Előfizetés

Már alig lehet gyógyítani

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2015.06.04. 07:03
Fotó: Thinkstock
Természeti katasztrófákhoz hasonló helyzet alakul ki a magyar betegellátásban, ha nem kapnak tisztességes béremelést az egészségügyi dolgozók – állítja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. A szakmai testület a miniszterelnökhöz fordult, hogy még a jövő évi költségvetés elfogadása előtt megállapodás szülessen a tarthatatlanná vált helyzet megoldására.

A MOK a hét elején Orbán Viktornak címzett levélben gyűjtötte össze az érveket, hogy miért okoz az ágazaton messze túlmutató társadalmi és politikai károkat, ha a kormány nem foglalkozik érdemben az egészségügyi dolgozók tarthatatlan bérhelyzetével. Éger István tegnap sajtótájékoztatón ismertette, hogy a kamara területi szervezeteinek vezetői hétvégi tanácskozásukon döntötték el: élnek a miniszterelnök egy évvel ezelőtt elhangzott felkérésével, hogy a kormány szakmai tanácsadó partnereként jelezzék a szakma gondjait. Az elnök hangsúlyozta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vezetőivel napi kapcsolatban állnak, de a jövő évi költségvetés javaslatában nem találják nyomát azoknak a béremelési és szakmai javaslataiknak, amelyek érdemi előrelépést hoznának.

A MOK legfőbb érve az egészségügy rendbetételére, hogy ha az ellátórendszer a szakemberhiány és a megmaradt dolgozók túlterheltsége miatt nem képes meggyógyítani, munkaképes állapotban tartani a magyar munkavállalókat, akkor nem bővülhet tovább az épp növekedési pályára állt hazai gazdaság. Az ország stabilitása és fejlődése szempontjából tehát nem halogatható tovább a kritikus szintet már meghaladó munkaerőhiány megszüntetése, aminek egyetlen eszköze a tartós és kiszámítható béremelés. A szakmai testület elnöke azt is hangsúlyozta, hogy az ágazat minden dolgozója örül az utóbbi évek főként uniós pénzből megvalósított fejlesztéseinek, hisz ezek hatására jelentősen javultak a betegellátás infrastrukturális feltételei. Ugyanakkor kötelességük figyelmeztetni a döntéshozókat, ha a modernizált intézményrendszer fenntartására, működtetésére évről évre kevesebbet költenek, akkor az orvosok és ápolók egyre gyakrabban lesznek kénytelenek megszegni a szakma szabályait, egyre több beteg késve kap ellátást, egyre kevesebb emberen tudnak segíteni.

Az Orbán Viktornak címzett levél legfontosabb megállapításait összefoglalva Éger István emlékeztetett, hogy 2012-2013-ban, az ország sokkal rosszabb gazdasági helyzetében elindult az ágazatban a bérrendezés, azóta azonban nem történt érdemi előrelépés. A MOK véleménye szerint a gazdaság bővülése most megteremti a hátteret ahhoz, hogy évente 30 milliárdot szánjon a kormány az egészségügyi béremelésekre, amivel néhány év alatt el lehetne érni a tisztességes bérszínvonalat. A levél hangsúlyozza, hogy az Orvosi Kamara támogatja a jogos és szakszerű kritikákat megfogalmazó szakmai és érdekvédelmi szervezeteket, függetlenül attól, hogy azok tárgyalóasztalnál, vagy demonstrációkon próbálnak eredményt elérni. Kérdésre válaszolva az elnök megerősítette, hogy a július 1-jére tervezett újabb nagyszabású utcai demonstráción is ott lesznek, bár méltatlannak tartják, hogy az ápolók, orvosok, a betegek és hozzátartozóik az utcán kénytelenek kifejezni a helyzetük tarthatatlanságát.

Még egy levél Orbánnak
Konzultációt kezdeményezett a mozgássérült emberek jövőjéről a miniszterelnökkel a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke az Ötéves a kormány című konferencián elmondott beszédének hatására.
Kovács Ágnes levelében hangsúlyozza: a mozgássérült emberek is a munkába igyekvők, bérből és fizetésből élő adófizetők közé akarnak tartozni, ehhez azonban másokkal egyenlő esélyeket kell kapniuk, amelyhez nem jótékonykodó, hanem a felzárkózás esélyét biztosító államra van szükség.Orbán nem drogozik

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.06.04. 07:02
Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Nem cseréli le minisztereit Orbán Viktor, mert ez olyan lenne, mint a drog, amivel az ember lelöki a válláról a terhet. Az államtitkárok azonban nincsenek biztonságban, közülük néhánynak nyáron mennie kell. A miniszterelnöki politikai kabinetfőnöki posztra Rogán Antal a legesélyesebb, mindezt maga Orbán mondta el a kormánypárti Napi Gazdaságnak. Az interjúból az nem derül ki, hogy az Európai Néppárt frakcióelnökségének mai budapesti tanácskozásán kezdeményezik-e a Fidesz kizárását a konzervatív pártcsaládból, ahol sokan már nem látják szívesen a magyar kormányfőt.

Egyetlen miniszter leváltását sem érzi időszerűnek. Orbán Viktor a Napi Gazdaságnak így reagált azokra a híresztelésekre, amelyek szerint nyáron átalakítja kormányát. Az utóbbi hetekben többen tudni vélték, hogy inog Hende Csaba honvédelmi-, illetve Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter széke, a kormányfő azonban tegnapi interjújában világossá tette, bár június 6­-tól kezdve a miniszterekkel értékelni fogja az elmúlt évet, a kormány munkáját, félnivalójuk csak az államtitkároknak van. Közülük ugyanis lesz akit menesztenek, ezen a szinten Orbánnak is vannak javaslatai.

A kormányátalakítás a miniszterelnök szerint olyan, mint a drog. "Az ember úgy érzi, hogy jó lenne kissé könnyedebbé tenni az estéjét, jó lenne lelökni a terhet a válláról, és hajlamos a legegyszerűbbnek tűnő utat választani, bevesz valami drogot, vagy megiszik egy egész üveg pálinkát, és legközelebb már nem is veszi észre, hogy automatikusan megint ezt a megoldást választja". A kormányátalakítás a legkönnyebb. "Népszerűtlen egy miniszter? Vegyük le. Elrontott valamit? Vegyük le. Esetleg én hibáztam? Akkor is a minisztert cseréljük le, hogy ne derüljön ki. Soha nincs vége" - fogalmazott Orbán. Ezért, amikor meg kell oldania egy feladatot, a személyi kérdéseket mindig a sor legvégére teszi. Annál is inkább, mert az állandóan változó összetételű kormány semmiféle stabilitást nem tud képviselni.

Orbán ismét világossá tette, nem akar köztársasági elnök lenni, nem vonul vissza, nem vállal európai szerepet, ezért "semmiféle utódlási mozgolódás nem zajlik a Fideszben". Annyi biztos, hogy Rogán Antal politikai kabinetfőnöke lehet, mert erre a pozícióra a frakcióvezető ez első számú jelölt. Forrásaink szerint a pártelnök-miniszterelnök saját képviselőcsoportjával két hete már közölte, hogy keresi Rogán utódát. Lapunk úgy tudja, a lehetséges és számára kedves új frakcióvezetőt még nem találta meg, nevek ugyan már forognak. A Fidesz jól kormányoz, de gyengén politizál - Orbán ezzel indokolta a lapnak, miért van szükség kabinetfőnökre.

Az ellenzékről azt mondta, a mai baloldal tiszteletre méltó, de eddig sikertelen kísérletet tett, hogy megtalálja a nemzeti alapokon álló baloldali identitást. A Jobbikról kijelentette, veszélyes Magyarországra nézve, habár ezt a veszélyt nem szabad eltúlozni. Megjegyezte azt is: akár a baloldalra, akár a Jobbikra bízni az országot ma istenkísértés lenne. Szerinte ugyanis olyan világméretű átrendeződés és válságok zajlanak, hogy azok meg nem értése, az út rossz kijelölése elképzelhetetlen méretű bajokat zúdítana az országra.

Nem lehet mindig az erő nyelvén beszélni, állandóan hadba hívni egy egész országot. A kormányfő szerint világossá kell tenni, hogy a küzdelem "nem öncélú, hanem a kiegyensúlyozott, derűs és sikeres Magyarországért folyik". Öt év erőpolitika viszont kimerítette az ország ilyen típusú energiatartalékait, ezért ideje megmutatni, mi volt az értelme ennek a rengeteg harcnak.

A kormánypárti lap arról nem kérdezte Orbánt, napirendre kerülhet-e a Fidesz kizárása az Európai Néppárt frakcióelnökségének ma kezdődő kétnapos budapesti ülésén. Értesülések szerint többen azt akarják, hogy a pártelnök-miniszterelnök mondja ki, magáénak vallja-e az unió normáit. Mások viszont biztosak abban, hogy ezúttal nem kerül terítékre a kizárás. Azt viszont nem tartják véletlennek, hogy Orbán múlt pénteki öt évet értékelőjében kijelentette, határozottan ellenzi, hogy bárki is az EU-ból vagy a NATO-ból való kilépés irányába terelje az országot, mert "nekünk, magyaroknak ez a családunk".

Állítólag az egész beszédet azért tartotta meg, hogy ezt elmondhassa és legalább átmenetileg lecsillapítsa az ellene forduló néppárti képviselőket. A májusi strasbourgi vitában, illetve az azt követő néppárti frakcióülésen elhangzottak miatt ugyanis még többen gondolták úgy, hogy Orbán pártjára nincs szüksége a pártcsaládnak. Ezért nyilván az sem véletlen, hogy Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője lapunkkal azt közölte, a miniszterelnök és a kormány többször egyértelművé tette, hogy mindenkor tiszteletben tartja az Európai Unió értékeit és jogszabályait.

Újabb 381 millió gyűlöletkampányra

Magyarországot a mérete és a földrajzi helyzete különösen sérülékennyé teszi, és ha a bevándorlás ügyében csak egyszer hibázik, akkor reparálhatatlan változások következnek be. Orbán Viktor a Napi Gazdaság interjúban hosszan magyarázta, hogy a multikulturalizmus nem egyenlő a soknemzetiségű gyökérzettel. Előbbi a különböző civilizációk összekeveredését jelenti, amitől meg akarják óvni az országot. Senkitől nem akarnak megszabadulni, csak nem akarnak ide beengedni másokat.

"Szívesen látjuk a nem keresztény országokból érkező befektetőket, művészeket, tudósokat, de nem akarunk velük a nagy néptömegek szintjén összekeveredni" - fogalmazott a miniszterelnök. Véleménye szerint a baloldal "sandaságból", a szélsőjobboldal tudatlanságból rendszeresen hamis színben tünteti fel a multikulturalizmus kérdését, ezért akarja ő az interjúban helyére tenni, miről is van szó. A nemzeti konzultációra utalva elismerte, hogy a magyarok közéleti aktivitásának vannak korlátai, de véleménye szerint ha egy magyar elmegy Nyugat-Európába, akkor majd érdekelni fogja a kérdés. Az együttélés Európában nem vezetett eredményre.

"Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!" - ez a felirat olvasható azon az óriásplakát-terven, amit az Index egyik olvasója küldött a lapnak kedden egy nyomdából. Az olvasó azt állította, 333 darabot rendeltek a plakátból, amelynek tetején a "Kormány Információ", az alján pedig a "Nemzeti Konzultáció a bevándorlásról és a terrorizmusról" felirat szerepel. A lap szerint mintául szolgálhatott az a plakát, amit a dán miniszterelnöknő, Helle Thorning-Schmidt és szociáldemokrata pártja használt áprilisban. Arra azonban azt írták: "Ha Dániába jössz, dolgoznod kell!"

Kovács Zoltán kormányszóvivő nem érti a sajtó csodálkozását az Indexen felbukkant óriásplakát ügyében, ő ugyanis május végén bejelentette, hogy kampányt indítanak. Kiderült, nettó 300 milliót költ a kormány erre a "tájékoztatásra", ami bruttó 381 milliót jelent. A bevándorlókat a terrorizmussal összemosó nemzeti konzultáció emellett egymilliárdba kerül az adófizetőknek. A menekültekre egyébként 585 milliót szánnak a költségvetésből, az Unió pedig 3546 milliót ad Magyarországnak a migránsok ellátására. Kovács, aki vasárnap még arról beszélt, hogy 200 ezren küldték eddig vissza a válaszokat, tegnap az állította, már több mint 300 ezren töltötték ki a kérdőívet.

A gyűlöletkeltő plakát az ellenzéknél, és az internet népénél is kiverte a biztosítékot. Az ellenzék a hirdetések leszaggatására buzdít, a neten pedig plakát-terveket osztanak meg. Egyiken például az olvasható: "David Bowie elveszi nagymamám, Zalai Imréné munkáját". A másikon az szerepel: "Gyere nyugodtan Magyarországra, mi már Londonban dolgozunk!".

Magyarország barátai Budapesten
Több miniszterelnök és európai vezető részvételével rendezik meg jövő héten az Európai Szocialisták Pártja (PES) kongresszusát Budapesten.
A kongresszusra a magyar fővárosba érkezik Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Sigmar Gabriel, a német Szociáldemokrata Párt elnöke, Németország alkancellárja, Matteo Renzi, az olasz Szociáldemokrata Párt elnöke, Olaszország miniszterelnöke, Stefan Löfven, a svéd Szociáldemokrata Párt elnöke, svéd miniszterelnök, Gianni Pittella, az Európai Szocialisták frakcióvezetője és Frederica Mogherini, az Európai Bizottság külügyekért felelős biztosa.
Tóbiás József, az MSZP elnöke tegnap arról beszélt, miközben a magyar miniszterelnöknek az elmúlt időszakban már többször el kellett vándorolnia Brüsszelben elmagyarázni, mit miért tesz, addig a jövő hét végén Magyarország barátai Európából Budapestre érkeznek. Elismerésüket, szolidaritásukat fejezik ki, és segítséget kívánnak nyújtani egy közös európai baloldali politikához és egy közös európai jövő megalkotásához.Zivatarok zavarhatják a napsütést

Publikálás dátuma
2015.06.03. 22:31
Fotó: Thinkstock
Csütörtökön egy gyenge hidegfront miatt a napos időszakok mellett erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre készülhetünk, napközben elsősorban az ország középső harmadában, délen és délkeleten záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Az északias szél többfelé megélénkül, megerősödik. Hajnalban 15-20°C, napközben 27-32°C várható.

Pénteken szinte zavartalan napsütésre, a 11 és 15 óra közötti időszakban nagyon magas UV-sugárzásra van kilátás! A Dunától keletre még élénk, helyenként erős lehet a szél. A friss hajnalt követően délután 25-30 fokot mérhetünk. 

hétvégén folytatódik az igazi nyári idő sok napsütéssel, csapadékmentes idővel. A legmelegebb órákban 28-32°C közötti csúcsértékeket mérhetünk. Legyünk óvatosak a szabadban, a strandon, nagyon magas lesz az UV-sugárzás!

Hétfőn folytatódik a 30-32 fokos nyári meleg, bár elszórtan már kialakulhatnak záporok, zivatarok, kedden viszont a feltámadó északias szél kíséretében már többfelé számíthatunk zivatarokra, és a nappali felmelegedés is mérséklődik pár fokkal.