Előfizetés

A százkoronás az egyik legszebb

Publikálás dátuma
2015.06.03. 11:13
FOTÓ: Thinkstock
Az 1961-ben nyomtatott csehszlovák 100 koronás bankjegy felkerült a világ hat legszebb bankjegyeinek listájára, amelyet a The Times hozott nyilvánosságra – adta hírül a Paraméter internetes honlapja.

A legszebb bankjegy az 1944-es ecuadori papírpénz lett, második az 1887-es 5 fontos fizetőeszköz. A „bronzérmet“ az 1923-as 5 millió márkás bankjegy szerezte meg. A csehszlovák fizetőeszköz a negyedik lett.

A legszebb hat bankjegy közé még bekerült az 1945-ös francia frank és az amerikai dollár is. A csehszlovák 100 koronással 1962. december 1-től egészen 1993. augusztus 31-ig lehetett fizetni. 1993-ban, a két ország különválása után fokozatosan forgalomba került a szlovák és a cseh korona is.

Kohl átvészelte a csípőprotézis-műtétet

Publikálás dátuma
2015.06.03. 11:09
Hemut Kohl Angela Merkellel. FOTÓ: Christian Marquardt - Pool / Getty Images
Jobban van Helmut Kohl volt kancellár. Irodája azt közölte, hogy a csípőprotézis-műtétet „nagyon jól átvészelte”. A 85 éves exkancellár megkezdte a műtéti beavatkozást követő rehabilitációt – közölték. 

Kedden a Bunte című lap közölte, hogy Kohl bélműtét után az intenzív osztályra került, s a heidelbergi egyetemi klinika sebészetén ápolják.

Kohl irodája ugyanakkor visszautasította azokat a közléseket, amelyek szerint Kohl állapota kritikus lenne, amint azt is, hogy gyomrával műtötték volna. A közlemény szerint ugyanakkor egy „másik beavatkozásra is szükség volt, ami értelemszerűen meghosszabbította tartózkodását a klinikán”.

Kohl 2008-ban elszenvedett koponyasérülése nyomán kerekesszékbe kényszerült, nehezen beszél. Ő volt a háború utáni Németország történetében a leghosszabb ideig, 1982 és 1998 között töltötte be a kancellári tisztséget, és 25 éven át, 1973-tól 1998-ig vezette pártelnökként a konzervatív CDU-t.

Fertőző betegség terjed a Pentagonban?

Nem kizárt, hogy az amerikai védelmi minisztérium is kapott tévedésből élő lépfenebaktérium-mintákat egy Utah állambeli katonai laboratóriumból, amely feltehetően több amerikai intézethez, illetve Kanadába, Ausztráliában és Dél-Koreába is küldött az életre veszélyes korokozókból.

A CNN hírtelevízió értesülése szerint a Pentagonban vizsgálják, hogy kaptak-e élő lépfene-baktériumokat. A minisztérium két illetékese is közölte a hírtelevízióval, hogy az inaktivált lépfene baktériumokkal kellett volna bekalibrálni a Pentagonban lévő, vegyi vagy biológiai anyagokat érzékelő szenzorokat. A védelmi minisztériumban hangsúlyozták, hogy a baktériumminták senki egészségét sem sodorták veszélybe, mivel ellenőrzött körülmények között szállították és adták át őket.

Egyelőre csak egy marylandi laboratórium és a kanadai hatóságok erősítették meg, hogy élő baktériumtörzseket kaptak az Utah állambeli katonai laboratóriumból, ahol a minták továbbítása előtt inaktiválni kellett volna a baktériumokat. A Pentagon az amerikai egészségügyi hatóságokkal együtt most egy tucat amerikai államban vizsgálja az odaszállított mintákat, illetve Kanadában, Ausztráliában és Dél-Koreában, egy amerikai légitámaszponton is elvégzik a szükséges teszteket. Összességében harminc küldeményt kell megvizsgálniuk.

A lépfene (antrax) egyes formáiban magas halálozási aránnyal járó fertőző betegség, amelyet a Bacillus Anthracis nevű baktérium okoz. A hidegháború idején több országban is előállítottak antraxot biológiai fegyverként.