És mit lép Orbán? - A francia kormányfő megtéríti gyerekei BL-döntős útiköltségét

Publikálás dátuma
2015.06.11. 15:31
Juventus- FC Barcelona Fotó: Shaun Botterill/Getty Images Sport
Mint a hazai sajtó (egy része) is megírta, Orbán Viktor egykori focista fiát, Gáspárt is elvitte magával a Bajnokok Ligája szombati döntőjére Berlinbe. Ugyanezt tette francia miniszterelnök is. Ő persze saját pénzén vitte a gyerekét, sőt gyerekeit  az izgalmas sporteseményre. Ám Manuel Valls-t hazájában éles bírálat érte amiatt, hogy a berlini döntőre a gyermekeivel együtt utazott a kormány különgépén. A francia miniszterelnök ma bejelentette, hogy fiai útiköltségét, 2500 eurót visszatéríti az államnak.

A francia miniszterelnök és a BL-döntő

"Ezen a hivatalos úton a miniszterelnökként szabályszerűen rendelkezésemre álló eszközöket használtam. De természetesen érzékenyen figyelem a franciák reakcióját, tartozom azzal, hogy a lehető legetikusabban viselkedem. Nem tennék így még egyszer. És hogy minden kétséget eloszlassak, úgy döntöttem, hogy átvállalom a két gyermekem utáni költségeket, azaz 2500 eurót" - mondta a miniszterelnök az indiai-óceáni Réunion szigetén, ahova háromnapos látogatásra érkezett csütörtökön.

A 2500 euró (780 ezer forint) a közép-franciaországi Poitiers és Berlin közötti oda-vissza repülőút átlagos költségének felel meg. A kormányfő a szocialisták pártkongresszusáról, Poitiers-ból szombat este a kormányzati Falcon géppel utazott a német fővárosba a Bajnokok Ligájának döntőjére, ahova két fia is elkísérte. A mérkőzés után a család visszarepült a pártkongresszusra.

"Véget akartam vetni ennek a vitának, hogy a lényegre koncentrálhassak" - hangsúlyozta a miniszterelnök, akinek népszerűségét nagyon megtépázta az ellenzék és a sajtó által is élesen bírált berlini út. Az Elabe közvélemény kutató intézet szerdán nyilvánosságra hozott felmérése szerint a franciák 77 százaléka nem vette jó néven, hogy Valls különgépen utazott Berlinbe, annak ellenére sem, hogy a miniszterelnöki hivatal szerint a látogatás hivatalos útnak minősült, mivel a Juventus-Barcelona döntő kezdete előtt Valls az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA elnökével, Michel Platinival folytatott megbeszélést. Ez utóbbit azt UEFA is megerősítette, mondván, hogy a francia kormányfő Platini meghívására utazott Berlinbe, ahol a 2016-os - francia rendezésű - labdarúgó Európa-bajnokságról egyeztettek. A sajtó becslései szerint 15-20 ezer euróba (4,6-6,2 millió forintba) kerülhetett a berlini út. 

A miniszterelnöki hivatal nem titkolta, hogy mivel a 12 férőhelyes repülőgépen volt még hely, a kormányfőt a hivatalos kíséretén kívül két fia is elkísérte Berlinbe, ahol a család végignézte kedvenc klubjának, az FC Barcelonának az olasz Juventus felett aratott 3-1-es győzelmét. A barcelonai születésű Vallsról köztudott, hogy szenvedélyes drukkere a katalán csapatnak, ezért a lakosság jelentős része kétségbe vonta, hogy tényleg hivatalosnak minősíthető-e a berlini út.

A magyar miniszterelnök és a BL-döntő

Ahogy a 444.hu leleménye alapján a Népszava is megírta, Orbán Viktor egykori focista fiát, Gáspárt is elvitte magával a Bajnokok Ligája szombati döntőjére Berlinbe. A kormányfőt és fia a díszpáholyban ült, az MLSZ-elnök, egyben OTP-vezér Csányi Sándor mellett. A portál szerint a Barcelona-Juventus mérkőzésen érintett spanyol és olasz delegáció mögött a magyar csoport volt a legnépesebb.( Orbán Gáspár tavaly a brazíliai focivébé döntőjét is a díszpáholyból nézte apja társaságában, majd levélben kifogásolta, hogy a 444.hu közölte az erről a hírt és a képeket. A kormányfő fia azt állította: nem közszereplő.)

Az RTL Klub érdeklődésére a Bajnokok Ligája szombati döntőjét is szervező UEFA nem volt hajlandó elárulni, hogy  Orbán Viktor fiának, Orbán Gáspárnak is ők adták-e a jegyet a Barcelona-Juventus meccsre. A kormányfő sajtófőnöke azt mondta, hogy Orbán Viktor magánprogramon vett részt a szombati BL-döntőn, ugyanakkor az UEFA azt közölte, Orbán Viktor mint magyar miniszterelnök szerepelt a VIP-meghívottak listáján - hangzott el az RTL Klub kedd esti Híradójában.

Szerző

Súlyos pénzért dirigál a Quaestor exigazgatója a fővárosnál

Publikálás dátuma
2015.06.11. 15:14
Fotó: Tóth Gergő/Népszava
Havi bruttó másfél millió forint - plusz 40 ezer cafetéria - a juttatása a főváros új mamutcége, a Budapesti Városigazgatóság Zrt. gazdasági vezetőjének, aki nemrég még a bedőlt Quaestor-csoport egyik cégét irányította - derítette ki az Origo.

Új vezetés állt fel néhány napja a fővárosi Városigazgatóságon. A váltásban az igazán izgalmas, hogy a múlt héttől gazdasági igazgatóként kezdett dolgozni Kovács Gábor, aki május 31-ig a Quaestor Jelzálog Zrt. üzleti igazgatója volt – tudta meg az Index.

A portál elérte Kovácsot, aki megerősítette, hogy a Városigazgatóság előtt a Quaestornál dolgozott 2014. november 11–2015. május 31. között, mint üzleti igazgató:  "Nem voltam vezető állású munkavállaló".

Kovács szerint a feladata a Quaestornál a devizaalapú hitelek elszámolásával és forintosításával kapcsolatos munkák tették ki, beleértve a hiteleseknek szóló tájékoztató levelek elkészítését is. Hangsúlyozta, hogy a Quaestor Jelzálog önállóan gazdálkodó, nyereséges egység volt a cégcsoporton belül, „üzleti kapcsolatban egyetlen tagvállalattal sem állt, leszámítva az iroda és eszköz bérleteket". A Quaestor Értékpapír Zrt-vel közvetlen tulajdonosi kapcsolatban sem állt, a kötvények értékesítésében nem vett, de „nem is vehetett részt, mivel még betét gyűjtést sem végezhetett" – írta Kovács.

Az Origo megtalálta, mennyit keres új beosztásában Kovács Gábor. Alapbére havi bruttó 1,5 millió forint, és ehhez jön még havi 40 ezer forint cafetéria. Vezetőként prémiumot is kaphat, így "teljesítménybére" elérheti az alapbére 15 százalékát, vagyis éves szinten a 2,7 millió forintot.

Szerző

Vasárnap - Akár a család kutyája is beállhat sajtot árulni

Publikálás dátuma
2015.06.11. 15:12
Illusztráció/Thinkstock
Az NGM megváltoztatta a kereskedelemben kötelező szakképesítések rendjét: egyes élelmiszerek, iparcikkek eladásakor zárva tartási időszakban nem szükséges szakképzettség a pult mögé álló segítő családtagnak, vagy a tulajdonosnak. Ez a kivételezés kizárólag a zárva tartási időszakban, vasárnap, munkaszüneti nap és éjszaka igaz, amikor csak a tulajdonos, vagy a segítő családtag állhat a pult mögé- hívja fel a figyelmet a blokkk.com. 

Úgy látszik, a vásárló biztonsága vasárnap nem számít, a hasmenés pedig nem válogatós - teszi hozzá a poszt írója, aggodalmában pedig mindannyian osztozunk. Valójában ugyanis az egész szakképesítési követelményrendszer lényege, hogy semmiképp ne szenvedjen kárt a fogyasztó - például az egészsége - mert az eladó esetleg hibázott.

Ezentúl tehát a segítő családtag szakképzettség hiányában vasárnap a húsfélét, felvágottat nem adhatja át, de a sajtokat - mivel az tejtermék - darabolhatja, noha az is kényes egy portéka, különösen nagy melegben.  

A Magyar Közlöny június 9-i számában jelent meg a nemzetgazdasági miniszter 17/2015. számú rendelete, mely módosítja az egyes kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges szakképesítések rendjét szabályzó előírást, a 21/2010. NFGM rendeletet. A kötelezettségek lényege, hogy egyes termékek esetében az eladást végző személynek szakképesítéssel kell rendelkeznie, ezt a kereskedelmi törvény világosan kimondja. A termékek felsorolását, ahol a szakképesítés kötelező, az említett nemzetgazdasági miniszteri rendelet tartalmazza.

A friss NGM rendelet kimondja, hogy szemben az általános előírással, ezek a követelmények egyes termékek esetében nem terjednek ki az üzletben kereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozóra, egyéni cég tagjára, gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagjára, valamint a segítő családtagokra, zárva tartási időszakban. (Az már csak hab a tortán, hogy az egyéni vállalkozótól, ha tevékenységi körében a kiskereskedelem szerepel, a vállalkozói igazolvány kiváltásakor számon kérik a megfelelő szakképzettséget, tehát ő nem lehet kivétel).A módosítások, így a kivételezés is a kihirdetést (június 9-ét) követő nyolcadik napon, június 17-én lépnek hatályba.

A kivételek, ahol tehát zárva tartási időszakban nem kell szakképesítés, egyébként pedig igen:

- élelmiszer (kivéve húst, hentesárut, halat),
- kozmetika, háztartási vegyicikk,
- kertészeti cikk,
- óra, ékszer
- fotócikk,
- állat, állateledel.

Az élelmiszerek esetében a zöldség, gyümölcs árusításához jelenleg sem kell szakképesítés.

forrás: blokkk.com

Szerző