"Nyílik a nemzeti bicska" - A trafikmutyi ellen demonstráltak

A Demokratikus Koalíció (DK) Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől kérdezi, mennyit költenek az adófizetők pénzéből az állami dohányelosztó elindítására.

Erről Varju László országgyűlési képviselő, az ellenzéki párt alelnöke beszélt szerdán sajtótájékoztatón a fővárosi Pannónia utca 40. előtt, ahol a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. megbízásából irodaház-átalakítási és -bővítési munkák folynak.

A politikus szerint a Fidesz dohányellátója épül ott, vagyis elkezdődött "a trafikmutyi második szakasza". Elmondta, hogy levélben azt is kérdezi Lázár Jánostól, mikor és milyen módon kezd üzemelni a dohányellátó, illetve van-e köze ahhoz Sánta Jánosnak, a Continental Dohányipari Zrt. vezérigazgatójának.

A DK-aktivisták és egy kerekes székes volt trafikos körében tartott sajtótájékoztatón Varju László azt mondta, a kormány ígérete ellenére pont egy kerekes székes férfitől vették el a trafikot. Jelezte, hogy akciót indítanak, hiszen a rendelkezésükre álló dokumentumokból kikövetkeztethető, mely városokban nyertek politikusokhoz közeli emberek 4-10 trafikot. Ezeket a helyeket felkeresik aktivistáikkal, és azt kérik: "egyet legalább adjatok vissza" - tette hozzá.

Varju László a sajtótájékoztató végén narancssárga festékkel "Nyílik a nemzeti bicska" feliratot fújt fel az épület előtt az úttestre.

Szerző

Oktatás - LMP: a kormány becsapja a dolgozókat

A kormány becsapja az oktatásban dolgozókat, és az ígéretek ellenére sem jut több pénz jövőre a oktatásra - mondta Ikotity István, az LMP szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján.

A párt országgyűlési képviselője kifejtette, hogy a kormány a beharangozott pedagógus-béremelést csak négy év alatt adja oda a tanároknak, de mivel az oktatás egészére fordítható keret nem nő, máshonnan kell a béremelésre szánt forrást előteremteni. A politikus azt valószínűsítette, hogy az elvonás az oktatáson belül a műszaki, üzemeltetés területén fogja érinteni.

Növekednek a pedagógusok munkaterhei is, ez is "más megvilágításba helyezi" a béremelést. Ikotity István utalt arra, hogy a megnövekedett tanári feladatokat már szóvá tették a szakszervezetek és az oktatási jogok biztosa is. Ez a munkaterhelés nem arányos a béremeléssel - jelentette ki az ellenzéki politikus.

Ikotity István kiemelte, az előző évben "elszakították" az illetményalapot a minimálbértől, az utóbbi automatikus növekménye nem jelenti az illetményalap növekedését, ezzel a lépéssel a kormánypártok elértékteleníti a béremelést - vélte -, hozzátéve, hogy ezzel tízmilliárdokat spórolnak a pedagógusok bérén.

Az LMP-s politikus szóvá tette azt is, hogy az oktatási munkát segítő munkavállalók bére nem emelkedett 2008 óta, ez pedig komoly feszültséget és igazságtalanságot szül. A felsőoktatásra térve Ikotity István jelezte, ezen a területen sem történt bérfejlesztés évek óta. Az LMP úgy látja, hogy a kormány nem várhat el minőségi és versenyképes felsőoktatást akkor, ha a bérek nem versenyképesek.

A párt úgy véli, a legnagyobb feladat a pedagógusok és az ezen a területen dolgozók bérfelzárkóztatása, amit a jövő évi költségvetési tervezet nem tükröz - mondta a politikus. Ikotity István kitért a csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) hallgatható képzésekre. Mint mondta, ezzel nagyfokú "monopolizációt" hajtottak végre, ami az LMP számára elfogadhatatlan, és egyfajta "káderképzés" történik majd - fogalmazott. A gyakorlóiskolák összevonásáról azon a véleményen volt, hogy a kormány ezzel a lépéssel ellehetetleníti a vidéki pedagógusképzést.

Szerző
Témák
Oktatás LMP

Hurrá? Magyarországra jön az egyiptomi elnök

Hat év után újra egyiptomi elnök látogat Magyarországra, Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő pénteken és szombaton tesz hivatalos látogatást Budapesten - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdán.

Mint írták, az egyiptomi elnök találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, majd díszdoktori címet vesz át és előadást tart a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Abdel-Fattáh esz-Szíszit az egyiptomi kormány több tagja, mások mellett a befektetési és az energiaügyi miniszter is elkíséri. A delegáció tagja lesz Számeh Sukri külügyminiszter is, aki április közepén járt Magyarországon, hogy megbeszéléseket folytasson magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel.

Az egyiptomi államfő látogatása alkalmával a két ország képviselői megállapodásokat írnak alá belügyi együttműködésről, infrastrukturális fejlesztésről, valamint televíziók közötti együttműködésről.

Szerző