Lázár ismét a bevándorlók ellen uszít

Publikálás dátuma
2015.06.11. 16:41

Az Európai Bizottság anyagai is igazolják, hogy Magyarország aránytalan terhet vállal a bevándorlásban - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol Lázár az állami vezetőknek járó juttatások rendszerének átalakítását, jellemzően azok csökkentését is ismertette. A miniszter szót ejtett még az ORÖ ügyeiről, a Gripen-balesetről, a trafikokról és a Munkácsy-képről is.

Lázár János szavai szerint az unió is az egyik legsúlyosabbként értelmezi a magyar helyzetet és több mutatóban is német, olasz, francia és spanyol helyzethez méri a magyarországit.

Magyarország nem viseli el a bevándorlókat

A legfontosabb feladatként jelölte meg, hogy az Európa Tanács június végi ülése is megértse: Magyarország nem képes elviselni ezt az illegális bevándorló tömeget, ezért kérte a lakossági konzultációt és a törvényhozás segítségét.

Lázár ugyanazt szajkózza

A miniszter múlt héten szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján lényegében ugyanezt mondta el, akkor úgy fogalmazott: a menekültekkel kapcsolatban betartják a nemzetközi szabályokat, ugyanakkor minden lehetőséget meg fognak ragadni, hogy a gazdasági bevándorlókat kitegyék az országból. Kósa Lajos ezután azzal riogatott, hogy Európából akár 160-200 ezer menekültet is visszaküldhetnek hazánkba, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint azonban ezek túlzó adatok voltak.

 

A tárcavezető kitért arra is, hogy Ausztria és Németország 15 ezer embert kíván visszatoloncolni, miközben a magyar befogadó állomásokon néhány ezer, átmeneti befogadásra alkalmas hely van.

"Furcsa" az ENSZ-kampány

Lázár János kijelentette: Magyarország az elmúlt 25 évben minden menekültjogi egyezményt betartott és eztán is így tesz, de közös érdek, hogy a menekültstátusszal senki ne élhessen vissza. Az ENSZ tervezett kampányát furcsának nevezte, mondván, senkinek nem a politikai menekültekkel van baja, hanem az illegális határátlépőkkel.

Csökken az állami vezetők fizetése?

MSZP: Lázár milliókat szórt el luxusszállodákban
Az MSZP szerint hiteltelen, hogy az a kormány ígér költségcsökkentést, amely rekordot dönt pazarlásból. 
Tóth Bertalan cinikusnak tartja, hogy az a Lázár János beszél kormányzati költségcsökkentésről, a repülőjegyek és üzemanyag-térítések szigorúbb elszámolásáról, aki néhány éjszaka alatt több millió forintot "szórt el" London és Milánó luxusszállodáiban egy rejtélyes idegen társaságában.

Lázár beszámolt arról is: áttekintik az állami cégvezetőkre vonatkozó bérplafont, hogy kell-e rajta változtatni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az állami vezetőket érintő, tervezett változásokat ismertetve kifejtette: kevesebben lesznek jogosultak államtitkári, helyettes államtitkári juttatásokra, ahogyan kiemelt egészségügyi ellátásra is. Megszüntetik a lakásfenntartási térítésre való jogosultságot és a kormányüdülő-használati jogot, az üdülőket eladják. Pontosítják az utazási juttatásokat is, újraszabályozzák például, ki milyen komfortfokozatú repülőjegyre jogosult - sorolta.

Emellett a kormány megvizsgálja az állami cégvezetőkre vonatkozó kétmilliós bérplafont, hogy az jelent-e bármilyen versenyhátrányt - közölte Lázár János, megjegyezve, hogy erről meghallgatják Domokos László számvevőszéki elnököt.

A kormány a felsőoktatásban is ígérget 

A szakma bevonásával kormányzati előterjesztés készül az orvosi egyetemek helyzetének tisztázására - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatóján, ahol más felsőoktatási kérdésekről szólva azt is kijelentette: a kormány nem akarja kellemetlen helyzetbe hozni a jogi karokat. Az orvosi karokról szóló kormányzati előterjesztéssel kapcsolatban a tárcavezető azt mondta: sokan vallják - ő is -, hogy növelné az ország versenyképességét és az egészségügyi ellátás színvonalát, ha önálló orvosi szakegyetemek léteznének.

Lázár János és Giró-Szász András a sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Lázár János és Giró-Szász András a sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tervezett államtudományi képzéssel kapcsolatban Lázár János közölte: ez nem azt jelenti, hogy a jogi karokon ne lehetne államtudományi képzés. A jogi karok dékánjainak tiltakozását azonban a kormány komolyan veszi, Orbán Viktor miniszterelnök ezért utasította is Trócsányi László igazságügyi minisztert és Patyi András közszolgálati egyetemi rektort a dékánokkal való tárgyalásra. A kormány nem szeretné kellemetlen helyzetbe hozni a jogászképzést - tette egyértelművé Lázár János.

Orbán tájékozódni akar a Gripen-balesetekről

Soron kívüli tájékoztatást kért Orbán Viktor miniszterelnök a Gripen-balesetekről a honvédelmi minisztertől - mondta Lázár János. A miniszter közölte, a jelentést a szerdai kormányülésen hallgatják meg. Kiemelte, hogy a szerdai balesetben Kádár Sándor őrnagy minden szolgálati utasítást betartva hajtott végre sikeresen egy veszélyes manővert, a kormány álláspontja szerint az a legfontosabb, hogy az egészségügyi állapota stabil. A Gripenek repülésének leállítása nem merült fel - szögezte le Lázár János.

Hullanak a Gripenek

Kényszerleszállást hajtott végre szerda délelőtt a Magyar Honvédség egyik Gripen repülőgépe, a pilóta katapultált. A Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdai közleményben azt írta: a pilóta "példás helytállással megmentette" a magyar légierő vadászrepülőgépét, amikor kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált. Az őrnagyot Budapesten, a Honvédkórházban kezelik, nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, de állapota stabil. 

A trafikokról

A British American Tobacco és a Tabán Trafik Zrt. végzi a dohány-kiskereskedelmi ellátási feladatokat november 1-jétől - közölte a miniszter. Lázár János tájékoztatása szerint a nagykereskedelmi tevékenységre 2014. december 24. óta a két cég tett közös ajánlatot. Orbán Viktor miniszterelnök felhatalmazta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a szerződést, 600 millió forint koncessziós díj fejében kösse meg. A szerződéskötést követően minden dokumentumot - köztük az ajánlattételi anyagot - nyilvánosságra hoz a nemzeti fejlesztési tárca.

Tisztázni kell az ORÖ ügyeit

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) költségvetési csalással összefüggő ügyeinek tisztázását szorgalmazta Lázár. A miniszter azt mondta: ha az érintettek loptak, csaltak, akkor a jogi, ha hazudtak, akkor a politikai felelősséget kell viselniük. De azoknak a feljelentőknek is viselniük kell a felelősséget, akik az ORÖ-t vagy Farkas Flóriánt próbálták lejáratni, s kárt okoztak a roma közösségnek azzal, hogy hasznos társadalmi programokat bombáztak alaptalan vélelmekre épülő feljelentésekkel. A tárcavezető veszélyes dolognak nevezte, hogy ha valaki az egyik legérzékenyebb társadalmi ügyben, a felzárkóztatásban próbálja megrendíteni a közbizalmat.

Munkácsy-kép: "zsarolni nem hagyjuk magunkat"

A Miniszterelnökség vezetője szerint bár nem a legsportszerűbb módon, de a haza érdekében nyilvánították védetté "váratlan sebességgel" az amerikai Pákh Imre tulajdonában álló Munkácsy-festményt, a Golgotát. Lázár hangsúlyozta: a múzeumi szakma teljes egyetértése mellett történt védetté nyilvánítással a képet nem lehet kivinni Magyarországról. Megjegyezte, ahhoz, hogy nemzetközi bíróságok ezt a kérdést megítéljék, hosszú évek kellenek.

"Szerettük volna Pákh urat meggyőzni ezzel a barátságos lépéssel, hogy minden körülmények között érdemes megállapodni a magyar állammal" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette: "zsarolni nem hagyjuk magunkat", arra nincs lehetőség, hogy a magyar állam a nemzetközi sztenderdektől eltérő összeget fizessen műalkotásokért.

Szerző
Frissítve: 2015.06.11. 18:35

Korrupció: életfogytiglant kapott a vezető politikus

Életfogytig tartó szabadságvesztést kapott az új Kína történetének korrupció miatt elítélt eddigi legmagasabb rangú vezetője, a legfelsőbb politikai vezetés volt tagja, a belbiztonságot korábban felügyelő Csou Jung-kang - jelentette a kínai televízió, a Tiencsin városi bíróság csütörtöki ítéletére hivatkozva.

Csout bűnösnek találták nagy összegű kenőpénzek, értékes ingatlanok elfogadásában, hatalommal való visszaélésben és államtitkok szándékos kiszivárogtatásában. Politikai jogaitól élete végéig megfosztották, magánvagyonát elkobozták.

A 73. életévében járó politikus ellen hosszas nyomozás és előkészületek után hivatalosan április elején emeltek vádat. A nemrég még szinte korlátlan hatalmú vezető 2012 végéig - öt éven át - tagja volt a Kínai Kommunista Párt akkor kilenc tagú legfőbb vezetésének. Az ügyészek megállapították, hogy cselekményeivel Csou jelentős veszteséget okozott a közvagyonban, tetteinek társadalmi hatása negatív volt, az államtitkok kiszivárogtatását pedig "különösen súlyos" bűnként ítélték meg.

A bíróság megállapította, hogy körülbelül 130 millió jüan (5,8 milliárd forint) csúszópénzt kapott; öt megnevezett embertől közbenjárásáért több mint 731 ezer jüan (32,6 millió forint) értékű készpénzt, illetve ingatlant fogadott el. Csou felesége és fia ugyancsak pénzhez és ingatlanhoz jutott 129 millió jüan értékben (5,7 milliárd forint). Erről a családfő állítólag csak utólag szerzett tudomást.

Csou karrierje során volt a legnagyobb kínai olaj- és gázipari óriás, a CNPC vezérigazgató-helyettese, Szecsuan tartomány párttitkára, a Kínai Kommunista Párt (KKP) Központi Bizottsága Politikai Bizottságának (KB PB) tagja, a közbiztonsági tárca minisztere és az a felett álló államtanácsos. 2007-től kapott tisztséget a politikai bizottság állandó bizottságában (PBÁB), egyben a központi politikai és jogi ügyek bizottságának is az első embere volt.

Korábbi sajtóértesülések szerint a kiterjedt korrupciós ügyben a párt illetékes szervei és az ügyészek közös fellépése során több tízmilliárd jüan értékben zároltak hazai és külföldi bankbetéteket, értékpapírokat foglaltak le pekingi, sanghaji, továbbá öt különböző tartományban lévő ingatlanokban. A nyomozók körülbelül 300 lakást és villát vettek lajstromba, régiségeket, kortárs festményeket foglaltak le, autók tucatjait, aranyat, ezüstöt, drága italokat, hazai és külföldi valutában tartott készpénzt is elkoboztak. A vagyon nagyobb része nem Csou nevén szerepelt.

A Hszinhua hírügynökség szerint Csou Jung-kang az ügyében hozott ítéletet tudomásul vette, nem fellebbez ellene. Kijelentette, a tények önmagukért beszélnek, bűnösnek tartja magát és megbánta, amit tett. Mint mondta, családjának megvesztegetői az ő hatalmát keresték, s ezért neki kell vállalnia a fő felelősséget. Hozzátette, az ellene folytatott eljárás a párt szabályaival összhangban van, s kifejezi a párt eltökéltségét a szigorú kormányzásra.

Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár 2012 végén hirdette meg a korrupció elleni harcát, s Csou ellen hivatalosan 2013 végén indult eljárás. A kampány áldozatai között eddig ő a "legnagyobb hal". Csounak a hírek szerint több mint tíz családtagja van őrizetben, köztük egykori tévériporter felesége, előző házasságából származó idősebb fia és az ő apósa, anyósa, valamint a politikus fivére. A vizsgálatban érintett korábbi vezetők között körülbelül tízen lehetnek miniszterhelyettesi rangban. Csou közvetlen munkatársai, testőrei, sofőrjei és titkárai közül is több mint húszan őrizetben vannak.

Szerző

Korrupció: életfogytiglant kapott a vezető politikus

Életfogytig tartó szabadságvesztést kapott az új Kína történetének korrupció miatt elítélt eddigi legmagasabb rangú vezetője, a legfelsőbb politikai vezetés volt tagja, a belbiztonságot korábban felügyelő Csou Jung-kang - jelentette a kínai televízió, a Tiencsin városi bíróság csütörtöki ítéletére hivatkozva.

Csout bűnösnek találták nagy összegű kenőpénzek, értékes ingatlanok elfogadásában, hatalommal való visszaélésben és államtitkok szándékos kiszivárogtatásában. Politikai jogaitól élete végéig megfosztották, magánvagyonát elkobozták.

A 73. életévében járó politikus ellen hosszas nyomozás és előkészületek után hivatalosan április elején emeltek vádat. A nemrég még szinte korlátlan hatalmú vezető 2012 végéig - öt éven át - tagja volt a Kínai Kommunista Párt akkor kilenc tagú legfőbb vezetésének. Az ügyészek megállapították, hogy cselekményeivel Csou jelentős veszteséget okozott a közvagyonban, tetteinek társadalmi hatása negatív volt, az államtitkok kiszivárogtatását pedig "különösen súlyos" bűnként ítélték meg.

A bíróság megállapította, hogy körülbelül 130 millió jüan (5,8 milliárd forint) csúszópénzt kapott; öt megnevezett embertől közbenjárásáért több mint 731 ezer jüan (32,6 millió forint) értékű készpénzt, illetve ingatlant fogadott el. Csou felesége és fia ugyancsak pénzhez és ingatlanhoz jutott 129 millió jüan értékben (5,7 milliárd forint). Erről a családfő állítólag csak utólag szerzett tudomást.

Csou karrierje során volt a legnagyobb kínai olaj- és gázipari óriás, a CNPC vezérigazgató-helyettese, Szecsuan tartomány párttitkára, a Kínai Kommunista Párt (KKP) Központi Bizottsága Politikai Bizottságának (KB PB) tagja, a közbiztonsági tárca minisztere és az a felett álló államtanácsos. 2007-től kapott tisztséget a politikai bizottság állandó bizottságában (PBÁB), egyben a központi politikai és jogi ügyek bizottságának is az első embere volt.

Korábbi sajtóértesülések szerint a kiterjedt korrupciós ügyben a párt illetékes szervei és az ügyészek közös fellépése során több tízmilliárd jüan értékben zároltak hazai és külföldi bankbetéteket, értékpapírokat foglaltak le pekingi, sanghaji, továbbá öt különböző tartományban lévő ingatlanokban. A nyomozók körülbelül 300 lakást és villát vettek lajstromba, régiségeket, kortárs festményeket foglaltak le, autók tucatjait, aranyat, ezüstöt, drága italokat, hazai és külföldi valutában tartott készpénzt is elkoboztak. A vagyon nagyobb része nem Csou nevén szerepelt.

A Hszinhua hírügynökség szerint Csou Jung-kang az ügyében hozott ítéletet tudomásul vette, nem fellebbez ellene. Kijelentette, a tények önmagukért beszélnek, bűnösnek tartja magát és megbánta, amit tett. Mint mondta, családjának megvesztegetői az ő hatalmát keresték, s ezért neki kell vállalnia a fő felelősséget. Hozzátette, az ellene folytatott eljárás a párt szabályaival összhangban van, s kifejezi a párt eltökéltségét a szigorú kormányzásra.

Hszi Csin-ping államelnök-pártfőtitkár 2012 végén hirdette meg a korrupció elleni harcát, s Csou ellen hivatalosan 2013 végén indult eljárás. A kampány áldozatai között eddig ő a "legnagyobb hal". Csounak a hírek szerint több mint tíz családtagja van őrizetben, köztük egykori tévériporter felesége, előző házasságából származó idősebb fia és az ő apósa, anyósa, valamint a politikus fivére. A vizsgálatban érintett korábbi vezetők között körülbelül tízen lehetnek miniszterhelyettesi rangban. Csou közvetlen munkatársai, testőrei, sofőrjei és titkárai közül is több mint húszan őrizetben vannak.

Szerző