Előfizetés

FIFA-botrány - Brüsszel: a sportban nincs helye a korrupciónak

Publikálás dátuma
2015.06.01. 15:50
FOTÓ: Getty Images, Sascha Steinbach
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) már elég időt és lehetőséget kapott a reformra, és most itt az ideje a változásnak - húzta alá Joseph Blatter FIFA-elnök újraválasztására reagálva az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

"A sportban nincs helye a korrupciónak" - szögezte le a brüsszeli testület szóvivője, Nathalie Vandystadt hozzátéve, hogy a szervezet szavahihetősége forog kockán. "Szurkolók millióinak fogyott el a türelme, és ők jobbat érdemelnek" - hangsúlyozta Vandystadt, nyomatékosítva, hogy a testület figyelemmel kíséri az FIFA ügyében folyó vizsgálatokat.

A szóvivő arra is kitért, hogy a 2018-as oroszországi világbajnokság bojkottjára való felhívás nem szerepel a napirenden lévő lehetőségek között. Blattert múlt pénteken választotta újra a szövetség kongresszusa. Azt megelőzően a héten a FIFA több magas rangú tisztviselőjét vették őrizetbe korrupció gyanújával, és a 2018-as oroszországi, valamint a 2022-es katari világbajnokság odaítélésének módját is vizsgálják a hatóságok. Utóbbi helyszínt a létesítmények építésén dolgozók munka- és életkörülményei miatt is számos bírálat érte emberi jogi szervezetek részéről.

Lemondott a műugrók elnöke

Lemondott a Magyar Műugró Szakszövetség (MMSZ) elnöke, Vereczkey Zoltán.

Döntését az MMSZ vasárnap tartott évi rendes közgyűlésén jelentette be a szövetség hétfői közleménye szerint. Lépését azzal indokolta, hogy munkahelyi szakmai feladatainak sokasága és az ebből adódó elfoglaltságai mellett a 2017. évi magyarországi vizes világbajnokság megrendezésével jelentkező többletfeladatok ellátását, és ezzel együtt az elnöki megbízatást a továbbiakban nem tudja vállalni.

A közgyűlés jelölőbizottságot választott és augusztus 27-re tűzte ki a tisztújítás időpontját. Vereczkey Zoltán a tisztújító küldöttgyűlésig ellátja a szakszövetség elnöki tisztéből adódó képviseleti feladatokat, a szakszövetség szakmai és gazdasági irányítását Kelemen Ildikó alelnök veszi át.

Magyar siker az amerikai kamionversenyen

Az egyik futamon győzött, a többi négyen pedig háromszor második, egyszer pedig harmadik lett Szabó Krisztián a múlt hétvégén, az egyesült államokbeli ChampTruck World Series kamionverseny-sorozat Pikes Peak-i állomásán.

A 22 éves pilóta menedzsmentjének hétfői tájékoztatása szerint az április végén első magyarként ralikrossz Európa-bajnoki futamot nyert Szabó az 5,5 tonnás, 800 lóerős Volvo kamiont ezúttal már esőben is kipróbálhatta, a dupla pontokért rendezett úgynevezett "podium race"-t ugyanis vizes aszfalton rendezték. A magyar pilóta ezen a viadalon második lett, de egészen a leintésig nagy küzdelmet vívott a győzelemért.

Az autókrosszban korábban három Európa-bajnoki címet szerzett Szabó a május 23-24-i hétvégén mutatkozott be az idén indított amerikai kamionos bajnokságban, s thunderhilli debütálása alkalmával háromszor nyert, kétszer pedig második volt.