyar érdekeltsége a vb-nek, ugyanis Vad II István játékvezetőként működik közre a tornán. A magyar válogatott mérkőzéseit a Duna Tv élőben közvetíti.

Az E csoport programja (magyar idő szerint):
1. forduló, ma:
Nigéria–Brazília, New Plymouth 3.00
Koreai NDK–Magyarország, New Plymouth 6.00ű
2. forduló, csütörtök:
Nigéria–Koreai NDK, New Plymouth 6.00
Magyarország–Brazília, New Plymouth 9.00
3. forduló, vasárnap:
Brazília–Koreai NDK, Christchurch 7.00
Magyarország–Nigéria, New Plymouth 7.00

Szerző

Férfi kézilabda BL - Elmaradt a bravúr, második a Veszprém

A második helyen végzett az MKB-MVM Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, miután a kölni négyes döntő vasárnapi fináléjában 28-23-ra kikapott a spanyol Barcelonától. A sorozat gólkirálya a magyar csapat szerb átlövője, Momir Ilic lett 114 találattal.

A katalán együttes remekül védekezett, és már a szünetben 14-10-re vezetett. Veszprémi részről ezúttal elmaradt a Kiel elleni szombati elődöntő remek játéka. A folytatásban is csak felvillanásai voltak a fokozatosan fáradó magyar bajnoknak, amely egyszer még feljött 19-17-re, de a hajrát nem bírta. A Barcelona kilencedik alkalommal győzött a BL-ben, illetve a jogelőd BEK-ben. 

Változatlanul az 1982-es Budapesti Honvéd az egyetlen magyar győztese a legrangosabb sorozatnak.

Szerző

Öt magyar úszóelsőség Bergenben

Hosszú Katinka három, Gyurta Dániel és öccse, Gergely pedig egy-egy számban győzött Bergenben, a norvégiai nemzetközi úszóviadal befejező napján.

A verseny honlapjának tanúsága szerint Hosszú - a szombati két arany és négy ezüst után - vasárnap összesen hét medállal gazdagodott, miután valamennyi döntőjében az első háromban végzett. A legjobb eredményt 50 méter háton produkálta, ahol 28.16 másodperces országos csúccsal nyert. Előző rekordja ezen a távon 28.30 volt, ezt egy hete, a franciaországi Nancyban érte el. Győzött továbbá 400 méter gyorson (4:13.43 p) és 200 méter vegyesen (2:14.12), második lett 50 méter mellen (32.18 mp) és 100 méter pillangón (1:00.24), s harmadik 200 méter mellen (2:33.31) és 100 méter gyorson (55.34).

A 200 méteres mellúszás londoni olimpiai bajnoka, Gyurta Dániel, aki szombaton a 100-as távon is diadalmaskodott, fő számában is maga mögé utasította valamennyi vetélytársát, s 2:08.58 perccel - a világ idei harmadik legjobb idejével - végzett az élen a döntőben.

Gyurta Gergely, aki előző nap egy érmet szerzett - harmadik lett 200 méter háton -, vasárnap két számban is jeleskedett: nyert 400 méter gyorson (3:50.82) és másodikként zárt 200 méter vegyesen (2:05.28).

Szerző