Éled a plakátellenállás

Publikálás dátuma
2015.06.08 21:34
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Fotó: /
Miközben polgári engedetlenségi mozgalom alakul a kormány gyűlöletkeltő plakátkampánya ellen, a fideszes Nyitrai Zsolt lapunkon keresztül "Lópici Gáspárként" üzente: senki ne tépje le a menekültellenes hirdetéseket. A parlamentben is téma volt a plakátháború, a szocialista Harangozó Tamás a a közpénzből finanszírozott gyűlöletplakátok rendőrségi figyeltetéséről kérdezte volna Orbán Viktort, ám a kormányfő helyett Balog Zoltánnal kellett beérnie, aki tagadott.

Tényleg az a magyar rendőrség feladata, hogy operatív eszközökkel a politikai véleménynyilvánítást figyelje? Ki adott erre utasítást, a kormányfő, Pintér Sándor belügyminiszter, vagy Habony Árpád? Az MSZP-s Harangozó Tamás erről akarta hétfőn kérdezni Orbán Viktort a parlamentben, ám a miniszterelnök helyett az emberi erőforrások miniszterével kellett beérnie. Pedig a szocialista politikus nem értette, mi köze van Balog Zoltánnak a rendőrséghez, egyáltalán ismeri-e a szervezet működését. Ám mert kíváncsi volt arra, miért használják a testületet a "kormányzati gyűlöletkampány védelmére", ezért Balognak mondta el, véleménye szerint a plakátok csak a magyar választók hergelését szolgálják. Harangozó a fideszes képviselők 2006-os kordonbontására is emlékeztetett.

Balog szerint a baloldaliak "annyit beszéltek a diktatúráról, hogy elfelejtették, mi a demokrácia". Arra utalt, hogy a parlament hozza a törvényeket, a rendőrség pedig betartatja. Ha valaki megsérti a jogszabályokat, viselnie kell a következményeket. "A rongálás szabálysértésnek nincs köze a szabad véleménynyilvánításhoz" - állította, egyúttal a miniszter állította, a migráció súlyos probléma, amivel szemben összefogás kellene. Balog szerint egyébként operatív megfigyelés elrendelésére nem is került sor, csak arról van szó, hogy "a közterületi szolgálat elrendezése során a közrend fenntartása miatt" figyelmeztették az arra járőröző rendőröket, hogy figyeljenek erre is, hiszen az internetes oldalakon szereplő hírekből és a pártok felhívásából sejteni lehetett, hogy rongálás készülődik. A Kossuth téri kordonbontás más eset volt, hiszen azt a szocialisták törvényellenesen állították fel - folytatta Balog, mire válaszként Harangozó közölte, a BRFK kiemelt ügyek főosztályának nagyobb horderejű ügyekkel kellene foglalkoznia.

"Azt üzenem, amit Lópici Gáspár annak idején a gyerekeknek: senki ne tépje le a plakátokat" - mondta még a plenáris ülés kezdete előtt lapunknak a fideszes Nyitrai Zsolt. A képviselőnek fogalma sem volt arról, hogy rendőrök figyelik a plakátokat, de mert azokat közterületre függesztették ki, ezért szerinte ott szabályosan járőröznek. A 2007-es kordonbontást véleménye szerint sem lehet a mostani polgári engedetlenséggel összehasonlítani, akkor ugyanis a Parlament körülzárása ellen tiltakozott a Fidesz, ami úgy nézett ki, mint egy "elkerített detroiti autógyár". A jelenlegi kormánypárt viszont kinyitotta a teret a magyarok és a turisták előtt - állította. Eközben a szintén fideszes Balla György arra figyelmeztetett, Magyarországnak világos szabályai vannak és azokat senki nem sértheti meg. A plakátrongálás véleménye szerint veszélyes dolog. "Mi van akkor, ha most plakátokat festenek át, holnap viszont valaki kitalálja, hogy ami nem tetszik neki, azt felgyújtja" - tette fel a kérdést, hozzátéve: ami történt, az szabálysértés és ennek megfelelően kell eljárni. Arra is emlékeztetett, hogy 2006-ban a kordonbontó képviselők lemondtak mentelmi jogukról és le is folytatták velük szemben az eljárást. Arra a kérdésünkre pedig, nem uszítanak-e a plakátok, Balla azt felelte, azok csupán világossá teszik, hogy be kell tartani a törvényeket, vagy a magyarok munkahelyét, kultúráját tiszteletben kell tartani. A plakátok a nemzeti konzultációhoz tartoznak és "nekünk ez a véleményünk, amiben nem találok kivetnivalót" - fogalmazott.

Sokan támogatják az ellenkampányt
Ellen-plakátkampányba kezd a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a bevándorlásellenes kormányzati propaganda miatt. Gyűjtést indítottak és a terv szerint, amint a szükséges összeg összegyűlik, bocsánatkérő óriásplakátokon fognak válaszolni a kormánypárt uszító kampányára. Alig néhány óra alatt több millió forint össze is jött a tervre, a Kétfarkúak terve pedig az, hogy 50 óriásplakátot vásárolnának egy hónapra, ami nagyjából 3 millió forintba kerülne. Ha több jön össze, akkor több plakátot vennének, ha kevesebb, kevesebbet. "Kötelességünk megmutatni a világnak és magunknak, hogy attól még mert egy ilyen kormányunk lett, mi nem vagyunk ennyire primitívek" - olvasható a Kétfarkú Kutya Párt honlapján. Meglátásuk szerint külön fájdalmas, hogy bár a bevándorlásnál jóval nagyobb probléma a társadalmi szolidaritás majdnem teljes hiánya, az állam közpénzen szít gyűlöletet.
Eközben a TASZ hétfőn a Facebookon tudatta, hogy kollégájuk, Szeles András is megrongált egy plakátot, majd elment a rendőrségre önfeljelentést tenni. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a plakátrongálás csak szabálysértés, ám a keretet nem szabad tönkretenni, mert az már bűncselekmény. Ennek ellenére a Fidesz-szóvivő Tuzson Bence lényegében köztörvényes bűnözőként jellemezte Szigetvári Viktort és pártját, az Együtt elnöke ugyanis maga is részt vett a gyűlöletplakátok megrongálásában.

Napirend előtt a jobbikos Mirkóczki Ádám is "neoprimitívnek" nevezte a bevándorlás-ellenes plakátokat. Ez a politikai "szánalomkampány legalja" - fogalmazott, s a kormánytól azt kérdezte, komolyan gondolják-e, hogy magyarul üzennek az ideérkező szíreknek, afgánoknak. A szélsőjobboldali képviselő arról is beszélt, hogy a Fidesz nem támogatta a határőrség felállításáról és a menekülttáborok zárttá tételéről szóló javaslataikat, miközben saját kommunikációjában "a Jobbiknál is radikálisabb válaszokat ad". Pogácsás Tibor belügyi államtitkár szerint a kormány már korábban kijelentette, hogy nem akarja bevándorlókra építeni a gazdaságot, ahogy azt több uniós ország is teszi. Azt akarják elérni, hogy nemzeti hatáskörbe kerüljön vissza a bevándorlás kérdése. Hogy ez mennyiben volt válasz a kérdésre, nem tudni, ahogy azt sem, miért interpellálta a fideszes Ágh Péter a belügyminisztert azzal, "miért fontosabbak Gyurcsányéknak a bevándorlók, mint a határon túli magyarok?" A kormánypárti képviselő arról beszélt, menekültügyi szempontból a második leginkább terhelt ország vagyunk, idén már 50 ezren lépték át a határt, év végéig pedig több mint 100 ezren is érkezhetnek. "Meg kell védeni a határokat" - hangsúlyozta, majd megdöbbentőnek nevezte, hogy a DK a bevándorlás pártján áll, miközben a külhoni magyarokkal mindig ellenségesek voltak. Erre is Pogácsás válaszolt, aki természetesen igazat adott Ághnak.

Kövér kizáratta Novákot
Kövér László indítványára hétfőn kizárták az ülésnapról a jobbikos Novák Elődöt, mert többször hangosan bekiabált. A fideszes Gulyás Gergely napirend előtt példátlannak nevezte, hogy a kommunista vezetők által elkövetett "tömeggyilkosságok büntetlenül maradtak". Bár nem mondta ki, a felszólalása a Biszku-per újrakezdésére utalt. Gulyás ugyanis azt kérte, a kormány is támogassa a nemzeti emlékezet bizottság azon javaslatát, amely szerint adott esetben "egy ember halála után is lefolytathassák az eljárást". Novák Előd ezután többször hangosan bekiabált, miközben Rétvári Bence Emmi-államtitkár válaszolt, és a kommunisták elszámoltatásáról, a kommunista nyugdíjakról és Biszku Béláról is beszélt. A jobbikos képviselő hangosan sérelmezte, hogy nem vonták meg a kommunisták kiemelt nyugdíját és nem hozzák nyilvánosságra az ügynöklistákat. A házelnök megelégelte, s mert a jobbikos képviselő nem hallgatott el, a fideszes képviselők szavazataival kitiltatta, így hétfőn nem kaphatott szót. A döntést a Jobbik kifogásolta.

2015.06.08 21:34

"Az egész országot nem lehet kirúgni" - Pécsett is a rabszolgatörvény ellen tüntettek

Publikálás dátuma
2019.01.19 18:16

Fotó: Népszava/
A kormánynak az a célja, hogy rabszolgák legyünk a Mészáros Lőrincek országában - hangzott el a pécsi tüntetésen.
Pécsett ezúttal is megtelt a város emblematikus főtere, itt valamivel több mint ezren demonstráltak a kormány ellen. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pécsi ügyvivője szólalt fel elsőnek, s minden munkavállalót arra biztatott, hogy lépjen be a munkahelyén a szakszervezetbe, mert csak teljes összefogással van esély a sikerre. Az ügyvivő hozzátette, hogy akkor is csatlakozzanak az érdekképviselethez, ha elégedetlenek annak munkájával, váltsák le a rossz vezetőket, helyettük válasszanak meg olyan embereket, akik valóban a dolgozókat képviselik. A később felszólalók is az összefogás fontosságát hangsúlyozták. Varga Orsolya egy, a nők jogaiért harcoló civil egyesület képviseletében azt mondta: a rabszolgatörvény csak a jéghegy csúcsa, mert a kormánynak már régóta az a célja, hogy rabszolgák legyünk Magyarországon, ami a Mészáros Lőrincek magánbirtokává vált, s ahol a hatalom emberei szabadon vegzálhatnak egy 18 éves diáklányt, ha az szót emel ellenük. Varga arra ösztönözte a hallgatóságot, hogy mindannyian álljanak ki önmagukért és a jogaikért, mert az egész országot nem tudják „kirúgni”.
2019.01.19 18:16
Frissítve: 2019.01.19 18:17

Kaposváron harmadszor is százak tiltakoztak a rabszolgatörvény ellen

Publikálás dátuma
2019.01.19 17:42

Fotó: Népszava/ Radó Ferenc
- Menjen a Fidesz! – válaszolták a tüntetők, amikor a kaposvári tüntetés egyik szónoka megkérdezte, el akar-e menni valaki a városból vagy az országból.
Nagyjából ez volt a legerősebb beszólás a demonstráción, melyet a többi megyeszékhelyhez hasonlóan Somogyban is a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szervezett – az ellenzéki pártok támogatása mellett –, s melyen az elmúlt napok kellemes, kora tavaszi időjárását váltó csípős hidegben is úgy háromszázan vettek részt az Európa-parkban. A belvárosi tér immáron a harmadik demonstrációnak adott helyet a rabszolgatörvényként emlegetett túlóratörvény elfogadása óta:
Kaposváron ilyesfajta ellenzéki aktivitásra senki sem emlékezett a rendszerváltás óta.
- Azt hitték, karácsony előtt sunyi módon, csendben át lehet nyomni az embereken egy ilyen jogszabályt – elevenítette fel a tüntetések okát Svajda József, a MASZSZ megyei vezetője, aki megjegyezte: a hatalom elszámolta magát, nem gondolta, hogy ekkora és ilyen egységes tiltakozást vált ki a jogszabály, hiszen a – Fidesz-közeli – Munkástanácsokon kívül minden valamire való szakszervezet és érdek-képviseleti tömörülés csatlakozott az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottsághoz, mely erre a szombatra megszervezte az országos tiltakozást.
- Eddig minden kormány úgy gondolkodott, alacsony bérek kellenek, mert az vonzza a külföldi tőkét – folytatta Svajda József -, de 99 ezer forintért nem lehet dolgozni. Amikor ezt jeleztük, elmondtak minket mindenféle mocskos prolinak, csőcseléknek, lumpeneknek, pedig csak normális béreket és nyugdíjakat akarunk. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint remekül emelkednek a bérek, az ország szinte Eldorádó. Szerintünk viszont ez nem igaz, így hát folytatjuk, ahogy Churchill mondta: földön, vízen, levegőben. Végre sokan megértették, mi a tét, s ami nagyon fontos: a dolgozók mellé felsorakoztak a fiatalok, a diákság. Erre utoljára 1956-ban volt példa Magyarországon.
Varga Zsoltné, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének országos alelnöke arról beszélt, hogy a Munka Törvénykönyvét rengetegszer módosították az elmúlt években, de mindig a dolgozók kárára, akik nem mertek nemet mondani a változtatásokra. Emiatt egyre nagyobbak a munkaterhek, s a túlhajszoltság következménye a mind több munkahelyi baleset, valamint a romló termelékenység. - Akik a rabszolgatörvényt kidolgozták és megszavazták, nem tudják, mi van egy valódi munkahelyen – jelentette ki. – Ugyanők hangoztatják évek óta, drasztikusan emelkednek a fizetések. Akkor miért megy el annyi ember az országból? Szolidaritásra, összefogásra van szükség, mert a hatalom semmibe veszi a munkásokat, érzéketlen robotoknak tekinti őket, s amit pedig megtermelnek az emberek, azt ellopják. Ebből viszont elegünk lett, ami meglepte a kormánypártokat, s egyre idegesebbé teszi őket. Van esély a változásokra, de a sikerhez szükség van a rendszert otthonról bíráló fotelforradalmárokra is!
Csábráki Lajosné a megváltozott munkaképességűek mind nehezebb megélhetéséről beszélt a hallgatóságnak, Hornyák József, a Vasas Szakszervezet somogyi titkára pedig arról, hogy a hatalom nem törődik a dolgozó emberekkel. - Tárgyalni akartunk a kormánnyal, de nem hajlandó rá – tette hozzá. – Kértünk engedélyt forgalomlassító útlezárásra Kaposvárra, de a rendőrség a közlekedés rendjének sérelmére hivatkozva elutasította a kérelmünket. Egy négysávos úton akartunk egy sávot elfoglalni… De nem hagyjuk magunkat, tovább küzdünk az igazunkért. Mert ha csak 1 százalék esélyt adunk a munkáltatóknak, hogy bevezethessék a rabszolgatörvényt, meg fogják tenni.
2019.01.19 17:42
Frissítve: 2019.01.19 17:47