Előfizetés

FIFA - 10 millió dollárt utaltatott át Warnernek a főtitkár

Publikálás dátuma
2015.06.02. 09:22
Jerome Valcke, Joseph S. Blatter és Walter de Gregorio. FOTÓ: Alessandro Della Bella/Getty Images
Amerikai ügyészek szerint Jerome Valcke, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) főtitkára több tételben tízmillió dollárt utaltatott a vesztegetési botrány egyik főszereplőjének, Jack Warner volt FIFA-alelnöknek - közölte hétfőn internetes kiadásában a The New York Times.

Hétfőn nyilvánosságra hozott brooklyni bírósági iratok szerint a FIFA "egy magas rangú tisztségviselője" - több sajtóforrás szerint Valcke - 2008-ban intéztette az átutalásokat. A főtitkárt a dokumentumban semmivel sem gyanúsították meg.

A FIFA szóvivője szerint a tízmillió dollár átutalását a FIFA pénzügyi bizottságának akkori elnöke, Julio Grondona engedélyezte. Grondona tavaly elhunyt. A FIFA a Valcke esetleges érintettségére utaló hírek nyomán közölte, hogy a főtitkár nem utazik el a Kanadában megrendezendő női labdarúgó világbajnokság szombati megnyitójára. 

Valcke egy, a The New York Timesnak elküldött e-mailben azt állította, hogy nem ő hagyta jóvá a kifizetéseket és arra nem is volt felhatalmazása.

Jack Warner egyike annak a 14 FIFA-tisztségviselőnek és cégvezetőnek, akiket az amerikai igazságügyi minisztérium szerdán egy bűnszövetkezet működtetésével vádolt meg, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be. Warnert Trinidad és Tobagóban őrizetbe vették, majd csütörtökön óvadék fejében szabadlábra helyezték. "Miért nem folyik nyomozás Ázsiában vagy Európában?" - kérdezte Warner egy, a német Stern magazin által hétfőn kiadott interjúban. "Miért nem indult nyomozás Sepp Blatter ellen? Nála senki sem hozott nagyobb szégyent és gyalázatot a FIFA-ra" - vélekedett.

A brooklyni bírósági iratokból kiderült, hogy a volt alelnök fia, Daryan Warner 2013 óta titokban együttműködik az amerikai hatóságokkal és elismerte, hogy részese a világbajnoksági jegyek újraeladására megszervezett csalásban. A tízmillió dolláros tétel kulcseleme a vádnak, amely szerint Jack Warner vesztegetési összegeket fogadott el annak fejében, hogy segített Dél-Afrikának juttatni 2010-es labdarúgó világbajnokság megrendezésének jogát. A labdarúgó szövetségnek a FIFA főtitkáraként azonosított tisztségviselője különböző, Warner által kezelt számlákra utaltatta át a pénzt, amelynek egy részét a vádirat szerint a volt alelnök magáncélokra használt fel.

Fiatalos lendülettel

H. T.
Publikálás dátuma
2015.06.02. 08:00
A magyarok (fehérben) átgázoltak Észak-Koreán az U20-as vb nyitófordulójában FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Remek játékkal rukkolt elő a magyar U20-as válogatott az Új-Zélandon zajló labdarúgó-világbajnokság nyitófordulójában, ahol Bernd Storck gárdája 5-1-re győzte le a Koreai NDK-t.

Kiválóan rajtolt a magyar U20-as labdarúgó-válogatott az új-zélandi világbajnokságon. Bár a torna már szombaton elkezdődött, a magyar fiúk tegnap, itthoni idő szerint hajnalban léptek pályára először a világ másik felén. Akik pedig korán keltek a fiatalok miatt, azoknak nem kellett csalódniuk, mert káprázatos játékot mutatott be Bernd Storck együttese az Ázsia Kupa-ezüstérmes Koreai NDK ellen.

A német szakember nem változtatott a múlt héten a szintén vb-résztvevő Fidzsi-szigeteket 7-0-ra legyőző kezdőcsapaton. Hamar kiderült, hogy jól döntött a mester. A 17. percben Zsótér Donát bal oldali beadását követően Mervó Bence csúsztatott a hálóba. Bár negyedórával később Szong Ju Csoe egy védelmi hibát kihasználva egyenlített, de nem sokáig örülhetett a rivális, mert a Lipcsében légióskodó Kalmár Zsolt egy perccel később egy fejessel újra megszerezte a vezetést.

A fordulást követően a 2-1-es előny ellenére nem csillapodtak a magyar támadások. Előbb ismét Zsótér és Mervó volt a labda útja, ami után utóbbi a koreai védők gyűrűjében lefordult és a jobb alsóba helyezett. A 60. percben pedig a szünetben csereként beállt Forgács Dávid juttatta a lecsorgó labdát a hálóba.

A 4-1-es vezetés mellett külön öröm volt látni a magyar válogatott összeszedett, lendületes játékát is, ami azért valljuk be, nem sűrűn adatik meg nemzeti csapatainknál.

A hajrában Mervó állította be az 5-1-es végeredményt egy szépségdíjas találattal. Az alapvonal mentén elfektette a kapust, majd éles szögből a kapuba lőtt. A győri játékos elégedetten nyilatkozott a győzelem és a mesterhármas után az MLSZ Tv-nek.

„Nagyon szépen köszönjük a biztatást az otthonról szurkolóknak és az ittenieknek is. Remek a hangulat, jó az összhang a csapattagok között. Teremtornákon bevett szokásom így gólt szerezni, szerencsére most is bejött” – árulta el Mervó utolsó góljáról.

Storck is elégedett lehetett, hiszen két elvárása volt övéivel szemben a torna előtt: nyerjenek Észak-Korea ellen, illetve támadófutballt játszanak. Nos, ez egyelőre teljesítve.

„Nagyon fontos volt az első mérkőzés, hiszen bár jól sikerült a felkészülésünk és a felkészülési mérkőzéseink is, de itt tudtunk meggyőződni arról, hol tart valójában a csapat. Észak-Koreáról nagyon keveset lehetett előzetesen tudni, láttuk ugyan a meccseiket, de kevés információ szivárgott ki arról, hogy milyen állapotban érkezhettek a vébére.

Az első pillanattól kezdve kontrolláltuk a mérkőzést, és a mentális erőnket mutatja, hogy a sorsdöntő pillanatokból jól jöttünk ki, így a koreai egyenlítés után gyorsan visszavettük a vezetést, és a szünetben történt változtatások is hamar gólt eredményeztek” – nyilatkozta a magyar válogatottat irányító német szakember a lefújás után az mlsz.hu-nak. Csütörtökön, a keményebb diónak ígérkező Brazília vár a nemzeti csapatra.

Nincs szó bosszúról

George F. Hemingway, a Honvéd labdarúgócsapatának tulajdonosa, tegnap a Digisport Reggeli Start című műsorában kérdésre válaszolva elárulta, hogy szerinte személyes bosszú miatt nem került be kispesti játékos Bernd Storck keretébe, mert a német szakember korábban összeveszett a piros-feketék akadémiáját vezető Jasper Adrianus de Muijnckkal.

Nem sokkal később, az MLSZ az NSO-hoz eljuttatott közleményben reagált, amiben Storck jelezte, remek a kapcsolata a Magyar Futball Akadémiával és Muijnckkal is személyesen egyeztetett szakmai programjáról, úgyhogy szó sincs bosszúról.

Az E csoport programja
1. forduló:
Koreai NDK–Magyarország 1-5 (1-2)
Gólszerzők: Mervó (17., 49., 82.), Kalmár (33.), Forgács (60.), illetve Csoe (32.)
Nigéria–Brazília 2-4 (2-2)
2. forduló, csütörtök:
Nigéria–Koreai NDK 6.00
Magyarország–Brazília 9.00 (Duna Tv)
3. forduló, vasárnap:
Brazília–Koreai NDK 7.00
Magyarország–Nigéria 7.00 (Duna Tv)
A csoport állása: 1. Magyarország 3, 2. Brazília 3, 3. Nigéria 0, 4. Koreai NDK 0.A hat kvartettből az első kettő és a legjobb négy harmadik helyezett jut a nyolcaddöntőbe.Különdíjakkal lép le Nikolics és Carillo?

S.T.R.
Publikálás dátuma
2015.06.02. 07:58
Carillo (balra), a Vidi edzője is díjat kapott Csányitól FORRÁS: MLSZ
Könnyen előfordulhat, hogy rövid időn belül a honi élvonal legjobb labdarúgóját és edzőjét is elveszíti a Videoton. A hazai fociszövetség hétfői díjátadó gáláján tudniillik - csöppet sem meglepő módon - a fehérvári bajnokcsapat gólkirálya, Nikolics Nemanja kapta az első számú elismerést, aki viszont nem vett részt a RangAdó néven futó eseményen, és a sajtóhírek szerint már alá is írta a szerződését a lengyel Legia Warszawával.

Az edzők különversenyét a spanyol Joan Carillo nyerte, aki a csatárhoz hasonlóan várhatóan távozik Székesfehérvárról. Az idén tíz kategóriában adták át a legjobbaknak járó díjakat, a Fair Play-díj és a gólkirályi cím kivételével szavazás döntött a győztesekről.

Kissé érthetetlen módon (hiszen Nikolics is a piros-fehér-zöld válogatottban szerepel) az év legjobb magyar labdarúgója Bódi Ádám, a Debrecen játékosa lett, és a legszebb találat is egy hajdúságit illeti. A szurkolók szerint Varga József, MTK-nak lőtt találatánál nem volt gyönyörűbb.

Kevésbé örömteli, és Telkiben sem szívesen hozták szóba, hogy egy év alatt több mint 120 ezerrel csökkent az NB I-es meccsek látogatottsága, noha a szurkolói aktivitás eddig sem idézte a németországit, az angliait vagy éppen a spanyolországit (igaz, a pályán történtek sem nagyon…). Az esztendők óta tartó drasztikus zuhanás újabb „eredményeként” a múlt vasárnap véget ért évadban átlagosan 19 595 drukker váltott jegyet. Nem meccsenként (úgy 2449), fordulónként…

A A magyar élvonal díjazottai
A legjobb játékos: Nikolics Nemanja (Videoton)
A legjobb magyar labdarúgó: Bódi Ádám (Debrecen)
A legjobb edző: Joan Carillo (Videoton)
A legjobb játékvezető: Solymosi Péter
Az év férfi felfedezettje: Kitl Miklós (Kecskemét)
A legsportszerűbb csapat: MTK Budapest
Az év női felfedezettje: Magyarics Zoé (Viktória)
A női NB I legjobb játékosa: Mosdóczi Evelin (Ferencváros)
Gólkirály: Nikolics Nemanja
Az NB I legszebb gólja: Varga József (Debrecen - az MTK ellen)