Lázár ismét a bevándorlók ellen uszít

Publikálás dátuma
2015.06.11 16:41

Fotó: /
Az Európai Bizottság anyagai is igazolják, hogy Magyarország aránytalan terhet vállal a bevándorlásban - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol Lázár az állami vezetőknek járó juttatások rendszerének átalakítását, jellemzően azok csökkentését is ismertette. A miniszter szót ejtett még az ORÖ ügyeiről, a Gripen-balesetről, a trafikokról és a Munkácsy-képről is.

Lázár János szavai szerint az unió is az egyik legsúlyosabbként értelmezi a magyar helyzetet és több mutatóban is német, olasz, francia és spanyol helyzethez méri a magyarországit.

Magyarország nem viseli el a bevándorlókat

A legfontosabb feladatként jelölte meg, hogy az Európa Tanács június végi ülése is megértse: Magyarország nem képes elviselni ezt az illegális bevándorló tömeget, ezért kérte a lakossági konzultációt és a törvényhozás segítségét.

Lázár ugyanazt szajkózza

A miniszter múlt héten szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján lényegében ugyanezt mondta el, akkor úgy fogalmazott: a menekültekkel kapcsolatban betartják a nemzetközi szabályokat, ugyanakkor minden lehetőséget meg fognak ragadni, hogy a gazdasági bevándorlókat kitegyék az országból. Kósa Lajos ezután azzal riogatott, hogy Európából akár 160-200 ezer menekültet is visszaküldhetnek hazánkba, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint azonban ezek túlzó adatok voltak.

 

A tárcavezető kitért arra is, hogy Ausztria és Németország 15 ezer embert kíván visszatoloncolni, miközben a magyar befogadó állomásokon néhány ezer, átmeneti befogadásra alkalmas hely van.

"Furcsa" az ENSZ-kampány

Lázár János kijelentette: Magyarország az elmúlt 25 évben minden menekültjogi egyezményt betartott és eztán is így tesz, de közös érdek, hogy a menekültstátusszal senki ne élhessen vissza. Az ENSZ tervezett kampányát furcsának nevezte, mondván, senkinek nem a politikai menekültekkel van baja, hanem az illegális határátlépőkkel.

Csökken az állami vezetők fizetése?

MSZP: Lázár milliókat szórt el luxusszállodákban
Az MSZP szerint hiteltelen, hogy az a kormány ígér költségcsökkentést, amely rekordot dönt pazarlásból. 
Tóth Bertalan cinikusnak tartja, hogy az a Lázár János beszél kormányzati költségcsökkentésről, a repülőjegyek és üzemanyag-térítések szigorúbb elszámolásáról, aki néhány éjszaka alatt több millió forintot "szórt el" London és Milánó luxusszállodáiban egy rejtélyes idegen társaságában.

Lázár beszámolt arról is: áttekintik az állami cégvezetőkre vonatkozó bérplafont, hogy kell-e rajta változtatni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az állami vezetőket érintő, tervezett változásokat ismertetve kifejtette: kevesebben lesznek jogosultak államtitkári, helyettes államtitkári juttatásokra, ahogyan kiemelt egészségügyi ellátásra is. Megszüntetik a lakásfenntartási térítésre való jogosultságot és a kormányüdülő-használati jogot, az üdülőket eladják. Pontosítják az utazási juttatásokat is, újraszabályozzák például, ki milyen komfortfokozatú repülőjegyre jogosult - sorolta.

Emellett a kormány megvizsgálja az állami cégvezetőkre vonatkozó kétmilliós bérplafont, hogy az jelent-e bármilyen versenyhátrányt - közölte Lázár János, megjegyezve, hogy erről meghallgatják Domokos László számvevőszéki elnököt.

A kormány a felsőoktatásban is ígérget 

A szakma bevonásával kormányzati előterjesztés készül az orvosi egyetemek helyzetének tisztázására - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatóján, ahol más felsőoktatási kérdésekről szólva azt is kijelentette: a kormány nem akarja kellemetlen helyzetbe hozni a jogi karokat. Az orvosi karokról szóló kormányzati előterjesztéssel kapcsolatban a tárcavezető azt mondta: sokan vallják - ő is -, hogy növelné az ország versenyképességét és az egészségügyi ellátás színvonalát, ha önálló orvosi szakegyetemek léteznének.

Lázár János és Giró-Szász András a sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Lázár János és Giró-Szász András a sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tervezett államtudományi képzéssel kapcsolatban Lázár János közölte: ez nem azt jelenti, hogy a jogi karokon ne lehetne államtudományi képzés. A jogi karok dékánjainak tiltakozását azonban a kormány komolyan veszi, Orbán Viktor miniszterelnök ezért utasította is Trócsányi László igazságügyi minisztert és Patyi András közszolgálati egyetemi rektort a dékánokkal való tárgyalásra. A kormány nem szeretné kellemetlen helyzetbe hozni a jogászképzést - tette egyértelművé Lázár János.

Orbán tájékozódni akar a Gripen-balesetekről

Soron kívüli tájékoztatást kért Orbán Viktor miniszterelnök a Gripen-balesetekről a honvédelmi minisztertől - mondta Lázár János. A miniszter közölte, a jelentést a szerdai kormányülésen hallgatják meg. Kiemelte, hogy a szerdai balesetben Kádár Sándor őrnagy minden szolgálati utasítást betartva hajtott végre sikeresen egy veszélyes manővert, a kormány álláspontja szerint az a legfontosabb, hogy az egészségügyi állapota stabil. A Gripenek repülésének leállítása nem merült fel - szögezte le Lázár János.

Hullanak a Gripenek

Kényszerleszállást hajtott végre szerda délelőtt a Magyar Honvédség egyik Gripen repülőgépe, a pilóta katapultált. A Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdai közleményben azt írta: a pilóta "példás helytállással megmentette" a magyar légierő vadászrepülőgépét, amikor kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált. Az őrnagyot Budapesten, a Honvédkórházban kezelik, nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, de állapota stabil. 

A trafikokról

A British American Tobacco és a Tabán Trafik Zrt. végzi a dohány-kiskereskedelmi ellátási feladatokat november 1-jétől - közölte a miniszter. Lázár János tájékoztatása szerint a nagykereskedelmi tevékenységre 2014. december 24. óta a két cég tett közös ajánlatot. Orbán Viktor miniszterelnök felhatalmazta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a szerződést, 600 millió forint koncessziós díj fejében kösse meg. A szerződéskötést követően minden dokumentumot - köztük az ajánlattételi anyagot - nyilvánosságra hoz a nemzeti fejlesztési tárca.

Tisztázni kell az ORÖ ügyeit

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) költségvetési csalással összefüggő ügyeinek tisztázását szorgalmazta Lázár. A miniszter azt mondta: ha az érintettek loptak, csaltak, akkor a jogi, ha hazudtak, akkor a politikai felelősséget kell viselniük. De azoknak a feljelentőknek is viselniük kell a felelősséget, akik az ORÖ-t vagy Farkas Flóriánt próbálták lejáratni, s kárt okoztak a roma közösségnek azzal, hogy hasznos társadalmi programokat bombáztak alaptalan vélelmekre épülő feljelentésekkel. A tárcavezető veszélyes dolognak nevezte, hogy ha valaki az egyik legérzékenyebb társadalmi ügyben, a felzárkóztatásban próbálja megrendíteni a közbizalmat.

Munkácsy-kép: "zsarolni nem hagyjuk magunkat"

A Miniszterelnökség vezetője szerint bár nem a legsportszerűbb módon, de a haza érdekében nyilvánították védetté "váratlan sebességgel" az amerikai Pákh Imre tulajdonában álló Munkácsy-festményt, a Golgotát. Lázár hangsúlyozta: a múzeumi szakma teljes egyetértése mellett történt védetté nyilvánítással a képet nem lehet kivinni Magyarországról. Megjegyezte, ahhoz, hogy nemzetközi bíróságok ezt a kérdést megítéljék, hosszú évek kellenek.

"Szerettük volna Pákh urat meggyőzni ezzel a barátságos lépéssel, hogy minden körülmények között érdemes megállapodni a magyar állammal" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette: "zsarolni nem hagyjuk magunkat", arra nincs lehetőség, hogy a magyar állam a nemzetközi sztenderdektől eltérő összeget fizessen műalkotásokért.

Szerző
2015.06.11 16:41
Frissítve: 2015.06.11 18:35

Fegyelmi eljárásba rántaná be a Fidesz Márki-Zay Pétert

Publikálás dátuma
2018.12.17 20:16
Márki-Zay Péter zajos csatában nyerte a hódmezővásárhelyi választást
Fotó: Népszava/ Vajda József
A polgármester azzal érvel, Hódmezővásárhely vagyonát mentette.
Márki-Zay Péter elleni vizsgálóbizottság felállításáról döntött a hódmezővásárhelyi közgyűlés, írja a hvg.hu. A dolog előzménye, hogy a város úgy indította el egy 170 milliós víztisztító beruházást, hogy azt a költségvetés nem hagyta jóvá. Márki-Zay szerint azért volt kénytelen közgyűlési jóváhagyás nélkül elindítani a beruházást, mert különben 170 millió forintot veszített volna a város. Ha bebizonyosodik a számviteli fegyelem megsértése, akkor fegyelmi eljárás indulhat és akár feljelentés is születhet Márki-Zay ellen. 
2018.12.17 20:16

A köztévé székházánál folytatódik a napok óta tartó ellenzéki tüntetés - galéria

Az MTVA szákházánál elhangzottak a beszédek, és a tiltakozók együtt mondták el az öt pontot. Ha Áder János aláírja a törvényt, megkezdődik a sztrájkok szervezése.

Szerző

Megosztás
2018.12.17 19:42
Frissítve: 2018.12.17 20:08