Újra nyugtatgatott Orbán: nem lesz halálbüntetés

Publikálás dátuma
2015.06.04. 11:12
Forrás: Facebook/Orbán Viktor
Magyarország legerőteljesebb nemzeti érdekének tartja Orbán Viktor miniszterelnök a lehető legjobb együttműködés kialakítását Európa legerősebb pártjával, az Európai Néppárttal és annak frakciójával. A kormányfő Manfred Weber európai néppárti frakcióvezetővel tartott munkareggelije után újfent megnyugtatott: nem vezetik be a halálbüntetést.

"Nincs Európa, nincs európai politika, nincs Európai Unió az Európai Néppárt nélkül", amely a kontinens legerősebb politikai szervezete és közössége - hangoztatta a miniszterelnök. Hozzátette: az elmúlt évtizedekben a - Fideszt és a KDNP-t is tömörítő - néppárt volt a meghatározó ereje az európai politikának, ez ma is így van, és valószínűleg a következő években is így lesz.

Tájékoztatott arról, hogy a csütörtök reggeli tárgyaláson szóba kerültek gazdasági kérdések, továbbá a munkanélküliség, a tisztességes adópolitika kérdése és a bevándorlás is.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán megint nyugtatgat, Manfred köszöni szépen

Nyilatkozatában Orbán Viktor a halálbüntetéssel kapcsolatban közölte: arról biztosította Manfred Webert, hogy Magyarország semmilyen, az Európai Unió alapdokumentumaival ellentétes szabályt nem vezet be egyetlen témában sem. A frakcióvezető megköszönte Orbán Viktornak, hogy tisztázta az ügyet, szerinte ugyanis a közös európai elvek, értékek egyike a halálbüntetés elutasítása.

Orbán nem győz visszakozni az EU-fejesek előtt

Két nappal ezelőtt Orbán Helmut Kohl tiszteletére szervezett konferencián szinte ugyanezekkel a szavakkal tette egyértelművé: nem áll szándékában bevezetni a halálbüntetést. Akkor úgy fogalmazott: "egyetlen tagállam sem vezethet be olyan szabályt, amely ellentétes az EU alapdokumentumával". Ezzel mondhatni, behódolt Junckernek, hiszen az Európai Bizottság (EB) elnöke korábban a Süddeutsche Zeitungban megjelent interjújában azt mondta:  "ha Magyarország bevezetné a halálbüntetést, akkor az válóok lenne. (...) Nincs helye az Európai Unióban annak, aki bevezeti a halálbüntetést." Orbán ennek a kijelentésnek és talán a nemrégiben elcsattanó "atyai pofonnak" is köszönhetően kedden úgy fogalmazott: Junckernek igaza van.

A munkareggeli után Manfred Weber arról beszélt, hogy a gazdasági szektorban látható sikerei miatt Magyarországtól sokat tanulhat Európa. 

Menekültügy: van, akit haza kell küldeni

A frakcióvezető is kitért a bevándorlás kérdésére, amelyet nagy kihívásnak nevezett, hangsúlyozva: azoknak a menekülteknek segítséget kell adni, akik polgárháborús területekről - például Szíriából - érkeznek. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy vannak illegális bevándorlók is, akiknek nincs joguk az Európai Unió területén maradni, és akiket haza kell küldeni.

Pörög a gyűlöletkampány

Orbán szintén a Kohl-konferencián a menekültüggyel kapcsolatban azt mondta: azért kell a népvándorlás és a bevándorlás kérdésével komolyan foglalkozni, mert "a folyamatok utóbb nem lesznek visszafordíthatóak", egy multikulturális Európából nincs visszaút se a keresztény Európához, se a nemzeti kultúrák világába.

A szocialisták szerint a 2016-os költségvetés benyújtásával a kormány világossá tette, hogy a bevándorlás ügyében nem tesz mást, mint hogy közpénzen idegengyűlölő kampányt folytat.

Az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója csütörtökön Magyarországon tanácskozik, a fő téma - mint azt Manfred Weber és Orbán Viktor is elmondta - a bevándorlás mellett a tisztességes adópolitika.

Szerző

Tarlós megfenyegette a BKV-dolgozókat

Publikálás dátuma
2015.06.04. 10:21

Ha sztrájk lesz a BKV-nál, elmaradhat a bérfejlesztés - mondta Tarlós István főpolgármester csütörtökön a TV2 Mokka című műsorában.

"A menedzsment bérajánlatát el lehet utasítani, lehet sztrájkolni, de akkor fennáll a veszélye, hogy nulla százalék bérfejlesztés lesz." Sztrájk esetén továbbá nem tudni, meddig tartható, hogy a teljes buszágazatot ki ne szervezzék - fűzte hozzá. Tarlós István közölte: a menedzsmentnek legutóbb volt egy minimális emelési ajánlata, és lehetséges, hogy közel a megoldás.

A 3-as metró szerelvényeinek felújításáról elmondta, hogy a feladat elvégzésére két benyújtott - orosz és észt - ajánlat maradt.

A Napi Gazdaság azon információjára reagálva, miszerint a Fővárosi Közgyűlésben felmerült annak a lehetősége, hogy a Budapest Pride-nak a budapesti nagybani piacnál kellene helyet biztosítani, Tarlós István azt mondta: személyes véleménye, hogy "az egész jelenség" számára "nem természetes és visszataszító". Mint mondta, nem "egészen" érti, mire jó a felvonulás, és attól tart, hogy "ez a dolog nem méltó az Andrássy út történelmi környezetéhez".

Tarlós István hangsúlyozta, hogy mindezt kizárólag személyes véleményként mondta el, továbbá közölte: nem tudja, hogy a felvonulás áthelyezésével akar-e foglalkozni a közgyűlés.

Ha nem emlékeznének a videóra, amiben Kocsis Máté kijelenti: ő nem buzeráns:

Szerző

"Engedjék haza a magyarokat!"

Publikálás dátuma
2015.06.04. 07:14
Nyíri Iván többször látogatta meg lányát és unokáját, így adva erőt a reménytelen helyzetbe került családnak FOTÓ: CSALÁDI FOTÓA
Éhségsztrájkot hirdetett, mára pedig demonstrációt szervezett a francia nagykövetség elé Nyíri Iván, akinek lánya és unokája évek óta Bora Borán raboskodik. A férfi szerint elfogadhatatlan, hogy a kinti bíróság hamis dokumentumokra hivatkozva nem engedi hazautazni szeretteit, s már csak az erőtejesebb diplomáciai nyomásgyakorlásban bízik.  A Nyíri család a Kúria májusi döntése miatt – amely kimondta, hogy az asszony és az őt bántalmazó férj Magyarországon nem, csak Bora Borán válhat el – a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul.

Ma délután öt órára szervez tüntetést a budapesti francia nagykövetség elé annak a magyar nőnek a családja, aki kisfiával együtt évek óta Francia Polinéziában, Bora Borán raboskodik. Nyíri-Kovács Patrícia koreai származású, de francia állampolgárságú férje ma már bizonyítottan hamis papírokkal elérte, hogy közös gyermeküket, Lee Noah-t a francia polinéz hatóságok ne engedjék kiutazni az országból.

Nyíri Iván, az asszony édesapja kedden éhségsztrájkba kezdett a francia nagykövetség előtt, ma pedig ugyanoda demonstrációra hívják mindazokat, akik segíteni szeretnének lányának és unokájának. A férfi egy Francois Hollande elnöknek küldött nyílt levelet és a család helyzetét részletesen leíró dokumentumköteget is átadott a nagykövetség képviselőjének.

- A franciák talán megértették, hogy könyörögni jöttem ide. Levelemben és a tüntetésen is arra fogom kérni a francia államot, hogy az általuk is korruptnak titulált Gaston Flosse csapatát szedjék le a Nyíri család nyakából, és engedjék haza a magyarokat - mondta lapunknak a mindenre elszánt nagyapa, aki korábban lánya trópusi börtönébe is kiutazott, hogy a helyi rendőrfőkapitánytól kérjen segítséget. - Könyörögtem neki, nem segített.

A francia polinéz egy végletekig korrupt rendszer, a bíróság is meg van vezetve - mondta Nyíri. Az imént említett Gaston Flosse 2014-ig az ország elnöke volt, ameddig korrupciós vádak miatt négy év felfüggesztett börtönre nem ítélték. Bár ma már nem Flosse az elnök, leváltása után a politikai elit gyakorlatilag változatlan maradt, a korrupció tovább virágzik.

Ahogy arról a Népszava több alkalommal is beszámolt, Nyíri-Kovács Patrícia magyar állampolgár és férje Soo Il Lee francia állampolgár, Franciaországban kötöttek házasságot 2008-ban, majd ezt követően Japánba költöztek, ahol francia bankoknál kaptak munkát. A családnak 2009-ben született gyereke, két évvel később Magyarországon telepedtek le.

Ekkorra a szülők viszonya megromlott, a férj gyakran súlyosan bántalmazta feleségét, sokszor gyermekük szeme láttára. 2011 októberében a család Francia Polinéziába, Bora Borára utazott - a férj azt ígérte, hogy nászútjuk helyszínén rendbe hozhatják a házasságukat. Később kiderült, az utazás csak csapda volt, a tehetős férjnek az volt a szándéka, hogy ott indítsa meg a válópert, és bármi áron elvegye az anyjától a gyereket.

Kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: az ügy jogilag nehezen megoldható, a magyar édesanya és a gyermeke bonyolult nemzetközi jogi labirintusba keveredett. Mint mondta, a helyzet emberileg tarthatatlan, s véleménye szerint az ügyet az elmúlt négy évben a francia hatóságok mintha nem vették volna komolyan.

Szijjártó az ügyben Laurent Fabius francia külügyminiszterhez fordult, aki megígérte, hogy június 22-én a Külügyi Tanács ülésekor konkrét megoldási lehetőségekkel állnak elő. Talán éppen a külügyminiszter szavaira reagálva a budapesti francia nagykövetség közleményt adott ki, melyben jelezték: lehető leghatározottabban visszautasítanak minden, a francia igazságszolgáltatással kapcsolatban megfogalmazott állítást.

Hozzátették: "a Nyíri-Kovács Patrícia és Soo-Il Lee között évek óta húzódó magánjellegű ügy fájdalmas az összes érintett fél és családjuk számára is", s "a magánvita párbeszéd útján való, jogi keretben történő rendezésére" szólítanak fel.

- Ez nem két ember magánügye, ez nemzeti ügy! - mondta Nyíri Iván, aki szerint felfoghatatlan, hogy létezhet olyan bíróság, amely bizonyítottan hamis alapokra hivatkozva megtilthatja két magyar állampolgárnak, hogy visszatérjenek hazájukba. - Elképesztő manipuláció áldozata az anya és a gyerek. A kisfiút másfél éven át pszichiátriára is járatták, az anyja tudta nélkül.

Azt akarták beadni a gyereknek, hogy ő nem magyar, hanem japán. Miközben tökéletesen beszél magyarul, az oviban március 15-ről tartott előadást, magyar zászlót fest, és ahhoz is ragaszkodik, hogy a házukon magyar zászló lobogjon. Ha a nap kiszívja a színeket, nekem kell küldeni egy másikat - mesélte a nagyapa, hozzátéve: bár a bíróság korábban megtiltotta a gyerek pszichoterápiás kezelését, az apa nyomására azt most újra akarják indítani. - Rá akarják venni, hogy szeresse az apját. Pedig retteg tőle.

Nyíri Iván bízik a külügyben, reménykedik abban, hogy a diplomáciai nyomás működhet. Ugyanakkor nagyon fáj neki, hogy szerinte lányának Magyarországon már nincs jogi lehetősége arra, hogy rendezze az ügyet. Az asszony Magyarországon szerette volna megindítani a válópert, a Kúria május 28-i döntése azonban kimondta: a válást Bora Borán kell lefolytatni azért, mert a házaspár életvitelszerűen tartózkodik a polinéz szigeten. Nyíri Iván szerint a Kúria súlyosan sérti az Alaptörvény 16. cikkét, amely kimondja: "minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz".

- A legfelsőbb bíróság döntését tiszteletben kell tartani, én is ezt teszem, de szögezzük le: senki sem tévedhetetlen - mondta a Népszavának Bárándy Zsuzsa. A Nyíri család ügyvédje szerint az ítéletben egy logikai bukfenc van, a bíróság szerinte nem tulajdonított nagy jelentőséget annak, hogy a kinti eljárást hamis alapokon indították meg.

- Az ottani önkormányzat kiadott egy dokumentumot, mely szerint a házaspár akkor már legalább hat hónapja élt Bora Borán, ennyi kell ahhoz, hogy igazolják az életvitelszerű ott tartózkodást. A valóságban azonban csak 2-3 hónapot töltöttek ott. A csalásra a hivatal is rájött, vissza is vonta a papírt, ám az eljárás közben megindult, amit a kinti bíróság a nyilvánvaló csalás ellenére sem szüntetett meg - mondta az ügyvédnő.

Azt, hogy a család nem letelepedési céllal ment ki, az is igazolja, hogy kiutazásukkor retúr repülőjegyet vettek - amit aztán a férj útleveleikkel együtt elvett tőlük. A férfi ellen a főügyészség tavaly személyi szabadság megsértése, kiskorú veszélyeztetése és más bűncselekmények miatt is vádat emelt.

A Nyíri család most azt tervezi, hogy a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak az üggyel. Az ügyvédnő szerint azonban évekbe is beletelhet, mire történik valami, az ügyet szerinte mihamarabb diplomáciai úton kell megoldani. - Az apa személyében egy olyan emberrel állunk szemben, aki nem ismer sem Istent, sem embert. Csak egy dolog hajtja, a győzni akarás - mondta Bárándy Zsuzsa, hangsúlyozva: mindenkinek joga van a saját hazájában élni. - Az anya és a kisfiú is magyar állampolgár. Semmi közük Bora Borához.

Szerző