Lezárná a déli határt a Fidesz

Publikálás dátuma
2015.06.06. 11:38
A kép illusztráció. FOTÓ: Népszava
 Eddig 400 ezren küldték vissza a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció kérdőívét, amiből több mint 200 ezret már fel is dolgoztak. Ezekből az látszik, hogy a nagy többség határozottabb, keményebb fellépést vár Magyarországtól és az Európai Uniótól bevándorlásügyben - mondta a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán közölte: az eddigi válaszadók 90 százaléka támogatja, hogy szigorúbb legyen a szabályozás a Magyarországra illegálisan érkezőkkel kapcsolatban mind az őrizetbe vételt, mind a visszafordítást illetően. Azzal pedig a válaszolók több mint 90 százaléka ért egyet, hogy az esetleg felmerülő munkaerő- és népesedési kérdéseket ne bevándorlással, ne a migráció engedélyezésével, hanem családtámogatási eszközökkel oldják meg - tájékoztatott a szóvivő.

A terrorizmussal kapcsolatos kérdésekre adott válaszokból eddig az látszik - folytatta -, hogy a magyarok alapvetően biztonságban érzik magukat, de elképzelhetőnek tartanak terrorcselekményt Magyarországon is. A válaszadók kétharmada gondolja úgy, hogy a jelenlegi brüsszeli szabályozás részben lehetővé teszi, hogy "a terrorizmus is megjelenjen mint fenyegetés az illegális migráció kapcsán" - tette hozzá Kovács Zoltán.

A sajtótájékoztatón Pósán László debreceni fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Debrecen az egyik legérintettebb terület menekültügyben, és számos megkeresést kapott a helyiektől, akik egyöntetűen úgy vélekedtek, "ez így nem állapot, valamit tenni kell".

A debreceni menekülttábor sorsát firtató kérdésre a kormányszóvivő azt hangsúlyozta, hogy Magyarország minden európai kötelezettségét betartja, ezért a debreceni vagy bármely más befogadóállomás bezárásáról akkor lehet szó, ha az európai feltételek adottak. Pósán László megjegyezte, tudomása szerint a tábor most is tele van.

Azzal kapcsolatban, hogy a Napi Gazdaság online kiadásában szombaton megjelent információ szerint lezárhatják az ország déli határát a bevándorlók előtt, a kormányszóvivő úgy fogalmazott: "bízunk a legjobban, de készülünk a legrosszabbra is". Megjegyezte, az unióban szoktak élni a határőrizet visszaállításának jogával. "A magyar kormánynak minden lehetőséget meg kell vizsgálnia" - közölte, hozzáfűzve ugyanakkor, hogy mást jelenleg nem áll módjában mondani, mert "nincs még az a helyzet, illetve ilyen lépést - az én tudomásommal - semmiképpen nem terveztünk azonnalra".

A Napi Gazdaság egyébként úgy tudja, hogy a Fidesz-frakció még a nyári törvényhozási szünet előtt lépni kíván a bevándorlás ügyében, hiszen a szerb-magyar zöldhatáron át tömegesen érkeznek menekültek az Európai Unió területére. 

Az erről szóló cikket itt olvashatja!

MSZP hatalmas bukás a konzultáció

(Az ellenzéki párt közleménye.)

Hatalmas erkölcsi és anyagi bukás a brókerkormány konzultációs kérdőívnek álcázott menekültellenes, idegengyűlölő kampánya, mivel eddig a választásra jogosultak csupán alig 5 százaléka válaszolt rá.

Orbán és emberei kidobtak az ablakon 1,3 milliárd forintot egy embertelen, uszító hangulatkeltésre, amely megalázó minden becsületes, jóérzésű magyar ember számára, miközben az ügyet kezelni hivatott Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak mindössze 50 milliós plusz forrást biztosít a következő évre.

Az MSZP továbbra is arra kéri a józanul gondolkodó polgárokat, hogy ne válaszoljanak a kérdőívekre, a fröcsögő plakátkampány üzenetét pedig a polgári ellenállás eszközeivel mindenki úgy semlegesítse, ahogy csak tudja!

Szerző
Frissítve: 2015.06.06. 18:07

"Tiszteletlen" nyílt levél Tarlós Istvánnak

Az MSZP nyílt levele a főpolgármesternek.

Tisztelt Főpolgármester úr!

Az elmúlt napokban elhangzott nyilatkozatai alapján Ön aligha érdemli ki a „tisztelt” megszólítást. Amiért mégis ezt a kifejezést használom, annak oka inkább a megszokás, mintsem az érdem. Ön az elmúlt napokban válogatás nélkül sértett meg társadalmi csoportokat, szavaiból áradt a gyűlölet, a kirekesztés, a fenyegetőzés, a zsarolás.

Elfogadhatatlan, ahogy Ön Budapest legnagyobb közszolgáltató vállalata, a BKV dolgozóiról beszél. Munkavállalókat, szakszervezeteket ilyen nyíltan utoljára a XIX. században fenyegettek és zsaroltak meg. Minden felelős politikus törekszik a sztrájk elkerülésére, azonban a BKV dolgozóinak fenyegetése, megzsarolása nem más, mint a hatalommal való példátlan visszaélés.

Értem azt is, hogy a zsigeri homofóbia, a melegek megbélyegzése elvárt, mondhatni kötelező Önöknél, a Fideszben. Ennyire mélyre azonban még egyik kollégája sem süllyedt. Sem a „buzivicceken” önfeledten kacarászó Orbán Viktor, sem az alpári Kocsis Máté szavai nem tükröztek ekkora tudatlanságot és gonoszságot.

Tűrhetetlen az is, ahogyan Ön a főváros legelesettebb, legkiszolgáltatottabb lakóiról, a hajléktalanokról beszél. Ön éppen azoknak az embereknek mondta, hogy szívódjanak fel, akik más segítségben már nem, csak a főváros gondoskodásában bízhatnak, és akik közül sokan önhibájukon kívül kerültek kilátástalan helyzetbe.

Na, ez a visszataszító!

Főpolgármester úr!

Kérjen bocsánatot! Szégyellje magát és kérjen bocsánatot a budapestiek munkába, iskolába jutását mindennap megoldó BKV-s dolgozóktól, a jogaikért kiálló melegektől, a segítő kézre mindenkinél jobban rászoruló hajléktalanoktól és minden olyan társadalmi csoporttól, amelyet megdöbbentő és felháborító nyilatkozataival az elmúlt időszakban megsértett!

Budapest, 2015. június 6.

Üdvözlettel:

Horváth Csaba,
az MSZP fővárosi frakcióvezetője

Szerző

Kemény napok várnak az allergiásokra

A hétvégén több allergén növény pollenkoncentrációja is elérheti a tüneteket okozó szintet - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Kifejtették: a hétvégén a pázsitfüvek pollenkoncentrációja országszerte elérheti a magas, nagyon magas szintet. A kültéri allergén gombák spóraszáma is nő: az a közepes-magas szintre, sőt helyenként a Cladosporium gombáé a nagyon magas szintre is emelkedhet. Továbbá a csalánfélék virágporának mennyisége is a közepes-magas tartományban alakul. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja is elérheti helyenként a közepes szintet, de jellemzően alacsony tartományban lesz. Emellett megkezdődött a libatopfélék virágzása is, de pollenjükből egyelőre csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kevésbé jelentős allergének közül jelen van még a fenyőfélék, a bálványfa, a hársfa, a bodza, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágpora, általában alacsony koncentrációban - írta az ÁNTSZ.

Szerző