Sokat költenek, és sokat is keresnek

Publikálás dátuma
2015.06.10 07:05
Fotó: Vajda József/Népszava
Egy évet kellett várni arra, hogy a Miniszterelnökség részleteket áruljon el Lázár János tárcaminiszter luxusutazásairól, amelyeket saját zsebből kifizetett ugyan, de csak miután az Origo korábbi újságírója pert indított ellene az adatokért. A kiperelt infók sem vetettek szebb fényt a Miniszterelnökségre: Lázár csaknem 300 ezer forintot költött egyetlen éjszakára Milánóban. A botrány óta egyébként a miniszter ügyesen kezeli utazásait, ugyanis kizárólag saját költségén utazik. Így a kormany.hu-n közzétett táblázatban sem szerepel, amelyben a Miniszterelnökség államtitkárainak és helyettes államtitkárainak 2014. június 6. és 2015. május 20. közötti hivatalos útjairól és útiköltségeiről számoltak be. 

Ebből kiderült, hogy a tárca dolgozói egészen kirívó összegeket költöttek: Perényi Sigismund Péter helyettes államtitkár 512 500 forintért repült Németországba, de Belgiumba többször is 378 500 forintért utazott, míg Sonkodi Balázs államtitkár 503 700 forintért repült Luxemburgba, miközben az állami vezetők költségtérítésére vonatkozó kormányrendelet szerint Európán belül az államtitkároknak és helyetteseiknek csak turistaosztályú jegyet térít az állam.

Ezek az összegek aprópénznek tűnnek a kormány tagjainak fizetéséhez képest: szintén a napokban kerültek ki a személyi jövedelemadó-bevallások is. Meglepő, de Orbán Viktor miniszterelnök 19, 4 millió forinttal és Lázár János a Miniszterelnökségi 15,3 millióval és külön 5,1 millióval is „szerénynek” mondható összegekről adott számot, miközben például Lázár egyik államtitkára, Sonkodi Balázs a rendes 13,2 milliós miniszterelnökségi fizetésén kívül 281 millió forint külön adózó jövedelmet is bevallott.

Összességében az államtitkárok jártak a legjobban: Lázár János beosztottja, Szijjártó Péter államtitkárának, a TEVÁ-tól igazolt Szabó Lászlónak 157 millió, az EMMI-ben dolgozó oktatási felelős Palkovics Lászlónak pedig 113 millió forint volt a 2014-es összevont adóalapja. Ehhez képes már eltörpül Seszták államtitkárának, Aradszki Andrásnak a 42 milliós éves bevétele.

Szerző

Habony embere újabb kommunikációs feladatokat kapott Botka László városában

Publikálás dátuma
2019.03.19 09:29

A szegedi egyetem szerint Kobza Miklós a toborzásban és a népszerűsítésben segít.
A Fidesz egyik meghatározó kommunikációs szakembere tavaly november óta a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) dolgozik, írja a narancs.hu. Kobza Miklós foglalkoztatását az egyetem megerősítette lapunknak, mondván: a 2019/2020-as beiskolázási év hallgatói toborzásban vesz részt, illetve intézi az intézmény országos sajtómegjelenéseit, és építi az egyetem nemzetközi imázsát. Politikai szempontból azért pikáns, hogy a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán (most már Budapesti Metropolitan Egyetem) végzett kommunikációs tanácsadót alkalmazza a független és autonóm intézmény, mert Kobzáról tavaly ősszel derült ki: a Fidesz helyi stratégiáján is dolgozik, amelynek célja az MSZP és Botka László polgármester leváltása az őszi önkormányzati választáson. A szakembernek több mint egy évtizede meghatározó szerepe van a Fidesz kampányaiban, fontos alakítója a párt kommunikációjának, tagja a miniszerelnök főtanácsadója, a Habony Árpád vezette stábnak. Egy ideig szerkesztette a pártelnök-miniszterelnök nagy rajongótáborral rendelkező Facebook-oldalát, majd Orbán hivatalos fotósa volt. Tavaly májusig két éven keresztül ő volt a közmédia sajtófőnöke. Kobza alkalmazása azért is pikáns, mert az akkor még az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában álló Délmagyar január elején arról számolt be, hogy Zakar Péter rektorhelyettes és Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár egy kerekasztal-beszélgetésen arról értekeztek, hogy a szegedi egyetemnek végre „nemzeti lábra” kéne állnia, továbbá nem elég jó a viszonyuk a helyi városvezetéssel, nem ártana, ha ebben változás történne a választásokat követően. Igaz, Zakar egy Facebook-posztjában utólag azt állította, a Délmagyar cikke félrevezető, mert ő nem beszélt az egyetem „nemzeti lábairól”, azt viszont elismerte, hogy bírálta az önkormányzatot, amiért „az utóbbi hónapokban nem működik együtt az egyetemmel”.  

Oda a luxusvilla és a luxusautó - így változik Vajna Tímea élete

Publikálás dátuma
2019.03.19 09:02
Vajna Tímea (középen) férje temetésén
Fotó: Facebook
Céges terepjáróját elvették, most pedig a férjével bérelt budai palotából is ki kell költöznie Andy Vajna özvegyének – állítja a Bors.
Több mint nyolc éven át tartó fényűzés után véget érhet Vajna Timi meseszerű élete. A fiatal özvegy egyik barátnője szerint a néhai filmügyi kormánybiztos neje nemcsak lelkileg, anyagilag is megszenvedte Andy Vajna elvesztését - írja a Bors. A bulvárlapnak az özvegy egyik barátnője nyilatkozott: a nő szerint Tímea Andy nélkül nem találja a helyét, ráadásul egy perc nyugta sincs, mert a problémák sorra szakadnak a nyakába. Amíg az özvegy Amerikában volt, addig az Audi terepjáróját visszavették tőle, mert az egy cég tulajdona. Most Andy egykori autójába kellett átülnie. De ami ennél is nagyobb probléma számára, hogy július elsején lejár a közös otthonuk bérleti szerződése, úgyhogy hamarosan el kell hagynia a házat.
 Félretett pénze, úgy tudom, nincsen – mondta a barátnő. – Sürgősen lejjebb kell adnia az eddigi igényeiből, mert a jelenlegi helyzet szerint egyszerűen nincs más választása. A lap állítja, megpróbálták felvenni a kapcsolatot Vajna Tímeával, de nem tudták elérni. 
A lap hozzáteszi, Vajna Tímea autói többet értek, mint egy átlagos lakás, így az a negyvenmilliós R8-as Audi, amamelyet Tímea cége, a Beauty Enterprises Hungary Kft. lízingelt. De szép otthont lehetne építeni a 70-80 milliót érő Lamborghini Huracán Spyder típusú sportautóból is. Alig néhány hónap járatás után azonban az olasz autócsodát is lecserélte egy Q7-es Audira, amelynek kormánya mögül többször is szelfizett. 
Vajna – akkor még Palácsik – Tímea 2010-ben került először az érdeklődés kereszttüzébe, miután akkori párja, Damu Roland többször is fizikailag bántalmazta. Az egykori sorozatszínész emiatt három évet ült a tököli büntetés-végrehajtási intézetben. Andy Vajna ekkor, Tímea életének legnehezebb korszakában bukkant fel a lány mellett.   A korábban Gattyán György online cégénél hirdetési menedzserként, majd a Sanoma kiadónál ügyintézőként dolgozó Tímeát később sokan azzal vádolták, hogy érdekházasságot kötött, és kizárólag az anyagi jólét reményében ment hozzá a producerhez, aki élete végéig a tenyerén hordozta.