Előfizetés

Menesztették a Corvinus közgáz karának dékánját

Publikálás dátuma
2015.06.02. 22:12
Fotó: Népszava
Több egymástól független forrás arról számolt be a VS.hu-nak, hogy megszűnt Szakadát László dékáni vezetői megbízatása a Corvinus egyetem közgazdasági-tudományi karán, erről a munkáltatói jogokat gyakorló Rostoványi Zsolt, a BCE rektora intézkedett. Szakadát 2014 szeptemberétől töltötte be a posztot. 

A mikroökonómia tanszéken docensként dolgozó Szakadát kinevezését kezdetektől nem nézték jó szemmel kollégái. Pályázatát csak második helyre sorolta a szakmai bíráló bizottság, a közgáz kari tanács, majd az egyetemi szenátus sem támogatta. A munkáltatói jogokat gyakorló, a dékán kinevezéséről, visszahívásáról döntő rektor ezeket figyelmen kívül hagyva határozott Szakadát dékánná emeléséről. A dékán iránti bizalmatlanság az elmúlt hónapok során fokozódott. Az egyetemi kar folyosóin egyre több hír jelent meg a közgáz kar feldarabolásáról, információt azonban a dékántól nem kaptak. A kar dolgozóinak többsége úgy látta, Szakadát nem fog ellenállni a közgáz kar leépítésére, feldarabolására irányuló szándéknak.

Gyurcsány: hatalmi harcokba fog bocsátkozni Orbán

Publikálás dátuma
2015.06.02. 20:12
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pártja Megélhetést! Biztonságot! elnevezésű országjáró turnéjának mezőköve
Gyurcsány Ferenc szerint politikai fordulat előtt áll az ország. Erre utal az, hogy Orbán Viktor már most el akarja fogadtatni az Országgyűléssel a jövő évi költségvetést, holott ennek megszokott ideje az ősz - mondta a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedden Mezőkövesden, lakossági fórumon.

A volt miniszterelnök úgy fogalmazott: azt feltételezi, hogy Orbán Viktor az ősszel jelentős politikai átalakításba kezd, korrigálni fogja politikájának tartalmát (...), és hatalmi harcokba fog bocsátkozni.

Célja az, hogy ez a fajta küzdelem, amely nyilvánvalóan sokak számára sérülésekkel is jár, ne terhelje meg a költségvetési vitát, mert ha a büdzsét nem szavazzák meg, az a kormány bukásával jár - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Az ellenzéki politikus mintegy százfős hallgatósága előtt azt mondta: ha jósolnia kellene, akkor "politikai fordulat előtt áll az Orbán-kormány", ám kérdéses, hogy a miniszterelnök tovább radikalizálódik, vagy megpróbál visszatérni a demokratikus középhez, "amelyet egy ideig ő maga is képviselt". Magyar állampolgárként nem bánnám, ha ez utóbbi történne meg - tette hozzá.

A DK elnöke szólt arról is, hogy Megélhetést! Biztonságot! című országjárása során azt tapasztalja, hogy "a panasz úgy árad az emberekből, mint tavasszal a megáradt Tisza vize". "Bár szép az ország, és lehetne könnyebb a sorsunk", az a baj, hogy akik hatalmon vannak, nem teszik könnyebbé - jegyezte meg. Hozzátette: elégedetlenek az emberek; a választóknak igazuk van, nem ezt ígérték nekik 2010-ben.

Mint mondta, annak idején József Attila azt írta, hogy kitántorgott másfél millió emberünk Amerikába, most "kitántorgott Európában félmillió emberünk". "Lábbal szavaztak, elmentek" - fűzte hozzá az ellenzéki politikus, aki azt is elmondta: "pokoli különbség van ebben az országban". "Én jómódú ember vagyok, nem magamért aggódom, ugyanakkor nem olyan országban akarok élni", ahol a szegénység, a nyomor elképzelhetetlen méreteket öltött - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki szerint még azok is az állandó bizonytalanságtól rettegnek, akiknek munkájuk van.

"Nem élünk jobban, mint huszonöt éve, és az a baj, hogy ez a demokrácia nem képes bebizonyítani, hogy jobban tudunk élni", mint egy puha diktatúrában, a Kádár-érában - jelentette ki.

Az Együtt felszólítja a kormányt, zúzza be "gyűlöletkeltő" plakátjait

Az Együtt felszólítja a kormányt, hogy ne helyezzen ki "gyűlöletkeltő" óriásplakátokat, ha pedig mégis kikerülnek, a párt mozgalmat szervez a leszaggatásukra - közölte Hajdu Nóra, az Együtt elnökségi tagja.

A külügyi szakpolitikus közleményében azt írta, az Index információi szerint a kormányzati óriásplakátkampány több száz helyen hirdeti hamarosan: "Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!". A lap médiavásárló cégektől úgy értesült, hogy a kormány a határ mentén élő magyarok megdolgozására írt ki kommunikációs tendert, így a gyűlöletkampány elsősorban őket célozhatja majd - fogalmazott Hajdu Nóra. A kormány célja a plakátokkal az, hogy a magyar polgárok között feszültséget keltsen - fogalmazott.

Az Együtt felszólítja a kormányt, hogy adjon választ: valóban ez az idegengyűlölő szlogent készül-e több száz példányban kitenni Magyarország közterületein? Hozzátette: ha ez a kormányzat terve, akkor felszólítják, tegyen le róla és mondja le a nyomdai megrendelést, ha pedig már elkészültek, zúzassa be a plakátokat.

"Ha ezek az óriásplakátok kikerülnek, az Együtt mozgalmat szervez azok szervezett leszaggatására, mert nem hagyhatjuk, hogy ilyenekkel szennyezzék közterületeinket és közéletünket" - fogalmazott közleményében a politikus.

Kormányszóvivő: már két napja bejelentették a konzultációs kampányt
"A kampány a kabinet alapvető elveire hívja fel a figyelmet. Ezek között szerepel, hogy aki Magyarországra érkezik, annak tiszteletben kell tartania az ország és az unió kultúráját, törvényeit, továbbá nem veszélyeztetheti a magyarok munkahelyét" - jelezte kovács Zoltán.
Mindez egyúttal állásfoglalás és üzenet azok felé, akik illegálisan kívánnak belépni Magyarország, egyúttal az Európai Unió területére - tette hozzá.
Kovács Zoltán emlékeztetett: a május 31-ei kormányszóvivői tájékoztatón ismertette a kampányra készülő plakátok szövegét is.