Lázár ismét a bevándorlók ellen uszít

Publikálás dátuma
2015.06.11 16:41

Az Európai Bizottság anyagai is igazolják, hogy Magyarország aránytalan terhet vállal a bevándorlásban - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol Lázár az állami vezetőknek járó juttatások rendszerének átalakítását, jellemzően azok csökkentését is ismertette. A miniszter szót ejtett még az ORÖ ügyeiről, a Gripen-balesetről, a trafikokról és a Munkácsy-képről is.

Lázár János szavai szerint az unió is az egyik legsúlyosabbként értelmezi a magyar helyzetet és több mutatóban is német, olasz, francia és spanyol helyzethez méri a magyarországit.

Magyarország nem viseli el a bevándorlókat

A legfontosabb feladatként jelölte meg, hogy az Európa Tanács június végi ülése is megértse: Magyarország nem képes elviselni ezt az illegális bevándorló tömeget, ezért kérte a lakossági konzultációt és a törvényhozás segítségét.

Lázár ugyanazt szajkózza

A miniszter múlt héten szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján lényegében ugyanezt mondta el, akkor úgy fogalmazott: a menekültekkel kapcsolatban betartják a nemzetközi szabályokat, ugyanakkor minden lehetőséget meg fognak ragadni, hogy a gazdasági bevándorlókat kitegyék az országból. Kósa Lajos ezután azzal riogatott, hogy Európából akár 160-200 ezer menekültet is visszaküldhetnek hazánkba, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke szerint azonban ezek túlzó adatok voltak.

 

A tárcavezető kitért arra is, hogy Ausztria és Németország 15 ezer embert kíván visszatoloncolni, miközben a magyar befogadó állomásokon néhány ezer, átmeneti befogadásra alkalmas hely van.

"Furcsa" az ENSZ-kampány

Lázár János kijelentette: Magyarország az elmúlt 25 évben minden menekültjogi egyezményt betartott és eztán is így tesz, de közös érdek, hogy a menekültstátusszal senki ne élhessen vissza. Az ENSZ tervezett kampányát furcsának nevezte, mondván, senkinek nem a politikai menekültekkel van baja, hanem az illegális határátlépőkkel.

Csökken az állami vezetők fizetése?

MSZP: Lázár milliókat szórt el luxusszállodákban
Az MSZP szerint hiteltelen, hogy az a kormány ígér költségcsökkentést, amely rekordot dönt pazarlásból. 
Tóth Bertalan cinikusnak tartja, hogy az a Lázár János beszél kormányzati költségcsökkentésről, a repülőjegyek és üzemanyag-térítések szigorúbb elszámolásáról, aki néhány éjszaka alatt több millió forintot "szórt el" London és Milánó luxusszállodáiban egy rejtélyes idegen társaságában.

Lázár beszámolt arról is: áttekintik az állami cégvezetőkre vonatkozó bérplafont, hogy kell-e rajta változtatni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az állami vezetőket érintő, tervezett változásokat ismertetve kifejtette: kevesebben lesznek jogosultak államtitkári, helyettes államtitkári juttatásokra, ahogyan kiemelt egészségügyi ellátásra is. Megszüntetik a lakásfenntartási térítésre való jogosultságot és a kormányüdülő-használati jogot, az üdülőket eladják. Pontosítják az utazási juttatásokat is, újraszabályozzák például, ki milyen komfortfokozatú repülőjegyre jogosult - sorolta.

Emellett a kormány megvizsgálja az állami cégvezetőkre vonatkozó kétmilliós bérplafont, hogy az jelent-e bármilyen versenyhátrányt - közölte Lázár János, megjegyezve, hogy erről meghallgatják Domokos László számvevőszéki elnököt.

A kormány a felsőoktatásban is ígérget 

A szakma bevonásával kormányzati előterjesztés készül az orvosi egyetemek helyzetének tisztázására - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatóján, ahol más felsőoktatási kérdésekről szólva azt is kijelentette: a kormány nem akarja kellemetlen helyzetbe hozni a jogi karokat. Az orvosi karokról szóló kormányzati előterjesztéssel kapcsolatban a tárcavezető azt mondta: sokan vallják - ő is -, hogy növelné az ország versenyképességét és az egészségügyi ellátás színvonalát, ha önálló orvosi szakegyetemek léteznének.

Lázár János és Giró-Szász András a sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Lázár János és Giró-Szász András a sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tervezett államtudományi képzéssel kapcsolatban Lázár János közölte: ez nem azt jelenti, hogy a jogi karokon ne lehetne államtudományi képzés. A jogi karok dékánjainak tiltakozását azonban a kormány komolyan veszi, Orbán Viktor miniszterelnök ezért utasította is Trócsányi László igazságügyi minisztert és Patyi András közszolgálati egyetemi rektort a dékánokkal való tárgyalásra. A kormány nem szeretné kellemetlen helyzetbe hozni a jogászképzést - tette egyértelművé Lázár János.

Orbán tájékozódni akar a Gripen-balesetekről

Soron kívüli tájékoztatást kért Orbán Viktor miniszterelnök a Gripen-balesetekről a honvédelmi minisztertől - mondta Lázár János. A miniszter közölte, a jelentést a szerdai kormányülésen hallgatják meg. Kiemelte, hogy a szerdai balesetben Kádár Sándor őrnagy minden szolgálati utasítást betartva hajtott végre sikeresen egy veszélyes manővert, a kormány álláspontja szerint az a legfontosabb, hogy az egészségügyi állapota stabil. A Gripenek repülésének leállítása nem merült fel - szögezte le Lázár János.

Hullanak a Gripenek

Kényszerleszállást hajtott végre szerda délelőtt a Magyar Honvédség egyik Gripen repülőgépe, a pilóta katapultált. A Honvédelmi Minisztérium (HM) szerdai közleményben azt írta: a pilóta "példás helytállással megmentette" a magyar légierő vadászrepülőgépét, amikor kényszerleszállást hajtott végre, majd katapultált. Az őrnagyot Budapesten, a Honvédkórházban kezelik, nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, de állapota stabil. 

A trafikokról

A British American Tobacco és a Tabán Trafik Zrt. végzi a dohány-kiskereskedelmi ellátási feladatokat november 1-jétől - közölte a miniszter. Lázár János tájékoztatása szerint a nagykereskedelmi tevékenységre 2014. december 24. óta a két cég tett közös ajánlatot. Orbán Viktor miniszterelnök felhatalmazta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a szerződést, 600 millió forint koncessziós díj fejében kösse meg. A szerződéskötést követően minden dokumentumot - köztük az ajánlattételi anyagot - nyilvánosságra hoz a nemzeti fejlesztési tárca.

Tisztázni kell az ORÖ ügyeit

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) költségvetési csalással összefüggő ügyeinek tisztázását szorgalmazta Lázár. A miniszter azt mondta: ha az érintettek loptak, csaltak, akkor a jogi, ha hazudtak, akkor a politikai felelősséget kell viselniük. De azoknak a feljelentőknek is viselniük kell a felelősséget, akik az ORÖ-t vagy Farkas Flóriánt próbálták lejáratni, s kárt okoztak a roma közösségnek azzal, hogy hasznos társadalmi programokat bombáztak alaptalan vélelmekre épülő feljelentésekkel. A tárcavezető veszélyes dolognak nevezte, hogy ha valaki az egyik legérzékenyebb társadalmi ügyben, a felzárkóztatásban próbálja megrendíteni a közbizalmat.

Munkácsy-kép: "zsarolni nem hagyjuk magunkat"

A Miniszterelnökség vezetője szerint bár nem a legsportszerűbb módon, de a haza érdekében nyilvánították védetté "váratlan sebességgel" az amerikai Pákh Imre tulajdonában álló Munkácsy-festményt, a Golgotát. Lázár hangsúlyozta: a múzeumi szakma teljes egyetértése mellett történt védetté nyilvánítással a képet nem lehet kivinni Magyarországról. Megjegyezte, ahhoz, hogy nemzetközi bíróságok ezt a kérdést megítéljék, hosszú évek kellenek.

"Szerettük volna Pákh urat meggyőzni ezzel a barátságos lépéssel, hogy minden körülmények között érdemes megállapodni a magyar állammal" - fogalmazott a miniszter. Hozzátette: "zsarolni nem hagyjuk magunkat", arra nincs lehetőség, hogy a magyar állam a nemzetközi sztenderdektől eltérő összeget fizessen műalkotásokért.

Szerző
Frissítve: 2015.06.11 18:35

Körberöhögték, lehazugozták brüsszeli sajtótájékoztatóján Orbán Viktort

Publikálás dátuma
2019.03.21 10:26

Fotó: AFP/ EMMANUEL DUNAND
Az újságírók jót szórakoztak azon, hogy Orbán szerint sosem folytattak kampányt Juncker ellen.
Akaratán kívül is mókamesterré vált szerdán, brüsszeli sajtótájékoztatóján a magyar miniszterelnök, ahol a néppárti döntésről beszélt magyar és külföldi újságírók előtt. Orbánt a Jean-Claude Juncker néppárti elnök ellen indított kampányáról kérdezték, mire azt találta mondani, hogy: 
Sohasem folytattunk kampányt Juncker ellen – megvan a személyes véleményem róla, de mi csak tájékoztató kampányt indítottunk az Unió jövőbeli céljairól
Erre már mondat közben kitört a jóízű röhögés, valaki azt is bekiabálta neki, hogy „liar”, hazug. Az eseményről az Index videót készített, a jelenet a 12:31 percnél indul.

Ez nem választási kampány. Ja, mégis az

Orbán azt is cáfolni próbálta, hogy a Soros-Juncker összeesküsvést sejtető propagandával az EP-választásra hangoltak volna, mondván, ez kormányzati tájékoztatási program volt, a Fidesz saját kampánya pedig valamikor áprilisban kezdődik. Apró szépséghiba, hogy ezt az állítást Szijjártó Péter külügyminiszter cáfolta:
„Ez egy választási kampány, úgyhogy nem kellene meglepődni azon, hogy plakátok jelennek meg közterületeken.”
-mondta a külügyminiszter egy BBC-nek adott interjúban, (a beszélgetés itt is meghallgatható) amivel gyakorlatilag elismerte, hogy a kormány közpénzből tolja meg a Fidesz saját pártkampányát. Utóbbi tiltott pártfinanszírozásnak számít, az ilyesmit szankcionálni tudó intézmények viszont széttárták kezüket, mikor a Demokratikus Koalíció vizsgálatot követelt az ügyben: az Állami Számvevőszék arra hivatkozott, hogy ők kizárólag az országgyűlési választások tekintetében végezhenek ellenőrzést a vonatkozó törvényi előírások szerint – a Nemzeti Választási Bizottság pedig azért utasította vissza a vizsgálatot, mert még nincs kampányidőszak.

A kormánysajtó szerint Orbán az új Münchhausen báró

Publikálás dátuma
2019.03.21 09:21

Fotó: AFP
Nem a Fideszt függesztették fel, hanem az saját magát – pedig a pártot fel sem lehet függeszteni: a jelek szerint kormánylapok sem tudják pontosan, hogyan kell tálalni a brüsszeli döntést, ám a lényeg, hogy mindezt Orbán Viktor akarta így.
Szerda este azonnali hatállyal határozatlan időre felfüggesztették a Fidesz néppárti tagságát. Az erről szóló javaslatot 190-en szavazták meg, ellene mindössze 3-an voksoltak. Ilyen történések után a hvg.hu fellapozta csütörtök reggel a kormányközeli lapok friss számait, kíváncsiak voltak ugyanis, mi mindent találnak majd bennük. Nem kellett erőlködni: valamennyi egész más színben tálalja az EPP-s voksolást, néhol egészen döbbenetes reakciókat hozva:
A sor legérdekesebbje a Ripost, amely "Nem tűrtük, hogy megalázzanak" felcímmel számol be a témáról. A lap cikke szerint a szerdai voksolás során "kompromisszum született az Európai Néppártban", a Fidesz pedig önként függesztette fel tagságát. Az írásból a szokásos sorosozás sem maradt ki. És ennyi, néhány sor után már a "korrupciógyanúba keveredett" MSZP-sről, Ujhelyi Istvánról írnak. A Magyar Hírlap sem aprózta el, címlapon – Orbán Viktor fényképével – "visszavert támadásként" értékelik a szerdai eseményeket, kiemelve a kormányfő tegnapi mondókáját, miszerint őket nem lehet sem kizárni, sem felfüggeszteni. Aztán olyan is van, hogy "minket innen el akartak takarítani a balliberális erők". A cikk egyébként egészen sokára, csak a 4. oldalon tűnik fel. Előtte dőlten, félkövéren szedve, kicsit nagyobb betűtípussal az ingyentankönyvről lehet informálódni - teszi hozzá a kormányközeli beszámolókat összegereblyéző portál.
Az azóta újra kormányközeli szélben hajózó Magyar Nemzet egész visszafogottan ír a témáról. Címlapon a miniszterelnök véleménye vírit, miszerint "jó döntést hoztunk", de az erős állítások azért ebből sem maradtak ki. Rögtön az első oldalon Soros György, a migráció, és a megállíthatatlan Fideszt szajkózzák. A lap idézi Deák Dániel politológust, aki szerint "Weber nem érdekelt a Fidesz távozásában, hiszen annak legnagyobb vesztese mindenképpen ő lenne". A Magyar Nemzet ugyanakkor mintha érdekelt lett volna a kilépésben, hiszen korábban ők szólították fel erre bátor, névtelen véleménycikkben a Fideszt.   Magyarán, a kormánysajtó sem egységes a néppárti döntés megítélésében, csak abban, hogy Orbán Viktor megint győzelmet aratott: nem pártját függesztették fel megalázó módon, hanem ő, illetve a párt döntött a felfüggesztésről – mint a mesében Münchhausen báró, aki az anekdota szerint saját parókájánál fogva rángatta ki magát a mocsárból.