Előfizetés

Jogerős: felmentették Szilvásy Györgyöt

Jogerősen felmentette a hamis tanúzás vádja alól Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett, másodfokú határozatával.

Szilvásy György az Origónak azt mondta, ezzel életének egy fontos szakasza zárult le, hiszen a nyilvánosság előtt zajló összes büntetőügyében jogerősen felmentették. "Hat évet vettek el az életemből, és felvethető az ezeket kreálók büntetőjogi felelőssége is a politikai mellett."

Az ügy előzménye, hogy névtelen feljelentés nyomán eljárás indult Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár ellen, ennek során tanúként hallgatták meg Szilvásy Györgyöt. Ezután hamis tanúzás miatt a volt titokminiszter ellen is nyomozás indult, és 2012 tavaszán az ügyészség vádat emelt, mert álláspontja szerint Szilvásy György nem mondott igazat, amikor az ügyészségi nyomozók kérdésére a Benedek Fülöp és társai elleni ügyben tanúként azt vallotta: kifizetett harminc gesztenyefa-csemetét.

A hamis tanúzás miatt indult ügyekben a hatóságok többnyire megvárják, míg jogerős döntés születik az alapügyben - amelynek kapcsán a vitatott tanúvallomás történt -, és csak ezután határoznak a járulékos ügyben. Jelen esetben azonban a két eljárás párhuzamosan futott.

A Szilvásy György elleni büntetőperben tavaly januárban a Pesti Központi Kerületi Bíróság bizonyítottság hiányában első fokon felmentő döntést hozott, ám az ügyészség fellebbezése folytán másodfokra került az ügy. Időközben azonban az alapügyben jogerős ítélet született.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság idén februárban a facsemeték ügyében hűtlen kezelés miatt kimondta Benedek Fülöp bűnösségét és hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte. Az elsőfokú döntés fellebbezések hiányában a volt agrárállamtitkár vonatkozásában jogerőre emelkedett. Annak az ügynek a tényállása szerint a vádlottak a facsemeték vásárlását fiktív tanácsadói szerződésekkel fedezték és így az államnak többmilliós kárt okoztak. (Abban az ügyben Szilvásy György csak tanú volt.)

Csütörtökön a hamis tanúzás ügyében a vádhatóság az elsőfokú, felmentő ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárást kért, a védelem az elsőfokú ítélet helyben hagyását, illetve a felmentés bűncselekmény hiányában történő kimondását. Ezt követően a Fővárosi Törvényszék az ügyészi indítványt elutasítva másodfokon helyben hagyta és jogerőre emelte a Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi felmentő ítéletét.

Szóbeli indoklásában a bíróság a többi között arra mutatott rá: abból a másik eljárásban jogerős ítélettel megállapított tényből, hogy Benedek Fülöp hűtlen kezelést követett el, még önmagában nem következik, hogy annak kapcsán jelen ügy vádlottja hamisan tanúskodott, amikor azt vallotta, hogy fizetett a facsemetékért.

A bíróság szerint ugyanis az nem bizonyosodott be kétséget kizáróan, hogy Szilvásy tudta, tudnia kellett, hogy a fákat nem legális úton szerezték be, színlelt szerződések születtek, illetve az sem bizonyított kétséget kizáróan, hogy Szilvásy György nem fizetett, bár vannak erre utaló adatok is. A napokban a Fővárosi Ítélőtábla egy kémkedés vádjával zárt ajtók mögött zajló perben hatályon kívül helyezte a Szilvásy György és két társa - két volt titkosszolgálati vezető - bűnösségét megállapító elsőfokú ítéletet és új elsőfokú eljárásra utasított.

Benedek Fülöp 2003 és 2006 között az agrártárca közigazgatási, majd 2006-tól 2008-ig szakállamtitkára, 2008 és 2009 között a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese volt. E tisztségeiben végzett tevékenysége nyomán több ügyben gyanúsítottként hallgatták ki az egykori államtitkárt, és az egyik ügyben, egy pákozdi ingatlanügylet során elkövetett hivatali visszaélés miatt 2011-ben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönre és hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte. Benedek Fülöp időközben az OTP Bank egyik ügyvezető igazgatója lett.

Kapcsolódó
Új eljárás Szilvásy perében (Fotók!)

Szövevényes pénzmosási ügy, magyar szálakkal

Publikálás dátuma
2015.06.11. 14:30
Illusztráció/Thinkstock
Magyarországot is érintő nemzetközi pénzmosási ügyben nyomoz a milánói ügyészség - jelentette a Corriere della Sera című olasz napilap csütörtökön. A másfél évvel ezelőtt indított olasz hatósági vizsgálat részletei most először kerültek nyilvánosságra. 

A cikk szerint a hatóságok 2013. december 18-án fogtak gyanút az ügyben. A milánói Linate repülőterére aznap Magyarországról érkezett egy magángép, amelyen egy magyar és egy orosz állampolgár utazott. A két utas az olasz repülőtér vámhivatalában bejelentette, hogy 10 millió eurót, vagyis több mint 3 milliárd forintnak megfelelő összeget visz magával készpénzben. Állításaik szerint a tetemes összeget egy magyar bankból vették fel és egy olaszországi ingatlanügylethez kellett. A pénzcsomag 20 ezer 500 eurósból állt. A magyar és az orosz férfi kitöltötte a pénz beviteléhez szükséges vámdokumentumokat, majd páncélozott kocsikban elhajtottak. A pénznek ezt követően nyoma veszett - írta a Corriere della Sera.

Az azóta folyó nyomozás szerint a két férfi az összeget a Torinóhoz közeli Ivreánál, az autósztráda egyik pihenőhelyén egy büntetett előéletű olasznak adta át, akit mostanra sikerült azonosítani, és előzetes letartóztatásba is helyezték. A házkutatás során az olasz férfi lakásában egy értékes, 16. századi olasz festményt is találtak darabokra vágva. Az olasz hatóságok rekonstrukciója szerint a 10 millió eurót egy budapesti bankszámláról vették fel - állítja a lap. A számla tulajdonosa egy vietnami állampolgár, aki 2013 decemberéig folyamatosan pénzt halmozott fel a magyar számlán. A vizsgálat szerint a vietnami kis címleteket tett a bankba, de sokszor nagy tételekben (volt olyan nap, amikor 44 ezer 20 euróst rakott be), majd az összegyűlt pénzt kínai számlákra utalta át. Az utalások azonban 2013 decemberében leálltak, és a számlán maradt 10 milliót felvette a magyar és az orosz férfi - áll a cikkben.

Árokba borult autójában halt meg a sofőr az M5-ösön

Publikálás dátuma
2015.06.11. 10:13
MTI Fotó: Donka Ferenc
Árokba szaladt és felborult egy személyautó csütörtök reggel az M5-ös autópályán, Kiskunfélegyháza közelében. A balesetben egy ember meghalt, kettő megsérült 

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság  közleménye szerint a gépkocsi Szeged irányába haladt, amikor eddig még tisztázatlan körülmények között letért az útról. Az érintett útszakaszon nincs forgalomkorlátozás.

MTI Fotó: Donka Ferenc

MTI Fotó: Donka Ferenc