Áradások, sárlavinák Tirolban

Áradásokat és kisebb sárlavinákat okoztak az elmúlt napok heves esőzései Tirolban, az osztrák tartományban 130 embernek kellett elhagynia otthonát. A helyenként viharos időjárás Alsó- és Felső-Ausztrián is átvonult – számoltak be kedden az osztrák lapok. Sérültekről a hatóságok nem adtak hírt.

Tirolban az elmúlt éjszakák pusztító viharait követően Günther Platter tartományi kormányfő a katonaság segítségét kérte. Hétfő délután a katonaság 250 tagja, 1200 tűzoltó és a vöröskereszt 40 munkatársa nyújtott segítséget a térségben lakóknak és gondoskodott a károk helyreállításáról. A mentési munkálatokban részt vett négy osztrák rendőrségi helikopter is, amelyeket eredetileg a kétnapos németországi G7-csúcstalálkozó alkalmából a térséghez közeli - a bajor Alpokban fekvő - Elmau kastélyszállóhoz vezényeltek.

Az esőzések különösen az Innsbruck közelében lévő Sellrain-völgy körzetét és az alpesi See im Paznaun települést sújtották. A falu mintegy húsz háza lakhatatlanná vált, és száz embert kellett kitelepíteni. A térségen átvezető utat (L13) néhány helyen elárasztotta a víz, az úttest több helyen beszakadt. Robert Müller tiroli önkormányzati tisztségviselő a Die Presse című osztrák napilapnak azt mondta, Sellrainban a Melach patak száz éve nem tapasztalt vízszintet ért el rövid idő alatt, az áradás miatt 30 embert kellett biztonságba helyezni. A mezőgazdasági károk a hatóságok becslései szerint közel 1,2 millió eurót tesznek ki, a lakóházakban pedig több mint tízmillió eurónyi kár keletkezett.

Az elmúlt napokban Alsó-Ausztriában 1500, Felső-Ausztriában 1300 tűzoltót vetettek be a bajbajutottak megsegítésére. Felső-Ausztriában Wallern an der Trattnach körzetét sújtotta leginkább az ítéletidő. Alsó-Ausztriában Amstetten, Scheibbs és Melk térségét érintették az esőzések.

Szerző

Vadászpuskával ölt meg egy férfi négy embert, köztük két rendőrt

Duplacsövű vadászpuskával lőtte agyon két földijét egy kínai férfi az észak-kínai Hopej tartomány Hszisipao falujában, majd üldözői közül két rendőrrel is végzett - számolt be a kínai média kedden a szokatlan gyilkosságsorozatról.

A Liu családnevű férfi hétfőn éjszaka végzett falubeli ismerőseivel, üldözése kedd reggelig tartott. A lövöldözésnek, illetve a tettes és a rendőrök közötti tűzharcnak öt sebesültje is van, köztük két rendőr.

A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint Liut végül a saját házában találták meg holtan, de halálának pontos okát egyelőre nem közölték. Más, helyi rendőrségi forrásokra hivatkozó sajtóbeszámolók szerint a rendőrök végeztek az 55 éves férfivel. A sebesülteket kórházban ápolják, a nyomozás még tart.

Szerző

Nem lesz ügyészségi vizsgálat Ponta ellen

Publikálás dátuma
2015.06.09. 14:34
Victor Ponta Fotó: Pool/Getty Images Hírek
A román képviselőház keddi ülésén elutasította az államügyész kérését, hogy Victor Ponta mentelmi jogát feloldva tegye lehetővé a miniszterelnök elleni teljes körű ügyészségi vizsgálat lefolytatását. A jelenlévők közül 231 képviselő szavazott a mentelmi jog megvonása és a vizsgálat megindítása ellen, míg 120-an támogatták azt.

A román alsóház azt követően szavazott, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a múlt héten bűnvádi eljárást kezdeményezett okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával Ponta ellen korábbi ügyvédi tevékenységével összefüggésben. A vádhatóság szerint Ponta miniszterelnökként az összeférhetetlenségi szabályokat is megsértette három alkalommal, amikor volt megbízóját, Dan Sova szenátort miniszteri tisztségekbe jelölte. Ez utóbbi gyanú kivizsgálásához kérte a DNA a parlament hozzájárulását.

Ponta a voksolás előtt kifejtette, hogy Sova miniszteri kinevezése politikai döntés volt, és azt nem vizsgálhatja felül az ügyészség. Szerinte a kinevezés szabályosan történt. Újfent politikai indíttatású eljárásnak nevezte az ügyészség vizsgálatát, és arra kérte a képviselőket, hogy tegyék félre a politikai rokonszenveiket, és csak pénteken voksoljanak párthovatartozásuk szerint, amikor a román parlament az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványról szavaz. A Ponta-kormány megbuktatására irányuló indítvány beterjesztéséről az ellenzék fő erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL) döntött, még a Ponta elleni ügyészségi eljárás előtt. Ugyanakkor a kormányfő szerint az ügyészségi eljárás kezdeményezésének időpontja nem véletlenül esik egybe az ellenzék kormánybuktatási kísérletével.

A képviselőház keddi döntését élesen bírálta Klaus Iohannis román elnök, aki sajnálattal vette tudomásul, hogy a román parlament "Ponta védőpajzsává vált". Iohannis szerint a kormánykoalíciót alkotó képviselők döntése felelőtlen, hiszen az igazságszolgáltatás akadályoztatásával tönkreteszik a parlament intézményét, és rontják Románia külföldi megítélését pusztán azért, hogy megmentsék egyetlen személy politikai karrierjét.

Az ellenzéki Catalin Predoiu, akit egy korábbi politikai alku eredményeként a miniszterelnöki poszt várományosának tekintenek a PNL részéről, úgy értelmezte a képviselőház keddi döntését, hogy elkezdődött "a független román igazságszolgáltatás megsemmisítése", és a továbbiakban várható, hogy a Ponta által vezetett koalíció megpróbálja korlátozni az ügyészek eljárási lehetőségeit különböző büntetőjogi törvénymódosítások révén.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége keddi közleményében leszögezte: nem kommentálnak egyedi eseteket, de általános elvként az az álláspontjuk, hogy kormányzati tisztségviselők ellen megfogalmazott bármely törvénysértési gyanút teljes egészében ki kell vizsgálni.

Szerző