Mohamed Aida bronzérmes

Bronzérmet nyert a tőröző Mohamed Aida a montreux-i vívó Európa-bajnokságon.

Az ukrán Olga Lelejko és Knapek Edina 15-8-as, majd a hatszoros olimpiai és 13-szoros világbajnok olasz Valentina Vezzali 15-11-es legyőzése után az elődöntőben azzal a Larissza Korobejnyikovával találkozott, aki egy fordulóval korábban Varga Gabriellát búcsúztatta. A döntőért rendezett asszóban Mohamed az elején nagyon jól vívott, az első három percben szép akciókkal háromtusos, 6-3-as előnyre tett szert. A második szünetig azonban az orosz egy találattal közelebb zárkózott (11-9), majd a harmadik szakaszban, amikor Mohamed már meglehetősen fáradtnak tűnt, fordított. 13-12-re vezetett, de a magyar tőröző 11 másodperccel a vége előtt egyenlített, így következhetett a hosszabbítás, amiben Korobejnyikova ért el találatot.
Mohamednek a mostani az első egyéni bronzérme Európa-bajnokságon, eddig egy ezüstje volt, még 1992-ből. Sikere már csak azért is nagyon fontos, mert ebben a szakágban kizárólag egyéniben rendeznek versenyt a jövő évi olimpián, és az Eb-n szerzett pontok sokat érhetnek a kvótáért zajló küzdelemben.

A svájci kontinensviadalon a magyarok már három dobogós helyezésnél tartanak: Mohamed előtt a párbajtőröző Szász Emese és Boczkó Gábor végzett a harmadik helyen.

Eredmények (az Eb honlapjáról):
a 32 között:
Knapek Edina-Jeszenszky Szilvia 15-13
Mohamed-Olga Lelejko (ukrán) 15-8
Varga Gabriella-Franziska Schmitz (német) 15-11
a 16 között:
Mohamed-Knapek 15-8
Varga-Martina Batini (olasz) 15-13
negyeddöntő:
Mohamed-Valentina Vezzali (olasz) 15-11
Larissza Korobejnyikova (orosz)-Varga 15-9
Arianna Errigo (olasz)-Julija Birjukova (olasz) 15-10
Elisa Di Francisca (olasz)-Inna Gyeriglazova (orosz) 15-14
elődöntő:
Korobejnyikova-Mohamed 14-13
Di Francisca-Errigo 15-8

Szerző

Tovább szorongatják Putyint a Hetek

A világ legfejlettebb iparú országait összefogó G7 csoport elítéli az ukrajnai Krím félsziget bekebelezését Oroszországba, és tagjai egyetértenek abban, hogy szükség esetén meg kell szigorítani az Oroszország elleni szankciókat - mondta a német kancellár a G7 csoport németországi csúcstalálkozója után.

Angela Merkel a találkozó helyszínén, a bajor Alpokban fekvő Elmau kastélyszállónál tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a Hetek "az értékek és a felelősség közösségét" alkotják, és tagjai "nagy egyetértésben" vallják, hogy a Krím "nemzetközi jogot sértő bekebelezése" elítélendő.

A Hetek "nem akarják" megszigorítani az Oroszország ellen az ukrajnai válságban végzett tevékenysége miatt elrendelt büntetőintézkedéseket, de szükség esetén készen állnak erre - mondta a kancellár. Hangsúlyozta: a Hetek meggyőződése szerint a délkelet-ukrajnai válságövezetben kialakult helyzetet csak politikai eszközökkel, a minszki megállapodások alapján lehet rendezni.

Szerző

Bőröndben próbáltak kicsempészni egy afrikai kisfiút

Visszakerült családjához az a nyolc éves afrikai kisfiú, akit egy hónapja egy rózsaszín gurulós bőröndbe bújtatva akart átcsempészni egy fiatal nő a marokkói határon a spanyol enklávé, Ceuta területére. A kisfiút hétfőn hozta el édesanyja a gyermekvédelmi intézményből, ahol eddig vigyáztak rá.

Juan Isidro Fernández, a család ügyvédje elmondta: Németországból 12 ezer euró (3,7 millió forint) adomány érkezett a család számára, ebből ki tudják fizetni a bíróság által megszabott 5 ezer euró (1,5 millió forint) óvadékot, és a kisfiú édesapját, akit egy hónapja tartanak előzetes letartóztatásban, szabadon engedik. Így ismét együtt lehet a család - tette hozzá.

Az ügy komoly visszhangot váltott ki Spanyolországban, ahol a bevándorlók helyzete mindennapos téma. A kisfiú szülei, akik évek óta egy spanyol szigeten Fuerteventurán élnek, szerették volna hivatalosan Európába hozni Elefántcsontpartról a gyereket, de nem kapták meg az engedélyt, mivel a jövedelmük 81 euróval (24 ezer forint) kevesebb mint, amit a jogszabály előír. Az apa, egy mosodában dolgozik, 1250 eurót (383 ezer forint) keres havonta.

A férfi bírósági vallomásában azt mondta: ezért választottak más módot, minden pénzüket összeszedték és fizettek egy szervezetnek, akik azt ígérték, hogy Madridba viszik a gyereket. Fogalma sem volt arról, hogy bőröndbe rakják a fiát - állította vallomásában. A szülőknek még két nagyobb gyereke él Elefántcsontparton, a rokonok vigyáznak rájuk.

A spanyol enklávék, Ceuta és Melilla európai uniós területek Észak-Afrikában, minden évben több ezren próbálnak meg illegálisan átjutni a határon.

Szerző