Előfizetés

Európa szocialistái Budapestre jönnek

Több miniszterelnök és európai vezető érkezik pénteken Budapestre, az Európai Szocialisták Pártja (PES) kétnapos tisztújító kongresszusára. 

A hivatalos tanácskozáson mások mellett részt vesz Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Sigmar Gabriel, a német Szociáldemokrata Párt elnöke, Németország alkancellárja, Matteo Renzi, az olasz Szociáldemokrata Párt elnöke, Olaszország miniszterelnöke, Stefan Löfven, a svéd Szociáldemokrata Párt elnöke, svéd miniszterelnök, Gianni Pittella, a PES frakcióvezetője és Frederica Mogherini, az Európai Bizottság külügyekért felelős biztosa. Csütörtökön az európai nőszervezet tisztújítását tartják, másnap "Európa a te jövőd, veled történik" mottóval lesz tanácskozás, illetve különböző szociális és a szegénységet érintő kérdésről vitáznak. Délután kezdődik a hivatalos kongresszus, ahol tisztújítás mellett alapszabály módosításra kerül sor. Szombaton politikai határozatot, állásfoglalást fogadnak el.

Négy szabad vízi strand fürdésre nem ajánlott

Publikálás dátuma
2015.06.08. 07:12
A keszthelyi strand vize kifogástalan. MTI Fotó: Varga György
Mindössze négy hazai természetes vízi fürdőhely került a "kifogásolt" kategóriába az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) összesítése szerint. A lista az Európai Unió értékelési rendszere szerint, négy év bakteriológiai vizsgálati eredményei alapján készül el - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Egy strandot egy szezon alatt általában négy alkalommal vizsgálnak, nyitás előtt, és a nyár folyamán havonta egyszer. A szabadvízi fürdővizek esetében a vízmintavétel mellett a helyszínen szemrevételezik, hogy a víz felületén van-e darabos és/vagy úszó szennyeződés, esetlegesen olajfolt, vagy megfigyelhető-e intenzív hínárosodás. A tavakon a vízvirágzásra is figyelnek, ami a köznyelvben kék algának nevezett, allergén toxinokat termelő baktérium elszaporodását jelenti.

A vizsgálat szerint a Balaton mellett található strandok zöme továbbra is kiváló besorolású. Az adatokból azonban az is látszik, hogy egy-egy helyen komolyabb odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy a kedvező állapot fenntartható legyen. Különösen esősebb időszakokban, illetve hirtelen érkező, nagy mennyiségű csapadék esetén előfordulhat, hogy átmenetileg valamilyen szennyeződés kerül a tóba. Az ilyen jellegű szennyeződés valószínűsége kisebb azon fürdőhelyek esetében, amelyek most, a négy éves adatok összesítése alapján kiváló vagy jó minősítést kaptak.

"Az OKK honlapján, az oki.antsz.hu oldalon folyamatosan nyomon lehet követni a szabadvízi strandok minősítését" - mondta Vargha Márta, az OKK vízhigiénés osztályának vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap. A szakember szerint szabadvizek esetében sehol sem zárható ki teljesen a szennyeződés, emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a nem kijelölt fürdőhelyeken több szempontból is veszélyes strandolni: egyrészt nagyobb a balesetveszély, másrészt ezeken a helyeken a víz minőségét sem ellenőrzik.

Az OKK összesítése alapján az országos helyzetkép is alapvetően pozitív. A 241 kijelölt természetes fürdőhely közül 160 kiváló, 35 jó, 6 tűrhető minősítést kapott. Mindössze négy fürdőhely esett az elmúlt négy év adatai alapján a kifogásolt kategóriába: a Tisza mentén Gergelyiugornya, a Mosoni-Duna mentén a mosonmagyaróvári Itató szabad strand és Győr Aranypart I., a Püspökerdei Holt-Duna mellett pedig Győr Aranypart II.

Lista készült a kenőpénzekről?

Neveket és összegeket is tartalmaz az a kimutatás, amelyet állítólag Tarsoly Csaba, a letartóztatott Quaestor-vezér éveken át vezetett – írja a Vasárnapi Hírek. A lap rendőrségi és kormányközeli forrásai szerint a lajstromból nyomon követhető, kinek, mikor és mennyi "támogatás", vagyis kenőpénz jutott az elmúlt években. Ráadásul a Fidesz köreiben már egy ideje beszédtéma, hogy a vállalkozó "összeállításában" szerepel egy magas rangú kormányzati tisztviselő neve, százmilliós nagyságú összeggel együtt.

A lap úgy tudja, hogy a kimutatást a csődbe ment brókercég tulajdonosának házkutatása során találták meg, így a listát az ügyészség is ismerheti. Azonban Tarsoly ügyvédje, aki jelen volt a házkutatáskor állítja, hogy nincs tudomása ilyen kartotékról. Arra a kérdésre, hogy neki tudnia kellene-e arról, ha a nyomozók találtak volna ilyen dokumentumokat, azt nyilatkozta: "elvileg igen". Papp Gábor mindenesetre azt megerősítette, hogy védencét számtalan alkalommal hallgatta ki az ügyészség, és ezeken a Quaestor-vezér részletes vallomást tett.

A Vasárnapi Hírek forrásai azt magyarázták: Tarsoly számára a kenőpénzekről vezetett kimutatás egyfajta "életbiztosítást" jelent, viszont csak találgatni tudnak, hogy kik szerepelnek a listán, ahogy arról is csak pletykák keringenek, hogy ki lehet az a kormányzati tisztviselő, aki rajta lehet a lajstromon. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, korábban már nyilvánosságra került, hogy Tarsoly kormányzati felső kapcsolata Szijjártó Péter külügyminiszter volt, aki számos megbízást adott Tarsoly érdekeltségeinek, és tárcája milliárdos közpénzt is fialtatott a Quaestornál, amit csak a bennfentes információ gyanúját keltő módon, az utolsó pillanatban menekítettek ki a bedőlő cégből.

A lap felidézi Szijjártó vagyonosodási ügyeit, például a tavaly több mint 150 millió forintért vásárolt dunakeszi villáját, melyről akkor a miniszter úgy nyilatkozott: "családi összefogásból" vásárolta a 700 négyzetméteres luxusépületet.

A brókerház-vezér Tarsolyt március 29-én tartóztatták le a hatóságok, miután kiderült, hogy a befektetési vállalat 150 milliárd forintnyi hamis kötvényt bocsátott ki.