Díszpolgárrá avatták Kéri Lászlót és Réz Pált

Publikálás dátuma
2015.06.04 07:13
Kéri László politológus és Réz Pál (aki személyesen nem tudott megjelenni) a kerület frissen avatott díszpolgára FOTÓ: VAJDA JÓZ
Fotó: /
A történelmet nem lehet "mosodába vinni". Erre figyelmeztetett tegnap Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere, amikor Újlipótváros és Angyalföld önálló közigazgatási egységgé válásának 77. évfordulója alkalmából díszpolgárrá avatta Kéri László politológust és Réz Pál irodalomtörténészt.  Az eseményen készült fotókat itt nézheti meg!

A polgármester keserűen jegyezte meg, hogy amikor a tehetséges magyarokat sorolják, kiderül, legtöbbjük külföldön szerzett hírnevet és lehet, hogy most is azok lesznek igazán sikeresek, akik elmentek az országból. Hosszan fejtegette, hogy 1989-ben a magyarok szabadságot, demokráciát, piacgazdaságot akartak, mára azonban rájöttek, nem ilyen világot képzeltek maguknak.

Van demokrácia, "győztünk, de nem vagyunk győztesek", ez az oka annak, hogy ma a demokrácia hívószavával nehéz tömegeket megmozgatni - fogalmazott a polgármester, aki 1994 óta irányítja a kerületet.A politikus szerint a magyarok mára megtanultak együtt élni a botrányokkal. Korábban el lehetett hinni a hatalomnak a küldetéstudatot, mára ebből csak a "szerzéstudat" maradt. Magyarországon minden harmadik ember szegény, miközben a másik három Visegrádi országban javultak a mutatók.

Nincs társadalmi szolidaritás, a magyarok bezárkóztak, a hatalom pedig nem akar szembenézni azzal, hogy az emberek fellázadhatnak. A polgármester a díszpolgár avatás alkalmából azt kérte hallgatóságától, ne féljenek, ne bízzanak mindent a hatalomra.

Az ünnepségen, ahol Réz Pál személyesen nem tudott megjelenni, hatan kerületért díjban is részesültek. Kitüntették Gellért Lajost, a Polgármesteri Hivatal nemzetközi és sajtóreferensét, Jankó Katalint, Fischer Annie Zenei Alapfokú Művészeti Iskola volt igazgatóját, Osztoics Pétert, a kerületi Szerb Nemzetiségi Önkormányzat előző elnökét, Pásztor Mártát, a Frim Jakab Napközi Otthon vezetőjét, Prehlik Lajos nyugalmazott jegyzőt és Sebeszta Attilát, az Önkormányzat Intézményműködtető és Fenntartó Központ igazgatóját.

Szerző
2015.06.04 07:13

Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:34
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson - közölte Szatmári Fruzsina aljegyző.
Tájékoztatása szerint a választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Takács Krisztián 107, Horváth Elemér 54, Lukács Máté 21, míg Báder József 19 voksot kapott. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról. 

Mekényesen és Bakonyszentivánon is a posztért egyedüliként induló független jelölt nyert

  • Schild Róbertet 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt. Mekényes választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.
  • Frum Istvánt választották a Veszprém megyei település első emberévé. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Bakonyszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.
Szerző
2019.02.17 21:34

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39