Elsüllyedt egy hajó 450 utassal a "tornádóban"

Özönvízszerű esőzés közepette, nagy erejű szélviharban felborult és több mint 450 utassal a fedélzetén elsüllyedt a kínai Jangce folyón hétfő este egy utasszállító hajó - jelentette a kínai média.

A legfrissebb hírek szerint egyelőre 13 embert sikerült kimenteni a vízből, valamennyien életmentő mellényt viseltek. A Hupej Zsipao helyi napilap online tudósítása szerint a túlélők után kutató búvárok a hajó testéből életjeleket hallottak. A mentők munkáját nehezíti az erős szél és a heves eső.

A túlélők között van a hajó kapitánya és fedélzeti főmérnöke. Mindketten azt mondták, hogy a hajó "tornádóba" kerülve 1-2 perc leforgása alatt süllyedt el. Vészjelzést nem adtak le. A helyi lap szerint erőteljes, körülbelül 130 kilométeres óránkénti sebességű forgószél okozta a tragédiát, amikor utasai éppen lefekvésre készültek.

A négyszintes, 76,5 méter hosszú és 11 méter széles hajó fejjel lefelé áll a folyóban, egy része kiemelkedik a vízből. Úgy tudni, a baleset helyszínén körülbelül 15 méter mély a víz. A Kelet Csillaga Csiangszu tartomány székvárosából, Nankingból tartott a délnyugat-kínai Csungkingba 458 emberrel, 406 - ötven és nyolcvan év közötti - turistával, egy utazási iroda öt alkalmazottjával és a hajó 47 fős legénységével. Az utasok között nem voltak külföldiek.

Az 1994-ben épült Kelet Csillaga 534 férőhelyes, vagyis nem volt túlzsúfolva. Tulajdonosa egy, a Három Szoros gát környékét meglátogató folyami túrák szervezésére szakosodott, iroda. Utasai közül csaknem százan sanghajiak, kétszázan Csiangszu tartományból jöttek, a többiek Csöcsiangból, Santungból, Fucsienből, Anhujból és Tiencsin városból.

Egyelőre harmincnál több csónakkal kutatnak a túlélők után, és a helyszínre vezényelték a rendőrség több mint ezer tagját 40 gumicsónakkal. A központi televízió jelentése szerint Li Ko-csiang miniszterelnök a tragédia helyszínére repült, hogy személyesen irányítsa a mentési munkálatokat.

Szerző

Teljesítette a tervet Renzi

Publikálás dátuma
2015.06.02. 07:34
Renzi azt közölte, az eredmény nem befolyásolja a kormány programját FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/LAURA LEZZA
Teljesítette a tervet Matteo Renzi olasz miniszterelnök azzal, hogy az általa irányított Demokrata Párt (DS) a hétből öt tartományban szerzett többséget. A kormányfő eredetileg öt-hat tartomány megszerzését tűzte ki célként. A részvétel jóval alacsonyabb volt, mint a korábbi voksolások alkalmával.

Matteo Renzi fölényes győzelemről beszélt azután, hogy a Demokrata Párt teljesítette az elvárásokat, mégsem lehetett teljes a miniszterelnök öröme. A PD ugyanis vereséget szenvedett a baloldal fellegvárának tekinthető Liguria tartományban.

Itt az a Giovanni Toti aratott diadalt, aki egykor Silvio Berlusconi volt miniszterelnök tanácsadója volt. A politikust Berlusconi pártja, a Forza Italia, valamint az Északi Liga támogatta. A második helyen pedig a Beppe Grillo által fémjelzett, populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje végzett.

Ugyanakkor a demokraták jelöltje nyert Toszkánában, Pugliában, Campaniában, Marchéban és Umbriában. A campaniai győzelemnek komoly hátulütői lesznek. A PD ugyanis ebben a tartományban Salerno polgármesterét, Vincenzo De Lucát indította. A politikust jogerősen ítélték el tavaly hivatali visszaélés miatt, így győzelme esetén sem foglalhatja el hivatalát.

Bár Renzi eredetileg más személyt akart indítani a tartományban, De Luca azonban megfenyegette: ha nem mellette dönt, akkor önálló jelöltként indul, ami jelentősen meggyengítette volna a PD pozícióit. Ez is azt jelzi, hogy Rómának csak korlátozott a hatalma a regionális tagszervezetek felett.

Vincenzo De Luca személyével a másik gond az, hogy közvetlenül a választás előtt feltette őt a parlament illetékes bizottsága a jelöltek feketelistájára, ami annyit tesz: nem tanácsolják a választóknak, hogy rá adják a voksukat. De Lucára ráadásul júniusban új eljárás vár csalás, illetve bűnszövetkezetben való részvétel miatt. Rá tehát hosszabb távon aligha számíthat a PD.

A hagyományosan jobbra szavazó Venetóban a várakozásoknak megfelelően Luca Zaia kormányzót, a bevándorlás ellenes Északi Liga (LN) politikusát megerősítették pozíciójában. Zaiát 2010 márciusában elsöprő többséggel, 60,2 százalékkal választották meg tartományi vezetőnek. Bár ezúttal néhány százalékot rontott akkori eredményéhez képest, nyilvánvaló, a baloldal nem tudott ütőképes jelöltet felállítani vele szemben.

A tartományban finoman fogalmazva aggodalommal szemlélik a különösen a déli tartományokat érintő menekültáradatot. A menedékkérők több mint felét ugyanis a kevéssé tehetős dél-olaszországi régióban szállásolták el. A gazdagabb Lombardia, vagy Veneto tartományban, ahol az Északi Liga is erősebb, mindent elkövetnek azért, hogy elkerüljék a bevándorlóknak szánt menhelyek kialakítását.

Debora Serracchiani, a PD főtitkárhelyettese összességében pozitívan értékelte pártja szerepését. Nem, tartja tragédiának a liguriai vereséget. Szerinte ugyanis az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a lakosság nagy része támogatja „a kormányzat bátor reformjait”. Serrachianinak, aki Friuli-Venezia Giulia tartomány kormányzója, a miniszterelnökhöz is volt egy kedves megjegyzése.

„Mióta Matteo Renzi a kormányfő, egy sor tartományt nyertünk vissza a jobbközéptől” – fejtette ki. Hozzátette, „biztos, 5-2-es győzelmet arattunk, s az utolsó egy év alatt összesen 10 tartományban kerültünk többségbe a korábbi hat helyett”.

Vasárnap a 20 tartományból hétben szavazhatott 22 millió választó. A voksolást a Renzi-kormány erőfelmérőjének tartották. A miniszterelnök tavaly februárban foglalta el hivatalát. A részvételi arány 54 százalékos volt, tíz százalékkal alacsonyabb, mint az előző alkalmával.

Szerző
Frissítve: 2015.06.01. 23:09

Ma dől el Morszi sorsa

Ma mondják ki a végső szót a két éve megbuktatott egyiptomi elnök, Mohamed Morszi ügyében. A Muzulmán Testvériség képviseletében államfővé választott Morszit és több mint száz társát május közepén halálra ítélte a bíróság, az ítélet azonban nem válik jogerőssé mindaddig, amíg a legfőbb vallási vezető, Sauki Allam sejk, az egyiptom főmufti jóvá nem hagyja. 

Kairóban arra számítanak, hogy Morszit akkor sem végzik ki végül, ha megerősítik a halálos ítéletet, tartani lehet ugyanis attól, hogy ismét tömegmegmozdulások robbannának ki.

Morszi volt elnököt és társait azzal vádolták, hogy a Hamász segítségével szöktek meg a börtönből a 2011 januári megmozdulások során. Morszit egy másik perben kémkedés miatt életfogytiglanra ítélték, s egy harmadik eljárásban erőszakra való felbujtás miatt 20 évet kapott. A fellebbezések várhatóan évekig elhúzódnak, ha Morszi halálos ítéletét mégis végrehajtanák, Szaddám Huszein óta ő lenne az első volt elnök, akit kivégeznek. Annak ellenére, hogy annak idején ünnepelték, hogy a Mubarak-rendszer bukásával, szabad választáson került hatalomra.

A kairói emberi jogi tanács hétvégén közzétett, friss jelentése szerint a Morszi megbuktatása óta legalább 2600 embert öltek meg, ezek legalább fele a volt államfő h íve volt. 2013. június 30. és 2014. december 31. között, a vizsgált időszakban 700 rendőr és 550 polgári személy veszítette életét erőszakcselekményben.

Morszi eltávolítását követően nagy megmozdulások robbantak ki, 2014 augusztusában két tüntetést is szétvertek Kairóban, csupán akkor legalább hatszázan haltak meg. A Muzulmán Testvériséget azóta ismét illegálissá nyilvánították, terrorista szervezetté minősítették, s lecsaptak követőire. Belügyminisztériumi információk szerint 36 ember halt meg őrizetben, emberi jogi szervezetek ezt a számot 80-98 közöttire teszik.

Szerző