Előfizetés

Hoppá! Nem nyílik a Komjádi uszoda teteje

Publikálás dátuma
2015.06.09. 15:20
Illusztráció/Thinkstock
Nem nyílik a Komjádi uszoda teteje, miután a nyitást és zárást biztosító gépezet használhatatlanná vált. Emiatt, főleg a délutáni órákban, elviselhetetlenné vált az amúgy felújítás előtt álló uszoda klórgőzös levegője, alaposan megnehezítve a budapesti klubok ott készülő sportolóinak és edzőinek életét. 

Edzők és versenyzők kezdenek kiborulni az áldatlan állapotok miatt, de főleg azért, mert nem egy vagy két napig tartó, belátható időn belül megszüntethető üzemzavarról van szó - nyilatkozta Kiss László, a válogatott szövetségi kapitánya a Telekom Sporthír Szolgálatnak kedden. A szakvezető azt mondta, hogy a kánikulai melegben néhány Dunára néző ablak kitárása nem oldja meg a gondot, a délután sorra kerülő versenyzők "kegyetlenül rossz levegőben" úsznak. 

Nem csodálkozom azon, hogy ők és az edzőik is mind gyakrabban kopogtatnak be a szövetség ajtaján, és érdeklődnek arról, hogy vajon mikor érkeznek már a szerelők - fogalmazott Kiss László, hozzátéve, hogy a 2017-es vizes világbajnokság előtt a Komjádi uszodát is felújítják, de a munkálatok várhatóan csak kora ősszel kezdődnek meg.

Egyelőre nincs más olyan hely Budapesten, ahová a válogatottjaink és velük együtt a vízilabdás társaik átköltözhetnének. Számoljuk a napokat a Dagály Fürdő mellett felépülő új uszoda megnyitójáig, de közben napi fejtörést okoz, hogy az idei kazanyi világbajnokságra és a jövő évi riói olimpiára miként biztosíthatóak a felkészülés megfelelő keretei - tette hozzá a szakvezető.

Marad a közmunka? Csökken a munkaadók felvételi kedve

Publikálás dátuma
2015.06.09. 15:15
Illusztráció/Thinkstock
Az előző negyedévhez képest visszaesett a magyarországi munkaadók munkaerő-felvételi kedve, a Manpower legfrissebb előrejelzése szerint a vállalatok 11 százaléka tervez bővítést a harmadik negyedévben, míg április-júniusban még 18 százalékuk jelezte ezt.

A munkaerő-piaci szolgáltató cég kedden Budapesten, sajtótájékoztatón bemutatott felmérése szerint a munkáltatók 5 százaléka gondolkodik elbocsátásban, míg 83 százalékuk nem tervez változást a dolgozók létszámában a harmadik negyedévben.

Dalányi László, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelte: egyértelműen a stabilizálódás látszik az adatokból, az előző negyedévi kiemelkedő felvételi kedv nem csapott át elbocsátásokba.

Továbbra is pozitív, plusz 5 százalékon áll a tervezett felvételek és elbocsátások különbségéből számított munkaerő-piaci mutató értéke, a korábban felvételt jelző cégek egy része inkább nem változtat a létszámon - mondta.

Elemzők: meglepő a fogyasztói árak emelkedése

Publikálás dátuma
2015.06.09. 14:50
Illusztráció/Thinkstock
Meglepőnek nevezték az MTI-nek nyilatkozó elemzők, hogy májusban újra a pozitív tartományba került a fogyasztói árindex Magyarországon. Az éves átlagos infláció a K&H Bank és a Takarékbank szerint 0,5 százalék körüli lehet, az Erste 0,3 százalékot vár.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: jókora meglepetést okozott, hogy az elemzők és a bank által várt 0,3 százalék helyett 0,7 százalékkal növekedtek a fogyasztói árak egyetlen hónap alatt májusban, ami az áprilisi mínusz 0,3 százalékról 0,5 százalékra emelte az infláció 12-havi ütemét. A szezonális élelmiszerek és az energiaárak változásait kiszűrő maginfláció alapján továbbra sincsen szó komoly inflációs nyomásról - tette hozzá.

Suppan Gergely szerint bár egy kicsit magasabb lehet az infláció pályája az év hátralévő részében a korábban becsültnél, úgy látja, hogy leghamarabb szeptemberben kerülhet 1 százalék fölé az infláció 12-havi mértéke, hogy aztán bázishatások által segítve decemberre már biztosan 2 százalék fölé ugorjon majd. Éves átlagban idén 0,5 százalék körüli lehet az infláció mértéke, de a maginflációban nem számít érdemi gyorsulásra. A jegybank júniusban még biztosan tovább csökkenti az alapkamatot, onnan pedig a saját új inflációs előrejelzéseinek figyelembe vételével dönthet esetleges további csökkentésről. A Takarékbank egyelőre továbbra is 1,50 százalékon várja a kamatvágási ciklus alját.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői kommentárjukban szintén azt emelték ki, hogy tavaly augusztus óta először májusban újra a pozitív tartományba került az infláció Magyarországon. Hozzátették: érdemes azt is kiemelni, hogy a maginflációs mutató - amely kiszűri például az üzemanyagárak változásának hatását - csupán egytized százalékponttal gyorsult 1,3 százalékra májusban, ami jelzi, hogy az inflációs főmutatót elsősorban a kiszámíthatatlan olajár mozgatta.

Véleményük szerint amennyiben az olajárak nem változnak jelentősen az év hátralevő részében, az inflációs mutató a pozitív tartományban maradhat, és év vége felé akár át is lépheti a 2 százalékos küszöböt. Az Erste elemzői az év egészére 0,3 százalékos átlagos inflációt várnak. Mint írták, a vártnál gyorsabb inflációs érték várhatóan nem fogja befolyásolni a monetáris tanács döntéseit, így, az Erste Bank szerint reális az esélye annak, hogy a jegybank folytatja a lazítási ciklust, és július végén akár 1,5 százalék alá csökkenhet az alapkamat.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint bár a 0,5 százalékos éves infláció meglepő, arra azért számítani lehetett, hogy az utóbbi hónapokban látott negatív értékek után a pozitív tartományba lendül az árindex. Az elemző 0,3 százalékos inflációt várt májusra. Németh Dávid elmondta, hogy a jelenlegi kilátások alapján decemberben a 12 hónapra visszatekintő infláció megközelítheti a 3 százalékos szintet, az éves átlagos infláció pedig 0,5 százalék felett lehet. Véleménye szerint bár a Magyar Nemzeti Bank arra számít, hogy az infláció 2017-ben éri el a kitűzött 3 százalékos célt, de már 2016-ban 3 százalékra gyorsulhat az infláció.