Többmilliárdos kárt okozott a jégeső Szatmárban

Az előzetes felmérések szerint több mint 5,6 milliárd forintos kárt okozott az egy héttel ezelőtti jégverés huszonkét szatmári, erdőháti és tiszaháti településen - mondta Tilki Attila, a Fidesz-KDNP térségi országgyűlési képviselője a megyei önkormányzat vezetőivel közösen tartott sajtótájékoztatón, hétfőn Nyíregyházán.

A kormánypárti politikus tájékoztatása szerint a külterületi gyümölcsösökben, szántóföldi növénykultúrákban és takarmánynövényekben 5 milliárd, a belterületen lévő gyümölcsösökben és veteményekben 636 millió forintnyi a kár. Az érintett polgármesterekkel korábban tartott egyeztetésen megállapodás született arról, hogy a kárfelmérést követően javaslatot dolgoznak ki a segítségnyújtás lehetőségeivel kapcsolatban a kormány számára - közölte Tilki Attila.

Szerző
Témák
Szatmár jégeső

Lázban Székelyföld, megjött a trónörökös

Publikálás dátuma
2015.06.01. 12:21
FOTÓ: Chris Jackson/Getty Images
Újra magánlátogatásra érkezett Romániába Charles herceg. Vasárnap Bukarestben Klaus Johannis román államfővel tárgyalt. Az elnöki hivatal közleménye szerint a találkozó végén a brit trónörökös meghívta Nagy-Britanniába az államfőt, Johannis pedig örömmel elfogadta a meghívást.  

A megbeszélés után a volt nagyszebeni szász polgármesterből lett román államfő a következőt írta Facebook oldalán: „Ma találkoztam a Cotroceni-palotában Charles herceggel, egy olyan személyiséggel, aki Erdélyt népszerűsíti, bármerre jár a világon. Nagy öröm volt számomra ez a találkozó, és örömmel tölt el az is, hogy Charles herceg a szíve csücskének tekinti Romániát”. (A Cotroceni-palotában működik a román elnöki hivatal.)

A brit trónörökös valóban szereti Erdélyt, Romániát. Alapítványt és biogazdálkodási farmot is működtet itt, birtokokat vásárolt, ahová évi rendszerességgel ellátogat. A székelyföldi Kovászna megyei Zalánpatakára is már-már hazajár Charles herceg. A brit trón örököse birtokokat, parasztházakat is vásárolt Erdélyben, Zalánpatakán minden nyáron eltölt néhány napot, amelyek a legközvetlenebb kapcsolatot tart fenn a helyiekkel, akik mindenféle jóval, kürtöskalácstól, házikenyéren át a szilvapálinkáig kedveskednek a hercegnek.

Vasárnap este, amikor megérkezett a székely kisfaluba, mint mindig, ezúttal is tömeg várta. A herceg pedig szokása szerint a protokolláris előírásokat figyelmen kívül hagyva lépett oda hozzájuk, többükkel kezet fogott, megcsodált egy babakocsiban lévő három hónapos csöppséget, majd közölte, hogy örvend, hogy itt lehet régi ismerősei körében.

Ma már kaszásversenyen vesz részt a trónörökös, majd a helybeli gyermekek rövid előadását tekinti meg. Tavalyi útján nem kaszálni, hanem magyar néptáncot tanult lelkesen. Kedden Szászfehéregyházát látogatja meg, délben pedig Miklósvárra érkezik. Charles herceg pénteken hagyja el Romániát.

Szerző

Vucic távolodna Moszkvától?

Szakértők szerint egyre több feszültség merülhet fel a két régi szövetséges, Belgrád és Moszkva viszonyában azután, hogy Szerbia megkezdte a tárgyalásokat Azerbajdzsánnal a gázszállításról. Többen azzal vádolták Aleksandar Vucic miniszterelnököt, hogy hátat fordít a Kremlnek.

A szerb kormányfő, aki a hét elején washingtoni látogatáson vesz részt, a Vecernje Novosti napilapban reagált a vádakra. Elmondta, szó sincs arról, hogy Szerbia veszélybe sodorná barátságát Oroszországgal, és nem következik fordulat a külpolitikában.

„Felelős politikát folytatunk, védjük a nemzeti érdekeket, s csak a saját házunk érdekére tekintünk” – nyilatkozta a szerb miniszterelnök. Megismételte ugyanakkor, hogy Szerbiának több forrásból kell biztosítani a gázellátását, mert az Ukrajnán át érkező gáz szállítása megszűnik 2019-ben. „Éppen ezért az a feladatom, hogy biztosítsam jövőbeni választási lehetőségeket, illetve a biztos gázellátást. Ennek semmi köze a geostratégiai döntésekhez, sem pedig a külpolitikánkhoz, hanem az ország megmaradásához van köze” – fogalmazott Vucic a vajma.info közlése szerint.

A kormányfő csütörtökön Gerd Miller német miniszterrel folytatott tárgyalását követően megtartott sajtótájékoztatóján azt mondta, Szerbia tárgyalni fog az Egyesült Államokkal is a gázról, mert ugyan az azerbajzsáni gáz drága és nem is elégséges, viszont az orosz gáz nem érkezhet meg Szerbiába 2019 után, ha ezt nem hagyja jóvá az Európai Unió.

Szerző